H Black Friday, η Cyber Monday και ο ιός του καταναλωτισμού

Πιτσιρίκο, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Κυριακή 1/12 τον κόσμο να αντισταθεί στον υπερβολικό καταναλωτισμό την περίοδο που ακολουθεί μέχρι και τα Χριστούγεννα, αποκαλώντας τον “ιό”, που επιτίθεται στην πίστη και προσβάλλει τους άπορους, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Όταν ζεις για τα υλικά αγαθά, τότε τα υλικά αγαθά δεν είναι ποτέ αρκετά, η απληστία μεγαλώνει και οι άλλοι άνθρωποι γίνονται εμπόδια σε μία κούρσα ανταγωνισμού” ανέφερε στην ομιλία του ο Πάπας, καταδικάζοντας το γεγονός ότι σε πολλά μέρη του κόσμου σήμερα ο καταναλωτισμός βασιλεύει.

Ο ποντίφικας μίλησε ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες μέρες για ψώνια στις πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, την Βlack Friday και τη Cyber Monday.

Oι πωλήσεις μέσω διαδικτύου στις ΗΠΑ έφτασαν τα 7,4 δισ. δολ. την Παρασκευή 29/11 και ήταν αυξημένες κατά 20% σε σχέση με την ίδια μέρα το 2018.

Ο Πάπας είπε ότι ο καταναλωτισμός είναι ένας ιός που διαβρώνει την πίστη, διότι κάνει τους ανθρώπους να ξεχνούν τον αδερφό που χτυπά την πόρτα τους.

Ζήτησε, λοιπόν, από τους ανθρώπους να αντισταθούν στα φώτα του καταναλωτισμού που τους τυφλώνουν και τα οποία θα λάμψουν παντού αυτόν τον μήνα και μέχρι τα Χριστούγεννα.

Τα λέει ωραία πάντα ο Πάπας και το σημαντικό είναι ότι νομίζω πως τα εννοεί κιόλας.

Ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες το γάλα από τους περισσότερους υψηλόβαθμους κληρικούς.

Παρεμπιπτόντως, δεν τηρήσαμε τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη Δευτέρα το μεσημέρι αποχαιρετήσαμε τον μπαμπά στο ΚΑΝ Ριτσώνας.

Όχι για λόγους θρησκευτικούς, βέβαια, αλλά γιατί η αποτέφρωση είναι λιγότερο επώδυνη και περισσότερο ανθρώπινη διαδικασία από την κηδεία και κυρίως την εκταφή που ακολουθεί μετά. Και σε κάνουν να ζεις το ίδιο δράμα ξανά και ξανά.

Είσαι και σε πιο ανθρώπινο περιβάλλον στο ΚΑΝ Ριτσώνας, μέσα στη φύση, με γεράκια να πετούν στον ουρανό, αν και αυτό που φαίνεται σε μία φωτογραφία είναι ένα αεροσκάφος μαχητικό, ενώ πρόλαβα νωρίς το πρωί να δω και τον βυθό και τον γιαλό.


Να πούμε, επίσης, ότι στη Γερμανία αποτέφρωση νεκρών γίνεται εδώ και πάνω από 35 χρόνια και την επιλέγει το 80% των ανθρώπων εκεί.

Από τη θρησκευτική να περάσουμε, όμως, στην πολιτική εξουσία, καθώς θα παραιτηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2020 ο πρωθυπουργός της Μάλτας J. Muscat για την υπόθεση της δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, όπως γράφει η Liberation.

O Mαλτέζος πρωθυπουργός κατηγορείται για πολιτική παρέμβαση στην έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia.

Μία υπόθεση που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή σε όλη τη μαλτέζικη κυβέρνηση.

Και από την κυβέρνηση της Μάλτας, στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, καθώς εννέα βουλευτές της που στηρίζονται από τον Juan Guaido, κατηγορούνται για διαφθορά και συγκεκριμένα ότι παρενέβησαν προς όφελος του Κολομβιανού επιχειρηματία Carlos Linzano, ο οποίος ήταν στο πρόγραμμα Clap του Nicolas Maduro που δίνει τρόφιμα σε πολύ χαμηλές τιμές στους άπορους.

Ήταν επίσης στις υπηρεσίες άλλων δύο Κολομβιανών επιχειρηματιών, του Alex Saab και του Alvaro Pulido, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, επειδή έκαναν υπερβολικές εισαγωγές τροφίμων για το Clap.

Αμφότεροι κατηγορούνται από την αμερικάνικη δικαιοσύνη για ξέπλυμα χρήματος μέσω του Clap.

Δίχως αμφιβολία η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας δεν τα χρειαζόταν όλα αυτά, όπως γράφει και η Le Monde.

