Σχεδόν 1.000 νεκροί μετανάστες στη Μεσόγειο το 2019

Πιτσιρίκο, οι ιταλικές αρχές έδωσαν τελικά άδεια στο πλοίο Open Arms να αποβιβάσει 62 Αφρικανούς μετανάστες στο λιμάνι του Τάραντο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Aρχικά, η Ιταλία είχε αρνηθεί την πρόσβαση στο ισπανικό πλοίο, που είχε διασώσει συνολικά 73 μετανάστες και μόνο οι 11 είχαν αποβιβαστεί από την πρώτη στιγμή για λόγους υγείας.

Η ιταλική κυβέρνηση υποστήριζε ότι οι μετανάστες έπρεπε να μεταφερθούν στην Τρίπολη, αφού η βάρκα τους είχε εντοπιστεί να πλέει 50 μίλια από τις ακτές της Λιβύης.

Τελικά, οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη Μεσόγειο -με τα κύματα να φτάνουν τα 3 μέτρα- ήταν πιθανότητα ο λόγος που άλλαξε η απόφαση.

Εικονολήπτης του Reuters τράβηξε πλάνα με τους μετανάστες να προσπαθούν να προστατευτούν στο κατάστρωμα, ενώ το πλοίο κλυδωνιζόταν σε μία φουρτουνιασμένη θάλασσα και ο ουρανός άστραφτε από τους κεραυνούς.

Οι περισσότεροι μετανάστες ήταν από την κεντρική και δυτική Αφρική και ανάμεσά τους είναι και τρεις γυναίκες, δύο μικρά παιδιά και άλλοι 24 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Η ιταλική κυβέρνηση κρατάει μία σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες και ενδεικτικό είναι το περιστατικό που συνέβη το καλοκαίρι, όταν μετά από πολλές μέρες είχε δοθεί άδεια τότε στο Open Arms να αποβιβάσει 100 ανθρώπους, αφού μεσολάβησε σχετική δικαστική απόφαση.

Στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα εντοπίστηκαν και οι σοροί πέντε γυναικών· οι τρεις βρέθηκαν στη θάλασσα και οι δύο σε μία παραλία.

Οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά η κακοκαιρία δυσχεραίνει τις προσπάθειες.

Η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 149 ανθρώπους, ανάμεσά τους 13 γυναίκες και τρία παιδιά, αλλά αγνοούνται ακόμα 20 από την Αλγερία, την Τυνησία και το Πακιστάν.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 1.000 επιβεβαιωμένοι θάνατοι το 2019 στη Μεσόγειο και στις τρεις θαλάσσιες οδούς (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία), που χρησιμοποιούν οι μετανάστες.

“Θέλουμε αποφασιστική δράση από την ιταλική κυβέρνηση και την Ευρώπη για να σταματήσουν τους διακινητές” ανέφερε ο δήμαρχος της Λαμπεντούζας Salvatore Martello από τη Βαρκελώνη, όπου είχε συνάντηση με την ομόλογό του της ισπανικής πόλης Ada Colau για τη μεταναστευτική κρίση.

Να μείνουμε, όμως, στη Μεσόγειο, όπου εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία (τέσσερις και δύο αγνοούνται), την Ελλάδα (επίσης τέσσερις με το τέταρτο θύμα να είναι μία χειμερινή κολυμβήτρια) και στην Ιταλία (μία ακόμα γυναίκα που παρασύρθηκε με το αμάξι της από τις πλημμύρες).

>

Σύμφωνα, ωστόσο, με όσα δήλωσε στον Guardian o μετεωρολόγος του France Meteo Jean Pierre Hameau τα φαινόμενα, τουλάχιστον στη Γαλλία δεν οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και συμβαίνουν 3 με 6 φορές τον χρόνο.

Ο Hameau κάνει λόγο για τις ορογραφικές βροχοπτώσεις cevenols (από την οροσειρά Cevennes στη νότια Γαλλία), που είναι συνηθισμένες στην περιοχή, κυρίως τον Σεπτέμβριο, όταν η Μεσόγειος είναι ζεστή και θερμός αέρας διοχετεύεται προς τον νότο της Γαλλίας.

