Οι καπνοί του Σίδνεϊ, οι γενναίες γυναίκες του Αφγανιστάν, οι φονικές διαδηλώσεις του Ιράν (και ο καυτός ευρωπαϊκός χειμώνας)

Πιτσιρίκο, τα 5 εκ. κατοίκων του Σίδνεϊ ξύπνησαν και είδαν την πόλη τους καλυμμένη από καπνό, εξαιτίας των πυρκαγιών της Αυστραλίας, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε έξι ανθρώπους από τον Οκτώβριο, όπως μεταδίδει το BBC.

Με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 37 βαθμούς Κελσίου, υπάρχουν νέες προειδοποιήσεις για κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα του Σίδνεϊ είναι 8 φορές περισσότερα απ’ ό,τι συνήθως.

Έτσι, γίνονται συστάσεις στον κόσμο να αποφεύγει τις εξωτερικές δραστηριότητες, ενώ δίνονται και ιατρικές συμβουλές σε όσους πάσχουν από άσθμα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού.

Το νέφος αναμένεται να παραμείνει πάνω από την πόλη για λίγες μέρες ακόμα και μπορεί να το μυρίσει κανείς.

Ο κόσμος βήχει, κάποιοι χρειάστηκε να αγοράσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους μάσκες.

Και όλος αυτός ο καπνός έρχεται 150 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σίδνεϊ από μία πυρκαγιά σε εθνικό πάρκο, από τις 50 που παραμένουν ενεργές και έχουν καταστρέψει 468 σπίτια.

Και υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθούν καθώς αναμένεται κύμα ζέστης τόσο στο Κουίνσλαντ, όσο και στην Αδελαϊδα, όπου η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Στις πυρκαγιές της Αυστραλίας χρησιμοποιείται, εξάλλου, κι ένα εκπαιδευμένο σκυλί ονόματι Bear – που το είχαν εγκαταλείψει όταν ήταν κουτάβι – για να εντοπίσει τραυματισμένα κοάλα και δασύουρους (μικρό σαρκοφάγο μαρσιποφόρο), όπως μεταδίδει το Reuters.

Φοράει, μάλιστα, και ειδικές κάλτσες στα πέλματά του για να μην καίγεται, καθώς αν και έχει εντοπίσει πολλά άρρωστα και τραυματισμένα άγρια ζώα στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί σε τέτοιες συνθήκες.

Μέχρι στιγμής το σκυλί δεν έχει εντοπίσει κάποιο κοάλα και πιστεύεται ότι 350 μικρά μαρσιποφόρα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πυρκαγιές, που έχουν αποτεφρώσει 2,5 εκ. στρέμματα στην Αυστραλία, με συνέπεια να πεθάνουν και τέσσερις άνθρωποι και να καταστραφούν εκατοντάδες σπίτια.

Με την κλιματική αλλαγή, την απώλεια των ενδιαιτημάτων τους και τις ασθένειες, τα κοάλα αντιμετωπίζουν πολλές απειλές και οι φωτιές είναι μία ακόμα.

Για τον συγκεκριμένο σκύλο έχει βίντεο-ιστορία και το BBC, αλλά θα επιλέξω ένα άλλο βιντεάκι του.

Αυτό που αναφέρεται στις γυναίκες του Αφγανιστάν, οι οποίες εντοπίζουν και εξουδετερώνουν νάρκες από τον πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση.

Τόσο πρόσφατα, δηλαδή.

Σύντομα θα έχουν καθαρίσει μία μεγάλη περιοχή. Αλλά όπως επισημαίνει και το βίντεο ο πόλεμος συνεχίζεται στο Αφγανιστάν και συνεχώς υπάρχουν θύματα, ενήλικες και παιδιά που πεθαίνουν ή, ακρωτηριάζονται.

Ένας άνδρας που έφυγε κάποτε για μία σύντομη διαδρομή στα βουνά, αλλά δεν γύρισε ποτέ στάθηκε η αφορμή για να αρχίσει αυτή η προσπάθεια εξουδετέρωσης των ναρκών από τις γυναίκες, που κάποιες είναι και μητέρες, άλλες έχουν και μάνες, οι οποίες δικαιολογημένα ανησυχούν, αλλά είναι και περήφανες για τις κόρες τους, που με τη σειρά τους σκέφτονται τα παιδιά τους.

Από το Αφγανιστάν να περάσουμε, όμως, στο Ιράν, καθώς ο ΟΗΕ κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς στις διαδηλώσεις των τελευταίων τεσσάρων ημερών, ενώ η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 106 άνθρωποι σε 21 πόλεις, όπως αναφέρει η Le Monde.

Και οι πληροφορίες είναι δύσκολο να διασταυρωθούν, καθώς η Τεχεράνη έχει κόψει το ίντερνετ από το περασμένο Σάββατο.

Για αυτό και η ΜΚΟ για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκφράζει τον φόβο ότι οι νεκροί μπορεί να είναι τελικά και πάνω από 200.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία οι δυνάμεις ασφαλείας, πέρα από τα χημικά και τις ρίψεις νερού με το ειδικό κανονάκι άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ενώ γίνεται λόγος και για ελεύθερους σκοπευτές.

Στην πλειοψηφία τους οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μερικά άτομα έβαλαν φωτιές σε τράπεζες.

