Οι μικροί ήρωες

Πιτσιρίκο, ήρωας έχει γίνει στην Αυστραλία ένα 12χρονο αγόρι, που οδηγώντας το φορτηγάκι του αδερφού του, κατάφερε μαζί με τον σκύλο του να γλιτώσουν από τις φλόγες που έζωναν το αγρόκτημα της οικογένειας, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Lucas Sturrock ήταν μόνος του στο σπίτι, καθώς ο πατέρας και ο αδερφός του συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς 128 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Περθ.

Όταν κατάλαβε ότι η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα και δεν θα μπορούσε να μεταβεί στο σημείο που είχε δώσει ραντεβού με τον πατέρα του, ο μικρός άρπαξε το φορτηγάκι του μεγαλύτερου αδερφού του, στο οποίο τον βρήκαν αργότερα σώο και αβλαβή μαζί με τον σκύλο του οι διασώστες.

“Είναι ευτύχημα ότι ήξερε να οδηγεί” ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας, ενώ ο πατέρας του Ivan αποκάλυψε ότι ο μικρός γιος του έμαθε να οδηγεί σε ηλικία 7 ετών.

“Τον μάθαμε οδήγηση σε περίπτωση που θα του χρειαζόταν κάποτε και είμαι περήφανος για αυτόν” δήλωσε ο πατέρας του.

Ο Lucas Sturrock είναι ένας από τους χιλιάδες Αυστραλούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εν μέσω μίας εθνικής κρίσης με τις πυρκαγιές, καθώς είναι εκατοντάδες αυτές που προσπαθούν να σβήσουν οι αρχές.

Συνολικά, έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 680 σπίτια έχουν καταστραφεί και 3 εκ. στρέμματα έχουν καεί, κι ενώ αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

Δεν έχουν, βέβαια, όλα τα παιδιά την τύχη του μικρού Αυστραλού και μάλιστα όλο και αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που ζουν στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου και έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν ή να κάνουν κακό στον εαυτό τους, σύμφωνα με το BBC.

“Ακούς παιδιά 7-8 ετών να λένε ότι θέλουν να πεθάνουν” ανέφερε χαρακτηριστικά μία ψυχολόγος.

Η ίδια αντιμετώπισε 20 περιστατικά αυτοτραυματισμών και δύο απόπειρες αυτοκτονίας.

Συνολικά, 18 χιλιάδες άνθρωποι -ανάμεσά τους 7.000 παιδιά- ζουν στον εν λόγω καταυλισμό, που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας μόνο 2.000.

Υπάρχει μία αύξηση στον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου τους τελευταίους μήνες και κυρίως πρόκειται για οικογένειες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Οι πρόσφυγες που ζουν στον καταυλισμό, υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες, συχνά δεν έχουν φαγητό και περίθαλψη, αν και πρόσφατα άνοιξε και μονάδα ψυχολογικής στήριξης.

Η Μόρια δεν είναι, όμως, μέρος για να μεγαλώσει ένα παιδί και πολλά χτυπούν τα κεφάλια τους στους τοίχους, ξεριζώνουν τα μαλλιά τους, ενώ από τις ηλικίες 12 ως 17 ετών χαρακώνονται και εκφράζουν ακόμα και την επιθυμία να πεθάνουν.

Προσπάθειες γίνονται και έχει ανοίξει στον καταυλισμό και ένα σχολείο με 20 δασκάλους και 1.000 μαθητές, αλλά ο χειμώνας μπήκε και τα παιδιά δεν έχουν ούτε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια για να μην κρυώσουν.

Τουλάχιστον με το σχολείο τα παιδιά έχουν μία απασχόληση, περιμένοντας μαζί με τις οικογένειές τους συχνά για μήνες τις αποφάσεις στις αιτήσεις ασύλου.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά και ότι θα μεταφέρει 20 χιλιάδες πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα το 2020, ζητάει, όμως, και από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της.

Μιας και ο λόγος, όμως, για BBC, ηπιότερο καιρό απ’ ό,τι συνήθως στη Βρετανία προβλέπει για τις μέρες των Χριστουγέννων ο μετεωρολόγος του Met Office Alex Burkill.

(Συνήθως η Ελλάδα έχει αντίστροφο καιρό από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν πιστεύω να φάμε καμιά ήττα χριστουγεννιάτικα).

To Skynews γράφει, βέβαια, ότι θα έχει προηγηθεί μία διαβολοβδομάδα με καταρρακτώδεις βροχές, ανέμους 70 μιλίων την ώρα και μεγάλα κύματα στις ακτές.

Η κακοκαιρία θα αρχίσει από τα νοτιοδυτικά της Αγγλίας και θα επεκταθεί δυτικά στην Ουαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη νοτιοδυτική Σκωτία, επηρεάζοντας τις θαλάσσιες, εναέριες και χερσαίες συγκοινωνίες.

Συνίσταται στα μεγάλα οχήματα να μην βγαίνουν στον δρόμο, ειδικά να μην περνούν από γέφυρες, ενώ δεν αποκλείονται και διακοπές ρεύματος και συνολικά 2 ίντσες, δηλαδή, 5 εκατοστά, άρα 50 χιλιοστά βροχής θα πέσουν σε 12 ώρες.

