Για μια χούφτα ανθρωπιστική βοήθεια


Πιτσιρίκο, τα εννέα χρόνια πολέμου στη Συρία η ομοφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν δεδομένη, αλλά αυτή τη φορά η βοήθεια θα είναι η ελάχιστη δυνατή, όπως επισημαίνει η Le Monde.

Η συναίνεση ήρθε, αλλά η βοήθεια προς τον συριακό λαό μειώθηκε δραστικά.

Το μπρα ντε φερ ανάμεσα στον κύριο σύμμαχο του Bashar al-Assad, τη Ρωσία και το Βέλγιο και τη Γερμανία που έφεραν το σχέδιο προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας κράτησε μέχρι και λίγες ώρες πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας.

Οι Δυτικοί αναγκάστηκαν να κάνουν πολλές συναινέσεις για να μη ρισκάρουν ένα βέτο από πλευράς Ρωσίας και Κίνας, οι οποίες ήθελαν να κλείσουν οπωσδήποτε τέσσερα σημεία εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στερώντας την από 4,3 εκ. πολίτες της Συρίας, που την έχουν απόλυτη ανάγκη.

Το τελικό κείμενο προβλέπει ότι η βοήθεια θα διανέμεται μέσω δύο σημείων στα σύνορα με την Τουρκία για τους έξι επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι ο ΟΗΕ ήθελε την ανανέωση του προγράμματος για έναν χρόνο και τα περάσματα να είναι τέσσερα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που θα παραδίδεται τελικά σε δύο σημεία στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, είναι πολύτιμη για 3 εκ. κατοίκους της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου οι μάχες και οι βομβαρδισμοί έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Καταργήθηκαν τα περάσματα στα σύνορα με την Ιορδανία και το Ιράκ, από τα οποία διοχετευόταν σημαντική ιατρική βοήθεια για 1,3 εκ. ανθρώπους στη βορειοανατολική Συρία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητάει να βρεθούν εναλλακτικά περάσματα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2020, αλλά για την ώρα η Συρία αρνείται.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός, ελπίζοντας η Μόσχα και η Δαμασκός να αφήσουν τα καραβάνια με την ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν.

Ο Ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ Vasily Nebenzia εξήγησε ότι ο λόγος της άρνησης έχει να κάνει με την εθνική κυριαρχία της Συρίας, διότι δεν δικαιολογούνται τόσα περάσματα, από τη στιγμή που ο Bashar al – Assad έχει πλέον τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της επικράτειας.

“Η Ρωσία έκανε τα πάντα για να εκτροχιάσει αυτό τον μηχανισμό και βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος” ανέφερε χαρακτηριστικά ένας δυτικός διπλωμάτης.

ΗΠΑ και Βρετανία απείχαν για να αναδείξουν τη δυσαρέσκειά τους για τη Ρωσία, που “είναι λυπηρό ότι πολιτικοποίησε ένα ψήφισμα που είχε ανθρωπιστικό χαρακτήρα και ανανεωνόταν παμψηφεί κάθε χρόνο από το 2014” δήλωσε σχετικά η Karen Pierce.

Η εκπρόσωπος της Βρετανίας ανέφερε επίσης ότι “το ψήφισμα που τελικά υιοθετήθηκε είναι ακατάλληλο, διότι έχουμε χειμώνα και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του συριακού λαού, που θα υποφέρει εξαιτίας του”.

“Θα πεθάνει κόσμος στη Συρία εξαιτίας αυτού του ψηφίσματος και η Ρωσία θα είναι υπεύθυνη για τις συνέπειες” δήλωσε από την πλευρά της η Αμερικανίδα εκπρόσωπος Kelly Clark.

Αλλά από τους πολεμικούς κατακτητές ας περάσουμε στους οικονομικούς κατακτητές, καθώς διαδηλώσεις κατά του αφεντικού της Amazon Jeff Bezos σχεδιάζουν, εξάλλου, μικροί έμποροι με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ινδία την επόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Bezos θα συμμετάσχει σε μία εκδήλωση της Amazon στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, με στόχο τη σύνδεση με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους με τις συζητήσεις να περιστρέφονται γύρω από το διαδικτυακό εμπόριο.

Η Συνομοσπονδία Όλων των Εμπόρων της Ινδίας, ένας όμιλος που αντιπροσωπεύει περίπου 70 εκατομμύρια μικροπωλητές, έχει ανακοινώσει ότι θα γίνουν διαδηλώσεις σε 300 πόλεις κατά τη διάρκεια της παραμονής του Bezos στη χώρα.

Η Συνομοσπονδία έχει ξεκινήσει από το 2015 έναν πόλεμο ενάντια στις οnline εταιρίες Amazon και Walmart, κατηγορώντας τις ότι με τις μεγάλες εκπτώσεις τους παραβιάζουν τους κανονισμούς της Ινδίας για τους ξένους επενδυτές.

