Αυξήθηκαν κατά 50% -στα 3,5 εκ.- οι Βρετανοί που δεν έχουν δουλέψει ποτέ

Πιτσιρίκο, ο αριθμός των Βρετανών που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια και αυξήθηκε κατά 50% μέσα σε 20 χρόνια, όπως αναφέρει το Skynews.

Σύμφωνα με το think tank (δεξαμενή σκέψης) Resolution Foundation, το 8,2% των Βρετανών ηλικίας 16-64, δηλαδή, συνολικά 3,4 εκ. άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα, δεν είχαν ποτέ μία μισθωτή δουλειά.

Το ποσοστό τους έχει αυξηθεί, μάλιστα, κατά 50% σε σχέση με το 1998 όταν ήταν 5,4%.

Περισσότερο από 50% έχει μειωθεί και το ποσοστό των 16χρονων και 17χρονων που εργάζονται και συγκεκριμένα από 48,1% το 1997-99 σε 25,4% το 2017-19.

Τα 2/3 της συνολικής μείωσης των εργαζόμενων οφείλονται στο γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι 16χρονοι και οι 17χρονοι που εργάζονται.

Η διευθύντρια του Resolution Foundation Laura Gardiner παρατηρεί ότι “στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται, αλλά παρ’ όλα αυτά 1 στους 12 ενήλικες δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του, κάτι που συνιστά αύξηση 50% σε σχέση με τη δεκαετία του 1990”.

“Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ τους μία μισθωτή δουλειά, οφείλεται, πάντως, κυρίως στο ότι πεθαίνει η εργασία των εφήβων τα Σάββατα” συμπληρώνει η ίδια, εξηγώντας ότι “πλέον οι νέοι άνθρωποι αρχίζουν τον εργασιακό τους βίο σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές”.

“Ωστόσο, αυτή η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας μπορεί να τους δημιουργήσει μακροπρόθεσμα κάποια προβλήματα, ειδικά για τις γυναίκες που θα γίνουν μητέρες ή για όσους αρρωστήσουν πριν η καριέρα τους απογειωθεί” καταλήγει η Gardiner.

Mιας και ο λόγος, όμως, για εργαζόμενους, η Αmazon απειλεί με απολύσεις υπαλλήλους της που κινητοποιούνται και καταδικάζουν τον ρόλο της επιχείρησης σχετικά με την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει η Le Monde.

H εταιρία έστειλε, μάλιστα, προειδοποιητικές επιστολές σε δύο υπαλλήλους της για τα σχόλια που έκαναν σε συνέντευξή τους στην Washington Post τον Οκτώβριο του 2019, ενώ θέσπισε ειδικούς κανόνες επικοινωνίας για το θέμα που αν δεν τους σεβαστεί το προσωπικό της μπορεί να υπάρξουν απολύσεις.

“Είναι μία τακτική που έχει στόχο να σωπάσουν οι υπάλληλοι, οι οποίοι εκφράζονται ανοιχτά για την κλιματική αλλαγή” ανέφερε η Emily Cunnigham, που τον Μάιο του 2019 είχε υπερασπιστεί στη γενική συνέλευση των εργαζομένων της Amazon ένα ψήφισμα το οποίο είχε συγκεντρώσει 8.700 υπογραφές στις 10 Απριλίου.

Τα δύο κείμενα των εργαζομένων ζητούσαν από την Amazon να μειώσει τις εκπομπές αερίων, αλλά και οι θυγατρικές της να πάψουν να συνεργάζονται με πετρελαϊκές εταιρίες, όπως και να σταματήσει η εταιρία να χρηματοδοτεί όσους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή.

Αυτή η σύγκρουση θυμίζει την περίπτωση της Google, που τον Νοέμβριο του 2019 απέλυσε τέσσερις υπαλλήλους της, παρά τη διαδήλωση που είχε γίνει για τη στήριξή τους.

Οι απολυμένοι είχαν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις ενάντια στη συνεργασία της Google με τον στρατό και με την αστυνομία των ΗΠΑ, αλλά και για το γεγονός ότι επενδύει στην κινέζικη αγορά και υπάρχουν και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στην εταιρία.

