“Αν σώσουμε τους ωκεανούς, θα σωθούμε κι εμείς”

Πιτσιρίκο, τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί στις Φιλιππίνες από τον τυφώνα Kammuri, τον 20ο που τις έπληξε φέτος, υποχρεώνοντας επίσης χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά και να ακυρωθούν εκατοντάδες πτήσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

Θα γίνουν αλλαγές και στο πρόγραμμα των Αγώνων Νοτιοανατολικής Ασίας, που θα ολοκληρωθούν στις 11 Δεκεμβρίου στη νησιωτική χώρα.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Bicol στις κεντρικές Φιλιππίνες και άλλοι πέντε νότια της πρωτεύουσας Μανίλα.

Συνολικά, 345 χιλιάδες άνθρωποι μένουν σε προσωρινά καταφύγια, καθώς έχουν πέσει δέντρα σε σπίτια και έχουν ξηλωθεί στέγες.

Οι ταχύτητες των ανέμων του τυφώνα Kammuri έχουν πλέον εξασθενήσει στα 100 χιλιόμετρα την ώρα, με ριπές 125 χιλιομέτρων, καθώς κατευθύνεται προς τη Νότια Θάλασσα της Κίνας και θα έχει φύγει μέχρι το βράδυ από τις Φιλιππίνες, που είναι ένα αρχιπέλαγος 7.000 νησιών και πλήττονται από 20 περίπου τυφώνες τον χρόνο.

Υπάρχει, όμως, τελικά λύση για την κλιματική αλλαγή; Ίσως αυτή να βρίσκεται σε ένα δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων, που θα βοηθάει στην απορρόφηση του άνθρακα και θα προστατεύει τη φύση, όπως αναφέρει το Skynews.

Σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace οι ωκεανοί είναι η μεγαλύτερη αποθήκη άνθρακα, καθώς παγιδεύουν ποσότητα 50 φορές μεγαλύτερη από ό,τι η ατμόσφαιρα και 10 φορές μεγαλύτερη από ό,τι τα φυτά στη γη.

Αλλά οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αυξάνουν τις θερμοκρασίες της θάλασσας, με συνέπεια τα οικοσυστήματα της να πεθαίνουν και να απειλείται όλη αυτή η διαδικασία που επιτρέπει στους ωκεανούς να αποθηκεύουν τον άνθρακα.

Πέρα λοιπόν, από τη μείωση των εκπομπών ρύπων για να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή, χρειάζεται και ένα δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων, στο οποίο θα απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, για να κάνει τις θαλάσσιες περιοχές πιο ανθεκτικές στην υπερθέρμανση και να προστατέψει τις “μπλε αποθήκες” άνθρακα.

Η Greenpeace ζητάει, μάλιστα, από τις κυβερνήσεις να υπογράψουν μία Συνθήκη για τους Ωκεανούς το 2020 και να δεσμευτούν ότι θα προστατέψουν (μέσω θαλάσσιων καταφυγίων προφανώς) το 30% των ωκεανών μέχρι το 2030.

H Louisa Casson από την Greenpeace Βρετανίας υποστηρίζει ότι “η κλιματική κρίση είναι μία κρίση των ωκεανών, καθώς η θάλασσα είναι θεμελιώδης στην προσπάθεια να κρατήσουμε τον πλανήτη υγιή, αλλά για καιρό έχουμε αποσυνδέσει την προστασία της από την κλιματική κρίση”.

Έδωσε, λοιπόν, το σύνθημα “να προστατέψουμε τους ωκεανούς, που είναι η μεγαλύτερη αποθήκη άνθρακα και να σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα”.

