Η ΕΕ και οι φορολογικοί της παράδεισοι


Πιτσιρίκο, τα κράτη μέλη της ΕΕ χάνουν κάθε χρόνο 170 δισ. ευρώ εξαιτίας της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το Οικονομικό Ινστιτούτο της Πολωνίας.

Το τελευταίο ζητάει, μάλιστα, να έχει την εξουσία η Κομισιόν για την επιβολή κυρώσεων στα ευρωπαϊκά κράτη που λειτουργούν σαν φορολογικοί παράδεισοι.

“Η ΕΕ θα πρέπει να εισάγει μέτρα για να διασφαλίσει τη συλλογή φόρων για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της, τώρα που θα αποχωρήσει και το Ηνωμένο Βασίλειο” αναφέρει το πολωνικό ινστιτούτο.

Από τα 170 δισ. ευρώ, τα 60 δισ. αφορούν κέρδη πολυεθνικών που τα μεταφέρουν σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, 46 δισ. είναι χρήματα που μεταφέρουν πλούσιοι στο εξωτερικό και άλλα 64 δισ. έχουν να κάνουν με διασυνοριακές απάτες σχετικά με τον ΦΠΑ.

Τις περισσότερες απώλειες εξαιτίας της φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής έχουν η Γερμανία (18 δισ. ευρώ), η Βρετανία (14 δισ. ευρώ) και η Γαλλία (11 δισ. ευρώ).

Το Οικονομικό Ινστιτούτο της Πολωνίας κατονόμασε, εξάλλου, σαν φορολογικούς παραδείσους την Ολλανδία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο τη Μάλτα και την Κύπρο.

Σε βάθος επταετίας οι απώλειες της ΕΕ ανέρχονταν σε 1,19 τρισ. ευρώ, όταν στο ίδιο διάστημα (2014-2020) ο προϋπολογισμός της ήταν 960 δισ. ευρώ.

Το Οικονομικό Ινστιτούτο της Πολωνίας θα διαθέσει τα ευρήματα της έρευνάς του στην κυβέρνηση της χώρας, που από το 2015 βρίσκεται στα χαρακώματα με την ΕΕ εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί στους τομείς της δικαιοσύνης, του περιβάλλοντος και της μετανάστευσης.

Μιας και ο λόγος για φοροδιαφυγή, να λοιπόν και ένας τομέας που η Ελλάδα δεν έχει τα “πρωτεία” και δεν είναι -το πρώτο τουλάχιστον- παράδειγμα προς αποφυγή.

Αφού η χώρα μας δεν είναι ούτε στην πρώτη εξάδα των φορολογικών παραδείσων της ΕΕ, ούτε στην πρώτη τριάδα των χωρών που ζημιώνονται από τη φοροδιαφυγή – φοροαποφυγή.

Και έρχεται και το καλοκαιράκι, όπως έγραψες, Πιτσιρίκο.

Με αφορμή τώρα όσα γράφουν άνθρωποι που έφυγαν στο εξωτερικό, να παρατηρήσω απλά ότι δεν είναι όλα χάλια στην Ελλάδα παιδιά.

Και όταν μηδενίζεις τα πάντα, αποδυναμώνεις την κριτική σου, ενώ όταν τους βάζεις όλους στο ίδιο τσουβάλι τελικά αδικείς τους καλούς, που υπάρχουν πολλοί και στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου, άλλωστε.

Και οι Έλληνες άνθρωποι είμαστε, όπως άνθρωποι είναι και όσοι ζουν σε όλα τα άλλα μέρη του πλανήτη, με τα ελαττώματα και τα προτερήματά τους.

Και μπορεί σε κάποια θέματα οι Έλληνες να φαντάζουν -και να είναι- φοβερά οπισθοδρομικοί στα μάτια όσων ζουν στο εξωτερικό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ισχύει και το αντίστροφο.

Για να δώσω και μερικά παραδείγματα, είναι οπισθοδρομικό να έχουν ευρωπαϊκές χώρες βασιλιάδες και βασίλισσες, όπως στην Αγγλία, την Ισπανία, τη Δανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο του υποτίθεται προοδευτικού δυτικού κόσμου, που δεν έχει ξεφύγει, όμως, ακόμα από τον Μεσαίωνα.

Παραπέμπει επίσης σε φαρ ουέστ η κατάσταση με την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, υποτίθεται τη χώρα της ελευθερίας, όπου 50 εκ. άνθρωποι ζουν σε επισφαλείς συνθήκες (άστεγοι, σε κέντρα φιλοξενίας ή, δεν έχουν εξασφαλισμένα τρία γεύματα τη μέρα), ο καθένας μπορεί να μπουκάρει ελεύθερα ακόμα και σε σχολεία και να καθαρίσει όποιον βρει μπροστά του, ενώ οι αστυνομικοί εκεί πρώτα σε πυροβολούν και μετά σε ρωτούν τι έκανες.

