Οι πραγματικοί ακτιβιστές για το περιβάλλον και το κλίμα πεθαίνουν αβοήθητοι και νέοι

Πιτσιρίκο, παράνομοι υλοτόμοι σκότωσαν σε ενέδρα στον Αμαζόνιο νεαρό ιθαγενή που φυλούσε το δάσος και τραυμάτισαν έναν ακόμα, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο μέλη της φυλής Guajajara στη βόρεια Βραζιλία.

Ο Paulo Paulinio Guajajara ή Lobo (που σημαίνει λύκος στα πορτογαλικά) κυνηγούσε μέσα στο πάρκο Arariboia στην πολιτεία Maranhao, όταν δέχτηκε επίθεση και πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Ακόμα ένας Guajajara τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αλλά κατάφερε να ξεφύγει.

Η σύγκρουση σημειώθηκε ενώ υπάρχει μία αύξηση των εισβολών παράνομων υλοτόμων και μεταλλωρύχων στο πάρκο, από τη στιγμή που ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro δεσμεύτηκε να ανοίξει τις προστατευόμενες περιοχές των ιθαγενών για την οικονομική ανάπτυξη.

“Η κυβέρνηση Bolsonaro έβαψε τα χέρια της με αίμα ιθαγενών” ανακοίνωσε η βραζιλιάνικη οργάνωση APIB, που εκπροσωπεί πάνω από 900 χιλιάδες ιθαγενείς Βραζιλιάνους.

“Η αύξηση της βίας στις περιοχές των ιθαγενών είναι αποτέλεσμα της ρητορικής μίσους και των ενεργειών που έχουν γίνει ενάντια στον λαό μας” συμπλήρωσε η ΑΡΙΒ.

Η αρχηγός της ΑΡΙΒ, Sonia Guajahara, είπε ότι η κυβέρνηση διαλύει περιβαλλοντικές υπηρεσίες και υπηρεσίες των ιθαγενών και αφήνει τις φυλές μόνες τους να υπερασπιστούν τα εδάφη τους από εισβολές.

“Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη θεσμοθετημένη γενοκτονία” έγραψε η ίδια στο Twitter.

H ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας έστειλε μία ομάδα για να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του Paulino Guajajara, η σορός του οποίου βρίσκεται ακόμα στο δάσος που σκοτώθηκε, σύμφωνα με την ΑΡΙΒ.

Οι Guajajara είναι από τις μεγαλύτερες φυλές ιθαγενών της Βραζιλίας με 20 χιλιάδες μέλη και έχουν βάλει φρουρούς από το 2012 για να επιβλέπουν και να προστατεύουν το δάσος.

Η περιοχή είναι τόσο μεγάλη, που μία άλλη φυλή, η Awa Guaja, η οποία κινδυνεύει και με εξαφάνιση, ζει βαθιά μέσα στο δάσος, χωρίς να έχει καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

O Paulino Guajajara, που ήταν γύρω στα 20 και άφησε πίσω του έναν γιο, είχε πει σε συνέντευξή του στο Reuters τον Σεπτέμβριο του 2019, ότι το να προστατεύει κανείς το δάσος από εισβολείς είναι ένα επικίνδυνο καθήκον, αλλά ο ίδιος και οι άλλοι ιθαγενείς δεν μπορούν να ενδώσουν στον φόβο.

“Προστατεύουμε τη γη μας και τη ζωή μας εδώ, τα ζώα, τα πουλιά, ακόμα και τη φυλή των Awa, που ζουν επίσης εδώ, υπάρχει τόσο μεγάλη καταστροφή που δέντρα με κορμούς σκληρούς σαν ατσάλι κόβονται, αλλά εμείς πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη ζωή για το μέλλον των παιδιών μας” είχε πει τότε.

Οι πραγματικοί ακτιβιστές για το περιβάλλον και το κλίμα πεθαίνουν αβοήθητοι και νέοι.

Όσο για τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Jair Bolsonaro, εξέφρασε την ανησυχία του για την πετρελαιοκηλίδα που έχει εξαπλωθεί σε 200 παραλίες στα βορειοανατολικά της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι έχει μαζευτεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής ποσότητάς της, όπως αναφέρει η Le Monde.

Πρόσθεσε δε, ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό πετρελαιοφόρο “Μπουμπουλίνα”, το οποίο έχουν ήδη κατηγορήσει οι βραζιλιάνικες αρχές, ευθύνεται για την οικολογική καταστροφή, σύμφωνα και με την ανάλυση δορυφορικών δεδομένων.

