Ο πόλεμος των άστρων

Πιτσιρίκο, ο Vladimir Putin υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν στρατιωτικές δυνάμεις για πιθανές επιχειρήσεις στο διάστημα, το οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί εν δυνάμει θέατρο πολέμου, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Putin μίλησε στην πόλη Σότσι της νότιας Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Μόσχα είναι κατηγορηματικά αντίθετη με το να γίνει μία μιλιταριστική ζώνη το διάστημα.

Αν, όμως, οι ΗΠΑ κάνουν την αρχή, τότε θα πρέπει και η Ρωσία να ακολουθήσει και να αναπτύξει τον δικό της διαστημικό τομέα.

Τις ΗΠΑ φωτογραφίζει, εξάλλου, ότι είναι πίσω από το νέο κύμα διαδηλώσεων στη Μέση Ανατολή, που θυμίζει την Αραβική Άνοιξη του 2011, το BBC.

Πριν οκτώ χρόνια, δικτάτορες ανατράπηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν αλλαγή, ελευθερία και μία νέα αρχή, αλλά οι ελπίδες τους δεν ευοδώθηκαν και η περιοχή ξανακύλησε στον πόλεμο και την καταπίεση.

Τα αιτήματα του 2011 δεν έπαψαν, όμως, να υπάρχουν και το 2019 μπορεί να είναι η χρονιά, που η Αραβική Άνοιξη άρχισε ξανά.

Η αρχή έγινε και πάλι στην Αίγυπτο και την Αλγερία, ενώ οι διαδηλώσεις οδήγησαν ήδη στις παραιτήσεις δύο πρωθυπουργών στον Λίβανο, όπου οι κινητοποιήσεις είναι ειρηνικές και στο Ιράκ, όπου έχουν σκοτωθεί 400 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 15.000.

Άλλοι 200 είναι οι νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράν, ενώ όλες αυτές οι χώρες έχουν αρκετά κοινά.

Οι νέοι, που αποτελούν την πλειοψηφία, καθώς το 60% του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών, διαμαρτύρονται για τη διαφθορά, τη φτώχεια και την ανεργία. Για το γεγονός ότι στο Ιράκ, μία χώρα με πετρέλαιο, δεν έχουν ρεύμα όλο το 24ωρο και πως στον Λίβανο κάνουν ουρές στα πρατήρια, χωρίς πολλές φορές να μπορούν όλοι να προμηθευτούν βενζίνη.

Το θέμα δεν είναι, όμως, μόνο τα χρήματα, η υποτίμηση του νομίσματος και ότι οι τιμές προϊόντων έχουν διπλασιαστεί, αλλά και ότι μετά από χρόνια ο κόσμος ελπίζει και πάλι και δείχνει αλληλεγγύη ο ένας στον άλλον, παραμερίζοντας θρησκευτικές και άλλες διαφορές.

Υπάρχει η ελπίδα για αλλαγή, όμως “αν δεν ρισκάρεις, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν” όπως είπε και μία διαδηλώτρια.

Ο αρχισυντάκτης του BBC στη Μέση Ανατολή Jeremy Bowen, που πήρε πολλές συνεντεύξεις από πολίτες στον Λίβανο, θεωρεί, ωστόσο, ότι υπάρχει και μία σύγκρουση ανάμεσα στην Ομάδα των ΗΠΑ -που περιλαμβάνει και τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ- και την Ομάδα του Ιράν, το οποίο ασκεί επιρροή στη Συρία του Assad, στο Ιράκ και στην οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολά.

Οι δύο αυτές αντίπαλες ομάδες έχουν στόχο να κυριαρχήσουν στην περιοχή, αλλά στο Ιράκ ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιδρά σε βάρος του Ιράν, όπως φαίνεται και από τον εμπρησμό δύο προξενείων του, ενώ και στον Λίβανο υπάρχουν πολλές αντίθετες φωνές ενάντια στη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολά, που προσπάθησε ανεπιτυχώς να σταματήσει τις ειρηνικές διαδηλώσεις στη χώρα.

O Jeremy Bowen υποστηρίζει, δηλαδή, ότι οι διαδηλώσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής μπορεί να είναι και υποκινούμενες από τις ΗΠΑ για να πλήξουν το Ιράν.

Σίγουρα αυτό ισχύει για το Χονγκ Κονγκ, όπου οι διαδηλωτές αποθεώνουν τον Τραμπ και ζητούν από τους Αμερικάνους να τους… απελευθερώσουν από την Κίνα.

Είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι πολλές φορές οι διαδηλώσεις, οι εξεγέρσεις και οι επαναστάσεις αποτελούν απλά το όχημα για να ανέλθει κάποιος άλλος δυνάστης στην εξουσία.

Διαχρονικά στην ανθρώπινη ιστορία, άλλωστε, οι λίγοι εξουσιάζουν τους πολλούς.

Σε βαθμό που να ξενίζει γιατί οι πολλοί δεν κατάφεραν να το αλλάξουν στο πέρασμα των αιώνων αυτό, παρά τη συντριπτική αριθμητική τους υπεροχή.

Ακόμα και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κατακτήθηκαν με αγώνες, τις απολαμβάνει τελικά μία μειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού.

Βέβαια, αυτή η μειοψηφία είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν.