Από την άλλη, οι πάντα μονολιθικοί Γερμανοί εκλέγουν επί 20 σερί έτη τη Μέρκελ καγκελάριο και τελευταία έβαλαν και με ποσοστά κοντά στο 20% σε όλα τα κοινοβούλια ένα κόμμα σαν τη Χρυσή Αυγή ή, άντε σαν την Ελληνική Λύση.

Και είναι πάρα πολλά τα περιστατικά βίας κατά προσφύγων και μεταναστών στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Εκεί που κλείνουν τα σύνορα (Ουγγαρία κ.λ.π.) και στέλνουν και στρατό, που πάρα πολλές φορές έχει πυροβολήσει πρόσφυγες και μετανάστες στο ψαχνό (υπάρχουν σχετικές καταγγελίες για Κροατία κ.λ.π.).

Γιατί μήπως κάτι ανάλογο δεν έκαναν μέχρι πρότινος και στην Ιταλία, κλείνοντας τα λιμάνια στα πλοία διάσωσης, ενώ αν και έχουν περάσει στα ψιλά, συχνές είναι οι αψιμαχίες Ιταλών και Γάλλων συνοριοφυλάκων που συλλαμβάνουν και στέλνουν πακέτο τους μετανάστες από τη μία χώρα στην άλλη.

Δεν είναι χειρότερη από όλες αυτές τις χώρες, λοιπόν, η Ελλάδα, άσε που φαίνεται να επικρατεί επιτέλους η λιακάδα.

Δεν μπορούμε να πούμε, βέβαια, και Ιανουάριος σαν Ιούνιος όπως παλιά.

Κάτι τα παγωμένα νερά, κάτι το βορειοδυτικό αεράκι που έκανε την Πέμπτη και κυματάκι, καθυστερούν ακόμα την άνοιξη, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα της σκιρτήματα είναι πλέον φανερά.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες με τις γάτες και τα σκυλιά. Αλλά και εκείνες με τα χελιδόνια της θάλασσας στη δαντελένια ακρογιαλιά.


Δεν πρόλαβα, εξάλλου, να αποσώσω όσα έγραφα για τους μαζικούς πυροβολισμούς στις ΗΠΑ – παρεμπιπτόντως, υπάρχει και μία νέα “μόδα” με μαχαιρώματα στην τύχη στο Λονδίνο τα δύο τελευταία χρόνια – και στο Σιάτλ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και επτά τραυματίστηκαν, οι δύο σοβαρά, από ένοπλο δράστη, που διέφυγε από τον τόπο του εγκλήματος, όπως αναφέρει ο Guardian.

To μακελειό, που ήταν το τρίτο μέσα σε δύο μέρες στο Σιάτλ, όπου την Τρίτη είχε χάσει τη ζωή του άλλος ένας άνδρας, συνέβη σε εμπορικό κέντρο, με τους πελάτες να μην ακούνε, μάλιστα, στην αρχή τους πυροβολισμούς, επειδή η μουσική έπαιζε πολύ δυνατά.

Την Τετάρτη η αστυνομία είχε πυροβολήσει ένα ακόμα άτομο στη χώρα που ελεύθερα “μιλάνε” τελικά μόνο τα όπλα.

Μιας και έγινε, όμως, λόγος για τη μετανάστευση, πραγματοποιήθηκαν 23 συλλήψεις – 19 στη Γαλλία και τέσσερις στην Ολλανδία – διακινητών, που μετέφεραν 10 χιλιάδες Κούρδους με φορτηγά ψυγεία και φουσκωτά σκάφη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει το Skynews.

Από κάθε μετανάστη το κύκλωμα των διακινητών εισέπραττε 7.000 ευρώ και συνολικά είχε βγάλει κέρδος 70 εκ. ευρώ.

Ένας από τους συλληφθέντες είχε αγοράσει ένα φουσκωτό με το οποίο μετέφερε τους μετανάστες από το Καλαί.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όταν κάποιος από τους γράφοντες σε αυτό το μπλογκ αναφέρει κάτι κακό για τους Έλληνες, εννοεί όλους τους άλλους Έλληνες εκτός από αυτούς που διαβάζουν το μπλογκ. Όσοι Έλληνες διαβάζουν το μπλογκ είναι γαμάτοι και αστέρια. Αυτό εννοείται, για την οικονομία της συζήτησης. Κατά τ’ άλλα, σημασία έχει να έρθει το καλοκαίρι και να μας βρει όρθιους και ακμαίους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.