Η ελληνική εταιρία Delta Tankers, στην οποία ανήκει το πλοίο, αρνείται τις κατηγορίες.

Και κατηγορεί με τη σειρά της τον Bolsonaro, ο οποίος δήλωσε ότι περιμένει ότι η καταστροφή θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Οι βραζιλιάνικες αρχές εντόπισαν στις 29 Ιουλίου μία πετρελαιοκηλίδα 700 χιλιόμετρα από τις ακτές της πολιτείας Paraiba.

Στις 30 Αυγούστου το πετρέλαιο άρχισε να εμφανίζεται και πιο νότια στις ακτές της πολιτείας Bahia, ενώ συνολικά έχουν επηρεαστεί 2.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και ένα θαλάσσιο καταφύγιο μεγάπτερων φαλαινών, αλλά και σπάνιων κοραλλιών.

Μαύρα χάλια είχε, πάντως, η θάλασσα και στον Σαρωνικό τη Δευτέρα από τη βροχή και τον νοτιά τον δυνατό.

Τα νερά είχαν γίνει καφέ σε όλο το μήκος στη δαντελένια -ναι, και του Φαλήρου- ακρογιαλιά.

Digital Camera

Δεν ήταν παντού επικίνδυνα, αλλά ήταν παντού ανθυγιεινά.

Πολλά σκουπίδια, κάποια ψοφίμια και καφέ από το χώμα που μετέφερε η βροχή και από το κύμα φυσικά, νερά.

Έτσι, έβγαλα απλά μερικές αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες και δεν έκανα βουτιά.

Όλα έχουν, άλλωστε, κάποια όρια τελικά.

Στα όριά τους φαίνεται ότι έχουν φτάσει και τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία, όπου μικρή ήταν η συμμετοχή στην 51η κινητοποίησή τους, ενώ συνεδρίαζαν και το Σαββατοκύριακο και στο Μονπελιέ για να σχεδιάσουν και την επετειακή τους διαδήλωση στις 17/11, οπότε και συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που άρχισε το κίνημά τους, όπως αναφέρει η Le Monde.

Στο Παρίσι συγκεντρώθηκαν μερικές εκατοντάδες κίτρινα γιλέκα και η πορεία που πραγματοποίησαν ολοκληρώθηκε χωρίς έκτροπα και με τη συνοδεία, όπως πάντα, ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Οι διαδηλωτές επανέλαβαν τα συνηθισμένα συνθήματα κατά του Emmanuel Macron και της αστυνομίας, ενώ κάποιοι είχαν αναρτήσει και πανό συμπαράστασης για τη Χιλή, όπου ένα μεγάλο κίνημα αντίδρασης είναι σε εξέλιξη.

Στο Μπορντώ, 200 άτομα σύμφωνα με το AFP και 100 σύμφωνα με τις αρχές έδωσαν το παρών.

Ένας διαδηλωτής είχε ένα πανό που καλούσε σε δημοψήφισμα για την πρωτοβουλία πολιτών, ενώ άλλοι φώναζαν συνθήματα όπως “είμαστε εδώ, είμαστε εδώ” και “Μπορντώ σήκω πάνω”, αλλά σε κάθε περίπτωση η κινητοποίηση ήταν μικρότερη σε σχέση με άλλες φορές.

Η έκπληξη στο Μπορντώ είχε να κάνει με την επιστροφή στη δράση του Jerome Rodriguez, που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο μάτι σε μία διαδήλωση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι “ανεξάρτητα με τον αριθμό των διαδηλωτών πρέπει να είμαστε πάντα εκεί” και είπε για τους ανθρώπους που δίνουν συγχαρητήρια στα κίτρινα γιλέκα για αυτό που κάνουν, ότι “πρέπει να τους αναζητήσουμε και να τους φέρουμε κοντά μας”, ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία του για κάτι μεγάλο εν όψει της πρώτης επετείου από την κινητοποίηση των κίτρινων γιλέκων.

“Δεν υπάρχει κάποια ιδεολογία, μόνο η επιθυμία που έχουμε όλοι να φάμε στο τέλος του μήνα” κατέληξε ο διαδηλωτής στο Μπορντώ, όπου δεν έγιναν επεισόδια, ούτε συλλήψεις.

Αντίθετα στην Τουλούζη σημειώθηκαν κάποιες συγκρούσεις με την αστυνομία, που έκανε και χρήση δακρυγόνων, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν “εμείς είμαστε εδώ, ακόμα κι αν ο Macron δεν έρθει, εμείς θα είμαστε εδώ”.

Τέλος, 200 με 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Ρεν, όπου έκλεισε για 45 λεπτά και ένα εμπορικό κέντρο μετά την εισβολή 30 ατόμων.