Και ίσως το ζητούμενο είναι να παίρνεις κάτι, έστω μικρό, κάθε φορά, να σταματάς και να επανέρχεσαι μετά.

Αυτό μας είχε πει και ένας καθηγητής στις καταλήψεις του 1991.

“Πετύχατε κάποια πράγματα, τώρα κανονικά πρέπει να σταματήσετε και να επανέλθετε αν χρειαστεί”.

Αυτό είχε πει κάποτε με άλλα λόγια κι ένας προπονητής. “Η επιτυχία δεν έρχεται με ένα μεγάλο άλμα, αλλά με πολλά μικρά βήματα”.

Ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν αντικείμενο και για παιχνίδια εξουσίας αποδεικνύεται και από τον εντελώς μπακαλίστικο τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ ανεβάζουν σε 1.000 τους νεκρούς στο Ιράν και κάνουν λόγο και χιλιάδες τραυματίες από τα πυρά των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, όπως μεταδίδει το Reuters.

O ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ιράν Brian Hook αναφέρει επίσης ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και δεκάδες παιδιά, αλλά και πως έχουν συλληφθεί 7.000 άνθρωποι.

Δίνουν αποδείξεις για κάτι από όλα τα παραπάνω οι Αμερικάνοι; Όχι φυσικά και ούτε είναι αυτός ο σκοπός τους.

Προπαγάνδα θέλουν να κάνουν, παρουσιάζοντας για άλλη μία φορά στον αποκοιμισμένο δυτικό κόσμο το Ιράν ως το μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας. Και λέγε, λέγε, στο τέλος κάτι θα μείνει.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν στις 15 Νοεμβρίου, με αφορμή την αύξηση 300% στην τιμή της βενζίνης, γρήγορα εξαπλώθηκαν σε 100 πόλεις και εξελίχθηκαν σε κίνημα της νεολαίας και της εργατικής τάξης, που ζητούν να παραιτηθούν οι κληρικοί ηγέτες.

Η Τεχεράνη δεν έχει δώσει επίσημο απολογισμό για τους νεκρούς των ταραχών, ενώ η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για 208, αριθμός που -αν ισχύει- είναι ο μεγαλύτερος από το 1979 και την Ισλαμική Επανάσταση

Οι κληρικοί ηγέτες της Τεχεράνης κατηγορούν από την πλευρά τους αντιπάλους τους που είναι στην εξορία, αλλά και τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ για τις ταραχές.

Ο αγώνας των απλών Ιρανών να τα βγάλουν πέρα έχει γίνει σκληρότερος, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη χώρα τους πέρσι.

Ο Hook υποστήριξε, επίσης, ότι αμερικάνικο πολεμικό πλοίο κατάσχεσε βλήμα από ιρανικό σκάφος το οποίο είχε σταματήσει στην Αραβική Θάλασσα στις 25 Νοεμβρίου, αλλά και μία ακόμα απόδειξη ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να πυροδοτήσει τη σύγκρουση στην περιοχή.

Μίλησε επίσης για εξελιγμένα όπλα, τα οποία το ιρανικό σκάφος επρόκειτο να μεταφέρει στην Υεμένη.

Τα τελευταία χρόνια αμερικάνικα πλοία κατάσχουν ιρανικά όπλα που προορίζονται για τους μαχητές Houthis στην Υεμένη.

Σύμφωνα με ψήφισμα του ΟΗΕ απαγορεύεται η Τεχεράνη να μεταφέρει και να πουλάει όπλα έξω από το Ιράν, εκτός κι αν υπάρχει έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Παρόμοιο ψήφισμα απαγορεύει στην Υεμένη να προμηθεύει με όπλα στους Houthis.

Ωραία το έφεραν οι μετρ στην προπαγάνδα Αμερικάνοι. Ξεκίνησαν από τα θύματα των διαδηλώσεων και κατέληξαν στις πωλήσεις όπλων.

Business as usual, δηλαδή.

Και όταν σχεδόν όλες οι μαζικές διαδηλώσεις γίνονται όπου οι ΗΠΑ έχουν κόντρα με περιφερειακές δυνάμεις, όπως στο Χονγκ Κονγκ (Κίνα), τη Μέση Ανατολή (Ιράν) και τη Λατινική Αμερική (Βενεζουέλα, Βολιβία) κάτι δεν πάει καλά.

Κάτι δεν πήγε καλά και με έναν νεκρό κάβουρα που βρήκα την Παρασκευή στην αγαπημένη μου βραχώδη ακτή.

Απ’ ό,τι κατάλαβα είχε ξεκινήσει τη διαδικασία να αλλάξει κέλυφος, όπως κάνουν τα καβούρια όταν μεγαλώνουν και για 1-2 μέρες είναι πολύ ευάλωτα.

Είχε αποβάλει το παλιό του κέλυφος, αλλά το νέο δεν είχε σκληρύνει και ήταν ακόμα ακίνητος όταν επέστρεψα από τη μεγάλη αμμουδιά, φορτωμένος με σακούλες που μάζεψα από τα κρυστάλλινα νερά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πόλεμος με όλα τα όπλα, μόνο στο διάστημα μπορεί να γίνει πια. Αν γίνει στη Γη, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Οπότε, να πολεμάνε στο διάστημα και να το βλέπουμε εμείς από το Netflix. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.