“Ενισχύσεις” στέλνει στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου


Πιτσιρίκο, “ενισχύσεις” στέλνει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου στην Ελλάδα προκειμένου να φτάσει τα 1.000 άτομα προσωπικό και να επισπεύσει τις διαδικασίες στα πέντε νησιά του Αιγαίου, που “βουλιάζουν” από πρόσφυγες και μετανάστες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Ελλάδα έχει υποσχεθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου -καθώς υπάρχουν και 70 χιλιάδες εκκρεμείς από τα προηγούμενα χρόνια-, προκειμένου να κλείσει τους πέντε προσφυγικούς καταυλισμούς που ασφυκτιούν από κόσμο στα νησιά της και να τους αντικαταστήσει με κέντρα κράτησης, όπου οι κανόνες θα είναι πιο αυστηροί.

“Θέλουμε να διασφαλίσουμε γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου, έτσι ώστε οι άνθρωποι που χρειάζονται άμεσα προστασία να την έχουν” δήλωσε η Νina Gregori, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν τη συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας για την επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, κάνοντας λόγο για μία βιαστική προσπάθεια που θα στερήσει το δικαίωμα στους πρόσφυγες για μία δίκαιη διαδικασία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος υποστηρίζει, ωστόσο, ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των καταυλισμών, όπου οι πρόσφυγες ασφυκτιούν.

Η Ελλάδα ήταν – μέσω Τουρκίας – η κύρια πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για 1 εκ. πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή το 2015 και το 2016.

Το 2019 έφτασαν στα ελληνικά νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, κυρίως, 59.726 πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια.

Μιας και ο λόγος για το μεταναστευτικό, ο Βρετανός ξυλουργός Mark Lawrence ζει στη Γαλλία 27 χρόνια και τα παιδιά του είναι Γάλλοι, αλλά η δική του αίτηση για την απόκτηση της γαλλικής υπηκοότητας απορρίφθηκε, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο λόγος που έκανε τώρα την αίτηση είναι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ την Παρασκευή 31/1, αλλά οι αρχές εκτίμησαν ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις, διότι δεν έχει “επαρκή και σταθερά έσοδα”.

Στο διαδίκτυο συγκεντρώθηκαν 33 χιλιάδες υπογραφές για να αλλάξει η απόφαση, από την οποία δεν κινδυνεύει, πάντως, ο Lawrence με απέλαση.

Πολλές ανάλογες περιπτώσεις έχουν ανακύψει τώρα με το Brexit, ωστόσο, η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και αντίστροφα θα επιτρέπεται ως τις 31/12/2020.

Αλλά μετά από αυτή την ημερομηνία οι πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλουν μία αίτηση ως τις 30/6/2021 για το καθεστώς από το οποίο θα καλύπτονται.

Κάποιες πρώτες αιτήσεις από τα 2,7 εκ. που έχουν γίνει συνολικά, απορρίφθηκαν, ενώ η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κανείς δεν θα απελαθεί, ακόμα κι αν δεν κάνει αίτηση εντός προθεσμίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσανατολίζεται σε ένα point system, που θα περιλαμβάνει ένα μίνιμουμ εισόδημα που θα πρέπει να βγάζουν οι αιτούντες, με αυτό να ορίζεται στις 30 χιλιάδες ευρώ.

Στη Γαλλία η μόνη αλλαγή είναι ότι οι Βρετανοί υπήκοοι δεν θα μπορούν να ψηφίζουν στις εκλογές.

Ο 48χρονος Mark Lawrence ζει με την κοπέλα του και τον δίχρονο γιο τους, ενώ έχει άλλα τρία παιδιά 10, 12 και 14 ετών από τον προηγούμενο γάμο του και η Γαλλίδα σύντροφός του Camille έχει με τη σειρά της μία κόρη.

Όλα τα παιδιά θεωρούνται Γάλλοι υπήκοοι, κάτι που ο Lawrence πίστευε ότι θα ίσχυε και για τον ίδιο, από τη στιγμή που ζει τόσα χρόνια στη χώρα.

Ο ίδιος έκανε αίτηση για την απόκτηση της υπηκοότητας στο Μπορντώ τον Απρίλιο του 2019 και πέρασε τα διαγωνίσματα στη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό που αποτελούσαν μέρος της διαδικασίας.

Αλλά οι αρχές εξέτασαν τα οικονομικά του και αποφάνθηκαν ότι δεν είναι πλήρως ενσωματωμένος επαγγελματικά -αν και το μεγαλύτερο διάστημα τα έβγαζε πέρα μια χαρά- προκειμένου να αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα.

