Η πολιτισμική ηγεμονία του κ. Ινδαρέ

Αγαπημένε μου πιτσιρίκο,
Έχει πολλή πλάκα αυτή η φάση με τον κ. Ινδαρέ. Εντάξει, χτύπησες διάνα με το κείμενο «Εγώ κοιτάω τη δουλειά μου».
Η πλάκα είναι ότι οι μπάτσοι μπούκαραν στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ, βέβαιοι πως πρόκειται για αναρχικούς. Ποιοι άλλοι, άλλωστε, μένουν δίπλα σε κατάληψη και ζητάνε ένταλμα για να τους επιτρέψουν την είσοδο; Αναρχοάπλυτοι θα ‘ναι.

Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, μπουκάρουν οι μπάτσοι χωρίς ένταλμα στο σπίτι μιας οικογένειας, παραβιάζοντας το Σύνταγμα που προβλέπει την αρχή του απαραβιάστου του οικογενειακού ασύλου, αφού σύμφωνα με το Άρθρο 9 του Συντάγματος:

«Η κατοικία του καθενός είναι απαραβίαστη και κανένας δεν μπορεί να εισέλθει με τη βία σε αυτή, πλην της περίπτωσης της διεξαγωγής νόμιμης κατ’οίκον έρευνας, με την παρουσία Δικαστικού λειτουργού (εισαγγελέα ή δικαστή).»

Αλλά ποιός το χέζει το Σύνταγμα.

Αυτές είναι λεπτομέρειες που αφορούν τους από πάνω, τους εντολείς, όχι τους εντολοδόχους, όχι το όργανο, το οποίο σαν καλό ρομποτάκι, υπακούει τις εντολές εκ των άνωθεν χωρίς καμία σκέψη και περιστολή.

Ειδικά όταν αυτές οι εντολές συμβαίνει να συμφωνούν με τις φαντασιακές του πεποιθήσεις, περί ασύλου και επικίνδυνων άνομων στοιχείων, οι οποίοι δεν είναι πολίτες, αλλά εχθροί του πολιτεύματος (!). Τότε είναι που το όργανο αποκτά μια ενισχυμένη αίσθηση καθήκοντος.

Στο μυαλό του, ο μπάτσος που μπουκάρει σε ένα σπίτι στα Εξάρχεια, στο Κουκάκι ή οπουδήποτε αλλού, είναι εθνικός ήρωας! Ένας Κολοκοτρώνης, ένας Μεγαλέξανδρος!

Στο μυαλό του, είναι δημοκράτης!

Μέχρι και οι πέτρες ξέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι γεμάτη μέχρι τα μπούνια στους φασίστες, τους χουντικούς, τους ρατσιστές, τους ομοφοβικούς και τους νεοναζί, έχοντας αναπτύξει μια αγαστή σχέση συνεργασίας με τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, η οποία όπως μας ενημερώνει η ελληνική δικαιοσύνη, δεν είναι εγκληματική συμμορία που δολοφόνησε 2 ανθρώπους και χτύπησε και βασάνισε δεκάδες άλλους, αλλά ένα ακόμα έννομο πολιτικό κόμμα.

«Σαν αναρχικοί συμπεριφέρεστε. Που καίνε τα μαγαζιά έτσι από καπρίτσιο. Από ιδεοληψία.»

Η πλάκα είναι ότι μπουκάρουν οι φασίστες μπάτσοι χωρίς ένταλμα μέσα στο σπίτι σου, σε πλακώνουν στο ξύλο εσένα και τα παιδιά σου και εσύ τους κατηγορείς για …αναρχισμό.

Γιατί, ως γνωστόν, οι αναρχικοί μπουκάρουν μέσα στα σπίτια των ανθρώπων παράνομα και πλακώνουν στο ξύλο τον κόσμο χωρίς λόγο. Μάλιστα.

Κοντά ήσουν δικέ μου, αλλά σου ξέφυγε.

Ρε καθυστερημένε, απο ιδεοληψία μπούκαραν με το έτσι θέλω σπίτι σου και σε πάστωσαν στο ξύλο. Λέγεται φασισμός. Κεφτέ, ε κεφτέ.

