Η τετραήμερη εργασία απελευθερώνει

Πιτσιρίκο, στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στα γραφεία της Microsoft τον Αύγουστο του 2019 εφαρμόστηκε πειραματικά η τετραήμερη εργασία, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να είναι πιο χαρούμενοι και πιο αποδοτικοί, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, οι 2.300 εργαζόμενοι είχαν ελεύθερη και την Παρασκευή για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, κάτι που οδήγησε σε πιο αποτελεσματικά μίτινγκ σε πιο χαρούμενους υπαλλήλους και σε 40% αύξηση της παραγωγικότητας.

Το επόμενο βήμα που προσανατολίζεται να κάνει η εταιρία είναι να επιδοτήσει τις οικογενειακές διακοπές των υπαλλήλων της με 100 χιλιάδες γεν (920 δολ.).

“Δούλευε λιγότερο, ξεκουράσου καλά και μάθε περισσότερα” είναι το μότο του προέδρου και CEO της Microsoft Iαπωνίας Τakuya Hirano, που εξηγεί ότι “θέλω οι υπάλληλοι να σκεφτούν και να πειραματιστούν για το πώς θα μπορέσουν να πετύχουν τα ίδια αποτελέσματα, δουλεύοντας 20% λιγότερο”.

Πέρα από την αύξηση της παραγωγής, οι υπάλληλοι χρειάστηκαν 25% λιγότερα ρεπό, η κατανάλωση ηλεκτρικού μειώθηκε κατά 23%, η εκτύπωση σελίδων μειώθηκε κατά 59% και το 92% των εργαζόμενων δήλωσε χαρούμενο.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει και στη Νέα Ζηλανδία το 2018, όταν η εταιρία διαχείρισης καταπιστευμάτων Guardian Perpetual δοκίμασε την τετραήμερη εργασία για τους 240 υπαλλήλους της για δύο μήνες, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες τους κατά 7% και επιφέροντας καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή.

Οι εργαζόμενοι συχνά υποστηρίζουν ότι θα ήταν πιο παραγωγικοί με λιγότερες μέρες στο γραφείο και σε μία έρευνα που έγινε μεταξύ 1.500 υπαλλήλων και 600 διευθυντών ανθρώπινου δυναμικού, το 66% δήλωσε ότι θέλει να δουλεύει λιγότερο από πέντε μέρες.

Ένα άλλο πείραμα κατά το οποίο μειώθηκαν από 8 σε έξι οι εργάσιμες ώρες τη μέρα, είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας.

Επίσης, σε έρευνα μεταξύ 3.000 υπαλλήλων του Ινστιτούτου Εργατικού Δυναμικού Κρόνος, πάνω από τους μισούς ανέφεραν ότι μπορούν να βγάλουν τον όγκο της δουλειάς τους μέσα σε πέντε ώρες τη μέρα.

Το πρότζεκτ της Microsoft είναι, πάντως, πειραματικό και παραμένει άγνωστο αν θα επεκταθεί ή θα επιμηκυνθεί, με την εταιρία να ψάχνει, πάντως, για καινοτομίες για να βελτιώσει τον εργασιακό βίο των υπαλλήλων της.

Η τετραήμερη εργασία, λοιπόν, απελευθερώνει.

Αλλά και το τρέξιμο ακόμα και σε χαλαρούς ρυθμούς μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Skynews.

Aκόμα και αν τρέχει κάποιος έστω μία φορά την εβδομάδα και λιγότερο από 50 λεπτά με έναν ρυθμό 8 χιλιόμετρα την ώρα, θα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του.

Σε 14 μελέτες που έγιναν στην Αυστραλία, την Ταϊλάνδη και τη Φινλανδία μεταξύ 233.149 ανθρώπων, παρακολουθήθηκε η υγεία τους σε μία περίοδο από 5,5 ως 35 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο πέθαναν οι 25.951.

Το συμπέρασμα ήταν ότι αυτοί που έτρεχαν – άνδρες και γυναίκες – είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία, σε σχέση με εκείνους που δεν έκαναν τρέξιμο.

Είχαν επίσης 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιά και 23% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο.

Επίσης, όσο αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που κάνουν τρέξιμο και ανεξάρτητα από την απόσταση που διανύουν, τόσο βελτιώνεται η υγεία και η μακροζωία του πληθυσμού.

Επιπλέον, τα παραπάνω χιλιόμετρα δεν συνδέονται με περαιτέρω μείωση του κινδύνου για πρόωρο θάνατο.

Ακόμα και μία φορά τη βδομάδα να τρέχει κάποιος, είναι προτιμότερο από το να μην τρέχει καθόλου, άλλωστε, ανάλογα και με την περίπτωση του καθενός και το τι θα πουν οι γιατροί του, καθορίζεται και η ιδανική απόσταση για να διανύει.

Άραγε, πόσο πρέπει να κολυμπάει κανείς για να έχει ανάλογα οφέλη με το τρέξιμο;

Αλλά μιας και ο λόγος για θάλασσα, η 45χρονη Νεοζηλανδή Kushila Stein επιβίωσε δύο μέρες στο Αιγαίο, μέχρι να την εντοπίσει το Λιμενικό, τρώγοντας γλυκίσματα και τυλιγμένη με πλαστικές σακούλες για να παραμείνει ζεστή, όπως μεταδίδει το BBC.

