Κίνα, ένα παραμύθι με σκουπίδια

Πιτσιρίκο, η μεγαλύτερη χωματερή της Κίνας γέμισε 25 χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφτεί, όπως μεταδίδει το BBC.

H συγκεκριμένη χωματερή, με έκταση ίση με 100 γήπεδα ποδοσφαίρου, βρίσκεται στην επαρχία Shanxi και είχε σχεδιαστεί να δέχεται 2.500 τόνους σκουπιδιών τη μέρα, προκειμένου να λειτουργήσει από το 1994 ως το 2044.

Δεχόταν, όμως, 10 χιλιάδες τόνους αποβλήτων τη μέρα, αφού εξυπηρετεί μία περιοχή με 8 εκ. κατοίκους, ενώ εκτείνεται σε 700 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, έχει βάθος 150 μέτρων και χωρητικότητα 34 εκ. κυβικών μέτρων.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα άνοιξε μία μονάδα αποτέφρωσης και άλλες τέσσερις θα χτιστούν μέσα στο 2020, για να καίγονται 12.750 τόνοι σκουπιδιών τη μέρα.

Είναι μέρος ενός σχεδίου για να μειωθούν οι χωματερές και να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης αποβλήτων, όπως η αποτέφρωση.

Σταδιακά, η χωματερή θα μετατραπεί σε οικολογικό πάρκο.

Το 2017 η αποκομιδή των σκουπιδιών από αστικά νοικοκυριά στην Κίνα έφτασε τα 215 εκ. τόνους, έναντι 152 εκ. τόνων μία δεκαετία νωρίτερα.

Η ασιατική χώρα έχει 654 χωματερές και 286 μονάδες καύσης σκουπιδιών.

Η Κίνα σκοπεύει να ανακυκλώνει το 35% των αποβλήτων σε μεγάλες πόλεις.

Το 2015 σκοτώθηκαν 73 άνθρωποι από κατάρρευση χωματερής που είχε σχεδιαστεί για να αντέχει 4 εκ. κυβικά μέτρα σκουπιδιών, 95 μέτρων ύψους.

Όταν κατέρρευσε είχε 5,8 κυβικά μέτρα σκουπιδιών, που έφταναν σε 160 μέτρα ύψος.

Από το τέλος του 2017 η Κίνα αποφάσισε να σταματήσει και τις εισαγωγές σκουπιδιών.

Μόνο το 2017 είχε εισάγει 7 εκ. τόνους πλαστικών απορριμμάτων από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και άλλα 27 εκ. τόνους χάρτινων σκουπιδιών.

Μέρος της σαβούρας πήραν οι Φιλιππίνες, η Τουρκία, η Μαλαισία και η Ινδονησία, αλλά και αυτές οι χώρες δεν μπόρεσαν να την διαχειριστούν και όχι μόνο σταμάτησαν επίσης τις εισαγωγές, αλλά έστειλαν και πίσω σκουπίδια.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, επιμένει το severe-weather ότι θα υπάρξει αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση στο τέλος του έτους, δηλαδή, για να το πω απλοϊκά θα θερμανθεί ο βόρειος πόλος και θα παγώσουμε εμείς.

Υποστηρίζοντας ότι παρά το γεγονός πως ο πολικός στρόβιλος ενισχύθηκε περισσότερο από ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια, έχει αρχίσει πλέον να εξασθενεί εξαιτίας κυμάτων θερμότητας και πίεσης που δέχεται από την τροπόσφαιρα στην Ασία και τον Ειρηνικό.

Η διαδικασία αυτή θα σταματήσει στις 22 Νοεμβρίου, αλλά θα συνεχιστεί μετά, ενώ οφείλεται στις μεγάλες διαφορές πίεσης (υψηλές – χαμηλές) που υπάρχουν στην τροπόσφαιρα και στέλνουν κύματα ενέργειας στη στρατόσφαιρα.

Αυτά εξασθενούν και θερμαίνουν τον πολικό στρόβιλο, που αντί να είναι ψυχρός και ισχυρός τον Ιανουάριο, θα είναι αποδυναμωμένος και θερμός.

Κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευσή του και σε αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση, που θα αυξήσει τις πιθανότητες για έναν βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, καθώς το ψύχος θα μεταφερθεί από τον βόρειο πόλο στα νοτιότερα από αυτόν γεωγραφικά πλάτη.

Άλλα λένε οι δικοί μας επιστήμονες, πάντως, και συγκεκριμένα ότι φέτος δεν προβλέπονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αν και διευκρινίζεται ότι η εποχική μετεωρολογική πρόγνωση βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο, που επιτρέπει περιθώρια λάθους.

«Ήπιος προβλέπεται ο χειμώνας που μας έρχεται», είπε στο Radio North 98, ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Γιάννης Πυθαρούλης.

Σύμφωνα, λοιπόν, και με το ευρωπαϊκό μοντέλο στο οποίο έχει η Ελλάδα πρόσβαση αλλά και σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες σε ΗΠΑ και στην Κίνα, «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι κατά μέσο όρο θα είναι ένας πιο ήπιος xειμώνας».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι «σαφώς θα υπάρξουν και εξάρσεις καιρικές, οι οποίες μάλλον θα είναι σύντομης διάρκειας». Για τις επόμενες ημέρες ο μετεωρολόγος προβλέπει βροχές που θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, φαινόμενα τα οποία αναμένεται να ενταθούν το βράδυ της Τρίτης.

Το θετικό πάντως είναι ότι η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει σημαντική μεταβολή. Θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και θα πέφτει σταδιακά.

Ο καθηγητής του τομέα Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, επισήμανε ότι δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο.

«Και άλλες χρονιές συναντήσαμε ανάλογες καιρικές συνθήκες.

Το Σεπτέμβριο που μας πέρασε είχαμε θερμοκρασίες ρεκόρ. Και φυσικά ένας από τους παράγοντες που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα είναι και η κλιματική αλλαγή» παραδέχτηκε.

H κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη δραστηριότητα ρίχνουν, εξάλλου, αλάτι στις πληγές της Βενετίας, παίζει με τις λέξεις και το Reuters, καθώς το θαλασσινό νερό που ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα με την πλημμυρίδα απειλεί να διαβρώσει τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της, τα αρχαία μνημεία και τις εκκλησίες της.

Όταν τα νερά υποχωρήσουν οι κρύσταλλοι άλατος θα μείνουν, “τρώγοντας” σιγά, σιγά τα κτίσματα.

“Με το θαλασσινό νερό όλα γίνονται πιο δύσκολα για εμάς” δήλωσε ο δήμαρχος Βενετίας Luigi Brugnano, ενώ η πόλη παραμένει βυθισμένη κατά 70%, μετά από μία νέα πλημμύρα.

Η λιμνοθάλασσα είναι μία μίξη υδάτων από τα ποτάμια που την τροφοδοτούν και θαλασσινού νερού, που είναι όλο και περισσότερο, καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί περισσότερες πλημμυρίδες και οι άνθρωποι σκάβουν όλο και περισσότερα κανάλια.

Τη δεκαετία του 1960 έγινε ένα τέτοιο κανάλι για να έχουν πρόσβαση τα τάνκερ στο πετροχημικό εργοστάσιο της Marghera, ένα λιμάνι που απέχει λιγότερο από 5 χιλιόμετρα από το παλιό κέντρο της Βενετίας.

Πιο πρόσφατα κατασκευάστηκαν αποβάθρες σε σχήμα μισοφέγγαρου στη λιμνοθάλασσα, προκαλώντας ριζικές αλλαγές στον βυθό και επιτρέποντας να εισέλθει περισσότερο θαλασσινό νερό.

“Τα κανάλια, ειδικά αυτό για τα τάνκερ, άνοιξαν λεωφόρους στη θάλασσα” λέει ο πρώην δήμαρχος Βενετίας Gianfranco Bettin, προσθέτοντας ότι “η υπερθέρμανση αύξησε τη στάθμη των υδάτων της θάλασσας και την ισχύ των ανέμων, που ωθούν το νερό στην πόλη”.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει πλέον για τη βυζαντινή εκκλησία στην πλατεία του Αγίου Μάρκου που πλημμύρισε για έκτη φορά τα τελευταία 1.200 χρόνια, αλλά για δεύτερη τους τελευταίους 13 μήνες.

