Η Βουλγαρία στο ευρώ κι η Βρετανία στο καλό

Πιτσιρίκο, στην “αίθουσα αναμονής” για την είσοδο στην ευρωζώνη βρίσκεται η Βουλγαρία, που αναμένεται να υιοθετήσει το ευρώ ως εθνικό της νόμισμα μέχρι ως το 2023, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο την Kristalina Georgieva.

Πρόκειται για την επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία είναι Βουλγάρα και εξήγησε ότι η βαλκανική χώρα που είναι μέλος της ΕΕ από το 2007, θα μπει από το τέλος Απριλίου 2020 στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών ERM-2, με την προοπτική να υιοθετήσει το ευρώ ως το 2023.

“Οι προσδοκίες μου είναι ότι το σχέδιο για την είσοδο της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη θα υλοποιηθεί ακριβώς όπως έχει καταρτιστεί” ανέφερε η Georgieva.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της πατρίδας της, εξήγησε ότι “αυτό δεν θα γίνει έτσι απλά και εύκολα, αλλά φαίνεται πως τα πράγματα πηγαίνουν καλά”.

Η Kristalina Georgieva ανέφερε επίσης ότι η προκάτοχός της στο ΔΝΤ και νυν πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde βλέπει πολύ θετικά το ενδεχόμενο εισόδου της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη, κάτι που της εκμυστηρεύτηκε κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχαν στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Η Georgieva υποστήριξε ότι η Βουλγαρία θα επωφεληθεί από την είσοδό της στην ευρωζώνη, που θα της χαρίσει νομισματική ασφάλεια και θα την προστατέψει από την παγκόσμια αβεβαιότητα.

Η Βουλγαρία που το εθνικό της νόμισμα το λεβ είναι ήδη συνδεδεμένο με το ευρώ, πληροί όλα τα κριτήρια για την ένταξη, καθώς έχει υγιή δημόσια οικονομικά και χαμηλό χρέος, ωστόσο είναι και μία από τις φτωχότερες και πιο διεφθαρμένες χώρες της ευρωζώνης.

Μία αξιολόγηση σε έξι βουλγάρικες τράπεζες από την ΕΚΤ πριν από έναν χρόνο, έδειξε κεφαλαιακό έλλειμμα σε δύο από αυτές, αλλά τόσο η First Investment Bank 5F4.BB όσο και η Investbank ανακοίνωσαν έκτοτε πλάνα για να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

“Στο σύνολό της η Βουλγαρία είναι σε πολύ καλή κατάσταση, υπάρχουν δύο τράπεζες που έχουν κάποια θέματα, αλλά προσπαθούν να τα λύσουν και δεν βλέπω προβλήματα” κατέληξε η Georgieva.

Mιας και ο λόγος, όμως, για χρήμα, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Sajid Javid το αναμνηστικό νόμισμα για το Brexit, που θα τεθεί επίσημα σε ισχύ από την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, όπως γράφει το Skynews.

Η αξία του νέου νομίσματος είναι 50 πένες (0,5 στερλίνες) και η κοπή του είχε αρχίσει με την προοπτική ότι το Brexit ήταν αρχικά να υλοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου 2019, οπότε αρκετά νομίσματα καταστράφηκαν.

Τα νέα νομίσματα γράφουν στη μία όψη τους “Ειρήνη, Ευημερία και Φιλία με όλα τα έθνη” και από κάτω την ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, δηλαδή, “31 Ιανουαρίου 2020”.

Αποκαλύπτοντας το νόμισμα της μισής στερλίνας (50 πένες), ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Sajid Javid δήλωσε ότι “η αποχώρηση από την ΕΕ είναι ένα σημείο καμπής για την ιστορία της χώρας μας και αυτό το νόμισμα συμβολίζει την αρχή ενός νέου κεφαλαίου”.

Σχεδόν 3 εκ. νομίσματα του Brexit θα μπουν στην κυκλοφορία από την Παρασκευή 31/1 και άλλα 7 εκ. θα ακολουθήσουν εντός του έτους.

Ο Javid έλαβε ήδη την πρώτη παρτίδα των νέων νομισμάτων και θα την παρουσιάσει στον πρωθυπουργό Boris Johnson μέσα στην εβδομάδα.

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο θα ανοίξει επίσης τις πόρτες του για 24 ώρες στο κοινό, προκειμένου να μπορεί να προμηθευτεί όποιος θέλει τα νέα αυτά νομίσματα.

Την Τετάρτη 29/1 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που έχει ήδη υπογράψει ο Boris Johnson από την περασμένη Παρασκευή 24/1.

Να περάσουμε, όμως, και στον καιρό του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου αναμένονται χιόνια και πάγος που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία, καθώς η θερμοκρασία θα υποχωρήσει στους -8 βαθμούς τη νύχτα, απειλώντας και το χαμηλό ρεκόρ των -10,3 βαθμών του φετινού χειμώνα, σύμφωνα με το Skynews.

Oι 8 βαθμοί υπό το μηδέν αναμένονται στα Highlands (υψίπεδα) της Σκωτίας, όπου είχε καταγραφεί και η χαμηλότερη φετινή θερμοκρασία.

Η μεταβολή του καιρού θα είναι ένα σοκ μετά τις απρόσμενα ήπιες συνθήκες που επικράτησαν μέχρι στιγμής τον χειμώνα, με τον Δεκέμβριο να είναι κατά +1,2 βαθμούς θερμότερος από ό,τι συνήθως και τον Ιανουάριο να τον ακολουθεί.