Έτσι απορρίφθηκε η αίτηση του τον Απρίλιο, αλλά και η δεύτερη που έκανε τον Οκτώβριο του 2019 και μπορεί να δοκιμάσει ξανά σε δύο χρόνια.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας του Μπορντώ Thierry Suquet εξήγησε ότι “για τη χορήγηση της γαλλικής υπηκοότητας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια, ώστε ένα άτομο να είναι οικονομικά ανεξάρτητο και να μην χρειάζεται κοινωνικά επιδόματα”.

Πάντως, ο Lawrence δεν πήρε ποτέ κάποιο κοινωνικό επίδομα, δούλευε πάντα και είναι μέλος του 15μελούς δημοτικού συμβουλίου στο Plazac, όπου ζει.

Η δήμαρχος Florence Gauthier δήλωσε έκπληκτη που απορρίφθηκε η αίτηση κάποιου που έχει ενσωματωθεί τόσο καλά στην τοπική κοινωνία.

Μιας και ο λόγος για Ελλάδα και Ευρώπη, για αρκτική εισβολή στις αρχές Φλεβάρη στη δυτική, κεντρική Ευρώπη και μέχρι τη Μεσόγειο και την Ιβηρική Χερσόνησο γράφει το severe-weather, καθώς ένας αντικυκλώνας θα υψωθεί στον βόρειο Ατλαντικό, ωθώντας ψυχρές αέριες μάζες νοτιότερα προς την ανατολική πλευρά του ωκεανού.

Υπάρχει, μάλιστα, συμφωνία του ευρωπαϊκού και του αμερικάνικου μοντέλου για την αλλαγή της κυκλοφορίας σε μεσημβρινή, με το πρώτο να είναι ακόμα πιο… επιθετικό δίνοντας και αρκετά χιόνια στην Ευρώπη, αν και πολλά μπορεί να αλλάξουν, καθώς μεσολαβούν αρκετές μέρες μέχρι τις 5-6/2.

Πολλά μπορεί να έχουν ήδη αλλάξει, νομίζω, διότι όπως είδα, οι χάρτες του severe-weather είναι προχθεσινοί (28/1).

Και χάρηκα που είχαν την Ελλάδα εκτός του αυλώνα. Πού τέτοια τύχη, όμως.

Mάλιστα, τα πράγματα είναι ακόμα… ψυχρότερα από ό,τι λέει το severe-weather.

Η ψυχρή εισβολή που έρχεται 6-8 Φλεβάρη σύμφωνα με τον … τζίφο (GFS – το αμερικάνικο προγνωστικό μοντέλο), θα είναι πανελλαδική και με χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα.

Πιο συγκρατημένος ο ευρωπαίος (ECMWF – το ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης) δίνει τον αυλώνα δυτικότερα και πιο κοντά στην Ιταλία και το βαρομετρικό χαμηλό στο νότιο Ιόνιο, κάτι που σημαίνει ότι χιόνια θα έχει μόνο η κεντρική και βόρεια Ελλάδα (και βροχές στα πεδινά τους).

Δεν ευνοούν επίσης για πολλά χιόνια οι θερμοκρασίες του ευρωπαίου στη στάθμη των 850hPA, δηλαδή, σε 1.500 μέτρα ύψος, που είναι λίγο πάνω, λίγο κάτω από το μηδέν – κάτι που σημαίνει θερμοκρασίες άνω των 10 βαθμών στην επιφάνεια.

Πάντως, το σημερινό πρωινό τρέξιμο του ευρωπαϊκού μοντέλου (30/1 – 0z)φέρνει λίγο πιο ανατολικά τον αυλώνα και λίγο βορειότερα το χαμηλό στο Ιόνιο, ενώ κατεβάζει όλες τις θερμοκρασίες στα 850hPa σε αρνητικές τιμές στις 7 και 8 Φεβρουαρίου.

H υποστήριξη στα 500hPa δεν είναι, βέβαια, καλή, αλλά σαν να μαγειρεύεται στη συνέχεια κι άλλη ψυχρή εισβολή, από τα ανατολικά αυτή.

Για να μην το κουράζω, όμως, για να χιονίσει π.χ. μέσα στην Αθήνα χρειάζονται θερμοκρασίες -6, -7 βαθμών στα 850hPa και σχεδόν -30 βαθμών στα 500hPa (σε ύψος 5.000 μέτρων).

Υπάρχει κι ένας αστάθμητος παράγοντας, όμως, σε όλα αυτά – πέρα από την παράδοση, καθώς είχε έρθει ψυχρή εισβολή και στις 6-8 Γενάρη – που είναι γκαντεμιά μου φυσικά.

Και προσφέρθηκε ο αδερφός μου να μου πάρει μία υποβρύχια μηχανή, καθώς είχε μία δωροεπιταγή.

Όχι, του είπα, πάρε στη μαμά αποκωδικοποιητή για την τηλεόραση, την έχω δώσει για επισκευή τη μηχανή και θα μου τη φτιάξουν.

