Η Ρωσία βρίσκει και θετικά στην κλιματική αλλαγή

Πιτσιρίκο, η Ρωσία δημοσίευσε ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο θα προσαρμόσει την οικονομία της και τον πληθυσμό της στην κλιματική αλλαγή, στοχεύοντας να μετριάσει τη ζημιά, αλλά και να αξιοποιήσει τα “πλεονεκτήματα” των υψηλότερων θερμοκρασιών, όπως αναφέρει ο Guardian.

To έγγραφο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, περιλαμβάνει ένα σχέδιο δράσης και αναγνωρίζει ότι οι αλλαγές στο κλίμα έχουν μία αυξημένη επίδραση στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, στις ζωές των ανθρώπων, στην υγεία και τη βιομηχανία.

Η Ρωσία θερμαίνεται 2,5 φορές γρηγορότερα από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης κατά μέσο όρο και το πρώτο στάδιο του προγράμματος που θα έχει διάρκεια δύο χρόνια, θα είναι η επίσημη παραδοχή του προβλήματος από την κυβέρνηση, αν και ο Vladimir Putin αρνείται ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί την κλιματική αλλαγή.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μία σειρά από προληπτικά μέτρα, όπως την κατασκευή φραγμάτων, περισσότερες καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία και ταχύτερες αντιδράσεις σε περιόδους κρίσεων, όπως γρήγορες εκκενώσεις περιοχών ή και εμβολιασμοί πληθυσμών.

Σύμφωνα με το πόνημα, η κλιματική αλλαγή ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, τους παγετώνες, ενώ αυξάνει και την πιθανότητα μολύνσεων από φυσικές καταστροφές.

Οδηγεί, επίσης, πολλά είδη ζώων μακριά από τα φυσικά ενδιαιτήματά τους.

Πιθανές θετικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε κρύες περιοχές, η επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και οι ευκαιρίες για ναυσιπλοϊα που θα παρουσιαστούν στον Αρκτικό Ωκεανό.

Μεταξύ μίας λίστας 30 μέτρων, η κυβέρνηση θα υπολογίσει τους κινδύνους κάποια ρώσικα προϊόντα να γίνουν μη ανταγωνιστικά και να μην ανταποκρίνονται στα νέα κλιματικά στάνταρντ, ενώ θα ετοιμάσει νέα εκπαιδευτική ύλη για να διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο για την κλιματική αλλαγή.

Η Ρωσία είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες στην κλιματική αλλαγή, καθώς πολλές περιοχές της στον Αρκτικό Κύκλο και αρκετές υποδομές της είναι χτισμένες πάνω σε μόνιμα παγωμένο έδαφος.

Οι πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές της Ρωσίας θεωρήθηκαν από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στον πλανήτη, οι οποίες σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Η Μόσχα επικύρωσε τη συμφωνία του 2015 στο Παρίσι πέρσι τον Σεπτέμβριο και επέκρινε τις ΗΠΑ, επειδή αποσύρθηκαν από αυτή.

Ο Putin αρνείται, όμως, ό,τι υποστηρίζει σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, δηλαδή, ότι η κλιματική αλλαγή είναι συνέπεια κυρίως των εκπομπών αερίων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ο Ρώσος πρόεδρος αποδίδει την κλιματική αλλαγή σε μία διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο σύμπαν.

Ο Vladimir Putin άσκησε κριτική και στη νεαρή Greta Thunberg από τη Σουηδία, χαρακτηρίζοντάς την απληροφόρητη και ότι τη χρησιμοποιούν κάποιοι για να περάσουν τα συμφέροντά τους.

Έχει εκφράσει επίσης τον σκεπτικισμό του για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, σημαίνοντας συναγερμό για τον κίνδυνο που υπάρχει από τις τουρμπίνες, τόσο για τα πουλιά στον αέρα, όσο και για τα σκουλήκια κάτω από το έδαφος, αν και για τα δεύτερα δεν έχει αποδειχτεί κάτι.

Την Κυριακή 5/1 η μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας προέβλεψε θερμοκρασίες 16 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα για τη Δευτέρα 6/1 και την Τρίτη 7/1/2020.

Άραγε στην Ελλάδα πόσο κάτω να έχει πέσει η θερμοκρασία από τους μέσους όρους της, που έχουν πάει περίπατο;

Μιας και ο λόγος, όμως, για την κλιματική αλλαγή, η Γαλλία θα προσφέρει άμεση επιχειρησιακή βοήθεια στην Αυστραλία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών,όπως γράφει η Le Monde.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Emmanuel Macron είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Scott Morrison, έτσι ώστε να του προσφέρει άμεση επιχειρησιακή βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την προστασία του πληθυσμού και της βιοποικιλότητας.

Νωρίτερα, οι αρχές της Αυστραλίας είχαν ανακοινώσει ότι οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 24 και οι καταστροφές από τις πυρκαγιές είναι ανυπολόγιστες.

