Γιατί έτσι

Πιτσιρίκο,
για ό,τι συμβαίνει, υπάρχει ένας λόγος, ένα γιατί. Μερικές φορές ο λόγος είναι «γιατί έτσι».
Γιατί έτσι δε θα μεγαλώσουμε ποτέ. Γιατί έτσι πάντα θα ζητάμε έναν μπαμπάκα τη δύσκολη στιγμή, να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση, να μας πει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε, να μας υποσχεθεί ότι υπάρχει ελπίδα.

Γιατί μια ολόκληρη χώρα -για να μην πω μια ολόκληρη ανθρωπότητα- να κρέμεται από τα τέτοια του εκάστοτε μπαμπά και να μην μπορεί να αναλάβει καμία απολύτως ευθύνη; Γιατί έτσι.

Εν προκειμένω, τη δική μας χώρα τη διακατέχει και η απόλυτη γελοιότητα: πλέον επιλέγουμε μπαμπά χωρίς κανένα μπαμπαδίστικο χαρακτηριστικό (ούτε καν την μπάσα φωνή και την ελαφριά αυστηρότητα).

Είμαστε μια χώρα που επιλέγει για μπαμπάδες, παιδάκια. Παιδάκια που παπαγαλίζουν υποσχέσεις, παιδάκια που υπόσχονται ελπίδες, παιδάκια που τελικά θα κάνουν ό,τι τους πει ο δικός τους μπαμπάς, ο οποίος συνήθως έρχεται από το εξωτερικό.

Δηλαδή, δεν έρχεται· τα παιδάκια πάνε σε αυτόν, γιατί πάντα τα παιδάκια τρέχουν στον μπαμπά, γιατί τον μπαμπά τι τον νοιάζει, έχουν και μαμά τα κωλόπαιδα -μαμά πατρίδα- και στο κάτω κάτω πρέπει να έχουμε πίστη, υπάρχει και ο πατέρας όλων μας, που μας κοιτάει από εκεί ψηλά κι όταν τον ρωτάμε μες στην απελπισία μας «γιατί», μας απαντάει «γιατί έτσι».

Δεν απελπίζομαι, όμως, γιατί υπάρχει και το ΕΣΡ να επιπλήξει τα κακά παιδάκια, υπάρχουν τα ΜΑΤ να την πέσουν στα παιδάκια που είναι πιο ατίθασα, υπάρχει ο νόμος για να δείξει στα ανίδεα παιδάκια πώς πρέπει να μιλάνε, υπάρχουν υπουργεία να δείχνουν στα απαίδευτα παιδάκια ποια τέχνη τους επιτρέπεται, υπάρχει η κοινή γνώμη που θα μάθει στα άμπαλα παιδάκια πώς περπατάνε, υπάρχουν ακόμα και ειδικοί ψήστες για να μεταλαμπαδεύουν στα πεινασμένα παιδάκια πώς μοσχομυρίζει το σουβλάκι το καλό.

Δεν απελπίζομαι, γιατί υπάρχει το afistemenaziso να μάθει στα γαμημέvα παιδάκια τί πρέπει να κάνουν με όλα τα παιδάκια πριν γεννηθούν.

Εννοείται πως δεν απελπίζομαι, γιατί υπάρχουν οι μεγάλοι μας μπαμπάδες να μας διδάξουν ότι οι γείτονες είναι φίλοι μας κι αν οι φίλοι μας μαλώνουν μπορούμε -για να μην πω επιβάλλεται- να παρέμβουμε και να τους χωρίσουμε και, αν νιώθουμε ότι μας απειλούν, πρέπει -για να μην πω είναι ζωτικής σημασίας- να τους εξοντώσουμε, να τους εκμηδενίσουμε, να τους φάμε λάχανο.

Οι καλοί φίλοι -όπως και τα καλά παιδάκια- είναι αυτοί που κρατάνε το στόμα τους κλειστό, ευτυχώς υπάρχουν οι μεγάλοι πατέρες να μου δείχνουν τι σημαίνει φιλία και συντροφικότητα.

Αυτό το κείμενο δεν έχει τέλος, γιατί πάω τώρα να μιλήσω με τον μπαμπά μου και να του εξηγήσω ότι δεν πρέπει να κάνει σαν παιδάκι.

Έτσι, όμως, θα αλλάξουν οι ρόλοι μας και τότε θα γίνω εγώ ο μπαμπάς και ο μπαμπάς μου θα γίνει το παιδάκι.

Όμως, εγώ είμαι κορίτσι και δεν μπορώ να γίνω μπαμπάς, αλλά ούτε και μαμά θέλω να γίνω, οπότε το ερώτημα είναι τι θα γίνω, αφού ως γνωστόν σ’ αυτόν τον κόσμο μπορείς να είσαι μόνο μπαμπάς, μαμά ή παιδάκι.

Όλ’ αυτά είναι πολύ περίπλοκα και μεταμοντέρνα, αλλά ελπίζω να βρεθεί μια εξουσία να λύσει τα προβλήματα όλου του κόσμου! #prayfortheauthorities

Γεια σου μπαμπά!


Άννα Μαρία

Υ.Γ. Και μέσω του μπλογκ σου, πιτσιρίκο, θέλω να ενημερώσω τους μπαμπάδες, τις μαμάδες και τα παιδάκια όλου του κόσμου -ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΕΝΝΗΤΑ-, πόσο φλερτάρω με την ιδέα να φτιάξω το ολόφρεσκο afistemenaminzisogianaminvlepotinkseftilasas.gr. Ποιος θέλει να με βοηθήσει;
Υ.Γ.2 Προφανώς, τα έγραψα αυτά πριν την κυρία ΠτΔ. Μήπως τελικά παρόλο που είναι κορίτσι μπορώ να γίνω μπαμπάς; Θα το δούμε στο επόμενο επεισόδιο.

(Αγαπητή Άννα Μαρία, τα πράγματα είναι απλά και φυσικά. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι έχουν μεταλλαχθεί. Οπότε, τα πράγματα παύουν να είναι απλά και είναι αφόρητα. Αλλά και πολύ αστεία. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.