Οι 2.153 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κατέχουν περισσότερα από ό,τι τα 4,6 δισεκατομμύρια των πιο φτωχών

Πιτσιρίκο, οι 2.153 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κατέχουν περισσότερα χρήματα από τα 4,6 δισεκατομμύρια των πιο φτωχών, ενώ η απλήρωτη ή κακοπληρωμένη εργασία γυναικών και κοριτσιών έχει τριπλάσια συνεισφορά (10,8 τρισ. δολ.) στην παγκόσμια οικονομία από ό,τι η τεχνολογική βιομηχανία, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο την έκθεση της Oxfam για το 2019.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε λίγο πριν το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αναφέρει επίσης ότι γυναίκες από όλο τον κόσμο δουλεύουν 12,5 δισ. ώρες ημερησίως χωρίς να πληρώνονται, ούτε να αναγνωρίζεται η εργασία τους αυτή.

Για να καταδείξει το επίπεδο της ανισότητας, η Oxfam έφερε ως παράδειγμα μία Ινδή που περνάει 16 με 17 ώρες τη μέρα κουβαλώντας για 3 χλμ. νερό με τα χέρια, μαγειρεύοντας, ετοιμάζοντας τα παιδιά της για το σχολείο και δουλεύοντας σε μία κακοπληρωμένη δουλειά.

“Και από την άλλη βλέπεις δισεκατομμυριούχους να πηγαίνουν στο Νταβός με τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα και το πλούσιο life style τους” επισημαίνει ο Amitabh Behar από την Oxfam Ινδίας.

“Τέτοιες γυναίκες βλέπεις κάθε μέρα στην Ινδία και αλλού στον κόσμο και θα πρέπει να το αλλάξουμε αυτό, να βάλουμε ένα τέλος στην έκρηξη των δισεκατομμυριούχων” προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Behar, για να εξιλεωθούν οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πλούσιοι θα πληρώνουν τους φόρους τους, που θα αξιοποιούνται για να υπάρχει καθαρό πόσιμο νερό, σύστημα υγείας και καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης.

“Αν ρίξετε μία ματιά στον κόσμο σε πάνω από 30 χώρες γίνονται διαδηλώσεις, διότι οι πολίτες δεν ανέχονται πια την ανισότητα και να ζουν σε αυτές τις συνθήκες” καταλήγει ο Behar.

Όσον αφορά τώρα ανθρώπους που δεν μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους και τον εγκαταλείπουν εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να γυρίσουν στα σπίτια τους, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο σχετική εγκύκλιο του ΟΗΕ.

Αν και στην περίπτωση του Ιoane Teitiota, που το 2013 ζήτησε προστασία στη Νέα Ζηλανδία, επειδή το σπίτι του στα νησιά Κιριμπάτι κινδύνευε από την άνοδο της στάθμης του ωκεανού, ο ΟΗΕ απέρριψε το αίτημα του, την ίδια στιγμή δίνει τη δυνατότητα σε άλλους να αιτηθούν ασύλου λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η σχετική εγκύκλιος του ΟΗΕ δεν είναι, πάντως, δεσμευτική.

Όσον αφορά τον Teitiota, ο ΟΗΕ έκρινε απλά ότι δεν διέτρεχε άμεσο κίνδυνο το σπίτι του.

Ο ίδιος, ωστόσο, υποστήριξε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι το νησί του μαστίζεται από τον υπερπληθυσμό, καθώς από 1.641 κατοίκους το 1947 έφτασε να έχει 50 χιλιάδες το 2010.

Ο λόγος ήταν ότι μετανάστευαν άνθρωποι από γειτονικά νησιά, που είχαν καταστεί ακατοίκητα, εξαιτίας της ανόδου των νερών του ωκεανού.

Αυτό οδήγησε σε κοινωνικές εντάσεις, ταραχές και βία, ενώ καταστρέφονται και οι καλλιέργειες στο Κιριμπάτι, που θα να είναι και αυτό μη κατοικήσιμο σε 10 με 15 χρόνια.

Μιλώντας στο BBC το 2015 ο Teitiota είχε παρομοιάσει την κατάστασή του με αυτή των προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

“Και αυτοί και εμείς φοβόμαστε ότι θα πεθάνουμε” είχε πει χαρακτηριστικά, ενώ η αίτηση του απορρίφθηκε τόσο από τα δικαστήρια της Νέας Ζηλανδίας, όσο και από τον ΟΗΕ, με το σκεπτικό ότι το Κιριμπάτι θα καταστεί μη κατοικήσιμο σε 10-15 χρόνια, οπότε υπάρχουν τα περιθώρια για να αναληφθεί δράση και να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.

Αν χρειαστεί θα γίνει και μετεγκατάσταση του πληθυσμού, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις το Κιριμπάτι θα είναι ακατοίκητο μέχρι το 2050, ενώ η κλιματική αλλαγή θα αναγκάσει 150 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Κάτι από Αφρική θυμίζει, εξάλλου, για μία ακόμα φορά τον φετινό χειμώνα η Νορβηγία, αφού μία νέα οριζόντια μεταφορά θερμών αερίων μαζών που προκαλείται χάρη στον αντικυκλώνα στη δυτική Ευρώπη ανέβασε τις θερμοκρασίες λίγο πάνω, λίγο κάτω από τους 15 βαθμούς, σύμφωνα με τις ενδείξεις σε πολλούς μετεωρολογικούς σταθμούς.