Σύμφωνα με την έρευνα του σάιτ Armando.info που αποκάλυψε το σκάνδαλο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν επαφές με τις αμερικάνικες και τις κολομβιανές αρχές για να τους ζητήσουν επιείκεια για τον Linzano, που όπως ισχυρίζονται δεν είχε καμία σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες των Saab και Pulido.

“Δεν θα επιτρέψω η διαφθορά να καταστρέψει ό,τι με θυσίες κάναμε, δεν θα την ανεχτώ” δήλωσε από την πλευρά του ο Juan Guaido, που έχει βάλει στόχο να ανατρέψει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Nicolas Maduro.

Παράλληλα ανακοίνωσε και μία κοινοβουλευτική επιτροπή που θα ερευνήσει την υπόθεση, η οποία, ωστόσο, έχει προκαλέσει ένα ακόμα πλήγμα στη στρατηγική του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Ο Guaido που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 23 Ιανουαρίου 2019, υποστηρίζει ότι ο Nicolas Maduro κέρδισε με απάτη τις εκλογές του 2018.

Συνολικά 50 κράτη, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, αναγνώρισαν τον Guaido, ο οποίος δήλωνε τον Ιανουάριο του 2019 αποφασισμένος να φτάσει ως το τέλος.

Τον Απρίλιο του 2019 ζήτησε τη στήριξη του στρατού, που παρέμεινε, όμως, πιστός στον Maduro, o οποίος έχει επίσης τη στήριξη της Κούβας, της Ρωσίας και της Κίνας.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ένα από τα όπλα που χρησιμοποίησε ο Guaido, συγκεντρώνουν όλο και λιγότερο κόσμο και μόνο μερικές χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του για μία μαζική πορεία στις 16 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα Καράκας.

Οι κατηγορίες για διαφθορά δεν είναι οι μοναδικές που πλήττουν τον Juan Guaido, που αναγκάστηκε να απολύσει και τον διπλωματικό του εκπρόσωπο στην Κολομβία Humberto Calderon Berti, επειδή ο τελευταίος κατηγόρησε συνεργάτες του ηγέτη της αντιπολίτευσης ότι καταχράστηκαν χρήματα που προορίζονταν για 148 στρατιώτες της Βενεζουέλας, οι οποίοι είχαν αυτομολήσει στην Κολομβία.

“Οι κολομβιανές αρχές μου παρουσίασαν έγγραφα σχετικά με τις πόρνες, το αλκοόλ και άλλες καταχρήσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Berti, χωρίς να κατηγορήσει ονομαστικά κανέναν και φυσικά ούτε τον Guaido.

Tην ίδια στιγμή τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, το Primero Justicia και το Voluntad Popular, στο οποίο ανήκει και ο Guaido, εξαίρεσαν από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, πέντε βουλευτές τους οποίους κατηγόρησε το Armando.info.

Αλλά οι υποψίες για σκάνδαλο πλήττουν έτσι κι αλλιώς την εικόνα του Guaido, που είχε κάνει σημαία του την καταπολέμηση της διαφθοράς του καθεστώτος.

Στις 5 Ιανουαρίου 2020 λήγει η θητεία του ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και αν και έχει συναινέσεις για να παραμείνει στο πόστο του, αρκετοί επικρίνουν τη στρατηγική του για την ανατροπή του Maduro, ενώ άλλοι έλαβαν μέρος σε διαπραγματεύσεις με τον αρχηγό του κράτους.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, καλά τα λέει ο Πάπας αλλά το πρόβλημα με τις θρησκείες είναι ότι είναι δόγματα. Κι ό,τι είναι δόγμα, πεθαίνει. Πεθαίνει γιατί δεν αλλάζει. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει αντιληφθεί πως η Καθολική Εκκλησία έχει χάσει πολλούς πελάτες -και θα τους χάσει όλους- και προσπαθεί να το αλλάξει αυτό. Αλλά δεν αλλάζει. Ο Χριστιανισμός έχει ηττηθεί από τον Καπιταλισμό. Οριστικά. Ο Χριστιανισμός έγινε στήριγμα του Καπιταλισμού και ο Καπιταλισμός τον κατάπιε. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξαν αυτόν τον Πάπα, με αυτό το όνομα και αυτή την ψυχή. Αλλά δεν θα τους σώσει. Αν ο Πάπας αρχίσει να μιλάει με τα λόγια του Χριστού, θα ακούγεται σαν κομμουνιστής. Και αυτό έχει ενδιαφέρον. Αργά θυμήθηκαν οι χριστιανοί την απληστία και τις συμφορές που φέρνει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.