To MetOffice εξέδωσε κίτρινους συναγερμούς για πυκνές χιονοπτώσεις και πάγο σε μεγάλα υψόμετρα της βόρειας Αγγλίας και της Σκωτίας, προειδοποιώντας για προβλήματα σε δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές και πεζοδρόμια, που θα είναι ολισθηρά.

Από το αν θα κάνει ξαστεριά, θα κριθεί αν θα γίνει νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας, ωστόσο, τη μέρα θα έχει περίπου 2 βαθμούς και ο καιρός θα βελτιωθεί από τα μέσα της εβδομάδας για να γιορταστεί και το Brexit (Παρασκευή 31/1) με λιακάδα.

Φρέσκο χιόνι πάνω από ένα μέτρο αναμένεται να πέσει, εξάλλου, στις Άλπεις, καθώς ένας αυλώνας από τον Ατλαντικό θα κινηθεί ανατολικά φέρνοντας χειμωνιάτικες συνθήκες σε τμήματα της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, αλλά όχι και σε χαμηλά υψόμετρα, όπως αναφέρει το severe-weather.

To μετωπικό σύστημα, μαζί με το ψυχρό μέτωπο θα φέρει ορογραφικές χιονοπτώσεις στις δυτικές Άλπεις με αυτή την επίμονη δυτική ροή.

Χιόνια μπορεί να πέσουν και σε τμήματα της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας.

Ωστόσο, στις δυτικές Άλπεις στα σύνορα Γαλλίας, Ελβετίας και Ιταλίας τα ύψη του χιονιού θα φτάσουν τα 100 με 125 εκατοστά και υπάρχει κίνδυνος και για χιονοστιβάδες.

Πάνω από ένα μέτρο ήταν, εξάλλου, και το κύμα την Τρίτη στη δαντελένια ακρογιαλιά. Μιλάμε για ψυχρολουσία, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Αφού στην παραλία υπό τον ήλιο, αλλά με αυτόν τον μανιασμένο βορειοδυτικό άνεμο είχε περισσότερη ψύχρα απ’ ό,τι μέσα στους δρόμους του Φαλήρου υπό σκιάν (των πολυκατοικιών).

Με την ευκαιρία έβαλα και μερικές ακόμα φωτογραφίες των γατιών.


Το σκληρό του πρόσωπο έδειξε, εξάλλου, ο καιρός και στη Μαγαδασκάρη, που βιώνει μία από τις πιο φονικές περιόδους βροχοπτώσεων, η ένταση των οποίων αιφνιδίασε τους κατοίκους της, παρά το γεγονός ότι είναι συνηθισμένοι στους κυκλώνες και τις υφέσεις, όπως αναφέρει η Le Monde.

O τραγικός απολογισμός είναι 32 νεκροί από κατολισθήσεις, πλημμυρισμένα σπίτια, βάρκες που αναποδογύρισαν και υποθερμία, ενώ οι εκτοπισμένοι φτάνουν τις 16 χιλιάδες και οι κατεστραμμένες κατοικίες τις 1.500.

Εθνική καταστροφή κήρυξε και ο πρωθυπουργός της χώρας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διεθνής βοήθεια, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και από τα μολυσμένα με ακαθαρσίες και πτώματα ζώων νερά, τα οποία έχουν χρώμα καφέ και κόκκινο.

Κι ενώ ο πρόεδρος της νησιωτικής χώρας της Αφρικής πετάει πάνω από τις πληγείσες περιοχές με ελικόπτερο έγινε σύσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, την Παγκόσμια Τράπεζα και υπηρεσίες του ΟΗΕ (Unicef, Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων).

Στόχος είναι να στεγαστούν σε κτίρια ή, έστω σε σκηνές οι πληγέντες και να έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και φάρμακα.

Όσο για το γιατί απλές βροχές προκαλούν μία τέτοια καταστροφή, η απάντηση είναι η κλιματική αλλαγή.

Αν και το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης δεν αλλάζει ιδιαίτερα, κατά την περίοδο των βροχών είναι δύσκολο να προβλεφθεί πια η έντασή τους.

Οι περίοδοι πλημμυρών και ξηρασίας είναι επίσης πιο έντονες και διαδέχονται η μία την άλλη.

Και υπάρχει και το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών.

Κάτι που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, καθώς όπου δεν υπάρχουν πολλά δέντρα, το έδαφος δεν μπορεί να συγκρατήσει το νερό και αυτό έχει ως συνέπεια τις πλημμύρες.

Μόνο όπου υπάρχουν δάση για να συγκρατήσουν το νερό είναι επίσης καθαρά τα ποτάμια, αλλιώς παίρνουν ένα κόκκινο χρώμα, όπως στη Μαγαδασκάρη, η οποία είναι μία από τις 20 πιο ευάλωτες χώρες στην κλιματική αλλαγή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα φάνε καλά και οι Βούλγαροι. Φεύγουν που φεύγουν σα κυνηγημένοι, Βούλγαρος δεν θα μείνει στη Βουλγαρία με το ευρώ. Άσε που θα τους αλλοιώσουν οι μετανάστες τον μπολιτιζμό τους. Με προβληματίσατε με το χιόνι στην Ουκρανία αυτή την εποχή. Θα το ψάξω ενδελεχώς. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.