Λάθη

Γεια σου Πιτσιρίκο.
Όλοι στην δουλειά μας, λίγο πολύ κάνουμε λάθη. Το αντίκτυπο από τα λάθη που κάνουμε όμως είναι σχετικά ασήμαντο για πολλούς από εμάς.

Το ασήμαντο, βέβαια, εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπεις, γιατί για κάποιους το κέρδος είναι πάνω από τη ζωή, οπότε το να χάσουν λεφτά είναι πιο σημαντικό από το να χάσει την ζωή τους ένας υπάλληλος.

Τέλος πάντων, υπάρχουν επαγγέλματα που μόνο ένα λάθος κοστίζει ζωές. Αυτό συνέβη και με το ατύχημα του Κόμπι Μπράιαντ, αλλά και με εκείνο με την πτώση του ελικοπτέρου στον Πόρο το καλοκαίρι.

Το πώς και γιατί, εκ των υστέρων δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι ήταν ένα λάθος. Η αιτία για το λάθος, δεν έχει σημασία πια. Δηλαδή έχει για τις στατιστικές και τους κανόνες ασφαλείας, αλλά δεν έχει για αυτούς που έχασαν την ζωή τους ή τους αγαπημένους τους.

Σκέψου όμως, αν ένας γιατρός κάνει λάθος στο χειρουργείο θα χάσει έναν ασθενή. Αν κάνει λάθος ο πιλότος με 300 άτομα μέσα στο αεροπλάνο, θα χάσουν τη ζωή τους και αυτοί μέσα στο αεροπλάνο και ο πιλότος και ίσως κάποιοι από κάτω.

Οπότε κάθε λάθος έχει άλλη βαρύτητα, όπως και να το κάνουμε. Όπως και άλλη βαρύτητα είχε το λάθος ενός ανθρώπου στο Τσερνόμπιλ.

Επίσης, αν είσαι αστυνόμος και κρατάς όπλο, μπορεί να κάνεις λάθος. Αλλά μπορεί να είναι και λάθος που κάποιοι κρατάνε όπλα. Γενικά, ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει λάθος και το λάθος μπορεί να ξεκινάει από αλλού, πχ ποιος επιτρέπει σε κάποιον να πετά ή να κρατά όπλο;

ΟΚ και τι γίνεται μετά το λάθος;

Μετά μένουν πίσω κάποιοι που πρέπει να ζήσουν με το αποτέλεσμα αυτού του λάθους. Και το να ζεις με την ιδέα ότι έχασες κάποιον από λάθος είναι μεγάλο φορτίο. Μεγάλο βάρος.

Λάθη λοιπόν και κατά λάθος χαμένοι άνθρωποι. Όσο προσεκτικοί και να είμαστε όσους κανόνες και να θεσπίσουμε λάθη θα γίνονται πάντα, γιατί τα λάθη είναι ανθρώπινα.

Αλλά πρέπει όμως να κάνουμε και κάτι να μειώνουμε την πιθανότητα να συμβούν άλλα λάθη. Και το μεγαλύτερο σφάλμα είναι ότι αυτό συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Βασικά, δεν έχω κάποια κατακλείδα. Απλά θα ήταν καλή φάση να μην βρισκομασταν κοντά σε ένα τέτοιο λάθος όταν γίνει ή στην κακή μέρα κάποιου.

Επίσης υπάρχουν και τα λάθη που έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά τα αποτελέσματα τους είναι γνωστά εκ των προτέρων. Παρ’ όλα αυτά, τα κάνουμε όλοι μαζί μαζικά.

Για αυτό λοιπόν να ευχόμαστε να μένουμε μακριά από τα λάθη των άλλων, αλλά και να προσπαθούμε και εμείς να μην κάνουμε λάθη που μπορεί να κοστίσουν. Γιατί και οποιοσδήποτε από μας είναι πίσω από ένα τιμόνι, ένα λάθος μπορεί να κοστίσει.

Και από κάποια λάθη, δεν μαθαίνεις, μόνο παθαίνεις.

Για να το κλείσω λίγο πιο χαρούμενα, τις τελευταίες μέρες όταν θέλω να αλλάξω διάθεση και να γελάσω λίγο, σκέφτομαι αυτό που είπε το νινί (αν θυμάμαι καλά, μπορεί να κάνω και… λάθος) σε ένα Podcast. Που είπε για την Κατέρω, αυτήν δεν την παίρνει ούτε ο ύπνος, χαχα. Ακόμα γελάω που το σκέφτομαι.

Χαιρετισμούς από τα ξένα.

Δ.

Υ.Γ. Βλέπω ανανεώνεις το playlist, να ξέρεις το ακούω.

(Αγαπητέ φίλε, το θέμα δεν είναι ότι κάνουμε λάθη. Το θέμα είναι ότι ζούμε μέσα σε ένα λάθος. Είναι όλα λάθος, οπότε ποιος θα κρίνει τι είναι λάθος και τι σωστό. Άλλωστε, λάθη μου σωστά. Ζούμε μέσα σε ένα λάθος, ζούμε από τύχη και δεν ξέρουμε γιατί ζούμε. Είναι τέλειο, αν το σκεφτείτε. Δεν καταλαβαίνω γιατί αγχωνόμαστε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.