“Συνήθως συμβαίνουν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αλλά πολλές φορές παρατηρούμε αυτές τις συνθήκες και τον Νοέμβριο, ενώ δεν συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, αφού είχαμε cevenols και πριν και δεν αυξήθηκαν με την άνοδο των θερμοκρασιών, μόνο η ένταση των βροχών είναι μεγαλύτερη” δήλωσε ο Γάλλος μετεωρολόγος.

O Ιταλός πρωθυπουργός Ciuseppe Conte δεσμεύτηκε, εξάλλου, για 11 δισ. ευρώ επενδύσεων που θα επιταχύνουν έργα, τα οποία θα προστατεύσουν τη χώρα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πάντως, δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι θερμότερες θάλασσες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά τα ακραία φαινόμενα (καταιγίδες – πλημμύρες) που προκαλούν δεν είναι.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχονται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης χιόνια και στα πεδινά ή έστω σε υψόμετρα χαμηλά.

Όπως γράφει το severe-weather, ο εξωτροπικός κυκλώνας (ο πρώην Sebastien), που έπληξε τη δυτική Ευρώπη, θα αρχίσει να κινείται βόρεια, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για την ανάπτυξη ισχυρού αντικυκλώνα στον Ατλαντικό (μάλλον πρόκειται για τον Αζορικό), αφού θα σταματήσει η ζωνική κυκλοφορία (η παράλληλη κίνηση των αέριων μαζών από δυτικά προς τα ανατολικά που φέρνει καλοκαιρία).

Και καθώς οι θερμές αέριες μάζες του αντικυκλώνα θα κινούνται βόρεια, θα ωθήσουν ψυχρές αέριες μάζες νοτιότερα.

Ο αυλώνας θα επηρεάσει σχεδόν όλη την Ευρώπη, καθώς η κυκλοφορία των αερίων μαζών θα γίνει μεσημβρινή (δηλαδή, από βορρά προς νότο), αρχής γενομένης από τη Βρετανία και την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) και μέσα στο Σαββατοκύριακο και την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Μετά την 1η Δεκεμβρίου οι ψυχρές αέριες μάζες να εξαπλωθούν και στη δυτική Ευρώπη.

Ο χειμωνιάτικος καιρός θα φέρει χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα, ειδικά γύρω από τις Άλπεις, στα βόρεια Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη.

Μετά το Σάββατο, οι ψυχρές αέριες μάζες θα κινηθούν και νοτιότερα.

Στους χάρτες που επισυνάπτονται, φαίνεται η αυξημένη πιθανότητα χιονοπτώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και στη (νοτιο)δυτική Ευρώπη.

H Eλλάδα με εξαίρεση τα βόρεια σύνορά μας είναι, πάντως, εκτός χιονοπτώσεων, τουλάχιστον για τα χαμηλά υψόμετρα.

Κατά τα άλλα παραλίγο να με πιάσει και βροχή στην αγαπημένη μου ακτή.

Νωρίτερα είχε ψιχαλίσει και σταδιακά, ειδικά προς τον νοτιοδυτικό Σαρωνικό ο ουρανός είχε μαυρίσει.

Άκουσα και τα πρώτα μπουμπουνητά με το που έπεσα στα κρυστάλλινα νερά.

Εκτιμώντας την κατάσταση, θεώρησα ότι η καταιγίδα (αν υπήρχε) ήταν ακόμα μακριά.

Και έφτασα ως τη μεγάλη αμμουδιά, παρατηρώντας μεταξύ άλλων κι ένα χταπόδι, χωρίς να μπορώ να το φωτογραφίσω, αφού δεν έχω υποβρύχια μηχανή πια.

Απλά μάζεψα τα άδεια κοχύλια και τα πετραδάκια γύρω από το θαλάμι του για να μην προδώσουν τη θέση του και 2-3 σακούλες, ενώ όταν βγήκα πήγα στα σκουπίδια κι ένα κομμένο κομμάτι κάβου που είχε ξεβράσει η θάλασσα στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Η θάλασσα που παραμένει ακόμα ζεστή, παρά την ψύχρα που έχει πια τα βράδια και νωρίς το πρωί.

Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.