Ιράν vs ΗΠΑ και ο πόλεμος των εντυπώσεων

Αγαπημένε μου πιτσιρίκο,
Δεν συνηθίζω να κάνω γεωπολιτικές αναλύσεις, γιατί βαριέμαι.
Υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Ηλία και τον Άρη, που το ‘χουν παραπάνω από μένα, οπότε δεν υπάρχει και λόγος.
Αλλά έτσι όπως το βλέπω, η δολοφονία του Σουλεϊμανί ήταν μάννα εξ ουρανού για πολύ κόσμο.

Ώς τώρα, το Ιράν vs ΗΠΑ, γράφει 4-0.

Οι πολεμοχαρείς Αμερικάνοι, οι οποίοι από τον 2ο ΠΠ και έπειτα έχουν στηρίξει την οικονομία τους στο δόγμα του διαρκούς πολέμου, με τις ενέργειές τους χάρισαν νίκες στο Ιράν τόσο στη Συρία, όσο και στο Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη.

Ο πιο ισχυρός και σύγχρονος στρατός στην ιστορία της ανθρωπότητας, ξοδεύοντας πάνω από $7 τρισεκατομμύρια μέσα σε 19 χρόνια, δείχνει να αδυνατεί να πετύχει τους στόχους του στα μέτωπα που άνοιξε.

Αγαπητέ μου Άρη, το ξέρω ότι εκεί στο Αμέρικα σας σφυροκοπούν ανηλεώς με αναλύσεις υπερ-αναλύσεων, αφού πως αλλιώς θα πουλήσουν κανένα κλικ και καμιά διαφήμιση τα αμερικανικά μέσα μαζικής προπαγάνδας, αλλά μην παρασύρεσαι.

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί είναι το δώρο του Τράμπ στον εαυτό του, στο καθεστώς του Ιράν, στον Νετανιάχου και στους CEO της πολεμικής βιομηχανίας. Όλοι κερδίζουν!

Η επίθεση έγινε στο Ιράκ -το κρατάμε αυτό, θα μας χρειαστεί στη συνέχεια-, σύμμαχο των ΗΠΑ, μια χώρα στην οποία οι ΗΠΑ εισέβαλαν το 2003 και είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο 1.000.000 ιρακινών, εκ των οποίων, εκατοντάδες χιλιάδες είναι άμαχοι.

Η επίθεση δεν σκότωσε μόνο τον Σουλεϊμανί, αλλά και Ιρακινούς στρατιωτικούς ηγέτες.

Ένας από τους λόγους της επίσκεψης του Σουλεϊμανί στο Ιράκ -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ιράκ- ήταν για να ανοιχτεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, με το Ιράκ ως μεσολαβητή.

Και διερωτώμαι εγώ, ποιανού τα συμφέροντα πλήττονται από μια ενδεχόμενη παύση εχθροπραξιών μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, δηλαδή τη χώρα-προστάτη των Σιιτών και τη χώρα-χρηματοδότη των εξτρεμιστικών Σουνιτικών τρομοκρατικών οργανώσεων;

Μα, των ΗΠΑ και του Ισραήλ φυσικά.

Το Ισραήλ και ιδιαίτερα ο Νετανιάχου, το φιλαράκι του Τραμπ, που βλέπει την δημοτικότητα του και την καρέκλα του να χάνονται κάτω από τον κώλo του.

Στις ΗΠΑ, μάλιστα, συνέκριναν τη δολοφονία του Σουλεϊμανί με την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν, πράγμα που για όποιον έχει οποιαδήποτε ιδέα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον ιερό πόλεμο μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών, μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει.

Ο Σουλεϊμανί ήταν στρατηγός του Σιιτικού Ιράν, που λατρευόταν από εκατομμύρια στον αραβικό κόσμο, αφού ήταν ένας από τους κύριους ενορχηστρωτές της ήττας του Σουνιτικού ISIS στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Μπιν Λάντεν ήταν ο ηγέτης μια Σουνιτικής εξτρεμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που εξοπλίστηκε και εκπαιδεύτηκε από τις ΗΠΑ, πριν τα τσουγκρίσουν.

Μάλιστα, ο Σουλεϊμανί είχε συνεργαστεί με το αμερικανικό Πεντάγωνο, όταν μετά την 11η Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ οργάνωναν την επίθεση τους στο Αφγανιστάν.

Ας μην ξεχνάμε ότι πάνω από το 90% των θυμάτων των ΗΠΑ από τρομοκρατικά ή άλλα χτυπήματα, προέρχεται από Σουνίτες, είτε μιλάμε για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, ISIS και τα παρακλάδια τους.

Η παράνομη δολοφονία του Σουλεϊμανί, παράνομη αφού η ιρακινή κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε τυπικά την άδεια της για το χτύπημα και ούτε είχε ενημερωθεί σχετικά, είναι απλά ένα κομμάτι των αυξανόμενων αμερικανικών προκλήσεων, τίποτα παραπάνω.

