Γιατί αυξάνονται οι σεξoυαλικές -και όχι μόνο- επιθέσεις

Πιτσιρίκο, αυξήθηκαν κατά 12% οι σεξoυαλικές επιθέσεις το 2019 σε σύγκριση με το 2018, όπως αναφέρει η Liberation, επικαλούμενη την υπηρεσία στατιστικής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας.

Κι αυτό, ενώ υπήρχε ήδη αύξησή τους 19% το 2018 σε σχέση με το 2017.

Συνολικά, οι σεξoυαλικές επιθέσεις που καταγράφηκαν ήταν 54.100, ενώ αύξηση 18% σημειώθηκε και στους βιασμούς και 8% στα περιστατικά σεξoυαλικής παρενόχλησης.

Πάντως, η στατιστική υπηρεσία επισημαίνει ότι όλες αυτές οι αυξήσεις οφείλονται και στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα θύματα κάνουν πλέον καταγγελίες για τις σεξoυαλικές επιθέσεις που δέχονται.

Αφορμή για αυτό στάθηκε η υπόθεση Weinstein, αλλά και οι καμπάνιες που έγιναν για να ανοίξουν τα στόματα των θυμάτων.

Επίσης, η αύξηση έχει να κάνει με τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο υποδέχονται πλέον τα θύματα οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Από τις σεξoυαλικές επιθέσεις, να περάσουμε, όμως, στις τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς μετά το φονικό σε βάση στη Φλόριντα, όπου πρόσφατα έχασαν τη ζωή τους τρεις Αμερικάνοι ναύτες, το Πεντάγωνο επέβαλε περιορισμούς στην πρόσβαση σε όπλα στους ξένους εκπαιδευόμενους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι θα ακολουθηθούν άλλες πολιτικές πλέον.

Τρεις Αμερικάνοι ναύτες είχαν σκοτωθεί και οκτώ είχαν τραυματιστεί μετά από επίθεση στη ναυτική και αεροπορική βάση της Pensacola, πριν ο βοηθός σερίφη πυροβολήσει θανάσιμα τον Σαουδάραβα δράστη Mohammed Saeed Alshamrani.

Μετά την επίθεση, ο στρατός των ΗΠΑ απαγόρευσε σε 850 Σαουδάραβες να παίρνουν μέρος στη στρατιωτική εκπαίδευση.

Πλέον θα μπορούν να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση, μόλις τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί στην πρόσβαση όπλων, που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μark Esper αναμένεται να επισκεφτεί τη βάση της Pensacola στη Φλόριντα για να ενημερώσει τον επικεφαλής για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, που θα γίνουν για λόγους ασφαλείας.

Και στον δρόμο που χάραξαν οι ΗΠΑ, σε κατάσταση συναγερμού κηρύχθηκαν δύο δήμοι της πόλης της Γουατεμάλας, μετά από απόφαση του νέου προέδρου της χώρας Alejandro Giammattei, καθώς μαίνεται πόλεμος συμμοριών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και σε τηλεοπτικό μήνυμά του τρεις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέφερε ότι έδωσε εντολή για περιορισμούς δικαιωμάτων των πολιτών στους δήμους Mixco και San Juan Sacatepequez στα δυτικά και βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

“Από σήμερα θα κυνηγούμε ακούραστα για 24 ώρες τη μέρα όλους τους εγκληματίες που μας έχουν γονατίσει” ανέφερε ο Giammattei, που στην ορκωμοσία του δεσμεύτηκε να προωθήσει έναν νόμο ειδικά για τις συμμορίες και τις τρομοκρατικές ομάδες.

Όπως βλέπουμε, λοιπόν – και στη χώρα μας – γενικότερα υπάρχει η ανησυχητική τάση για περισσότερη αστυνόμευση παγκοσμίως.

Επίσης τα ίδια παραμύθια που μας λένε στην Ελλάδα για την ανάπτυξη και την εκτόξευση του ελατηρίου της οικονομίας, ακούει ο κόσμος και στη Βρετανία.

Καμία ευθυγράμμιση δεν θα υπάρξει με την ΕΕ μετά το Brexit, διαμηνύει , λοιπόν, στους παραγωγούς ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Sajid Javid, όπως μεταδίδει το BBC.


Ο Βρετανός υπουργός παραδέχτηκε μιλώντας στους Financial Times ότι δεν θα επωφεληθούν όλες οι επιχειρήσεις από το Brexit.

Πριν από έναν χρόνο οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τροφίμων, των ποτών και της φαρμακοβιομηχανίας προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι αν δεν υπάρξει εναρμόνιση με τους κανόνες της ΕΕ, θα έχουν ζημίες.

Ο Javid δεν διευκρίνισε ποιοι από τους κανόνες της ΕΕ δεν θα ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

“Θα υπάρξει μία επίδραση στις επιχειρήσεις με τον έναν ή, τον άλλο τρόπο, κάποιες θα επωφεληθούν και άλλες όχι” δήλωσε στην εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών, φέρνοντας, ωστόσο, και ως παράδειγμα την Ιαπωνία, που η αυτοκινητοβιομηχανία της άνθισε, αν και δεν ακολουθεί τους κανόνες της ΕΕ.