Γιατί είναι πρωτάκουστο οι έλληνες αστυνομικοί να παραβιάζουν τον νόμο ή να παίρνουν μέρος σε πογκρόμ πολιτικής καταστολής.

Δεκεμβριανά; Ποιά Δεκεμβριανά;

Ταγματασφαλίτες; Ποιοί ταγματασφαλίτες; Βασανιστήρια αντιφρονούντων; Ποιά βασανιστήρια;

«Ο λαός, δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά!»

Μωρέ ξεχνά, ξεχνά και παραξεχνά.

Δηλαδή, οι μπάτσοι που δολοφόνησαν τον Αλέξη και τον Ζακ, που μπούκαραν μέσα στο σπίτι του κ. Ινδαρέ παραβιάζοντας το Σύνταγμα, είναι ίδιοι με τους αναρχικούς της διπλανής κατάληψης που κατέλαβαν ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο με σκοπό να δώσουν στέγη σε δεκάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη.

Η βίαιη καταστολή της εξουσίας, δηλαδή, είναι ίδια με την άμεση δράση της αλληλεγγύης. Μάλιστα.

Ρε πιτσιρίκο, θα ξεχάσω κι αυτά που ξέρω.

Αλλά ξέχασα, οι αναρχικοί απλά σπάνε τζαμαρίες από ιδεολογία, όχι επειδή υπάρχει κανένας λόγος. Όλα, άλλωστε, είναι μια χαρά.

Μα τι ανώμαλοι αυτοί οι αναρχικοί.

Ο κ. Ινδαρές δήλωσε, «Δυσκολεύομαι με τη στράτευση στα πολεμικά μέτωπα και ταυτίζομαι με τη μετριοπάθεια και τη νομιμότητα».

Κάποιος να πει στον κ. Ινδαρέ, ότι αν οι αναρχικοί στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου, στρατεύονταν με την μετριοπάθεια και τη νομιμότητα, ο κόσμος ακόμα θα δούλευε 16 ώρες τη μέρα και δεν θα υπήρχε κοινωνική και ιατροφαρμακευτική ασφάλιση.

Κάποιος να πει στον κ. Ινδαρέ, ότι κάποιοι “αμετριοπαθείς” αναρχικοί στάλθηκαν στις κρεμάλες του Σικάγο, για να μπορεί αυτός και η οικογένεια του να μην εξασκούν το θεμελιώδες τους δικαίωμα να πεθαίνουν στην ψάθα.

Κάποιος να πει στον κ. Ινδαρέ, ότι, αν οι αναρχικοί τη δεκαετία του ‘30 ταυτίζονταν με την μετριοπάθεια και τη νομιμότητα, δεν θα πήγαιναν να χύσουν το αίμα τους στα βουνά της Ισπανίας για να σταματήσουν την φασιστική προέλαση του Φράνκο, για την οποία όλες οι μεγάλες δυνάμεις τις εποχής, Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ, κρατούσαν ουδέτερη, μετριοπαθή στάση, την ώρα που η ναζιστική Γερμανία τον εφοδίαζε με στρατιωτικό εξοπλισμό και οι νομοταγείς αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου, με καύσιμα.

Αλλά η επάνοδος του φασισμού παγκοσμίως, βασίζεται στους κύριους και τις κυρίες Ινδαρέ αυτού του κόσμου.

Δυστυχώς, ο μετριοπαθής καλλιτέχνης κ. Ινδαρές, με την μετριοπαθή του τέχνη, δεν τα πιάνει τα υψηλά νοήματα. Θέλει να κάνει απλά τη δουλειά του ο άνθρωπος.

Τέχνη του κουτιού. Τέχνη που μιμείται την ζωή του, τέχνη που δεν προκαλεί. Μια ζωή μετριοπαθή, στη γωνίτσα του, με την ησυχία του, την οικογενειούλα του, στο σπιτάκι του, αχ μην τον σκοτίζεται τον άνθρωπο.

Μικροαστισμός φετίχ.

«Η ιστορία έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη», δήλωσε ο τρισμέγιστος σκηνοθέτης κ. Ινδαρές.

Έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη που επιτρέπει στις εκάστοτε κυβερνήσεις να κουρελιάζουν το Σύνταγμα και να υπογράφουν μνημόνια χρεοδουλείας για τους λαούς τους και τις μελλοντικές γενιές που ακόμα δεν έχουν καν γεννηθεί.

Έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη που επιτρέπει τους δολοφόνους του Ζακ Κωστόπουλου να κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι και τον εκτελεστή του Γρηγορόπουλου να αποφυλακίζεται με βάση τον πρότερο έντιμο βίο του.

Έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη που παραγράφει τους παιδεραστές φίλους του Πρωθυπουργού της χώρας.

Έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη που επιτρέπει στον Πρόεδρο της Δημοκρατορίας μας να περνάει προεδρικό διάταγμα που χαρίζει ποινή φυλάκισης 13 ετών και 10 μηνών (από τα 14 χρόνια που έφαγε) στον πρώην Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστήμιου, Δημήτρη Κώνστα, ο οποίος είχε υπεξαιρέσει 8 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του Παντείου που προορίζονταν σε επενδυτικά προγράμματα, αλλά τα οποία «επενδύθηκαν» τελικά σε τζακούζι, τζάκια, πολυτελή είδη, ακόμη και σε μια κόκκινη Ferrari, με επιταγή που κόπηκε στο λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Παντείου.

Έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη που αθωώνει τα κατακάθια της κοινωνικής σαπίλας που λέγεται Χρυσή Αυγή.

Σε αυτήν τη δικαιοσύνη, ο κ. Ινδαρές έχει εμπιστοσύνη.

Η μάνα μου παλιά μου έλεγε πως «όποιος δεν παίρνει από λόγια, παίρνει από βούρδουλα«, αλλά απ΄ ό,τι φαίνεται δεν ισχύει για όλους.

Ο κ. Ινδαρές δεν παίρνει ούτε από λόγια, ούτε από βούρδουλα.

Το πλοίο της λογικής έχει σαλπάρει για τον κ. Ινδαρέ και τους υπόλοιπους μετριοπαθείς πολίτες που θέλουν απλά «να κάνουν τη δουλειά τους».

Ο μικροαστισμός της μετριοπάθειας του κ. Ινδαρέ, έχει εισχωρήσει σε κάθε ρανίδα της ύπαρξης του, ώστε ακόμα και στα κρεματόρια του Άουσβιτς να τον έστελναν, αυτός θα είχε εμπιστοσύνη ότι στο τέλος, λίγο πριν εισπνεύσει το Zyclon-B, ότι η δικαιοσύνη θα υπερισχύσει και η παρεξήγηση θα διαλευκανθεί.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΑΡΙΘ. 538/1989

ΦΕΚ 224/Α/6.10.1989

Υποχρεώσεις και δικαιώματα του αστυνομικού προοωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Άρθρο 2.

Κανόνες υπηρεσιακής συμπεριφοράς.

Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους οι αστυνομικοί:

1 . Ενεργούν με σύνεση, αυτοκυριαρχία, σταθερότητα, αποφασιστικότητα, αμεροληψία, αντικειμενικότητα και αξιοπρέπεια.

2. Σέβονται και προστατεύουν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών και κάθε ατόμου που βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια.

3. Χρησιμοποιούν τα κατά το δυνατόν ηπιότερα μέσα, αποφεύγοντας κάθε περιττή τραχύτητα, ενόχληση ή αδικαιολόγητη φθορά ιδιοκτησίας.

4. Συμπεριφέρονται με λεπτότητα, σεμνότητα και ευγένεια, επιδεικνύοντας πνεύμα μετριοπάθειας και επιείκειας.

5. Έχουν πάντοτε, ως γνώμονα των ενεργειών τους την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και τη διαφύλαξη. των νόμιμων συμφερόντων των πολιτών.

Έτσι το αφήνω εδώ, γιατί έχει πλάκα και αυτό.

Ο κ. Ινδαρές, μέρος του πολιτιστικού ηγεμονισμού της εποχής, έχει μπερδέψει τα μπούτια του. Και να φανταστείς, ότι είναι άνθρωπος της διανόησης, ή μάλλον, ως καλλιτέχνης, θα έπρεπε να ήταν.