Οι επιπτώσεις της δολοφονίας αυτής για το καθεστώς του Ιράν, είναι συμβολικές, ενώ οι επιπτώσεις του επίσης παράνομου -βάσει τους διεθνούς δικαίου- εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού, είναι πραγματικές, με τρομακτικές συνέπειες για ολόκληρο τον λαό του Ιράν.

Ο σκοπός δεν είναι άλλος από το να οδηγήσει σε ανατροπή της κυβέρνησης στην Τεχεράνη, είτε μέσω ενός πραξικοπήματος είτε μέσω μιας γενικευμένης λαϊκής εξέγερσης.

Και ενώ έδειχναν να επιτυγχάνουν σε κάποιο βαθμό, με τις αλλεπάλληλες λαϊκές εξεγέρσεις στο Ιράν, όπου το καθεστώς δολοφόνησε πάνω από 120 διαδηλωτές, κόβοντας το ίντερνετ σε ολόκληρη τη χώρα, ήρθε η δολοφονία του Σουλεϊμανί, ως δώρο εξ ουρανού στο ιρανικό κατεστημένο.

Ξαφνικά, όλες οι διαμαρτυρίες σταμάτησαν εν ριπή οφθαλμού.

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, αν όχι δεκαετίες, οπαδοί και αντίπαλοι του ιρανικού καθεστώτος διαδηλώνουν μαζί στις εκδηλώσεις μνήμης και τις πορείες διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ένας φοιτητής ο οποίος δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων: «Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με πολιτική, είναι πλήγμα εναντίον μας».

Κυρίως, όμως, οι ΗΠΑ επιχειρούν να εξαλείψουν με στρατιωτικά μέσα την επιρροή της Τεχεράνης στο Ιράκ, ένα θέμα που οι ίδιες οι ΗΠΑ δημιούργησαν, εισβάλλοντας στη χώρα με αποδεδειγμένα ψέματα περί όπλων μαζικής καταστροφής, καταστρέφοντας ένα από τα ελάχιστα κοσμικά καθεστώτα της περιοχής και δολοφονώντας εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, παραδίδοντας μια κατεστραμμένη χώρα, μετά από 17 χρόνια κατοχής.

Βλέπεις, οι ΗΠΑ ήθελαν να βάλουν ένα τέλος στις λαϊκές εξεγέρσεις στο Ιράκ, αφού έβλεπαν το δάχτυλο του Ιράν από πίσω, ιδιαίτερα μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία.

Αυτό που ξέχασαν να συνυπολογίσουν, είναι ότι ένα κομμάτι των εξεγέρσεων ήταν εναντίον και του Ιράν, λόγω της αυξανόμενης επιρροής της Τεχεράνης στην ιρακινή εσωτερική και εξωτερική πολιτική.

Σε αυτό το κομμάτι, ο Τραμπ έδωσε άλλο ένα μικρό δωράκι στο ιρανικό καθεστώς, αφού, αμέσως μετά τη δολοφονία, το Ιρακινό κοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα βάσει του οποίου καλούν όλες τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Τράμπ αποφάσισε να στείλει ακόμα 3.500 αμερικανούς στρατιώτες, μια μικρή δύναμη, για τα μάτια του κόσμου.

Αγνοώντας την απόφαση του Ιρακινού κοινοβουλίου, οι ΗΠΑ εξασφαλίζουν ότι η επιρροή της Τεχεράνης θα ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Η αλήθεια είναι ότι παρά τους σχεδιασμούς του Πενταγώνου, ο Τραμπ έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, για προσωπικούς λόγους.

Το 2020, είναι η χρονιά που θα κρίνει την παραμονή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Είναι χρονιά εκλογών και η χρονιά ξεκίνησε πολύ άσχημα για τον πορτοκαλοκέφαλο βουτυρομπεμπέ.

Η αποπομπή του από την προεδρία ξερνάει καθημερινά στοιχεία εναντίον του, με τους πρώην απολυμένους συνεργάτες του, όπως ο Μπόλτον, να δράττουν την ευκαιρία να τον χτυπήσουν εκεί που πονάει.

Ο Τράμπ ήθελε ένα δυνατό χαρτί για να τραβήξει τα βλέμματα από την αποπομπή του. Αν ανακοίνωνε ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις, το πηλίκο θα ήταν μηδέν. Ήθελε μια ακραία μορφή πρόκλησης, που θα ανάγκαζε το Ιράν να αντιδράσει άμεσα.

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί στο Ιράκ -επιστρέφουμε στο κρατούμενο- ήταν μια ακραία κίνηση, εγγυημένη, για να αναγκάσει το Ιράν να αντιδράσει στρατιωτικά, χωρίς όμως να προκαλέσει πόλεμο.

Αν ήθελε πόλεμο, θα χτυπούσε το Σουλεϊμανί μέσα στο Ιράν.

