Οι πλούσιοι έχουν εννέα χρόνια μεγαλύτερο προσδόκιμο υγιούς ζωής από τους φτωχούς


Πιτσιρίκο, οι πλούσιοι έχουν εννέα χρόνια μεγαλύτερο προσδόκιμο υγιούς ζωής, δηλαδή χωρίς κάποιο κινητικό πρόβλημα ή πόνο, σύμφωνα με διατλαντική έρευνα, που δημοσιεύει ο Guardian.

H δεκαετής μελέτη σε 10.754 ενήλικες άνω των 50 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο -και σε 14.803 στις ΗΠΑ- εξέτασε πόσα χρόνια ζωής χωρίς προβλήματα υγείας μπορούν να έχουν και πόσο αυτό επηρεάζεται από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

Και στις δύο χώρες, οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε ομάδες, ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού τους.

Και οι συγκρίσεις έγιναν ανάμεσα στους περισσότερο και λιγότερο πλούσιους.

Έτσι, διαπιστώθηκε ότι οι 50 πιο πλούσιοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έζησαν 31 χρόνια επιπλέον με καλή υγεία, ενώ οι πιο φτωχοί 22 με 23 χρόνια.

Όσον αφορά τις γυναίκες, οι πιο πλούσιες είχαν 33 χρόνια επιπλέον με καλή υγεία, έναντι 24,6 και 24 των πιο φτωχών στην Αγγλία και τις ΗΠΑ αντίστοιχα.

Επίσης, όσοι είναι άνω των 65 ετών βλέπουν το προσδόκιμο υγιούς ζωής τους να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν κερδίσει 31,5 βδομάδες ζωής και 33,5 βδομάδες υγιούς ζωής, ενώ οι γυναίκες της ίδιας ηλικίας 17,3 και 23,3 αντίστοιχα.

Η έρευνα έδειξε, ωστόσο, ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα, θα περάσουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους με κακή υγεία, σε σύγκριση με τους παππούδες τους.

Θα έχουν και μικρότερες αυξήσεις στο προσδόκιμο ζωής τους σε σχέση με τα παιδιά που γεννήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία.

Επίσης, το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία μειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2009-11 και 2016-18 από 79,9% σε 79,5% για τους άνδρες και από 77,4% σε 76,7% για τις γυναίκες.

Δύσκολα, όμως, θα έχει καλή υγεία η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού σε έναν πλανήτη που φλέγεται κυριολεκτικά, με τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, τον Αμαζόνιο και την Καμπότζη να σκοτώνουν ανθρώπους και να αποδεκατίζουν τη χλωρίδα και την πανίδα, όπως επισημαίνει η Le Monde.

“Με τις πυρκαγιές στην Αυστραλία βλέπουμε ένα σημάδι του πώς μπορεί να είναι οι κανονικές συνθήκες σε έναν μελλοντικό κόσμο με θερμοκρασίες +3 βαθμούς πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής” δηλώνει κατηγορηματικά ο Richard Betts από τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Και έχοντας εξετάσει 57 μελέτες για την κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι όλες δείχνουν μία αύξηση των περιόδων που οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση πυρκαγιών, εξαιτίας ενός συνδυασμού υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλής σχετικής υγρασίας, λίγων βροχοπτώσεων και ισχυρών ανέμων.

Αυτές οι συνθήκες αυξήθηκαν κατά 20% μεταξύ 1979 και 2013, ωστόσο, δεν οδηγούν πάντα σε πυρκαγιές, οι οποίες εξαρτώνται από την ποσότητα της διαθέσιμης καύσιμης ύλης και πολλές φορές οφείλονται σε κεραυνούς ή, και στον άνθρωπο, εξηγούν οι Emilie Joetzjer και Christine Delire από το MeteoFrance.

Από το 1930 επίσης, μειώθηκαν οι πυρκαγιές ανά τον κόσμο, χάρη στις καλύτερες στρατηγικές αντιμετώπισής τους, αλλά και εξαιτίας των λιγότερων δασών και των περισσότερων αγροτικών εκτάσεων.

Υπάρχει, ωστόσο, αύξηση στην έκταση των δασικών περιοχών που καίγονται, σύμφωνα με τον Matthew Jones, ερευνητή από το πανεπιστήμιο East Anglia.

Εν κατακλείδι όλα συνηγορούν στο ότι η κατάσταση με τις πυρκαγιές θα επιδεινωθεί δραματικά ως το τέλος του αιώνα.

Οι περισσότερες απώλειες σημειώνονται, ωστόσο, τον χειμώνα, που παρεμπιπτόντως, δείχνει το πλέον σκληρό του πρόσωπο από την Αραβική Χερσόνησο ως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, όπου τις τελευταίες μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 160 άνθρωποι από χιονοστιβάδες, δριμύ ψύχος και πλημμύρες, όπως επισημαίνει το Accuweather, που επικαλείται και ρεπορτάζ του Associated Press.

H κακοκαιρία ξεκίνησε με καταιγίδες από την ανατολική Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν για να φτάσει ως το νότιο Ιράν.

Σε τμήματα της Μέσης Ανατολής καταγράφηκαν 25 με 75 χιλιοστά βροχής και πιο συγκεκριμένα στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων 60 χιλιοστά και στην πρωτεύουσα Μουσκάτ του Ομάν 40 χιλιοστά.

Περιοχές από την Ντόχα του Κατάρ ως το Ντουμπάι και το Μουσκάτ δέχονται 75 με 150 χιλιοστά βροχής όλο τον χρόνο.