Ερωτηθείς για το πώς θα επηρεαστούν η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία και φαρμακοβιομηχανία, ο Javid απάντησε ότι “οι επιχειρήσεις γνωρίζουν από το 2016 ότι αυτό θα συνέβαινε”.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι εταιρίες δεν γνωρίζουν τους ακριβείς όρους.

Ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση Βρετανίας – ΕΕ, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει μία 11μηνη μεταβατική περίοδος μετά τις 31 Ιανουαρίου, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ το Brexit.

Kατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ και να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης στη συνέντευξη ότι στόχος είναι να διπλασιαστεί η ανάπτυξη, φτάνοντας στο 2,7% με 2,8% ως προς το ΑΕΠ.

Παρόλα αυτά ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney δήλωσε με τη σειρά του στους Financial Times ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα, μεταξύ 1% και 1,5% του ΑΕΠ.

Tο επιχείρημα του Javid, που βλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη, είναι ότι αυτή θα πάρει ώθηση από τις δαπάνες που θα γίνουν για υποδομές στα Midlands και τη βόρεια Αγγλία.

Ιστορικά, τα χαμηλά επιτόκια που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να δανειστεί φθηνά χρήμα, είναι ένα σημάδι για μένα από τις αγορές – τους επενδυτές – ότι υπάρχει ρευστότητα και πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε για κάτι παραγωγικό, πρόσθεσε ο Javid.

Δεσμεύτηκε επίσης να ανανεώσει τους επενδυτικούς κανόνες του υπουργείου Οικονομικών, που ευνοούν τις κυβερνητικές επενδύσεις σε μέρη με υψηλή ανάπτυξη και παραγωγικότητα.

Ο Javid υποστηρίζει ότι οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν να εξαλειφθούν οι ανισότητες και πως τα πιο αδύναμα μέρη της χώρας θα έχουν τον πρώτο λόγο στο φρέσκο χρήμα.

Τον Νοέμβριο του 2019 η Τράπεζα της Αγγλίας είχε εκτιμήσει ότι η αποδυναμωμένη παγκόσμια ανάπτυξη και τα νέα δεδομένα μετά το Brexit θα έχουν επίπτωση 1% στην ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ως και -6 βαθμούς Κελσίου αναμένονται, εξάλλου, αυτό το Σαββατοκύριακο 18-19/1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποιεί το Skynews.

Προειδοποιήσεις απηύθυνε και η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας λόγω του παγετού (θερμοκρασίες υπό του μηδενός), ενώ θα μείνουν ανοιχτά και τα κέντρα για τη φιλοξενία αστέγων στο Λονδίνο.

Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ανέλθουν, ωστόσο, στους 6 με 8 βαθμούς και το Σάββατο 18/1 και την Κυριακή 19/1 και δεν προβλέπονται βροχές.

Τη νύχτα, όμως, λόγω της ξαστεριάς θα επικρατήσει παγετός, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί στους -6 και -7 βαθμούς, σύμφωνα με την παρουσιάστρια του καιρού στο Sky Isobel Lang.

Θα παρατηρηθεί επίσης και ομίχλη, ενώ η Κυριακή θα είναι ηλιόλουστη με εξαίρεση κάποια σύννεφα που θα φέρουν στη δυτική Ιρλανδία και τη Σκωτία οι δυτικοί άνεμοι.

Και μετά το Σαββατοκύριακο θα διατηρηθεί, εξάλλου, ο ξηρός καιρός, αλλά θα έχει περισσότερη συννεφιά και ομίχλη.

Η πτώση της θερμοκρασίας οφείλεται στη θύελλα Brendan που προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος στο Ηνωμένο Βασίλειο με ανέμους 80 μιλίων την ώρα.

Ο κρύος καιρός είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με αυτόν του περασμένου μήνα, όταν καταγράφηκε και θερμοκρασία 18,7 βαθμών στις 28 Δεκεμβρίου.

Η δεκαετία ήταν η θερμότερη, όπως και η τελευταία πενταετία, από το 1850 που τηρούνται αρχεία.

Το θέμα είναι, άλλο, βέβαια. Ότι και ο “κακός” καιρός της Βρετανίας είναι καλύτερος πια από της Ελλάδας, αφού σήμερα στη νότια Αττική είχαμε 8-9 βαθμούς στα χαρτιά, λόγω του βοριά και με τη συννεφιά.

Και αυτό το ξεροβόρι μου έφερε και ξερόβηχα στη δαντελένια – ναι, και του Φαλήρου, ακρογιαλιά.

Mε τα πανέμορφα χελιδόνια της θάλασσας να δίνουν κουράγιο και παρηγοριά πριν από μία ακόμα παγωμένη βουτιά.

Κρίμα που ενώ ακόμα και στον Μπάτη είχε το Σάββατο τόσο καθαρά νερά, να μπορείς να τα απολαύσεις μόνο για λίγα λεπτά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι σεξoυαλικές επιθέσεις αυξάνονται γιατί πια δεν αφορούν μόνο άνδρες που την πέφτουν σε γυναίκες. Αφορούν τώρα πια και γυναίκες που την πέφτουν σε άνδρες, γυναίκες που την πέφτουν σε γυναίκες και άνδρες που την πέφτουν σε άνδρες. Γενικά, πέφτει πολύ πέσιμο. Εμένα μου την πέφτουν πιο πολύ από παλιά αλλά δεν τους κατηγορώ, αφού κι εγώ με βλέπω και θέλω να μου την πέσω. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.