Μπορεί να μην του το είπαν αυτό στη σχολή μετριοπαθούς σκηνοθεσίας.

«Η ηγεμονία είναι όταν ο εκμεταλλευόμενος βρίσκει την ευτυχία στην εκμετάλλευση.»

Σύμφωνα με τον Γκράμσι, η έννοια της ηγεμονίας στηρίζεται στην ιδέα της συναίνεσης.

Η αστική τάξη έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την ηγεμονία της στις μάζες, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, όπως η κοινωνία των πολιτών, τα ΜΜΕ, το εκπαιδευτικό σύστημα, την τέχνη κ.ά.

Μέσα από αυτά τα μέσα, καταφέρνει τελικά η άρχουσα τάξη να μεταδίδει τις όποιες πολιτικές, ηθικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές απόψεις και ιδεολογίες της.

Με αυτό τον τρόπο και όχι με τον εξαναγκασμό, τα μυαλά των ανθρώπων χειραγωγούνται, έτσι ώστε να αισθάνονται τις απόψεις αυτές σαν μια κοινή λογική.

Αλλά πού να ξέρει από Γκράμσι ο κ. Ινδαρές; Αυτά είναι αναρχοάπλυτα, αμετριοπαθή πράγματα, που δεν ταιριάζουν με τις κοινωνικές του ευαισθησίες.

Βλέπεις, ο Γκράμσι δεν διδάσκεται στα σχολεία, ούτε στα ιδρύματα γραμμάτων και τεχνών. Διδάσκεται στα κελιά των πολιτικών κρατουμένων, στους δρόμους και στις πλατείες των εξεγέρσεων. Εκεί που η μετριοπάθεια πεθαίνει και αντικαθίσταται από την δίψα για δικαιοσύνη και ελευθερία.

Έτρεξαν και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, οι καθηγητές του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, η Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, να δηλώσουν την στήριξή τους στον μεγάλο άνθρωπο της τέχνης, τον κ. Ινδαρέ και να διαμαρτυρηθούν για την βίαιη καταστολή την οποία υπέστη.

Κουβέντα βέβαια για την αθωωτική πρόταση της εισαγγελίας για την δίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, από τους οργανισμούς, τις ομοσπονδίες, τα σωματεία και τους συλλόγους της τέχνης.

Αλλά τι δουλειά έχει ο φασισμός με την τέχνη και τον κ. Ινδαρέ;

Δεν είναι δα ότι ο φασισμός καταστρέφει κάθε δυνατότητα για ελεύθερη σκέψη και ελεύθερη έκφραση.

Δεν είναι δα ότι μας κυβερνά μια κυβέρνηση που αποτελείται από υμνητές της Χούντας, της δικτατορίας Μεταξά και κάθε λογής φασίστα. Ενός κόμματος που ήθελε να συνεργαστεί με μια σοβαρή Χρυσή Αυγή.

Γιατί, τι δουλειά έχει η ελεύθερη έκφραση και η ελεύθερη σκέψη, με την μετριοπαθή τέχνη του κ. Ινδαρέ;

Τι δουλειά έχει η ελεύθερη έκφραση και η ελεύθερη σκέψη, με την την τέχνη του Ιδρύματος Γραμμάτων και Τεχνών και των υπόλοιπων κρατικά εγκεκριμένων οργανώσεων τέχνης και πολιτισμού;

Τρέξαν και 100 καλλιτέχνες, σαν καλά πουταvάκια της δημοσιότητας, να πάρουν λίγο φως, υπογράφοντας δηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας απέναντι στον κ. Ινδαρέ.

Να υποθέσω ότι κανείς από αυτούς δεν ήταν στην πορεία διαμαρτυρίας που έγινε τις προάλλες στο κέντρο της Αθήνας με συνθήματα κατά του φασισμού.

Αν ήταν, μάλλον ξέχασε να βγάλει δήλωση.