Πολλές ήταν και οι πλημμύρες στον Περσικό Κόλπο, όπου τέσσερις άνθρωποι πέθαναν στο νότιο Ιράν, ενώ διασώθηκαν 3.000 και καταστράφηκαν 2.500 σπίτια.

Οι πιο σφοδρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν, όμως, στην επαρχία Σιστάν – Μπαλουχιστάν, όπου έπεσαν 186 χιλιοστά βροχής, όταν ο ετήσιος μέσος όρος είναι 119.

Πυκνές ήταν, όμως, και οι χιονοπτώσεις τόσο στο Πακιστάν, όπου σκοτώθηκαν 121 άνθρωποι από χιονοστιβάδες (οι 76 στο Κασμίρ), όσο και στο Αφγανιστάν, όπου πέθαναν 39 άτομα από τις χιονοθύελλες, αλλά και τέσσερα από το δριμύ ψύχος, ενώ 300 σπίτια καταστράφηκαν.

Η Υεμένη ήταν η μοναδική χώρα της ευρύτερης περιοχής που γλίτωσε από τον χιονιά, όχι, όμως, και από τον πόλεμο που έχει εκτοπίσει 3,6 εκ. κατοίκους, δηλαδή, το 12% του πληθυσμού της, όπως μεταδίδει το Reuters.

Και όπως λένε μία χήρα με οκτώ παιδιά και μία μητέρα με άλλα τρία, δεν κατάφεραν να παραμείνουν στη γενέτειρά τους Saada, όταν επιχείρησαν να επιστρέψουν από τον προσφυγικό καταυλισμό, καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν, με τα αεροπλάνα να πλήττουν, μάλιστα, μία αγορά γεμάτη κόσμο.

Δεν μπορούσαν ούτε τα παιδιά τους να στείλουν στο σχολείο κι έτσι επέστρεψαν στον προσφυγικό καταυλισμό Khamir, που απέχει 2,5 ώρες από την πρωτεύουσα Σαναά.

Εκεί υπάρχει μία σχετική ασφάλεια, αλλά κάνει τόσο κρύο που οι μύτες των παιδιών τρέχουν συνέχεια και τα βράδια σκεπάζονται με τρεις και τέσσερις κουβέρτες, καθώς το νερό στάζει από τις αυτοσχέδιες σκηνές.

Τουλάχιστον 100 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που η Σαουδική Αραβία με τη στήριξη της Δύσης έκανε επέμβαση στην Υεμένη κατά των ανταρτών Houthis, οι οποίοι είναι φίλα προσκείμενοι στο Ιράν.

Πάνω από 11 εκ. άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν φαγητό και 240 χιλιάδες βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Ούτε οι καταυλισμοί είναι, εξάλλου, τόσο ασφαλείς, καθώς οι μάχες μαίνονται δέκα χιλιόμετρα μακριά τους, ενώ και το 2019 συνολικά 400 χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν.

Δεν είναι, όμως, και όλα μαύρα, καθώς η επισιτιστική επισφάλεια μειώθηκε με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να παρέχει τροφή σε 12 εκ. ανθρώπους τον μήνα.

Επίσης, οι εχθροπραξίες σταμάτησαν στο λιμάνι Χοντεϊντά της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς τηρείται εδώ και ένα χρόνο η εκεχειρία που συμφωνήθηκε και “μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο χωρίς να φοβόμαστε, δεν έχουμε δουλειές και ηλεκτρικό, αλλά δεν έχουμε και βομβαρδισμούς” λέει ένας πατέρας.

Και στο λιμάνι του Άντεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση παρά τις σποραδικές αψιμαχίες κυβερνητικών – αυτονομιστών, καθώς “έχουμε ηλεκτρικό, αλλά νερά και ακαθαρσίες εξακολουθούν να πλημμυρίζουν τους δρόμους”, όπως λέει ένας κάτοικος.

“Ζούμε σε μία κατάσταση μεταξύ πολέμου και ειρήνης” περιέγραψε με μία φράση ο ίδιος τι ακριβώς επικρατεί στην Υεμένη.

Και στην Ελλάδα ζούμε μία κατάσταση μεταξύ ζέστης και κρύου, για να πιάσω και τα του καιρού (λες και τα άφησα ποτέ).

Παρά τη λιακάδα, λοιπόν, είχε πολλή παγωνιά και την Πέμπτη στη θάλασσα και τη δαντελένια – ναι, και του Φαλήρου – ακρογιαλιά.

Το ότι φτάσαμε στα μέσα του χειμώνα είναι ίσως η μοναδική παρηγοριά.

Από την άποψη ότι άλλαξε ο χρόνος, πέρασαν κι οι γιορτές. Κι είσαι ακόμα εκεί έξω.

Κάπου ξεχασμένος στο απέραντο γαλάζιο.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, καλύτερα είναι να είσαι φτωχός παρά πλούσιος, γιατί ο πλούσιος δεν χάνει μόνο τη ζωή του αλλά και τα πλούτη του, ενώ ο φτωχός λυτρώνεται από τη φτώχεια. Σκέψου να είσαι ζάπλουτος και να μην μπορείς να πάρεις τίποτα μαζί σου στον άλλο κόσμο. Είναι τραγικό. Οπωσδήποτε, η έκπληξη που νιώθουν οι ζάπλουτοι όταν έρχεται ο χάρος να τους πάρει, είναι μεγαλύτερη. Οπότε, καλύτερα φτωχοί. Άσε που ο πλούσιος έχει καλούς γιατρούς και δεν τον αφήνουν να πεθάνει και να ησυχάσει, για να μην χάσουν τα φράγκα. Τώρα που το σκέφτομαι, δεν μας έχετε γράψει τι καιρό κάνει στον άλλο κόσμο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.