Αν και η κρύπτη της είχε σφραγιστεί με έργα που έγιναν τη δεκαετία του 1990, η στάθμη των νερών έφτασε τόσο ψηλά, που τελικά μπήκαν από τα παράθυρα.

Το θαλασσινό νερό κάλυψε σχεδόν όλη την κρύπτη, της οποίας οι μαρμάρινες κολώνες στηρίζουν όλη την εκκλησία και το οικοδόμημα μπορεί κάποια στιγμή να καταρρεύσει.

Mιας και ο λόγος για θάλασσα, όμως, σήμερα τα νερά ήταν πιο κρύα στην επιφάνεια από ό,τι στον πυθμένα.

Μάλιστα, στα 3-4 μέτρα ήταν σαν να είχες ανάψει τον θερμοσίφωνα.

Το ίδιο είχε συμβεί και με τη βροχή. Αλλά τότε η εξήγηση ήταν προφανής.

Στη Νικαράγουα, εξάλλου, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η καταστολή είναι πρωτοφανής, ενάντια σε όσους θέλουν εκλογικές μεταρρυθμίσεις και πρόωρες εκλογές, καθώς η αστυνομία συνέλαβε 13 πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Daniel Ortega, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη επειδή παρέδωσαν εμφιαλωμένο νερό και φάρμακα, μεταξύ άλλων προμηθειών, σε εννέα μητέρες που έκαναν απεργία πείνας για την πολιτικά υποκινούμενη, όπως υποστηρίζουν, φυλάκιση των γιων τους.

Αν και κυβέρνηση και αστυνομία δεν τοποθετήθηκαν για το συμβάν, πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι οι συλλήψεις έγιναν για άλλα, αδιευκρίνιστα εγκλήματα.

Η Νικαράγουα βρίσκεται σε πολιτική κρίση από το 2018, όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις ενάντια στον Ortega, έναν εχθρό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και πρώην αρχηγού των ανταρτών, εξαιτίας των περικοπών στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Οι διαδηλώσεις γρήγορα εξελίχθηκαν σε ένα ευρύτερο κίνημα και πάνω από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αστυνομία και από φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση ένοπλες ομάδες, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση Ortega έχει φυλακίσει πάνω από 151 πολιτικούς κρατούμενους, όπως ισχυρίζεται το κίνημα της αντιπολίτευσης Μπλε και Λευκή Εθνική Ενότητα.

Οι πρόσφατες συλλήψεις έγιναν λίγες ώρες μετά από ομιλία του Ortega, στην οποία ο πρόεδρος της Νικαράγουας είχε πει ότι είναι “δεσμευμένος στη δημοκρατία, αλλά αν οι εκλογές αποτύχουν, τότε ο κόσμος θα πρέπει να νιώθει ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να καταφύγει στα όπλα για να πάρει την εξουσία με τον επαναστατικό τρόπο”.

Ο Pablo Cuevas, δικηγόρος στη Διαρκή Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην πρωτεύουσα Μανάγκουα καταδίκασε τις συλλήψεις και τις χαρακτήρισε έργο μίας όλο και περισσότερο αυταρχικής κυβέρνησης.

“Ο Ortega χρησιμοποιεί ξανά τη σιδερένια γροθιά του ενάντια στους πολιτικούς του αντιπάλους” δήλωσε σχετικά.

Στην ομιλία του, ο Ortega που είναι πρόεδρος από το 2007, δεν διευκρίνισε αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Κανονικά, οι προεδρικές εκλογές είναι να διεξαχθούν το 2021.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα μιλάμε για τον καιρό και θα γίνουμε σαν αυτούς που κοροϊδεύαμε όταν ήμασταν μικροί. Γιατί αυτούς που ασχολούνταν με τον καιρό όταν ήμασταν μικροί, τους περιγράφαμε με μια λέξη: γέροι. Βέβαια, τώρα ασχολούνται με τον καιρό και τα 15χρονα, οπότε καταλαβαίνουμε πως έχουν γεράσει πριν από την ώρα τους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.