Επενδυτικός παράδεισος η Γαλλία (τι, δεν είναι η Ελλάδα;)


Πιτσιρίκο, η Γαλλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που προσελκύει τις περισσότερες ξένες επενδύσεις (τι, δεν είναι η Ελλάδα;), όσον αφορά την κατασκευή και την επέκταση βιομηχανικών μονάδων, με 339 τέτοια πρότζεκτ το 2018, έναντι 327 που είχαν γίνει το 2017, όπως αναφέρει η Le Monde.

Δεύτερη έρχεται η Τουρκία με 203 πρότζεκτ το 2018, δύο περισσότερα από το 2017 και ακολουθεί η Γερμανία (152 πρότζεκτ -11).

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση, καθώς είχε μία πτώση 35% με 140 πρότζεκτ το 2018, έναντι 216 το 2017, εξαιτίας του Brexit.

Η γαλλική επίδοση δεν είναι τυχαία, καθώς από το 2016 οι τρικολόρ προηγούνται στην κούρσα για την προσέγγιση ξένων επενδυτών, έναντι των Γερμανών και των Βρετανών.

Μεταξύ 2014 και 2018, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 47%, ενώ στη Γερμανία μόλις κατά 7%, την ίδια στιγμή που στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε μία πτώση -15% από το 2017.

Οι τομείς που γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθιση στη Γαλλία είναι οι κατασκευές αεροναυπηγικής και διαστημικής, τα ναυπηγεία και η φαρμακοβιομηχανία, καθώς ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων με ξένο κεφάλαιο έρχονται για να κάνουν την παραγωγή τους στη Γαλλία, όπως η Airbus, η EDF, η Danone και η Sanofi.

Eπενδυτές που συμμετείχαν σε έρευνα που έγινε, υποστήριξαν ότι οι τομείς που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη στη Γαλλία θα είναι η ψηφιακή τεχνολογία (31%), η ενέργεια (28%), οι οικολογικές τεχνολογίες (21%) και οι υπηρεσίες των επιχειρήσεων (21%).

Οι ξένοι επενδυτές είναι επίσης αισιόδοξοι για το μέλλον της γαλλικής βιομηχανίας, αλλά σε ποσοστό 70% το 2019, έναντι 77% που ήταν το 2018.

Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι, εξάλλου, ο πιο καθοριστικός παράγοντας (41%) για να αποφασίσει μία επιχείρηση πού θα επενδύσει στην Ευρώπη.

Κι αυτό διότι οι επιχειρήσεις αναζητούν τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα, στοιχεία που η Γαλλία αρκεί να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει.

Μιας και ο λόγος, όμως, για τη Γαλλία, ο πληθυσμός της αυξήθηκε κατ’α 0,3% μέσα σε ένα έτος και ήταν 67.064.000 την 1/1/2020, με τα 2.166.000 εξ αυτών να κατοικούν στις υπερπόντιες κτήσεις της, όπως αναφέρει η Liberation.

H αύξηση του πληθυσμού οφείλεται στο γεγονός ότι οι γεννήσεις ήταν 141 χιλιάδες περισσότερες από τους θανάτους, αλλά και στο ότι οι μετανάστες που πήγαν στη Γαλλία το 2019 ήταν 46 χιλιάδες περισσότεροι από αυτούς που έφυγαν.

Οι γεννήσεις μειώνονται από το ένα έτος στο άλλο, ωστόσο, αυτό γίνεται με μία τάση επιβράδυνσης, καθώς ήταν 12 χιλιάδες λιγότερες το 2018 (από το 2017), 14 χιλιάδες λιγότερες το 2017 (από το 2016), 15 χιλιάδες λιγότερες το 2016 (από το 2015) και 20 χιλιάδες λιγότερες το 2015 (από το 2014).

Κατά συνέπεια, έχουν μειωθεί σε 1,87 τα παιδιά που αντιστοιχούν σε κάθε γυναίκα, από 2 που αντιστοιχούσαν μεταξύ 2006 και 2014.

Να περάσουμε, όμως, σε μία χώρα που πουλάει όπλα η Γαλλία -και όχι μόνο- τη Σαουδική Αραβία, όπου είδαν και χιόνια πριν από λίγες μέρες (10/1), όπως γράφει το Accuweather.

Συγκεκριμένα στην πόλη Tabuk στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας που απέχει 120 από την Ερυθρά Θάλασσα, με τη χιονόπτωση να παρατηρείται κυρίως σε μεγάλα υψόμετρα, προκαλώντας σύγχυση στις καμήλες και την υπόλοιπη πανίδα της ερήμου.

Μία ισχυρή θύελλα από τη νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο μετέφερε ψυχρές αέριες μάζες στην περιοχή και προκάλεσε τις χιονοπτώσεις, υποστηρίζει ο μετεωρολόγος του Accuweather, Eric Leister (μάλλον η κακοκαιρία “Ηφαιστίωνας” που επηρέασε και τη νοτιοανατολική Ελλάδα θα ήταν).