Η Amazon απαντά ότι η πλατφόρμα της προσφέρει πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε μικρούς εμπόρους, τεχνίτες και γυναίκες επιχειρηματίες, αλλά η Συνομοσπονδία δεν πείθεται.

“Θα κάνουμε ειρηνικές συγκεντρώσεις ενάντια στον Jeff Bezos σε όλες τις μεγάλεις πόλεις της Ινδίας, όπως το Νέο Δελχί, τη Βομβάη, την Καλκούτα, αλλά και σε άλλες μικρότερες” δήλωσε στο Reuters ο γενικός γραμματέας του ομίλου Praveen Khandelwal.

O ίδιος πρόσθεσε ότι πάνω από 100 χιλιάδες έμποροι θα βγουν στους δρόμους.

Με πληθυσμό 1,3 δισ. ανθρώπων και έχοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη χρήση smartphone στον κόσμο, η οποία βασίζεται στα φθηνά δεδομένα για τα social media και στο online εμπόριο, η Ινδία είναι μία χώρα κλειδί για να μεγαλώσουν την κερδοφορία τους και τις επιχειρήσεις τους η Amazon και η Walmart.

To Νέο Δελχί εισήγαγε πέρσι κανόνες για να προστατέψει 130 εκ. ανθρώπους που εξαρτώνται από το λιανεμπόριο, αποτρέποντας τις μεγάλες εκπτώσεις των πολυεθνικών.

Οι κανόνες ανάγκασαν τις εταιρίες διαδικτυακού εμπορίου να αλλάξουν την επιχειρηματική δομή τους, κάτι που οδήγησε σε τριβές την Ινδία με τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Ομοσπονδιακού Εμπορίου επανεξετάζει τις καταγγελίες της ομοσπονδίας ενάντια στη Flipkart και την Amazon.

Να περάσουμε, όμως, και σε ένα άλλο ρεπορτάζ του Reuters, καθώς σε άλλη φυλακή μεταφέρθηκε ο καταδικασθείς για σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά Αυστραλός καρδινάλιος Pell, λόγω ενός drone που πετούσε πάνω από το σωφρονιστικό ίδρυμα, όπου είναι έγκλειστος.

O Pell είναι ο πιο υψηλόβαθμος Καθολικός αξιωματούχος παγκοσμίως που έχει φυλακιστεί για σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά.

Ο πρώην οικονομικός διαχειριστής του Βατικανού εκτίει ποινή φυλάκισης έξι ετών για σεξουαλική επίθεση σε δύο ανήλικους εφήβους.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι ένα drone πετούσε πάνω από τις Φυλακές της Μελβούρνης, ωστόσο, δεν απάντησαν αν το γεγονός σχετίζεται με τον Pell.

Tοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο τελευταίος μεταφέρθηκε σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα μετά το περιστατικό και η εφημερίδα Herald Sun έγραψε ότι πλέον κρατείται σε φυλακή στη Βικτώρια.

Το να πετάει ένα drone 120 μέτρα πάνω από μία φυλακή ή, σωφρονιστικό ίδρυμα για ανηλίκους είναι παράνομο στην Αυστραλία και ο κάτοχός του μπορεί να τιμωρηθεί με δύο χρόνια κράτησης, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Αυστραλίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας συμφώνησε τον Νοέμβριο του 2019 να εξετάσει την έφεση του Pell και η ακροαματική διαδικασία αναμένεται τον Μάρτιο του 2020.

Χαμός γίνεται, πάντως, με τις σεξουαλικές επιθέσεις ιερέων της καθολικής εκκλησίας σε παιδιά.

Άσχημα ήταν τα νέα και από τον βυθό, όχι στο Φάληρο το Παλιό.

Εκεί κανονικά κολυμπούσαν οι σαρδέλες και το λαβράκι τις γυρόφερνε και την Κυριακή, οπότε μέχρι τα μέσα της βδομάδας μπορεί και να έχει επιτεθεί.

Τα κακά νέα ήρθαν από τον κόλπο της Καλλονής στη Λέσβο, όπου ξεβράστηκαν χιλιάδες πίνες.

Πιθανότατα τις ξερίζωσαν από τον βυθό οι θυελλώδεις βοριάδες, ενώ κάποιες μπορεί να ήταν ήδη πεθαμένες, άλλωστε, μολύνονται από ένα παράσιτο και είναι απειλούμενο είδος.

Η πίνα είναι το μεγαλύτερο δίθυρο μαλάκιο των ελληνικών θαλασσών.

Η μία άκρη της είναι μυτερή για να καρφώνεται στην άμμο του πυθμένα και η άλλη ανοίγει στα δύο για να φιλτράρει το θαλασσινό νερό και να συγκρατεί τους μικροοργανισμούς που αποτελούν την τροφή της.

Στο εσωτερικό της πίνας μπορεί να ζει και ένα καβουράκι (πινοκάβουρας) ή γαριδούλα, που τρέφεται από τα υπολείμματα της τροφής της και την τσιμπάει για να κλείσει όταν αντιληφθεί κίνδυνο.

Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.