Σύμφωνα με την Greenpeace, οι πόλοι, τα μέρη που ζουν οι φάλαινες, δηλαδή, όπου υπάρχει η τροφή τους τα κριλ (είδος μικροσκοπικής γαρίδας), οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, τα μαγκρόβια (δάση με δέντρα που έχουν τις ρίζες τους μέσα στο νερό, παρέχοντας προστασία στον γόνο πολλών θαλάσσιων ειδών) και τα θαλάσσια λιβάδια (όπως οι ποσειδωνίες που έχουμε στην Ελλάδα) πρέπει να προστατευτούν άμεσα, διότι είναι σύμμαχοί μας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

“Αλλά η υπερεκμετάλλευση και ο εθισμός μας στα ορυκτά καύσιμα έχουν φέρει τους ωκεανούς στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θέλουμε άμεση δράση σε παγκόσμια κλίμακα, για να προστατέψουμε έστω το 30% των ωκεανών” εξήγησε η Casson.

“Η προστασία των ωκεανών είναι κλιματική δράση και αν σώσουμε τους ωκεανούς, θα σωθούμε κι εμείς”.

Oι ωκεανοί θερμαίνονται, αλλά αυτό δεν το εισέπραξα ούτε την Πέμπτη, που ήταν ακόμα μία χειμωνιάτικη μέρα, επιφυλάσσοντας ακόμα μία παγωμένη βουτιά, με τα νερά να είναι πιο ζεστά στον πυθμένα από ό,τι στην επιφάνεια.

Με ελάχιστο ήλιο, πολλή συννεφιά και ψυχρό βοριά.

Κρύωσα γιατί έμεινα παραπάνω και στα κρυστάλλινα νερά, προσπαθώντας να διακρίνω τα άτυχα πλάσματα -ένας μικρός ροφός σίγουρα- στην ψαροβελόνα ενός ψαροτουφεκά.

Πριν και μετά τράβηξα – ελλείψει υποβρύχιας μηχανής – μερικά πλάνα από τη δαντελένια ακρογιαλιά και πρόσθεσα και δύο φωτό με τις γάτες και τα σκυλιά.
Τώρα που γράφω, πάντως, φαίνεται η ηλιοφάνεια να επικρατεί της συννεφιάς. Ο ήλιος άργησε μια ώρα.

Να περάσουμε, όμως, σε ένα άλλο ρεπορτάζ του Reuters, καθώς ο Οργανισμός Αμερικάνικων Κρατών (OAS) ανακάλυψε αρκετές παρατυπίες στις εκλογές της Βολιβίας, μεταξύ των οποίων και τον server ενός υπολογιστή, που πίστωνε ψήφους προς τον Evo Morales.

Ο χαρισματικός αριστερός ηγέτης και πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας έβαλε ξανά υποψηφιότητα, παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα του 2016 του απαγόρευσε να διεκδικήσει μία τέταρτη θητεία.

Στην 100σέλιδη έκθεσή του ο OAS ανέφερε ότι “υπάρχουν ενδείξεις για μία σειρά κακόβουλων πράξεων που είχαν στόχο να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να το χειραγωγήσουν σε τέτοιο βαθμό, που είναι αδύνατο να επικυρωθεί”.

Ο Morales έφυγε για το Μεξικό μετά την αρχική αναφορά του OAS τον Νοέμβρη, ενώ χαρακτήρισε τις παραπάνω κατηγορίες σαν πολιτικό πραξικόπημα και τον OAS όργανο στις υπηρεσίες της αυτοκρατορίας της Βόρειας Αμερικής.

Το Κογκρέσο της Βολιβίας ακύρωσε τις εκλογές και η μεταβατική πρόεδρος Jeanine Anez θα προκηρύξει νέες.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βολιβία σε συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με τους διαδηλωτές από τις 20 Οκτωβρίου, οπότε και έγιναν οι εκλογές, αλλά οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους μετά τις 10 Νοεμβρίου, όταν έφυγε ο Morales από τη χώρα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν θα σώσουμε τους ωκεανούς, οπότε ούτε εμείς θα σωθούμε. Οι ωκεανοί είναι πολύ μακριά για τους περισσότερους ανθρώπους, που δεν νοιάζονται ούτε για το τι γίνεται έξω από το σπίτι τους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.