Το Tabuk είναι από τα πιο κρύα μέρη της Σαουδικής Αραβίας, με τις θερμοκρασίες να υποχωρούν ακόμα και στους 4 βαθμούς τον Ιανουάριο.

“Δεν είναι κάτι τρελό να χιονίσει, αλλά συνήθως η περιοχή έχει ξηρές καιρικές συνθήκες” εξηγεί ο Leister.

Οι περισσότερες περιοχές είχαν μόνο 1-2 ίντσες χιονιού (κάτι παραπάνω από 2,5 με 5 εκατοστά), αλλά αυτό ήταν αρκετό για να καλυφθούν δρόμοι, αυτοκίνητα και το τοπίο να θυμίζει την αρκτική τούνδρα.

Υπήρξαν κάποια προβλήματα για τους ντόπιους στο Tabuk, αλλά πολύ χειρότερη ήταν η κατάσταση σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής, καθώς το ίδιο σύστημα προκάλεσε φονικές πλημμύρες και σφοδρές χιονοπτώσεις με χιονοστιβάδες στο Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Αυτό που έπεσε, πάντως, στο Λος Άντζελες δεν ήταν χιόνι, ούτε βροχή, αλλά τα καύσιμα που άδειασε ένα αεροπλάνο πάνω από σχολεία, προκειμένου να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο της αμερικάνικης μεγαλούπολης όπως μεταδίδει το BBC.

Συνολικά 60 άτομα, κυρίως παιδιά, παρουσίασαν ερεθισμούς στο δέρμα και αναπνευστικά προβλήματα.

Τα αεροπλάνα συνηθίζουν να αδειάζουν τις δεξαμενές καυσίμων τους, όταν ετοιμάζονται για αναγκαστική προσγείωση, αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές και σε μεγάλο ύψος.

Η πτήση της Delta Airlines επέστρεφε στο αεροδρόμιο, λίγο μετά την απογείωση, εξαιτίας ενός μηχανικού προβλήματος.

“Είμαι πολύ αναστατωμένη, εδώ είναι δημοτικό σχολείο και έχουμε πολύ μικρά παιδιά” δήλωσε η δήμαρχος του Cudahy, Elizabeth Alcantar.

H Delta Airlines υποστήριξε ότι το αεροπλάνο έπρεπε να αδειάσει τα καύσιμα για να μειώσει το βάρος του κατά την προσγείωση, ενώ εκπρόσωπος της Διοίκησης Ομοσπονδιακής Αεροπορίας είπε ότι γίνεται έρευνα για το περιστατικό και πως τα αεροπλάνα πρέπει να αδειάζουν τα καύσιμα σε συγκεκριμένες, αραιοκατοικημένες περιοχές και σε μεγάλο ύψος, έτσι ώστε να εξατμίζονται πριν φτάσουν στο έδαφος.

Συνήθως καίνε το μεγαλύτερο μέρος τους κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά όταν αυτή είναι πολύ σύντομη, όπως στην προκειμένη περίπτωση, το αεροσκάφος μπορεί να είναι πολύ βαρύ για να προσγειωθεί, οπότε τα αδειάζει απότομα.

Μόνο μερικά αεροπλάνα έχουν ειδικές βαλβίδες στα φτερά, που τους επιτρέπουν να αδειάσουν μία συγκεκριμένη ποσότητα καυσίμων.

Και κάπου στα μέσα του Γενάρη, στα μέσα του χειμώνα, η συννεφιά και το παγερό βοριαδάκι έκαναν ακόμα και τα χελιδόνια της θάλασσας – αυτό το είδος χειμωνιάτικου γλάρου – να κουρνιάσουν στα βραχάκια της ακρογιαλιάς.

Σε ένα βραχάκι, στο βυθισμένο κομμάτι του, εντόπισα κι έναν βασιλικό κάβουρα, αλλά επειδή είχε μία δαγκάνα και φοβήθηκα μην του σπάσω και την άλλη, τον άφησα στην ησυχία του.

Άλλωστε, δεν είχα και πολύ χρόνο στα παγωμένα νερά.

Δεν έχω και υποβρύχια μηχανή πια, οπότε απαθανατίζω μόνο τα πουλιά, αλλά αυτή τη φορά έκανα διάσημη και μία ακρίδα που έσωσα από την παγωνιά.

Μάλλον ξεγελάστηκε από τις λιακάδες των προηγούμενων ημερών και βγήκε παγανιά.

Αν και ήταν ζωντανή, δεν κουνήθηκε παρά ελάχιστα από το ξερό φύλλο που ήταν πάνω, μέχρι να τη μεταφέρω σε ένα άδειο οικόπεδο με αρκετή βλάστηση.

Ελπίζω να τα καταφέρει εκεί. Μέχρι να περάσει ο χειμώνας, που τον Γενάρη πάντα μοιάζει ατελείωτος.

Οι θύμησες και οι εικόνες από το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είναι πια πολύ μακρινές και η άνοιξη απέχει πολύ ακόμα, όταν είμαστε στα μέσα του χειμώνα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο Γενάρης φέρνει τον Φλεβάρη που, κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει. Καλό καλοκαίρι. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.