Μετά από δεκαετίες πολέμων και κυρώσεων

Πιτσιρίκο, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράκ δεν πιστεύει ότι η πολιτική ελίτ θα κάνει κάτι για να εκτονώσει την κρίση, ούτε ότι οι διαδηλωτές θα φύγουν από τους δρόμους, αν δεν ικανοποιηθούν κάποια αιτήματά τους, όπως ανέφερε στο Reuters μία αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν άλλους δύο διαδηλωτές στη Νασιρίγια, ανεβάζοντας σε 300 τον αριθμό των νεκρών στο Ιράκ από την 1η Οκτωβρίου, καθώς ο κόσμος ζητάει να μπει ένα τέλος στη διαφθορά των πολιτικών, περισσότερες δουλειές και πιο λειτουργικές δημόσιες υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει τη λύση για να σταματήσουν οι ταραχές, καθώς οι περισσότεροι νέοι είναι άνεργοι και δεν βλέπουν καμία βελτίωση στη ζωή τους, ακόμα και σε καιρό ειρήνης πια, μετά από δεκαετίες πολέμων και κυρώσεων.

Ο Μεγάλος Σιίτης Ayatollah Ali al – Sistani, που μιλάει για πολιτική μόνο σε περιόδους κρίσης και έχει μεγάλη επιρροή στην κοινή γνώμη, συναντήθηκε με την απεσταλμένη του ΟΗΕ στο Ιράκ Jeanine Hennis – Plasschaert.

“O Sistani ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα” ανέφερε εκείνη μετά τη συνάντησή τους και καλωσόρισε τις προτάσεις που έκανε ο ΟΗΕ για το θέμα.

Αυτές περιλαμβάνουν την αποφυλάκιση όσων συνελήφθησαν αναίτια στις διαδηλώσεις, έρευνες για τους θανάτους διαδηλωτών, εκλογικές μεταρρυθμίσεις και συνταγματικές αλλαγές εντός τριών μηνών, έτσι ώστε οι πολιτικοί ηγέτες να λογοδοτούν για τις πράξεις τους.

Οι Ιρακινοί ηγέτες συμφώνησαν ότι οι εκλογικές μεταρρυθμίσεις θα δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους να συμμετάσχουν ενεργά στην πολιτική και θα σπάσουν το μονοπώλιο της εξουσίας των πολιτικών κομμάτων, αλλά ο Sistani αμφισβητεί την ειλικρίνειά τους.

O Sistani εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν θα κάνουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Αυτή είναι η πιο μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η πολιτική τάξη του Ιράκ, μετά τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους πριν από δύο χρόνια.

Οι ελεημοσύνες της κυβέρνησης στους φτωχούς και οι υποσχέσεις ότι θα διωχθούν ποινικά οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους απόφοιτους δεν έχουν πείσει τους διαδηλωτές, που ζητούν ένα νέο εκλογικό σύστημα και την απομάκρυνση όλων των πολιτικών ηγετών.

Η αστυνομία κάνει χρήση πραγματικών πυρών, χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, απέναντι σε κατά κανόνα νέους και άοπλους διαδηλωτές.

“Οι δυνάμεις ασφαλείας μας σκοτώνουν ακριβώς όπως έκαναν και με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους” ανέφερε ο 25χρονος Abbas, ένας από τους χιλιάδες διαδηλωτές γύρω από την πλατεία Tahrir, που έχει γίνει το επίκεντρο των ταραχών.

Τη Δευτέρα η πλατεία είχε λιγότερο κόσμο, με πολλούς να φορούν κράνη και αυτοσχέδια αλεξίσφαιρα γιλέκα και να συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας μπροστά από ένα φλεγόμενο κτίριο.

Δεκάδες μεταφέρθηκαν με τρίκυκλα σε γειτονικές κλινικές, στελεχωμένες από εθελοντές.

Συνολικά 34 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Βαγδάτη, κάποιοι ήταν αναίσθητοι, άλλοι είχαν αναπνευστικά προβλήματα από τα χημικά.

Στη Νασιρίγια, πέρα από τους δύο νεκρούς, υπήρχαν και 100 τραυματίες, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα.

Μόνο στη Βασόρα, όπου είχαν στηθεί και σκηνές, η κινητοποίηση 3.000 ανθρώπων εξελίχθηκε χωρίς επεισόδια.

Αρκετοί διαδηλωτές πιστεύουν ότι μικρή σημασία έχει η συμφωνία του Sistani με τον ΟΗΕ, εκτός κι αν οι πολιτικοί επιτέλους ακούσουν.

“Ζητάμε από τον ΟΗΕ να παρέμβει, επειδή δεν ξέρουμε πού αλλού να στραφούμε, οι πολιτικοί προσπαθούν να σώσουν τους εαυτούς τους και ούτε ο ΟΗΕ μπορεί να τους σταματήσει” είπε ο 24χρονος Zaid.