Πού ήταν ρε κωθώνια αυτές οι δηλώσεις στις 6 Δεκέμβρη, στις 17 Νοέμβρη και σε κάθε βίαιη κρατική καταστολή τα τελευταία 10 χρόνια, τα τελευταία 20 χρόνια;

Πού ήταν οι δηλώσεις σας και οι διαμαρτυρίες σας, όταν το ΟΧΙ, έγινε ΝΑΙ;

Αλλά αυτά δεν αφορούν το συνάφι σας, ε;

Οι μετριοπαθείς πολίτες σαν τον κ. Ινδαρέ, δεν ασχολούνται όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατορίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου, δηλώνει πως «η αστυνομία έχει δικαίωμα να ξεβρακώνει τους πολίτες αν είναι “μπαχαλάκηδες”».

Σε ποιον νόμο άραγε το αναφέρει αυτό; Ποιό Σύνταγμα το προβλέπει;

Α ρε ξεβράκωμα, πίσσα και πούπουλα που θέλετε. Κατά τα άλλα σας κόφτει η νομιμότητα, σκατόβλαχοι.

Μάθατε πέντε λέξεις και τις πιπιλάτε σαν καλά παπαγαλάκια.

Ποιός είναι άραγε ο μεγαλύτερος «μπαχαλάκης», αυτός που παραβιάζει τον νόμο για να διαμαρτυρηθεί απέναντι στην αδικία της εξουσίας, στην αδικία ενός άδικου νόμου, ή αυτός που παραβιάζει τον νόμο, έχοντας ορκιστεί να τον υπηρετεί;

Αν θυμάμαι καλά, οι πολιτικοί και οι αστυνομικοί ορκίζονται να υπηρετούν το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, όχι οι «μπαχαλάκηδες».

Όταν το κράτος παρανομεί, ποιός προστατεύει τους πολίτες; Όταν οι προστάτες του πολίτη, γίνονται βασανιστές του, που θα πρέπει να απευθυνθεί ο πολίτης για να βρει το δίκιο του;

Πόσες γαμημένες τζαμαρίες αξίζει ποια η δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα;

Οι μετριοπαθείς πολίτες σαν τον κ. Ινδαρέ, αισθάνονται ασφαλείς όταν ακούν τον Υπουργό Μπατσοκρατίας να δηλώνει πως «Κάθε δέκα λεπτά οι πολίτες θα βλέπουν αστυνομικούς», προαναγγέλοντας ότι από τα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου που θα προσληφθούν 1.500 αστυνομικοί, οι δυνάμεις της ΔΙ.ΑΣ θα περιπολούν επί 24ωρου βάσεως και οι πολίτες θα βλέπουν κάθε δέκα λεπτά αστυνομικούς.

Όχι 1.500 δάσκαλοι. Όχι 1.500 γιατροί και νοσοκόμες. Όχι 1.500 πυροσβέστες, 1.500 κοινωνικοί λειτουργοί, 1.500 συνήγοροι του πολίτη. Όχι.

1.500 επιπλέον «προστάτες» να σας χτυπάνε και να σας ξεβρακώνουν.

Ψιτ, εσύ, ναι εσύ, μετριοπαθή κουραμπιέ. Ξέρεις ποιοί βλέπουν κάθε δέκα λεπτά αστυνομικούς;

Μην ξύνεις το κεφάλι σου, άσ’ το μην το κάψεις, θα σου πω εγώ.

Οι φυλακισμένοι.

Από το μακρινό Αμστελόδαμο, με αγάπη,

Κώστας

(Φίλε Κώστα, ο κ. Ινδαρές -ως σκηνοθέτης- καλό θα ήταν να δει τον “Κονφορμίστα” του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Αν και μάλλον θα τον έχει δει και δεν κατάλαβε Χριστό. Κώστα, αυτοί οι μετριοπαθείς ήταν που στήριξαν τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι. Μετριοπαθής σημαίνει “όπου φυσάει άνεμος”. Πάντως, είναι πάρα πολύ αστείο που οι μπάτσοι μπαίνουν πια στα σπίτια αυτών που ψήφισαν Μητσοτάκη και τους πλακώνουν στο ξύλο. Και βέβαια, αυτό είναι και το σωστό. Να είσαι καλά, Κώστα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.