Οι ψηφιακές ζωές μας

Πιτσιρίκο, το 80% των εφήβων δεν είναι αρκετά ενεργοί, βάζοντας έτσι την υγεία τους σε κίνδυνο, καθώς περνούν κυρίως την ώρα τους μπροστά από έναν υπολογιστή, αντί να τρέχουν για παράδειγμα, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Στα κορίτσια το αντίστοιχο ποσοστό σε 27 χώρες ανερχόταν σε 90% το 2016.

Υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά τη σωματική άσκηση, με εξαίρεση το Αφγανιστάν, τη Σαμόα, την Τόνγκα και τη Ζάμπια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και χρειάζεται άμεσα δράση.

Η έρευνα που έγινε σε σχολεία 146 χωρών βρήκε ότι πολύ λίγα βελτιώθηκαν όσον αφορά τη σωματική άσκηση παιδιών από 11 ως 17 ετών από το 2001 και τον στόχο που έθεσε τότε για τους εφήβους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα κράτη μέλη του συμφώνησαν πέρσι να μειώσουν την αδράνεια των εφήβων κατά 15% ως το 2030. Αλλά μέχρι στιγμής έχει υπάρξει μία μικρή μείωση όσον αφορά τα αγόρια μόνο και όχι και τα κορίτσια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 85% των κοριτσιών και το 75% των αγοριών δεν είναι αρκετά κινητικά.

Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό των αγοριών μειώθηκε σε 64% από 71% το 2001, αλλά το 80% των κοριτσιών εξακολουθούν να είναι μη κινητικά.

Το Μπαγκλαντές είναι η καλύτερη χώρα με το 63% των αγοριών και το 69% των κοριτσιών να μην κινούνται αρκετά.

Υπάρχει ανησυχία, λοιπόν, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που συστήνει στους εφήβους να κάνουν μία ήπια έστω σωματική άσκηση για μία ώρα κάθε μέρα, ή να πηγαίνουν περπατώντας, ή με ποδήλατο στο σχολείο.

Διότι αυτό είναι καλό για την ανάπτυξη των οστών και των μυών τους, αλλά και για την καρδιά και τους πνεύμονες.

Βοηθάει επίσης τους νέους ανθρώπους να αποφύγουν την παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, καρκίνους και διαβήτη.

Παρά το γεγονός ότι στα σχολεία οι μαθητές μπορούν να κάνουν κάποιο άθλημα, αυτό συχνά γίνεται υπό πίεση, ωστόσο, υπάρχουν και οι αθλητικοί σύλλογοι, ενώ είναι σημαντικό να ενθαρρύνουν και οι γονείς τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρέπει να αλλάξει παγκοσμίως η κουλτούρα, όσον αφορά τη σωματική άσκηση.

Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα και συνέπειες από τη χρήση των ψηφιακών μίντια, όπως ότι περνάμε πολύ χρόνο πάνω από ένα κινητό ή, λάπτοπ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη συστήσει τα παιδιά κάτω των 5 ετών να βρίσκονται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μπροστά από μία οθόνη

Πρέπει να υπάρχει ένα όριο, ενώ η διευρυνόμενη διαφορά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών όσον αφορά τη σωματική άσκηση είναι μία μεγάλη ανισότητα.

Είναι και η τέταρτη αιτία πρόωρων θανάτων η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Η ηλεκτρονική επανάσταση άλλαξε το πώς ζουν, μαθαίνουν, εργάζονται, παίζουν και ταξιδεύουν οι άνθρωποι, περιορίζοντάς τους σε κλειστούς χώρους.

Πλέον οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο, κάθονται περισσότερο, περπατούν λιγότερο συχνά, οδηγούν περισσότερο τακτικά και κάνουν λιγότερη σωματική άσκηση απ’ ό,τι παλιότερα.

Έχουν επίσης μετακινηθεί από αγροτικές σε αστικές περιοχές, από εξωτερικούς σε εσωτερικούς χώρους, αντί να στέκονται όρθιοι, κάθονται, αντί να περπατούν οδηγούν και αντί να παίζουν παιχνίδια, παίζουν ψηφιακά παιχνίδια.

Και αυτές οι αλλαγές έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους.

Αυτές είναι, όμως, οι ψηφιακές ζωές μας.

Τουλάχιστον βγάζουν ωραίες υποβρύχιες φωτογραφίες οι ψηφιακές μηχανές.

Μιας και ο λόγος για υποβρύχιες φωτογραφίες, όμως, ο Leonardo Di Caprio γλίτωσε τα χειρότερα κατά τη διάρκεια κατάδυσης στα νησιά Γκαλαπάγκος, όπου τον έσωσε ο επίσης ηθοποιός Edward Norton, όπως αναφέρει το Skynews.

O Di Caprio καταδύθηκε για να κινηματογραφήσει ένα κοπάδι σαλάχια, αλλά ο Norton, που είναι έμπειρος δύτης, κατάλαβε ότι ο Leo δεν είχε αρκετό οξυγόνο κι έτσι τον ακολούθησε στο απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού.

O Νorton είπε, πάντως, ότι δόθηκε μεγαλύτερη έκταση στο συγκεκριμένο περιστατικό, που δεν ήταν και τόσο δραματικό.

Μαζί τους ήταν και η ωκεανογράφος Sylvia Earle και o Norton που ξέρει το πάθος του Di Caprio για τα πλάσματα της φύσης, το είδε ξανά στο βλέμμα του, όταν πέρασαν από κάτω τους καμιά εκατοστή σαλάχια.

Τότε κοίταξε και το ρολόι του και είδε ότι τους έμενε λίγος χρόνος, οπότε κατάλαβε πως ο Leo θα ξέμενε από οξυγόνο, όπως και συνέβη. Οπότε τον ακολούθησε, προφανώς για να του πει να ανέβουν στην επιφάνεια.

Παρεμπιπτόντως, καλά τα σαλάχια -έχω φωτογραφίσει στο παρελθόν- αλλά ακόμα καλύτερη η θαλάσσια χελώνα που εμφανίστηκε για τέταρτη φορά το τρίμηνο Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου 2019.

Και την έκανα διάσημη ξανά. Τον έσκισα τον Ντι Κάπριο.


Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.