“O OHE τους κατηγορεί ότι μας σκοτώνουν, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν καθημερινά να μας πυροβολούν” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Ουάσινγκτον καλωσόρισε τις προτάσεις του ΟΗΕ, αλλά όχι και οι διαδηλωτές που θεωρούν τους πολιτικούς του Ιράκ υποτελείς είτε στις ΗΠΑ, είτε στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ ζητούν από την κυβέρνηση του Ιράκ να σταματήσει να ασκεί βία στους διαδηλωτές, και να εκπληρώσει την υπόσχεση του προέδρου Salih για μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα και πρόωρες εκλογές.

“Έχασα τον γιο μου την περασμένη εβδομάδα, τον δολοφόνησαν” λέει ένας άνδρας με τη φωνή του να σπάει.

“Δεν θέλουμε κανέναν να ανακατευτεί, ούτε τον ΟΗΕ, ούτε τις ΗΠΑ, ούτε το Ιράν, θέλουμε να φύγουν, γιατί δεν φεύγουν”;

Να φύγουν από τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας απειλούν, εξάλλου, δύο στελέχη του SPD που θα βάλουν κοινή υποψηφιότητα για την ηγεσία του.

Ο Norbert Walter-Borjans και η Saskia Esken θα παλέψουν από κοινού για την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αλλά και για να μπει ένα τέλος στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Απειλούν, μάλιστα, να αποσύρουν τη στήριξή τους προς το CDU της Angela Merkel, εκτός κι αν χαλαρώσει τη λιτότητα και κάνει περισσότερες δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις.

Το πιο παλιό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης, το SPD, που ιδρύθηκε το 1863 είναι ένας κεντρικός πολιτικός πυλώνας της μεταπολεμικής Γερμανίας, αλλά ως μικρότερος εταίρος του CDU στην κυβέρνηση, έπεσε σε ιστορικά χαμηλά στις ευρωεκλογές του 2019.

Μετά την παραίτηση της Andrea Nahles τον Ιούνιο του 2019, οι Norbert Walter-Borjans και Saskia Esken θα βάλουν από κοινού υποψηφιότητα, διεκδικώντας την ηγεσία του SPD από τον υπουργό Οικονομικών Olaf Scolz και την Klara Geywitz.

Σε ταυτόχρονη συνέντευξή τους στον Guardian, την El Pais και τη La Republicca είπαν ότι στοχεύουν στην επανίδρυση του SPD με επιστροφή στις παραδοσιακές αριστερές αξίες, κάτι που, αν συμβεί, θα φέρει το κόμμα σε σύγκρουση με τους Συντηρητικούς της Angela Merkel.

“Έχουμε κάνει στροφή προς τη νεοφιλελεύθερη αγριότητα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Walter – Borjans, που πολλοί παρομοιάζουν με τον Αμερικάνο γερουσιαστή Bernie Sanders.

O Γερμανός πολιτικός ειρωνεύτηκε και όσους πιστεύουν ότι όλα λειτουργούν ρολόι, αν τα ιδιωτικοποιήσεις και αν βάλεις χαμηλότερους φόρους στους μεγαλοεισοδηματίες και αυξήσεις τον ΦΠΑ για τους πιο φτωχούς.

Και πρόσθεσε ότι, για να ανακτήσει το SPD την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη που έκανε στο παρελθόν, μεταξύ των οποίων και η στήριξη των μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη, που αποδυνάμωσαν οικονομικά άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και το ευρώ και ενίσχυσαν μόνο τις εξαγωγές.

Και ποιανού είναι αυτές οι εξαγωγές; Της Γερμανίας.

Μερικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλά μέλη του SPD, κυρίως νέα σε ηλικία, που είναι κατά του μεγάλου συνασπισμού με τη Merkel, θα δώσουν ώθηση στο δίδυμο Norbert Walter-Borjans και Saskia Esken.

Ειδικά ο πρώτος θεωρείται ένα ανερχόμενο αστέρι, γιατί μένει πιστός στις αρχές του και δεν φοβάται να ρισκάρει.

Ως υπουργός Οικονομικών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία πλήρωσε 19 εκ. ευρώ για να προμηθευτεί CD που περιείχαν στοιχεία από πληροφοριοδότες για χιλιάδες πελάτες της Swiss Bank, οι οποίοι δεν πλήρωναν τον φόρο που τους αναλογούσε.

Κάτι που οδήγησε χιλιάδες πολίτες να στραφούν στις αρχές, ζητώντας επιστροφές φόρων ύψους 7,2 δισ. ευρώ.

Οι επικριτές του λένε ότι, όταν ο Walter-Borjans ολοκλήρωσε τη θητεία του το 2017, το χρέος του ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας είχε αυξηθεί κατά 60%.

Οι δύο πολιτικοί θεωρούν επίσης ότι, αν η οικονομία μπει σε μία καθοδική τροχιά, τότε θα πρέπει να γίνουν μαζικές επενδύσεις.