Η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε από τον σταθμό της Sunndalsora και ήταν 16,9 βαθμούς Κελσίου, με το severe-weather να υπενθυμίζει ότι στην ίδια περιοχή είχε γίνει και το ρεκόρ των 19 βαθμών στις 2 Ιανουαρίου 2020 (τότε που είχαμε μίνι ψυχρή εισβολή στην Αττική, όπου 17 και 19 βαθμούς δεν έχουμε πιάσει ούτε μία μέρα από τις 22 Δεκέμβρη, οπότε και άρχισε με βάση το ηλιοστάσιο ο χειμώνας).

Ρεκόρ με 13,5 βαθμούς έγινε και κοντά στο Τροντχάιμ και πολλά άλλα μεταξύ 14,2 και 13,2 βαθμών σε γειτονικές περιοχές.

Η Βαλτική και η νότια Σκανδιναβία θα συνεχίσουν να είναι ζεστές και τις επόμενες ώρες, χάρη στην οριζόντια μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τα δυτικά.

Συγκεκριμένα, η δυτική ροή ανάμεσα στον αντικυκλώνα και το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό φέρνει αέριες μάζες θερμότερες κατά 12-16 βαθμούς.

Ανάλογες είναι και οι θερμοκρασιακές ανωμαλίες στη Βαλτική και τη Σκανδιναβία (+12 με +16), ενώ ακόμα και τη νύχτα τα θερμόμετρα στη Σουηδία και τη Φινλανδία έδειξαν 8 βαθμούς – όσους είχαμε, δηλαδή, στην Ελλάδα τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης και της Δευτέρας και πάει λέγοντας.

Ήλιος δεν υπάρχει φυσικά ούτε για δείγμα. Την πολική νύχτα βιώνουμε στη Μεσόγειο.

Μιας και ο λόγος για Μεσόγειο, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία, μία άστεγη 54 χρονών και ένας ηλικιωμένος 71 ετών από υποθερμία, κι ένας 63χρονος που χτυπήθηκε στο κεφάλι από κεραμίδια τα οποία υποχώρησαν από το βάρος του χιονιού, όπως αναφέρει η Le Monde.

Παράλληλα 200 χιλιάδες μαθητές δεν πήγαν στα σχολεία τους, που έμειναν κλειστά.

Έκλεισε επίσης και το αεροδρόμιο του Αλικάντε στη νοτιοανατολική Ισπανία, καθώς η Gloria επηρεάζει μία περιοχή από τη Βαρκελώνη ως τη Βαλένθια (εκεί έκλεισαν τα σχολεία σε 194 δήμους και έμειναν σπίτια τους 191.300 μαθητές), αλλά και τις Βαλεαρίδες Νήσους.

Προβλήματα υπήρξαν και σε πολλούς αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομους, ενώ η κακοκαιρία επηρέασε και τη Γαλλία με χιονοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή των Πυρηναίων, που σταδιακά γύρισαν σε βροχοπτώσεις, που θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες σύμφωνα με το MeteoFrance.

Στην Αττική έβγαλε, εξάλλου, για πολύ λίγο ήλιο την Τρίτη στη δαντελένια ακρογιαλιά, ενώ τελείωσα και σε ΙΚΑ, εφορία – μετά τον δήμο, το ΚΕΠ, το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο – όλα τα διαδικαστικά.

Παρεμπιπτόντως, πολύ εξυπηρετικοί ήταν όλοι οι υπάλληλοι σε όλες τις παραπάνω υπηρεσίες – ειδικά μία κοπέλα πραγματικά με σκλάβωσε.

Διαλύοντας για άλλη μία φορά τον μύθο για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Κλείνοντας την παρένθεση, σε αυτή τη φωτογραφία διακρίνεται, εξάλλου, και η πατούσα μου. Θυμάσαι, Πιτσιρίκο, που είχες κάνει διαγωνισμό με πατούσες – φωτό;

Εγώ ένα γλάρο είχα βάλει, πάντως, στο φωτογραφικό μου στόχαστρο, αλλά άλλο η υποβρύχια μηχανή, άλλο το κινητό που το παίρνω και μέσα στη θάλασσα πλέον και όχι μόνο στην ακτή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Τα έχουμε υπερεκτιμήσει τα χρήματα. Ειδικά, οι χριστιανοί και τη μάνα τους πουλάνε για το χρήμα. Φυσικά και θυμάμαι τις φωτογραφίες με τις πατούσες αλλά δεν ήταν διαγωνισμός. Ήταν το Κίνημα της Πατούσας. Και αναγκάστηκα να το σταματήσω γιατί ήμουν στο νησί και μια μέρα επέστρεψα από την θάλασσα και μου είχαν στείλει πάνω από 150 φωτογραφίες με πατούσες. Θα έπρεπε να ανεβάζω πατούσες στο μπλογκ όλη μέρα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.