Καμπανάκι έχει χτυπήσει και ο ΟΗΕ που επισημαίνει ότι εκτός από τους δεκάδες νεκρούς, έχουν συλληφθεί περίπου 1.000 άνθρωποι.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν μετά την αύξηση (50%) στην τιμή της βενζίνης από 10 σε 15 χιλιάδες ριάλ (0,11 ευρώ) το λίτρο για τα πρώτα 60 λίτρα που αγοράζονται κάθε μήνα.

Από εκεί και πάνω, η τιμή τριπλασιάζεται σε 30 χιλ. ριάλ (0,22 ευρώ το λίτρο).

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι με τα χρήματα που θα εκταμιευτούν, θα βοηθηθούν τα 60 εκ. πιο φτωχών Ιρανών, επί συνόλου 83 εκ., ενώ επισήμως κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς, μεταξύ των οποίων είναι τρεις άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Αναφέρονται, επίσης, συλλήψεις όσων έβαλαν φωτιές σε τζαμιά ή, τράπεζες ή, έδωσαν πληροφορίες στον εχθρό.

Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση μεταδίδει πλάνα από διαδηλώσεις στήριξης στις αρχές. Με τους διαδηλωτές να φωνάζουν “οι διαδηλώσεις είναι δικαίωμα του λαού, οι ταραχές είναι έργο του εχθρού”.

Να περάσουμε, όμως, και σε ένα καλό νέο, καθώς βγήκε η επικαιροποιημένη μακροπρόθεσμη εκτίμηση Νοεμβρίου για τον χειμώνα 2019-20, όπως γράφει το severe-weather.eu και σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ECMWF (Ευρωπαϊκό Κοπέρνικος) δεν διαφέρει από αυτή του Οκτωβρίου.

Ένα βαθύ χαμηλό στο βόρειο Ατλαντικό, περιτριγυρισμένο από υψηλά συστήματα πιέσεων νοτιότερα, από τον ανατολικό Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό και την Ευρώπη, δηλαδή, μία κλασική θετική ΝΑΟ (βορειοατλαντική ταλάντωση) αναμένεται να φέρει ανεμώδη και υγρό καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκανδιναβία και ήπιες συνθήκες στην κεντρική και νότια Ευρώπη.

Oι θερμοκρασίες θα είναι πάνω από τα χειμερινά επίπεδα, ενώ θα υπάρχει μία βροχερή ζώνη από τον βόρειο Ατλαντικό ως τη βόρεια Ευρώπη. Μία τυπική θετική ΝΑΟ, δηλαδή.

Και το UKMO (βρετανικό μοντέλο) προβλέπει θετική ΝΑΟ – απλά μετατοπίζει το χαμηλό του βόρειου Ατλαντικού πιο βόρεια – με ήπιες καιρικές συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία και σχεδόν όλη την Ευρώπη εκτός από το νοτιοανατολικότερο άκρο της, όπου θα υπάρξουν περισσότερες ψυχρές εισβολές από τον βορρά και κανονικές θερμοκρασίες για τον χειμώνα και περισσότερες βροχές από τον μέσο όρο.

Το NCEP (ΗΠΑ) προβλέπει μία ακόμα πιο επιθετική θετική ΝΑΟ με τη δυτική ροή στη βόρεια Ευρώπη να διοχετεύει τις θερμές αέριες μάζες του Ατλαντικού σε όλη την ήπειρο. Οι υψηλές πιέσεις πάνω από την Ευρώπη και τις κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ θα κρατήσουν τις θερμοκρασίες σε υψηλά επίπεδα και ο καιρός θα είναι γενικά ξηρός με λίγες βροχές σε Ευρώπη και Αμερική.

Και το JMA (Ιαπωνία) προβλέπει θετική ΝΑΟ με ψυχρές εισβολές στις βορειοανατολικές και βορειοδυτικές ΗΠΑ και ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη. Το κείμενο αναφέρει και πάλι το σενάριο της αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης που μπορεί να φέρει κάποιες αλλαγές στον καιρό.

Καλός ήταν σε γενικές γραμμές ο καιρός και την Τετάρτη αφού παρά τη συννεφιά δεν έβρεξε στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Και δεν είχε και κύμα, παρά τον νοτιά.

Μάλλον επειδή ήταν νοτιοανατολικός ο άνεμος, φέρνοντας εκτός από την αύρα του και 4-5 ακόμα λουόμενους, εκ των οποίων οι δύο συγκρούστηκαν μεταξύ τους και μέσα στη θάλασσα, παρά το γεγονός ότι φορούσαν και μάσκες.

Τις δύο μεγάλες τσιπούρες που φωτογράφισα δεν πρέπει να τις είδαν, ούτε τον πλουμιστό γύλο τον χάνο και το κοκκινωπό μπαρμπούνι, που κολυμπούσαν μαζί με σάλπες, κέφαλους, κακαρέλους και σαργούς.

Αντίθετα, τα μελανούρια (πέρα από τα πολύ μικρά) και οι ζαργάνες έχουν αρχίσει να εκλείπουν.

Μένει να αποδειχτεί αν είναι κάτι παρoδικό ή αν οδεύουμε προς ένα πιο χειμερινό σκηνικό και στον βυθό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, κόλαση ο πλανήτης. Μια χαρά είμαστε εμείς εδώ, στο κέντρο του κόσμου. Έρχεται και το καλοκαίρι, όλα όμορφα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.