Μάλιστα, έχουν εκδοθεί 109 προειδοποιήσεις και συναγερμοί για πλημμύρες, αλλά πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα ο καιρός θα μαλακώσει.

Οι θερμοκρασίες θα ανέβουν λίγο και ανήμερα Χριστούγεννα θα έχει κρύο, αλλά και ξηρές συνθήκες, πιο ήπιες από ό,τι συνήθως τέτοια εποχή.

Να προσθέσω ότι και το περασμένο Σάββατο είχε ήλιο στο Λονδίνο, όπως μου είπε μία ψυχή.

Μαζί με τη φράση που μου έμεινε. “Ρε Βαγγέλη, με το που φτάσαμε Ελλάδα, πλημμύρισε με φως το αεροπλάνο”.

Δύσκολα Χριστούγεννα ενδέχεται, εξάλλου, να περάσουν 400 υπάλληλοι της εταιρίας online πωλήσεων βιβλίων The Book People, στην οποία μπήκε διαχειριστής και απειλούνται οι θέσεις εργασίας τους, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με τους διαχειριστές που όρισαν οι ιδρυτές της εταιρίας Ted Smart και Seni Gleister, δεν θα γίνουν άμεσα απολύσεις, ενώ θα πραγματοποιηθούν κανονικά και οι παραγγελίες πελατών για τα Χριστούγεννα.

Η εταιρία κάνει το 70% των πωλήσεών της διαδικτυακά και για αυτό υποφέρει από τον μεγάλο ανταγωνισμό από την Amazon.

Πουλάει επίσης σε σχολεία και επιχειρήσεις, ενώ δικό της είναι και το πρόγραμμα The Book Boost, που έχει στόχο να δωρίσει 1 εκ. βιβλία σε σχολεία μέχρι το 2022.

O διαχειριστής Toby Underwood είπε ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι παραγγελίες πελατών, αλλά και οι πληρωμές του Δεκεμβρίου για τις οποίες υπάρχουν τα χρήματα.

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την επιχείρηση, το προσωπικό και τους πελάτες, εξαρτώνται, ωστόσο, από τις πωλήσεις.

Η εταιρία έκανε πωλήσεις 71,5 εκ. στερλινών το 2017, αλλά τα κέρδη της μειώθηκαν σε 1,1 εκ. στερλίνες από 6,2 εκ. στερλίνες και χρωστάει 33 εκ. στερλίνες, καθώς ο ανταγωνισμός με παγκόσμιους κολοσσούς επηρέασε τις ταμειακές ροές της.

Η Τhe Book Boost είναι μία μόνο από τις εταιρίες λιανικής πώλησης, στις οποίες μπήκε διαχειριστής λίγο πριν τα Χριστούγεννα, καθώς επηρεάστηκε και αυτή από την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα λόγω του Brexit και των εκλογών.

Η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους και τη στροφή προς τις διαδικτυακές αγορές προκάλεσαν προβλήματα σε εταιρίες λιανικής πώλησης τους τελευταίους 18 μήνες.

Εταιρίες σαν την The Book People που βασίζονται πολύ στις χριστουγεννιάτικες πωλήσεις, δέχτηκαν για όλους αυτούς τους λόγους μεγάλη πίεση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εταιρία πωλήσεων βιβλίων και παιχνιδιών The Works, που σήμανε συναγερμό για την κερδοφορία της, εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης, η εταιρία καρτών Clinton, στην οποία μπήκαν διαχειριστές, όπως και στην εταιρία φωτογραφικών μηχανών Jessops, στη Mothercare, στην αλυσίδα μόδας Bonmarche και στον όμιλο κοσμηματοπωλείων Links of London.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ: Για να καταλάβουν, όσοι δεν το ξέρουν και δεν το βιώνουν πόσο κίνηση έχει η Αθήνα και όχι μόνο το κέντρο, αλλά και η παραλιακή. Με πήραν τηλέφωνο ότι έρχονται από Θυμάρι για να κάνουμε κάτι δουλειές στις 8 και μισή. Ό,τι ολοκλήρωνα ένα κείμενο. Μετά πήγα για μπάνιο, γύρισα από τη θάλασσα, έκανα μπάνιο καθαριότητας, άνοιξα ξανά υπολογιστή, σκάρωσα και το ακόλουθο τραγουδάκι περιμένοντας…

Και παραφράζοντας τη μεγάλη επιτυχία “Τζαμάικα” τραγουδούσα κιόλας: “Κάθε πρωί που κίναγα να πάω για βουτιά, φεύγανε τα πουλιά (ο θαλασσοκόρακας που εικονίζεται στη φωτό) σαν ψαροκάικα.

Έβλεπα με τη μάσκα μου κρυστάλλινα νερά και έπλεα νοερά ως τη Τζαμάικα”.

Τη δική μας Τζαμάικα, όπως έλεγαν στην πολύ ωραία ομώνυμη ταινία ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Φάνης Μουρατίδης.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ότι καιρό και να κάνει τα Χριστούγεννα, από τις 21 Δεκεμβρίου θα αρχίσει να μεγαλώνει η μέρα και θα πλησιάζει το καλοκαίρι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.