Πεπειραμένη θαλασσοπόρος η Stein έβαλε και μία κόκκινη σακούλα στο κεφάλι της και χρησιμοποίησε και έναν καθρέφτη, για να αντανακλά το φως του ήλιου και να τη βρουν.

Τελικά, την περισυνέλεξε σκάφος του Λιμενικού 101 χιλιόμετρα βόρεια της Κρήτης, με τη μητέρα της, Wendy Stein, να λέει ότι η εκπαίδευση της κόρης της στην επιβίωση στη θάλασσα μπορεί και να της έσωσε τη ζωή.

Η Kushila Stein βοηθούσε έναν Βρετανό ονόματι Mike να φέρει ένα ιστιοπλοϊκό από τη νότια Τουρκία στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η 45χρονη θέλησε να ξεμουδιάσει, πλέοντας με ένα μικρό φουσκωτό στη Φολέγανδρο.

Αλλά, κατά τη διάρκεια της επιστροφής της στο ιστιοπλοϊκό Rival 34, έχασε ένα κουπί και οι άνεμοι άρχισαν να την παρασύρουν στα ανοιχτά.

Φοβούμενη ότι δεν θα επιζήσει έγραψε το όνομα της μητέρας της και στοιχεία επικοινωνίας μαζί της στο πλάι του μικρού φουσκωτού.

Τελικά, όμως, τα έξι σκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα υποβρύχιο drone του λιμενικού τη βρήκαν ανάμεσα στην Κρήτη και στη Φολέγανδρο και τη μετέφεραν στο νοσοκομείο για να λάβει περίθαλψη για αφυδάτωση.

Εκείνη τηλεφώνησε στη μητέρα της και της είπε, “μαμά έχω ακόμα ένα γλυκάκι”.

Περιπλανήθηκα κι εγώ στη θάλασσα την Τετάρτη, αλλά της Βούλας, όπου ξεχώρισε η τροφαντή σιλουέτα μίας μεγάλης τσιπούρας.

Το νησάκι που φαίνεται κοντά στην ακτή της Βούλας, αλλά στην πραγματικότητα είναι 900 με 1.000 μέτρα μακριά, λέγεται Υδρούσα, επειδή έχει τρεχούμενα νερά.

Όσο για το Θυμάρι, αγνοούνται δυστυχώς ακόμα τα άλλα δύο σκυλάκια, η Μπλόντι και η μαυρούλα η Πιρέ, που ήταν μαζί με τον αδικοχαμένο από φόλα, τον Ζαχαρία τον καφέ.

Παρεμπιπτόντως, μαλαισιανό δικαστήριο καταδίκασε σε 34 μήνες φυλάκισης έναν άνδρα, ο οποίος σκότωσε μία γάτα, ρίχνοντάς την στο στεγνωτήριο ενός δημόσιου πλυντηρίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στον 42χρονο K. Ganesh επιβλήθηκε, μάλιστα, και πρόστιμο 40 χιλιάδες ringgit (9.700 δολ.) για το έγκλημά του, το οποίο βιντεοσκοπήθηκε από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης πριν από έναν χρόνο και έγινε viral στα social media.

To βίντεο έδειχνε έναν άνδρα να κρατάει ανοιχτή την πόρτα του στεγνωτηρίου, έναν άλλον να ρίχνει τη γάτα μέσα, μετά να θέτουν σε λειτουργία το στεγνωτήριο και να φεύγουν.

“Ελπίζω αυτή η ποινή να γίνει ένα μάθημα στον κατηγορούμενο, αλλά και όλο τον κόσμο για να μην είναι βίαιος με τα ζώα” ανέφερε ο δικαστής.

Ο δικηγόρος του Ganesh είχε ζητήσει τη μικρότερη δυνατή ποινή, επειδή ο πελάτης του διέπραξε για πρώτη φορά ένα αδίκημα και είναι και φτωχός.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί έριξε τη γάτα στο στεγνωτήριο, ούτε τι απέγινε ο άλλος άνδρας που ήταν μαζί του και φαίνεται στο βίντεο.

Ποινές φυλάκισης για δολοφονίες και κακοποίηση ζώων έχουν επιβληθεί και στην Ελλάδα, αλλά η διαφορά είναι ότι ο τύπος στη Μαλαισία θα μείνει και μέσα.

Για να στρώσει χαρακτήρα. Και γιατί ακόμα και στην Κουάλα Λουμπούρ, την μαλαισιανή πρωτεύουσα, έχουν καλύτερο κράτος δικαίου από την Αθήνα.

Κι από τα πιο μικρά φαίνεται ότι δυστυχώς δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Ελλάδα, όπως έχεις επισημάνει πολλές φορές, άλλωστε, Πιτσιρίκο.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η τεμπελιά απελευθερώνει όχι η εργασία. Προτείνω εξαήμερη τεμπελιά και την έβδομη μέρα εκδρομή. Επίσης, αντί για τρέξιμο μια φορά την εβδομάδα, προτείνω γρήγορο περπάτημα μια ώρα την ημέρα. Και βέβαια, προτείνω 10 χιλιάδες ευρώ το μήνα, βασικό εισόδημα για όλους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.