Πέραν των αμερικανικών εκλογών, η χρονική στιγμή της δολοφονίας, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Η πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι, είχε προγραμματισμένο να παρουσιάσει σήμερα ένα ψήφισμα με σκοπό τον περιορισμό της δύναμης του αμερικανού προέδρου να αποφασίζει από μόνος του, σχετικά με στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν.

Το Ιράν έπληξε αμερικανικούς στρατιωτικούς στόχους -ως απάντηση στην δολοφονία Σουλεϊμανί- και λόγω αυτού, η Πελόζι αποφάσισε να αναβάλει την ψήφιση για την επόμενη βδομάδα.

Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες των δημοκρατικών σκέφτονται μάλιστα να ακυρώσουν τελείως το ψήφισμα, φοβούμενοι ότι μετά τις εξελίξεις, το δημοκρατικό κόμμα θα κινδυνεύσει να χάσει ψήφους αν δεν επιδείξει σκληρή στάση απέναντι στις επιθέσεις του Ιράν.

Σε άλλα νέα, οι μετοχές της Lockheed Martin, της Raytheon και της General Dynamics αυξήθηκαν με πάνω από 6% εν μια νυκτί στην κυριολεξία, ενώ οι μετοχές της Northrop Grumman, που κατασκευάζει τα νέα αμερικανικά βομβαρδιστικά, εκτοξεύτηκε κατά 9%.

Ενώ το βαρέλι έφτασε τα $70, μέχρι να καταλήξει σήμερα και να σταθεροποιηθεί στα 63.

Είναι πολλά τα φράγκα, πιτσιρίκο!

Μοιράζει δώρα ο Τραμπ, μιας και τώρα είναι η περίοδος που οι εταιρείες κλείνουν λογιστικά τη χρονιά και ανακοινώνουν τα μπόνους, τα οποία βασίζονται στις τιμές των μετοχών.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά, είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος, παρά μόνο εντυπώσεων, προς εσωτερική κατανάλωση του πόπολου της Αμερικής και του Ιράν.

Αυτό που θα γίνει, είναι ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις έμμεσες επιθέσεις μεταξύ τους, αυξάνοντας την ένταση, αλλά κρατώντας τα μπόσικα, μέχρι να χάσει το κοινό το ενδιαφέρον του.

Στο σημείο αυτό, η διεθνής κοινότητα θα προσπαθήσει να παρουσιαστεί ως μεσάζοντας της ειρήνης και θα καλέσει το Ιράν και τις ΗΠΑ να σταματήσουν την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, καταλήγοντας ενδεχομένως σε κάποια συμφωνία ή απλά σε ξεφούσκωμα των προκλήσεων.

Έτσι, οι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης, θα παρουσιαστούν ως σωτήρες, επιλύοντας θριαμβευτικά το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Και ζήσαν αυτοί καλά και μεις χειρότερα.

Από το μακρινό Αμστελόδαμο, με αγάπη. Και ειρήνη.

Κώστας

Υ.Γ. Η αλήθεια είναι ότι τα πετρέλαια του Ιράν δεν θα τα πάρουν οι Αμερικάνοι με πόλεμο, τουλάχιστον όχι άμεσα και όχι χωρίς σοβαρό κόστος. Το Ιράν δεν είναι Ιράκ. Αυτή τη στιγμή, η Λιβύη και τα πετρέλαιά της είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, αφού τα οφέλη θα είναι άμεσα, σε αντίθεση με το Ιράν. Αλλά η Λιβύη δεν πουλάει στο πόπολο των ΗΠΑ, αφού η επίθεση ολοκληρώθηκε και ο Καντάφι είναι νεκρός, ενώ το Ιράν πουλάει πολύ. Σε ένα γκάλοπ πριν την προεδρία του Τράμπ, ρώτησαν ανθρώπους από όλο τον κόσμο ποιά χώρα θεωρούν ως την μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε τις ΗΠΑ, εκτός από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Η.Β., που απάντησαν πως είναι το Ιράν. Ορίστε τα αποτελέσματα:

(Φίλε Κώστα, αν δεν παίζει η Βραζιλία -ή έστω η Αργεντινή ή η Ουρουγουάη- δεν βλέπεται το παιχνίδι. Σιγά μην κάτσουμε να δούμε ΗΠΑ-Ιράν. Δεν βλέπεται με τίποτα. Τρομερή ξενέρα. Κώστα, αυτό που με προβληματίζει είναι το πού εξαφανίστηκε ο Ηλίας. Λογικά, με όλα αυτά που έχουν συμβεί, ο Ηλίας θα έπρεπε να είχε γράψει πέντε κείμενα και να είχε κάνει δυο podcast. Θα τον περιμένω μια μέρα ακόμα και μετά θα τον ΄βάλω στο silver alert. Να είσαι καλά, Κώστα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.