Μία θανάσιμη παγίδα και ένα θαύμα της ζωής


Πιτσιρίκο, χθες έγραφα για τον κάβουρα που πέθανε ενώ άλλαζε κέλυφος στο Θυμάρι και πάνω από μισό εκατομμύριο κάβουρες ερημίτες και συγκεκριμένα 508 χιλιάδες στα νησιά Cocos στον Ινδικό και 61 χιλιάδες στο νησί Henderson στον Ειρηνικό πέθαναν εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης, όπως αναφέρει ο Guardian.

Oι ερευνητές Θαλάσσιων Μελετών από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας διαπίστωσαν ότι, σε κάθε τετραγωνικό μέτρο, ένα στα δύο καβούρια είχε πεθάνει παγιδευμένο σε κάποιο πλαστικό.

Το πρόβλημα είναι ότι οι κάβουρες ερημίτες που επειδή δεν έχουν σκληρό κέλυφος, βρίσκουν προστασία σε άδεια κοχύλια, έλκονται από τη μυρωδιά ενός νεκρού καβουριού του είδους τους, έτσι ώστε να πάρουν το κοχύλι που αφήνει.

Αυτός είναι ο λόγος που βρέθηκαν 526 κάβουρες ερημίτες μέσα σε ένα μόνο πλαστικό δοχείο.

Στα νησιά Cocos βρέθηκαν 414 εκ. πλαστικά απορρίμματα και στο νησί Henderson 38 εκ. κομμάτια στις παραλίες τους και στη γειτονική βλάστηση.

Οι συνέπειες των πλαστικών στη στεριά είχαν υποτιμηθεί. Στη θάλασσα τα πλαστικά απορροφώνται από την πανίδα, αλλά στην ξηρά λειτουργούν ως παγίδα, ή μπορεί να αποτελέσουν και φυσικά εμπόδια για πλάσματα που κινούνται στο έδαφος.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι θα πρέπει να γίνει μία έρευνα παγκοσμίως για το ποσοστό θνησιμότητας των καβουριών ερημιτών, που αποτελούν έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των τροπικών οικοσυστημάτων.

Και από τον θάνατο, να περάσουμε στο θαύμα της ζωής, αφού ιατρικό θαύμα είναι το πώς σώθηκε μία 53χρονη γυναίκα με βρετανική υπηκοότητα, που έπεσε σε χιονοθύελλα στα ισπανικά Πυρηναία και η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά για έξι ώρες, όπως αναφέρει το Skynews.

Πρόκειται για την καθηγήτρια Audrey Schoeman, που κατέρρευσε ενώ έκανε ορειβασία, υπέστη υποθερμία και μετά καρδιακή ανακοπή.

Ο άνδρας της νόμιζε ότι ήταν νεκρή, καθώς δεν ανέπνεε και δεν είχε σφυγμό.

Όταν μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, η θερμοκρασία του σώματός της ήταν 18 βαθμοί, το μισό από το κανονικό, αλλά αυτό τελικά την έσωσε.

Κι αυτό διότι, λόγω της υποθερμίας, ο εγκέφαλος και τα άλλα όργανά της προστατεύτηκαν.

Αν είχε πάθει καρδιακή ανακοπή για τόσες ώρες με κανονική θερμοκρασία σώματος, θα είχε πεθάνει.

Οι γιατροί την έβαλαν σε μία συσκευή που αφαίρεσε το αίμα της και αφού το οξυγόνωσε, το διοχέτευσε ξανά στο σώμα της.

Όταν η θερμοκρασία του σώματός της έφτασε τους 30 βαθμούς, την έβαλαν σε απινιδωτή και η καρδιά της άρχισε και πάλι να χτυπά, έξι ώρες μετά την ανακοπή.

Η ίδια μίλησε για “θαύμα, χάρη, βέβαια, στους γιατρούς”.

Πήρε εξιτήριο μετά από 12 μέρες από το νοσοκομείο και θα ξαναπάει για ορειβασία, αφού περάσει ο χειμώνας και έρθει η άνοιξη.

Kι ενώ μία γυναίκα γύρισε στη ζωή από τον θάνατο, μία άλλη πέθανε, από καρδιακή ανακοπή επίσης, πριν προλάβει να βρει δικαίωση.

Πρόκειται για μία 23χρονη Ινδή, θύμα βιασμού, που οι δράστες της είχαν βάλει και φωτιά και πέθανε σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η γυναίκα έμπαινε στο τρένο για να πάει στη δίκη για τον βιασμό της, όταν σύμφωνα με την αστυνομία, την περιέλουσαν με κηροζίνη και της έβαλαν φωτιά την περασμένη Πέμπτη 5/12.

Η επίθεση ήταν το δεύτερο περιστατικό σε βάρος γυναικών τις δύο τελευταίες εβδομάδες στην Ινδία και προκάλεσε γενική κατακραυγή.

Η κοπέλα είχε εγκαύματα στο 95% του σώματός της, ενώ ο αεραγωγός της είχε καεί και τοξικά αέρια και καυτοί καπνοί είχαν πλημμυρίσει τους πνεύμονές της.

Η 23χρονη είχε κάνει μήνυση τον Μάρτιο του 2019, καταγγέλλοντας ότι την είχαν βιάσει στις 12 Δεκεμβρίου 2018 δύο άνδρες.