Κι αυτό διότι οι υποδομές δεν είναι σε καλή κατάσταση, ούτε οι ψηφιακές υποδομές, ούτε τα σχολεία.

Ο Walter-Borjans είναι κατά της λογικής του “μαύρου μηδενικού”, δηλαδή, της εξασφάλισης με κάθε τρόπο ενός ισορροπημένου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού (τα έσοδα να είναι ίσα με τα έξοδα).

Η Saskia Esken από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, που ειδικεύεται στην ψηφιακή πολιτική, λέει ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει στον Macron την μεταρρύθμιση της Ευρώπης.

Αυτό που χρειάζεται, όμως, δεν είναι μόνο μία οικονομική ένωση, αλλά να πάει η Ευρώπη πιο μακριά σε μία κοινωνική ένωση και σε μία ένωση της φορολογικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής.

Ο Walter – Borjans επισημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να καταστείλει και τους φορολογικούς παραδείσους στο έδαφός της, διότι ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τη Βρετανία και το Brexit, υπάρχουν ήδη το Λουξεμβούργο, η Μαδέρα, η Μάλτα.

Ζητάει επίσης να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου και να μην χρειάζεται ομοφωνία για τη λήψη αποφάσεων, κάτι που αφήνει θέματα να βαλτώνουν, με την κατάθεση απλά ενός βέτο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται και μετεωρολογική βόμβα.

Για την ακρίβεια, θα μας επισκεφτεί το χαμηλό που πρώτο χαρακτήρισε medicane το severe-weather.eu και την Τρίτη βρισκόταν νοτιοανατολικά της Σικελίας.

Το severe – weather.eu γράφει ότι σε πρώτη φάση το σύστημα ψυχρών αερίων μαζών με θερμοκρασίες -25 βαθμούς στα 500 hPa (δηλαδή σε 5.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) συνάντησε τα θερμά νερά της δυτικής Μεσογείου (21 βαθμοί Κελσίου) πριν εκφυλιστεί, κάνοντας landfall στην Αλγερία.

Παραθέτει επίσης και δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ξεκάθαρα το μάτι του μεσογειακού κυκλώνα, του δεύτερου φέτος και του τρίτου αν υπολογίσουμε και τον περσινό.

Να τρίτωσε τουλάχιστον το κακό.

Και να μην έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα αύριο Τετάρτη με επικίνδυνες καταιγίδες.

Καλά, εδώ παραλίγο να βρέξει και σήμερα και πήγα άρον, άρον βόλτα τα σκυλιά για να μην με πιάσει καμιά μπόρα στη βουτιά.

Συνάντησα κι ένα γνωστό μου ζευγάρι ηλικιωμένων στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Μου είπαν ότι ενημέρωσαν κι αυτοί τον δήμο για τις φόλες στα σκυλιά.

Και μία άλλη κυρία έγραψε ένα μήνυμα στον τύπο που τις βάζει με λόγια γεμάτα πόνο, σχεδόν σπαρακτικά.

Απ’ ό,τι κατάλαβα της είχε σκοτώσει σκυλιά παλιά.

Σφίγγει, όμως, ο κλοιός γύρω του. Και πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί.

Γιατί η ατιμωρησία οδηγεί στην ασυδοσία. Και κάνει κάποιους να πιστεύουν ότι για πάντα θα ξεφεύγουν.

Πολλές φορές, λένε, όμως, πάει η στάμνα στο ποτάμι, αλλά μία σπάει.

Ή, αλλιώς, “μπορείς να ξεγελάσεις πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά κανέναν για πάντα”.

Ο συγκεκριμένος δεν έχει καταλάβει ότι είναι και “μικρό ψάρι”.

Σαν τα έντομα των αρχαίων ρητών.

Και όπως έλεγε ένα από αυτά: “Οι νόμοι είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Τα μικρά έντομα πιάνονται, τα μεγάλα τον σπάνε και ξεφεύγουν”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τεράστια τα εγκλήματα της Δύσης σε βάρος του λαού του Ιράκ. Και οι συνέπειες των εγκλημάτων μακροχρόνιες. Όσο για τους Σοσιαλδημοκράτες -στη Γερμανία και αλλού- δεν τους έχω καμία εμπιστοσύνη. Είναι τεράστια λαμόγια. Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Σρέντερ την δεκαετία του ’90 -και τι έκανε στη συνέχεια-, όπως και τους Σοσιαλδημοκράτες που είναι ακόμα και σήμερα στην κυβερνητική συμμαχία στην Γερμανία. Αλλά τώρα που βλέπουν το κόμμα τους να εξαφανίζεται σε ποσοστά -σαν το ΠΑΣΟΚ- τους έχουν πιάσει τα αριστερά τους και τα κομμουνιστικά τους. Είναι γελοίοι. Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, γιατί οι ίδιοι έγιναν νεοφιλελεύθεροι, άφησαν τους πολίτες χωρίς εναλλακτική και τους έσπρωξαν στην ακροδεξιά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.