Οι ΗΠΑ θέλουν να κυνηγούν τα καρτέλ μέσα στο Μεξικό

Πιτσιρίκο, σαν τρομοκρατικές οργανώσεις θα αντιμετωπίζονται τα καρτέλ του Μεξικού, σύμφωνα με νομοθεσία που επεξεργάζεται εδώ και 90 μέρες ο Donald Trump, όπως μεταδίδει το BBC.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ ζήτησαν άμεση συνάντηση με το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού, αλλά και από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Andres Manuel Lopes Obrador να αφήσουν τις ΗΠΑ να κάνουν επιχειρήσεις κατά των καρτέλ μέσα στο Μεξικό, το οποίο θεωρεί, πάντως, ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του.

Αφορμή στάθηκε η δολοφονία τριών γυναικών και έξι παιδιών από διακινητές ναρκωτικών, με τον Trump να κηρύσσει έκτοτε “τον πόλεμο στα καρτέλ”.

Τα θύματα ήταν μορμόνοι και είχαν τόσο την αμερικάνικη, όσο και τη μεξικάνικη υπηκοότητα, και σκοτώθηκαν σε ενέδρα στο βόρειο Μεξικό στις 4 Νοεμβρίου.

Αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι διακινητές ναρκωτικών μπορεί να σκότωσαν κατά λάθος τους συγκεκριμένους ανθρώπους, αλλά οι συγγενείς τους υποστήριξαν ότι οι δολοφόνοι ήξεραν ποιους έβαλαν στο στόχαστρο.

Ο Trump εξήγησε ότι η διαδικασία για τον χαρακτηρισμό των καρτέλ σαν τρομοκρατικές οργανώσεις είναι δύσκολη και προανήγγειλε συνάντηση του Mike Pompeo με τον Μεξικάνο ομόλογό του.

Όταν μία οργάνωση χαρακτηρίζεται τρομοκρατική, γίνεται παράνομη στις ΗΠΑ και για τους ανθρώπους που μπορεί να προσφέρουν ακούσια βοήθεια στα μέλη της.

Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ στα μέλη της και αν έχουν ήδη μπει, τότε απελαύνονται.

Αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακαλύψουν ποσά που συνδέονται με την οργάνωση, μπλοκάρουν τα λεφτά και ειδοποιούν το υπουργείο Οικονομικών.

Για τα ναρκωτικά πήγε να μιλήσει και η Melania Trump, εξάλλου, στη Βαλτιμόρη, όπου αποδοκιμάστηκε από μερίδα νέων, ωστόσο, εκείνη τους υπερασπίστηκε, όπως αναφέρει το Skynews.

Συγκεκριμένα, η Melania ήταν στο Μέριλαντ για μία σύνοδο της Νεολαίας της Βαλτιμόρης και ανέβηκε στο βήμα για να πει στους φοιτητές να αποφεύγουν τα ναρκωτικά.

Τότε έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες, αλλά και κάποιες επιδοκιμασίες, και γενικά το κοινό ήταν θορυβώδες κατά τη διάρκεια της πεντάλεπτης ομιλίας της.

Επιστρέφοντας στον Λευκό Οίκο, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έλεγε ότι “έχουμε δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του, ωστόσο, βιώνουμε μία σοβαρή κρίση στη χώρα και θεώρησα χρέος μου να πω στα παιδιά για τους κινδύνους και τις σοβαρές συνέπειες των ναρκωτικών”.

Προφανώς, η Melania αποδοκιμάστηκε, επειδή τον Ιούλιο του 2019 ο Trump είχε χαρακτηρίσει τη Βαλτιμόρη “αηδιαστικό και μολυσμένο μέρος, όπου ζουν αρουραίοι και άλλα τρωκτικά και στο οποίο δεν θέλει να μείνει κανένας άνθρωπος” απευθυνόμενος στον μαύρο πολιτικό Elijah Cummings.

Η Νancy Pelosi χαρακτήρισε τα σχόλια του Αμερικάνου προέδρου ρατσιστικά.

Μάλιστα, έγιναν και διαδηλώσεις όταν ο Trump επισκέφτηκε τη Βαλτιμόρη δύο μήνες μετά και ξεχώρισε ένας μεγάλος φουσκωτός ποντικός που είχαν κάποιοι.

Μιας και ο λόγος, όμως, για τις ΗΠΑ, η Βολιβία θα έχει και πάλι πρέσβη επί αμερικάνικου εδάφους μετά από 11 χρόνια και έχει ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, από τη στιγμή που παραιτήθηκε ο πρόεδρος Evo Morales όπως επισημαίνει η Le Monde.

Ήταν το 2008, όταν, εν μέσω μίας μεγάλης διπλωματικής κρίσης, οι δύο χώρες είχαν διώξει τους πρέσβεις η μία της άλλης.

Η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας έχρισε, όμως, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου τον Walter Oscar Serrate πρέσβη της στις ΗΠΑ.

Ο διορισμός του Serrate που εκπροσωπεί τη Βολιβία και στον ΟΗΕ, θα πρέπει να εγκριθεί, ωστόσο, και από το κοινοβούλιο, όπου οι βουλευτές του Morales είναι η πλειοψηφία.

Ο πρώην πλέον πρόεδρος Evo Morales είχε διώξει το 2008 τον Αμερικάνο πρέσβη Philip Goldberg, κατηγορώντας τον ότι στήριζε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και προωθούσε τον διχασμό στη Βολιβία, κάνοντας συναντήσεις με στελέχη της αντιπολίτευσης, τα οποία στήριζαν με τη σειρά τους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας.

Οι ΗΠΑ έδειξαν τότε την πόρτα της εξόδου στον Βολιβιανό πρέσβη Gustavo Guzman.

Η απόφαση του Evo Morales είχε ενθαρρύνει τον Hugo Chaves να διώξει με τη σειρά του τον Αμερικάνο πρέσβη στη Βενεζουέλα Patrick Duddy.

Τώρα όλα αυτά άλλαξαν και οι ΗΠΑ αναγνώρισαν αμέσως τη δεξιά Jeanine Anez σαν μεταβατική πρόεδρο της Βολιβίας και εκείνη με τη σειρά της αναγνώρισε τον Juan Guaido ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως έχουν κάνει 50 κράτη, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Η νέα κυβέρνηση της Βολιβίας απέλυσε επίσης όλους τους πρέσβεις που είχε διορίσει ο Morales, με εξαίρεση του Περού και του Βατικανού, ενώ έστειλε πίσω και τους διπλωμάτες από τη Βενεζουέλα.

Σε άλλα νέα, αυτή τη φορά δεν φωτογράφισα αλλά άγγιξα μία θαλάσσια χελώνα.

Το καβούκι της έχει μία χνουδωτή υφή, ενώ ελλείψει υποβρύχιας μηχανής, έβαλα μία φωτογραφία από την αγαπημένη μου ακτή.

Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.