Ο ένας συνελήφθη και φυλακίστηκε, αλλά την περασμένη εβδομάδα αποφυλακίστηκε με εγγύηση.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Uttar Pradesh δεσμεύτηκε να μην συμβεί το ίδιο και με τους πέντε άνδρες που έδειραν και έβαλαν φωτιά στην άτυχη γυναίκα, η οποία περπάτησε και ένα χιλιόμετρο σε αυτή την κατάσταση.

Κι αυτό διότι στην Ινδία συνηθίζεται οι δίκες να διαιωνίζονται με συνέπεια τα φτωχά θύματα, όπως και η οικογένεια της 23χρονης, που δέχεται απειλές, να τα παρατάνε.

Η πολιτεία Uttar Pradesh είναι η πιο πολυπληθής στην Ινδία και πάνω από 4.200 καταγγελίες για βιασμό είχαν γίνει μόνο το 2017.

Σε άλλο περιστατικό στην Uttar Pradesh τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο μία γυναίκα που είχε κατηγορήσει για βιασμό τον βουλευτή Kuldeep Singh Sengar και ο δικηγόρος της, ενώ σκοτώθηκαν οι δύο θείες της.

Την Παρασκευή 6/12 Ινδοί αστυνομικοί σκότωσαν τέσσερις άνδρες, που ήταν ύποπτοι για τον βιασμό και τον φόνο μίας 27χρονης κτηνίατρου στην πόλη Hyderabad, με την πράξη τους να επικροτείται σε όλη τη χώρα, όπου υπάρχει οργή για τη βία κατά των γυναικών.

Αρκετοί υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι η αστυνομία έκανε υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της, πυροβολώντας τους τέσσερις άνδρες, χωρίς αυτοί να περάσουν από δίκη.

Δικηγόρος που συνέβαλε, εξάλλου, στη σύνταξη της κείμενης νομοθεσίας, είπε ότι οι βιασμοί θα τελειώσουν μόνο αν αρχίσουν να τιμωρούνται και όσοι βιαστές έχουν εξουσία και ισχύ ή, σχετίζονται με το θύμα.

Μιας και ο λόγος, όμως, για γυναίκες, ο αυτοκρατορικός Στρατός της Ιαπωνίας είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να παρέχει μία πόρνη πολυτελείας για κάθε 70 στρατιώτες, όπως αποκάλυψε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο κυβερνητικά έγγραφα από την εποχή του πολέμου για το ρεπορτάζ του, το οποίο αναδημοσιεύει το Reuters.

Aρκετές από αυτές της γυναίκες ήταν από τη Νότια Κορέα και ωθήθηκαν στην πορνεία μέσω οίκων ανοχής του ιαπωνικού στρατού.

Το θέμα είχε διαταράξει τις σχέσεις της Ιαπωνίας με τη Νότια Κορέα.

Όπως έγινε γνωστό τουλάχιστον 500 γυναίκες χρησιμοποιήθηκαν σαν πόρνες στην επαρχία Shandong της Κίνας, κατά την προέλαση τότε του ιαπωνικού στρατού και κάθε μία “συνόδευε” 70 φαντάρους.

Το έγγραφο του 1993, που ονομάστηκε “Kono Statement” από την παραδοχή του Yohei Kono ότι οι ιαπωνικές αρχές εξωθούσαν γυναίκες στην πορνεία, δεν έλυσε τις διαφωνίες για το θέμα, κυρίως όσον αφορά τον βαθμό εμπλοκής της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Από το νέο έγγραφο που είδε, όμως, τώρα το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτονται και λεπτομέρειες για τη λειτουργία των οίκων ανοχής, όπως πόσοι στρατιώτες αντιστοιχούσαν σε μία γυναίκα.

“Είναι ξεκάθαρο πως η ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει για το γεγονός ότι ανάγκασε γυναίκες από τη Νότια Κορέα να γίνουν σκλάβες του σeξ” ανέφερε η Yoon Mi-hyang, επικεφαλής του αρμόδιου κορεάτικου συμβουλίου για τις γυναίκες που έγιναν με τη βία σκλάβες του σeξ από τον ιαπωνικό στρατό.

Η Νότια Κορέα είχε φτάσει σε έναν διακανονισμό με την Ιαπωνία, που ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και κατέβαλε το ποσό του 1 δισ. γεν (9 εκ. δολ.) σε ένα ταμείο για την ενίσχυσή τους.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν από τη στιγμή που το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας δικαίωσε Νοτιοκορεάτες που ζητούσαν αποζημίωση από ιαπωνικές εταιρίες για καταναγκαστική εργασία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Μιας και ο λόγος, όμως, για γυναίκες, τρία κορίτσια έβγαζαν φωτογραφίες σήμερα στην παραλία.

Αρχικά νόμιζα ότι απλά ήταν φίλες, αλλά μάλλον η μία ήταν μοντέλο, γιατί άλλαξε και 2-3 ενδυμασίες και οι άλλες δύο -η μία σίγουρα- επαγγελματίες φωτογράφοι.

Μου έκανε εντύπωση πόσο αδύνατη ήταν η κοπέλα που πόζαρε στον φακό, σε κάποια στιγμή που τα κορίτσια ήρθαν κοντά στα κρυστάλλινα νερά.

Παρεμπιπτόντως, ήταν πεντακάθαρη σήμερα η θάλασσα, κρίμα που δεν είχα υποβρύχια μηχανή.

Κρίμα που ήταν και σχεδόν άδεια η βραχώδης ακτή.


Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ως και οι κάβουρες έχουν προβλήματα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.