Μιας και ο λόγος, όμως, για πορείες και κινητοποιήσεις στην Ινδία έγινε διαδήλωση για την ατμοσφαιρική ρύπανση, που έχει φτάσει σε ανυπόφορα επίπεδα, δήλωσε ο υπουργός Arvid Keriwal, αρμόδιος για θέματα της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, όπως μεταδίδει το Reuters.

H ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί έφτασε στην κατηγορία “επικίνδυνη” την Κυριακή 3/11.

Τα σχολεία έκλεισαν, πάνω από 30 πτήσεις κατευθύνθηκαν σε άλλα αεροδρόμια λόγω περιορισμένης ορατότητας στο Νέο Δελχί, περιορισμοί μπήκαν επίσης στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και σταμάτησαν όλες οι οικοδομικές εργασίες, καθώς η πόλη καλύφθηκε από ένα πυκνό πέπλο νέφους.

Ο Kejriwal ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει την τοξική ρύπανση και να ανακουφίσει τον κόσμο.

Τα επίπεδα των επικίνδυνων μικροσωματιδίων ΡΜ 2,5 είναι πολύ υψηλότερα από τα επιτρεπτά όρια, αλλά και εφτά φορές υψηλότερα από αυτά του Πεκίνου.

Αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι οι σταθμοί παρακολούθησης της ρύπανσης στην ινδική πρωτεύουσα δεν είχαν αρκετά ψηφία για να καταγράψουν τις τεράστιες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, κάτι που δείχνει και την καταστροφή που συντελείται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι το 1/3 των θανάτων από εγκεφαλικά, καρδιά και καρκίνο του πνεύμονα οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πέντε εκατομμύρια μάσκες μοιράστηκαν στα σχολεία την Παρασκευή 1/11, ενώ δόθηκαν οδηγίες σε όλο τον κόσμο να φοράει μάσκες, να αποφεύγει εξωτερικές δραστηριότητες και να κλείνει πόρτες και παράθυρα, καθώς το Νέο Δελχί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όσον αφορά τη δημόσια υγεία και ο Kejriwal παρομοίασε την πόλη με θάλαμο αερίων.

Τα σχόλιά του δεν θα αρέσουν, πάντως, στους κρατικούς αξιωματούχους, καθώς οι πολιτικοί κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την κατάσταση.

Την Κυριακή 3/11 νέοι βγήκαν στους δρόμους του Νέου Δελχί για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν δράση.

“Μπορείς να δεις πόσο φρικτή είναι η κατάσταση και βασικά δεν μπορείς να δεις μπροστά σου και αυτό σε τρομάζει” ανέφερε η Jaivipra, που θέλει να ληφθούν βιώσιμα μέτρα διαρκείας για τη ρύπανση.

“Ανησυχούμε για το μέλλον μας και για την υγεία μας, αλλά παλεύουμε επίσης και για τα παιδιά μας και για τους ηλικιωμένους που υποφέρουν περισσότερο από αυτή την κατάσταση” συμπλήρωσε η ίδια.

Ποικίλα σχόλια προκάλεσαν, εξάλλου, οι αμφιλεγόμενες και ελαφρά τη καρδία συμβουλές υπουργών προς τον κόσμο, -π.χ. να τρώει καρότα ή, να ακούει μουσική το πρωί- για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Μία βασική αιτία για τα αυξημένα επίπεδα ρύπανσης αυτή την εποχή είναι ότι οι αγρότες σε γειτονικές πολιτείες καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους για να καθαρίσουν τα χωράφια τους.

Αυτό δημιουργεί ένα θανατηφόρο κοκτέιλ μικροσωματιδίων διοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του αζώτου και διοξειδίου του θείου.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα πυροτεχνήματα που άναψαν για το ινδουιστικό φεστιβάλ Diwali, ενώ τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και οι εκπομπές ρύπων από τις κατασκευές και τις βιομηχανίες αυξάνουν το νέφος.

Και οι Ινδοί περιμένουν τη βροχή για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα, αλλά δεν πρόκειται να έρθει πριν την προσεχή Πέμπτη (7/11).

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ευτυχώς που έβρεξε γιατί η Αθήνα είναι πιο βρόμικη από ποτέ. Τώρα θα καθαρίσει λίγο. Όσο για τους ιθαγενείς του Αμαζονίου δεν αφορούν κανέναν. Εμείς θέλουμε τον Αμαζόνιο να τον σώσει η Γκρέτα από τη Σουηδία. Με τηλεπάθεια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.