Επίσης έχουν καταστραφεί εκατοντάδες σπίτια.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro επέκρινε, εξάλλου, τη “σιωπή” του Emmanuel Macron για τις φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία, κάτι που έγινε πριν ο Γάλλος ομόλογός του προσφέρει τη βοήθειά του.

Οι επικρίσεις που είχε κάνει από την πλευρά του ο Macron για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο το καλοκαίρι του 2019, είχαν σχεδόν προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στη Βραζιλία και τη Γαλλία.

Πάντως, από την Κυριακή 5/1 οι θερμοκρασίες υποχώρησαν στην Αυστραλία, ενώ έβρεξε και σε ορισμένες περιοχές της Βικτώριας και της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Αλλά οι παραθαλάσσιες πόλεις της νότιας Αυστραλίας έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, στα χωριά ασφυκτιούν από τη σκόνη και στα μεγάλα αστικά κέντρα από τον καπνό.

Η πρωτεύουσα Καμπέρα θεωρείται αυτή τη στιγμή η πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου, ξεπερνώντας το Νέο Δελχί (Ινδία) και την Καμπούλ (Αφγανιστάν), εξαιτίας των καπνών που υποβαθμίζουν την ποιότητα του αέρα, καθώς 200 πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται.

Έχουν επιστρατευτεί, εξάλλου, 3.000 έφεδροι των ενόπλων δυνάμεων για την αποκατάσταση των ζημιών και του ηλεκτρικού, ενώ ενισχύσεις έστειλαν στην Αυστραλία οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Καναδά.

Οι πυροσβέστες ελπίζουν πλέον να επωφεληθούν από τις βροχές και την πτώση των θερμοκρασιών για να ελέγξουν τις πυρκαγιές πριν επανέλθουν οι θερμοί άνεμοι.

Πολλές είναι και οι προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό (Celeste Barber, Pink, Nicole Kidman) και τον αθλητικό χώρο (η τενίστρια Asleigh Barty), που πρόσφεραν χρήματα (από 500 χιλ. δολ. Kidman kai Pink) και κινητοποίησαν τον κόσμο, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 25 εκ. αυστραλιανά δολάρια (15,5 εκ. ευρώ).

Παρεμπιπτόντως, οι καπνοί από τις πυρκαγιές της Αυστραλίας έδωσαν μία κόκκινη απόχρωση στον ήλιο στην Αργεντινή και τη Χιλή, όπου έφτασαν ταξιδεύοντας για 12.000 χιλιόμετρα, όπως αναφέρει η Le Monde.

Σύμφωνα με τον Χιλιανό μετεωρολόγο Patricio Urra ένα σύννεφο καπνού βρίσκεται σε 6.000 μέτρα ύψος και δεν προβλέπεται κάποιο φαινόμενο, έτσι ώστε να το διαλύσει ή, να το κατεβάσει στο έδαφος.

Την ίδια στιγμή η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αργεντινής έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες, που δείχνουν το πυκνό αυτό νέφος καπνού να μεταφέρεται από μετωπικά συστήματα που κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Οι Αργεντινοί μετεωρολόγοι πιστεύουν, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες, πέρα από το γεγονός ότι θα κρυφτεί και θα γίνει κόκκινος ο ήλιος.

Καπνοί μπορεί επίσης να παρατηρηθούν στο Rio Grande dο Sul, τη νοτιότερη περιοχή της Βραζιλίας.

Οι πυρκαγιές της Αυστραλίας που μαίνονται από τον Σεπτέμβριο του 2019, έχουν αποτεφρώσει μία έκταση ίση με την Ιρλανδία και έχουν στοιχίσει 24 ανθρώπινες ζωές.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Καταπληκτικό το κείμενό σου, Πιτσιρίκο, για την Ελλάδα και την Αμερική που είναι μία χώρα μαγική. Θύμισε κάτι από τα παλιά. Τότε που είχαμε και ήλιο. Τώρα, όλο συννεφιά. Και παγωμένα και θολά σήμερα με τον βορειοδυτικό άνεμο νερά. Τα σύννεφα, πάντως, έκαναν ωραία σχέδια στον ουρανό και οι γλάροι ακόμα πιο όμορφο το σκηνικό, πετώντας πάνω από της θάλασσας τη μεγάλη αγκαλιά.Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, κι εγώ βρίσκω θετικά στην κλιματική αλλαγή, δεν βρίσκει μόνο η Ρωσία. Είναι πολύ θετικό ότι μεγαλώνει το καλοκαίρι και θα κάνω περισσότερα μπάνια. Μακάρι να επιταχυνθεί η κλιματική αλλαγή, ώστε να έχει 30 βαθμούς και τον Ιανουάριο, και να αράζουμε στην παραλία. Βέβαια, ο πλανήτης θα καταστραφεί σε 100 χρόνια -αν συνεχιστεί αυτό- αλλά δεν με νοιάζει γιατί ούτε εγώ θα ζω ούτε και κανένας άλλος από όσους είναι ζωντανοί σήμερα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.