Πότε; Μα όταν σκάσει ο χιονιάς φυσικά για να μείνω με τον φακό στο χέρι.

Όπως είχε γίνει και στις 22 Δεκέμβρη, που μου είχαν παραδώσει τη φωτογραφική μετά από έναν μήνα, αλλά έσκασε νοτιάς 9 beaufort εκείνη την Κυριακή και έτρεχα για να βρω παραλία με λίγο κύμα στη Σαλαμίνα.

Toυλάχιστον την Πέμπτη ο άνεμος ο βορειοδυτικός ήταν σε σχέση με την Τρίτη πιο ταπεινός.


Επιτρέποντας να μαζέψω και μερικά πλαστικά από τα κρυστάλλινα νερά και τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Βίοι αντίθετοι για την Αυστραλία, όπου ένα νέο κύμα καύσωνα είναι προ των πυλών στα νότια της χώρας, ενισχύοντας τους φόβους για νέες πυρκαγιές στις πολιτείες που επλήγησαν ιδιαίτερα φέτος, όπως αναφέρει η Liberation.

H θερμοκρασία ξεπέρασε την Πέμπτη 30/1 τους 40 βαθμούς στη Νότια Αυστραλία και το κύμα ζέστης αναμένεται να κινηθεί την Παρασκευή προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας την πρωτεύουσα Καμπέρα, τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ.

Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο 1-2/2 αναμένονται και θερμοκρασίες 45 βαθμών τοπικά.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η ζέστη σε συνδυασμό με τους ξηρούς ανέμους δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για πυρκαγιές, ειδικά στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια.

Σύμφωνα, πάντως, με τους μετεωρολόγους αυτό το κύμα ζέστης θα ακολουθηθεί από καταιγίδες, που δεν θα αφήσουν τις πυρκαγιές να εξαπλωθούν.

Αλλά οι έντονες βροχοπτώσεις εγκυμονούν τον κίνδυνο πλημμυρών και υπερχείλισης των χειμάρρων.

Όσοι πάνε, πάντως, το καλοκαίρι στην Αυστραλία, μπορούν να πεταχτούν και μέχρι την Ανταρκτική, όπου σίγουρα δεν θα κινδυνεύουν από πυρκαγιές.

Εκεί υπάρχει, όμως, η απειλή από τα παγόβουνα, ειδικά για όσους επισκέπτονται με μεγάλα πλοία την Ανταρκτική, που βιώνει μία τουριστική έκρηξη τα τελευταία χρόνια, όπως γράφει το Skynews.

Ενδεικτικά, το περσινό αυστραλιανό καλοκαίρι – τον χειμώνα του 2019 για εμάς, δηλαδή – την επισκέφτηκαν 50 χιλιάδες άνθρωποι, όσοι πηγαίνουν κατά μέσο όρο στην Ντίσνεϊλαντ ημερησίως.

Ωστόσο, η γεωλόγος Camilla Nichol εξήγησε στο Skynews ότι αν και έχουν αρχίσει να μπαίνουν κάποιοι κανόνες για τον τουρισμό στην Ανταρκτική, δεν υπάρχει ακόμα περιορισμός για τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να επισκέπτονται συγκεκριμένες περιοχές με ένα πλοίο.

Και είναι διαφορετικό να πέσει σε ένα παγόβουνο ένα σκάφος με 30 άτομα πλήρωμα και άλλους 30 επιβάτες από ένα πλοίο με 1.000 ταξιδιώτες.

Η Χερσόνησος της Ανταρκτικής (μία περιοχή στο μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου) είναι το μέρος του πλανήτη που θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλο και η κλιματική αλλαγή απειλεί τους τουρίστες.

Όχι μόνο μπορεί να πέσουν σε κάποιο παγόβουνο, αλλά υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν και από πάγους που θα φράξουν ένα κανάλι για παράδειγμα.

Για αυτό χρειάζονται καπετάνιοι και ξεναγοί πεπειραμένοι, ειδικά για τις εκδρομές στο Port Lockroy, ένα μέρος της Ανταρκτικής που επισκέφτηκαν 18 χιλιάδες τουρίστες από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Μάρτιο του 2019.

Εκεί μπορεί να δει κανείς την αποικία των πιγκουίνων, την πρώτη βρετανική βάση που έχει γίνει τώρα μουσείο, αλλά και τον ουκρανικό επιστημονικό σταθμό, όπου προσφέρεται και δωρεάν βότκα στις γυναίκες, αν αφήσουν το σουτιέν τους πίσω από το μπαρ.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μια χαρά θα είναι ο καιρός. Ήρθε η άνοιξη, έρχεται και το καλοκαίρι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.