Όνειρο με τον Σωκράτη τον Αθηναίο

Γεια σου φίλε Πιτσιρίκο,
Χθες το βράδυ μετά από διάφορες συζητήσεις με γνωστούς και φίλους για την αξία των μνημείων, την συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη για τα αρχαία στη Βενιζέλου κλπ. γύρισα σπίτι προβληματισμένος.

Καθώς με έπαιρνε ο ύπνος, μέσα σε ένα όνειρο εμφανίζεται ο Σωκράτης ο Αθηναίος.

“Δάσκαλε, τι θέλεις από μένα τον ασήμαντο;” τον ρώτησα πάνω σε μια άκομψη και βιαστική προσπάθεια να φανώ σεμνός και μετρημένος.

“Άκουσέ με σε παρακαλώ αυτά που θα σου πω” μου απαντά σοβαρά και ήρεμα, “και χωρίς να με διακόψεις.”

Σταμάτησε η αναπνοή μου για μια στιγμή, αλλά τσίτωσα τα αυτιά και τα μάτια μου, ώστε να συγκεντρώσω την προσοχή μου σε αυτό που είχε να μου πει.

-Λοιπόν Παντελή άκου πως έχουν τα πράγματα:
Συσκεφθήκαμε όλοι οι φιλόσοφοι, οι ρήτορες, οι καλλιτέχνες και γενικά όλοι όσοι εσείς οι σύγχρονοι καταχωρήσατε στα κιτάπια σας ως προσωπικότητες του Ελληνικού Πολιτισμού και καταλήξαμε στα παρακάτω:
Όλο αυτόν τον πολιτισμό δεν τον φτιάξατε εσείς αλλά εμείς. Επίσης, όσο κι αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε πουθενά να έχουμε γράψει διαθήκη ότι θα τον κληρονομήσετε και θα κάνετε ότι σας καπνίσει.
Γνωρίζεις υποθέτω από την μέχρι τώρα εμπειρία σου, πως το παιδί που βρίσκει έτοιμη περιουσία συνήθως δείχνει αγνωμοσύνη και δεν φέρεται με σεβασμό, γιατί πολύ απλά δεν κόπιασε για να την αποκτήσει.
Κοινώς είναι ανώριμο και κακομαθημένο.
Καταλαβαίνεις σε τι αναφέρομαι, έτσι δεν είναι;

Έκανα ένα νεύμα με το κεφάλι χωρίς να βγάλω άχνα.

Και συνέχισε:

“Οπότε είπαμε μετά από μια εισήγηση του Δημόκριτου που μας θύμισε πως για τους ανόητους δάσκαλος είναι η συμφορά και όχι η λογική, να σας αποκληρώσουμε.”

Γούρλωσα τα μάτια και με έλουσε κρύος ιδρώτας.

Πωω ρε φίλε τι θα κάνουμε τώρα χωρίς την αρχαία κληρονομιά;σκέφτηκα από μέσα μου. Πώς θα αυτοπαραμυθιαζόμαστε;

Χωρίς να παίξει ούτε βλέφαρο, ο Σωκράτης συνέχισε ακάθεκτος:

“Ό,τι αρχαία έχει η επικράτεια θα τα ξηλώσετε και θα τα πουλήσετε σε πλούσιους συλλέκτες.
Κάναμε ένα προυπολογισμό με το Φειδία και την ομάδα του, ότι φθάνουν για να πληρωθεί όλο το χρέος σας.
Είναι η τελευταία υπηρεσία που θα σας προσφέρουμε για να σας δώσουμε την ευκαιρία να ξεκινήσετε από μηδενική βάση και να δείξετε τι πραγματικά αξίζετε – αν αξίζετε.
Σταματήστε να οικειοποιείστε δημιουργήματα και επιτεύγματα άλλων μόνο και μόνο για να κάνετε φιγούρα.
Διαγράψτε από τα σχολικά σας βιβλία φράσεις και παραγράφους που υπονοούν ότι έχουμε τάχα κάποια σύνδεση μεταξύ μας. Είστε μόνοι σας από δω και πέρα!
Καλή τύχη!”

Πετάχτηκα από το κρεβάτι λούτσα στον ιδρώτα σαν τον Σκρουτζ στη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία και άρχισα να κλαίω με λυγμούς.

Ένας τρόμος με κυρίεψε!

Πώς θα πουλάω τώρα μούρη στους τουρίστες, πώς θα κάνω φιγούρα, λέγοντας τις 5-10 ατάκες που έχω μάθει στα αρχαία ελληνικά;

Πώς θα απαντάω με ύφος και θα τους επικαλούμαι στις συζητήσεις, όταν δεν έχω τίποτε ουσιαστικό να πω;

Έτρεξα στην τουαλέτα και έριξα κρυο νερό στο πρόσωπό μου, μπας και συνέλθω και μου κατέβει καμιά ιδέα.

Έκανα έναν ζεστό καφέ και κάθισα στο σαλόνι να το σκεφτώ.

Μετά από λίγο, ξύπνησε η σύντροφός μου και με ρώτησε:

Τι κάνεις εδώ καλέ από τα άγρια χαράματα;

Της λέω τι έγινε και χλώμιασε.

Πωωω ρε συ ρεζίλι θα γίνουμε παγκοσμίως – πάλι.

Μας έχουν που μας έχουν στη φάπα τώρα ούτε για να μας φτύσουν.

Πάει και το ψιλομεροκαματάκι της πείνας που έβγαζαν αυτοί που δούλευαν στον τουρισμό και ψευτοεπιβιώνανε.

Τέλος πάντων, τι να κάνουμε, κάνε μου λέει μια ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μαζευτούμε όλοι να τους πεις τι σου ανακοίνωσαν οι αρχαίοι -πρώην πλέον- ημών πρόγονοι να γίνει ό,τι είναι να γίνει.

Κάνω κι εγώ την ομάδα, στέλνω σε όλους πρόσκληση, γράφω μια μικρή περίληψη τι έχει περίπου συμβεί και πόσο σημαντικό και κρίσιμο είναι για το μέλλον μας ως λαός, περιμένω, περιμένω, περιμένω …και μετά από ώρες έρχεται μια και μοναδική απάντηση με το παρακάτω μήνυμα:

-Άντε ρε μ@λάκα που ήρθε ο Σωκράτης σε σένα!

Παντελής

(Αγαπητέ Παντελή, ζούμε στη χώρα που ακούς ανθρώπους να λένε “όπως έγραψε ο Σωκράτης”, και όταν τους επισημαίνεις πως ο Σωκράτης δεν έγραψε, θέλουν να σε σκοτώσουν. Χώρια που μπορεί ο Σωκράτης να έγραψε προσωπικά σε αυτούς. Πάντως, και στο δικό μου όνειρο έχει έρθει ο Σωκράτης. Ήρθε μια φορά στο όνειρό μου ο Σωκράτης, και μου έλεγε πως τον κυνηγούσε η Παναγία για να την φιστικώσει. Να είσαι καλά, Παντελή. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.