Και στην Amazon συλλογικότητες εργαζομένων αντιτίθενται στη συνεργασία της με τις υπηρεσίες για το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ και με την αστυνομία.

Σε απάντηση στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την κλιματική αλλαγή, η Amazon διευκρίνισε ότι ο εσωτερικός κανονισμός της εταιρίας είναι ίδιος με άλλων μεγάλων εταιριών.

Οι συλλογικότητες των εργαζομένων υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι έγιναν αλλαγές από τις 5 Σεπτεμβρίου 2019, όταν και ανακοινώθηκε η συμμετοχή τους στην πορεία για το κλίμα στις 20 του ίδιου μήνα.

Και την παραμονή της πορείας η Amazon δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο 0 μέχρι το 2040 και να χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030, κάτι που οι εργαζόμενοι θεωρούν μεγάλη νίκη τους.

Η Amazon έχει σαν αρχή της να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους της να διατυπώνουν διαφορετική άποψη, ωστόσο, πολλοί φοβούνται ότι όπως και στη Google αυτό μπορεί να οδηγήσει τελικά σε απολύσεις.

Ειδικά από τη στιγμή που οι ψηφιακές εταιρίες δεν λειτουργούν όπως άλλες εταιρίες, δεν υπάρχουν συνδικαλιστικά όργανα και μέσω των συλλογικοτήτων προσπαθούν οι εργαζόμενοι να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.

Να επανέλθω, όμως, στην Αγγλία, καθώς μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τον γιο της Κάρολο, τον εγγονό της Ουίλιαμ και τον δισέγγονο Τζορτζ σηματοδότησε την έναρξη της νέας δεκαετίας, σύμφωνα με το BBC.

Η φωτογραφία που δείχνει τον πρίγκηπα Κάρολο της Ουαλίας, τον δούκα του Κέμπριτζ Ουίλιαμ και τον νεότερο πρίγκηπα Τζορτζ τραβήχτηκε πριν τα Χριστούγεννα (18/12), αλλά δεν είχε δημοσιευτεί μέχρι τώρα.

Είναι η δεύτερη φωτογραφία που δείχνει και τις τέσσερις γενιές της βασιλικής οικογένειας μαζί, με την 93χρονη Ελισάβετ να βρίσκεται μπροστά.

Ο γιος της Κάρολος είναι ακριβώς από πίσω της και κρατάει από τον ώμο τον 6χρονο εγγονό του, ενώ ο πρίγκηπας Ουίλιαμ φοράει σκούρο κοστούμι και γραβάτα στα χρώματα του ναυτικού, αγγίζοντας ελαφρά τη γιαγιά του.

Τη φωτογραφία τράβηξε ο Ranald Mackechnie, όπως είχε κάνει και το 2016, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 90 χρόνων της βασίλισσας.

Εκείνη η φωτογραφία είχε γίνει και γραμματόσημο.

Αυτή τη φορά η φωτογραφία εικονίζει ένα οικογενειακό στιγμιότυπο μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και εμφανίζεται και στο μήνυμα της βασίλισσας για τις γιορτές.

Από τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας να περάσουμε, όμως, στην αυτοκρατορία της σύγχρονης εποχής.

Ομάδες διαδηλωτών βγήκαν, λοιπόν, στους δρόμους της Ουάσινγκτον και άλλων πόλεων των ΗΠΑ για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην επίθεση με drone στο Ιράκ, που διέταξε ο Donald Trump και κατά την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Qassem Soleimani, αλλά και στην πρόθεση της αμερικάνικης κυβέρνησης να στείλει 3.000 επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Όχι δικαιοσύνη, όχι ειρήνη, έξω οι ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή” τραγουδούσαν οι διαδηλωτές έξω από τον Λευκό Οίκο, πριν κάνουν πορεία και προς το ξενοδοχείο του Trump, μερικά οικοδομικά τετράγωνα πιο μακριά.

Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο, ενώ μέλη μίας γυναικείας αντιπολεμικής οργάνωσης, της Pink Code υποστήριξαν ότι είχαν προγραμματιστεί κι άλλες σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.

Στην Ουάσινγκτον ακούστηκε και το σύνθημα “Όχι πόλεμος, ούτε κυρώσεις στο Ιράν, έξω τα αμερικάνικα στρατεύματα από το Ιράκ”.

Μεταξύ των ομιλητών στις κινητοποιήσεις στην αμερικάνικη πρωτεύουσα ήταν και η διάσημη ηθοποιός Jane Fonda που απευθυνόμενη στους νέους είπε ότι “ξέρετε πως όλοι αυτοί οι πόλεμοι που διεξάγονται από τη μέρα που γεννηθήκατε, γίνονται για το πετρέλαιο, αλλά δεν μπορούμε άλλο πια να χάνουμε ζωές και να σκοτώνουμε ανθρώπους για το πετρέλαιο”.

“Το να συμμετάσχεις σε μία πορεία δεν λέει πολλά, αλλά τουλάχιστον είμαι εδώ για να πω ότι διαφωνώ με όλο αυτό που γίνεται” ανέφερε ο διαδηλωτής Steve Lane από το Μέριλαντ.

“Και αν μαζευτούν πολλοί άνθρωποι, τότε ίσως ο Trump να μας ακούσει”.

Ο Soleimani που ήταν η δεύτερη πιο ισχυρή προσωπικότητα στο Ιράν, σκοτώθηκε μετά από επίθεση των ΗΠΑ σε αυτοκινητοπομπή κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, σε μία επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικάνοι είναι γενικά αντίθετοι με τις στρατιωτικές επεμβάσεις εκτός των συνόρων των ΗΠΑ.

Μόνο το 27% θεωρεί ότι τέτοιες πολεμικές επιχειρήσεις κάνουν ασφαλέστερες τις ΗΠΑ, ενώ σχεδόν το 50% υποστηρίζει ότι έτσι η χώρα τους γίνεται λιγότερο ασφαλής.

Τρομοκράτη ντυμένο με κοστούμι χαρακτήρισε, εξάλλου, τον Donald Trump o Ιρανός υπουργός Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών Μohammad Javad Azari – Jahromi, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Iρανός υπουργός έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: “Σαν τον Χίτλερ, σαν το Ισλαμικό Κράτος, σαν τον Τζέκινγκς Χαν! Ο Trump είναι ένας τρομοκράτης με κοστούμι, αλλά θα μάθει πολύ σύντομα από την ιστορία ότι κανένας δεν μπορεί να νικήσει το μεγάλο έθνος και τον πολιτισμό του Ιράν.

Να περάσουμε, όμως, και στους “τρομοκράτες” του χειμώνα – τους χειμερινούς κολυμβητές ντε – καθώς ήμασταν δύο (και θα γίνουμε και τρεις και 1.013) την Κυριακή στην αγαπημένη μου, του Φαλήρου ακτή.

Ο άλλος φορούσε στολή, αλλά έκανε πραγματικά πολύ μεγάλη διαδρομή.

Εγώ πρόλαβα να απαθανατίσω τις σαρδέλες, που αυτή τη φορά κολυμπούσαν παρέα με κοπάδι σάλπες κι ένα μελανουράκι στις ποσειδωνίες.


Και τα χελιδόνια της θάλασσας φυσικά, αυτό το είδος μικρόσωμου γλάρου, που έρχεται από πιο βόρεια κλίματα και διαχειμάζει στα μέρη μας, διότι έχουμε -υποτίθεται- πιο μαλακό χειμώνα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι Βρετανοί -και πολλοί άλλοι- δεν θα χρειάζεται να δουλεύουν καθόλου. Θα δουλεύουν τα ρομπότ. Αυτό είναι καλό αλλά, αν συνεχίσουμε να καταστρέφουμε τον πλανήτη με τόση λύσσα και τόση απληστία, δεν θα έχει τελικά κανένα νόημα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.