Ο διαταραγμένος κροίσος που κακοποιούσε κοριτσάκια

Πιτσιρίκο, ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την αρρωστημένη δράση του κροίσου Jeffrey Epstein, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο του 2019 στη φυλακή, αποκαλύπτει το BBC, καθώς οι εισαγγελείς των Αμερικάνικων Παρθένων Νήσων ισχυρίζονται ότι κακοποιούσε κορίτσια ακόμα και 12 ετών στα ιδιωτικά του νησιά.

Η αγωγή κατά της περιουσίας του αναφέρει ότι δελέαζε τα κορίτσια για να μεταβούν στο σπίτι του στην Καραϊβική, όπου τα “στρατολογούσε” και τα εξανάγκαζε να κάνουν σeξ μαζί του.

Είναι η πρώτη αγωγή που κατατίθεται κατά του Epstein στις Αμερικάνικες Παρθένες Νήσους και έχει στόχο να κατασχέσει μέρος της περιουσίας του των 577 εκ. δολ., αλλά και τα δύο ιδιωτικά νησιά του, το Little Saint James και το Great Saint James, αξίας 86 εκ. δολ.

“Ο Εpstein χρησιμοποιούσε τις Παρθένες Νήσους και ειδικά την κατοικία του στο Little Saint James για να μεταφέρει ανήλικα κορίτσια εκεί, όπου τα κρατούσε σε αιχμαλωσία και τα κακοποιούσε σεξoυαλικά, με συνέπεια να τους προκαλεί φυσικά, ψυχικά και συναισθηματικά τραύματα” ανέφερε η εισαγγελέας Denise N George.

Μέχρι και τον Ιούλιο του 2017, ο Epstein δεν επέτρεπε σε αξιωματούχους να μεταβούν στο νησί Little Saint James για έναν τυπικό έλεγχο των καταγεγραμμένων σεξoυαλικών επιθέσεων, προσθέτει η εισαγγελέας.

Κατηγορείται, επίσης, ότι χρησιμοποιούσε ψεύτικες βίζες για να κάνει τη διακίνηση γυναικών και κοριτσιών, μερικά από τα οποία ήταν επίδοξα μοντέλα και χρησιμοποιούσε μία ψηφιακή βάση δεδομένων για να παρακολουθεί τις κινήσεις των θυμάτων του στο νησί.

Μία φορά ένα 15χρονο κορίτσι προσπάθησε να αποδράσει κολυμπώντας, όταν εξαναγκάστηκε να κάνει σeξ με τον Epstein και άλλους.

Την έπιασαν, όμως, και ο Epstein της πήρε το διαβατήριο.

Η μόνιμη κατοικία του ήταν στις Παρθένες Νήσους και πριν αυτοκτονήσει στη φυλακή, άλλαξε τη διαθήκη του στο νησί που αποτελεί έδαφος των ΗΠΑ.

Από τον διαταραγμένο κροίσο να περάσουμε, όμως στο διαταραγμένο κλίμα, καθώς το 2019 ήταν το δεύτερο πιο θερμό έτος -από το 1850 που τηρούνται αρχεία- μετά το 2016, όταν είχε σημειωθεί τότε επεισόδιο Ελ Νίνιο, όπως αναφέρει η Le Monde.

To 2019 ολοκληρώνει επίσης την πιο καυτή δεκαετία (τυπικά εκπνέει το 2020, βέβαια) στην ιστορία.

Από το 1980 και μετά, κάθε δεκαετία είναι πιο θερμή από την προηγούμενη.

Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη αυξήθηκε κατά 1,1 βαθμό σε σύγκριση με την προ βιομηχανική εποχή (1850-1900), με τη θερμότητα που απορροφούν οι ωκεανοί να φτάνει σε νέο υψηλό και συγκεκριμένα στο 93%, συνεισφέροντας έτσι στην υπερθέρμανση.

Η μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε στην Αρκτική και ήταν +1,9 βαθμοί σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.

Πάνω από τους μέσους όρους τους ήταν και η Νότια Αμερική, η Ευρώπη, η Ασία και η Ωκεανία, όπου στην Αυστραλία καταγράφηκαν και 50 βαθμοί Κελσίου.

Για τη Γαλλία το 2019 είναι το τρίτο πιο θερμό έτος στην ιστορία της, μετά το 2018 και το 2014, σύμφωνα με το MeteoFrance, ενώ έγινε και νέο ρεκόρ με 46 βαθμούς Κελσίου τον Ιούνιο του 2019.

Πάντως, με τις τρέχουσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οδεύουμε προς μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 5 βαθμούς ως το τέλος του αιώνα, εκτιμά ο Peteri Taalas από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, ενώ πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις Γάλλων επιστημόνων κάνουν λόγο για +6,5 με +7 βαθμούς.

Δικές μου παρατηρήσεις: Καταγράφηκαν και -40 και -50 βαθμοί και για μέρες, μάλιστα, στις ΗΠΑ, στις οποίες δεν αναφέρεται το κείμενο.

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας οφείλεται κυρίως στην Αρκτική, που είναι σχεδόν 2 βαθμοί. Συνολικά στον πλανήτη είναι +1,1 βαθμός (με την αύξηση της ευρύτερης αρκτικής περιοχής μέσα, οπότε χωρίς αυτήν, η απόκλιση δεν πρέπει να ξεπερνάει τους +0,5 βαθμούς).

Επίσης η αύξηση +1,9 βαθμών Κελσίου της Αρκτικής είναι σε σχέση με την περίοδο 1981-2010, ενώ η αύξηση +1,1 βαθμός συνολικά του πλανήτη είναι σε σύγκριση με την προ βιομηχανική εποχή (1850-1900), κάτι που σημαίνει ότι αν γινόταν και σε αυτή την περίπτωση ο συσχετισμός με την περίοδο 1981-2010, η συνολική αύξηση θα ήταν μικρότερη του βαθμού.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κινδυνολογεί και το Reuters ότι τα οικονομικά σοκ από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών συνιστούν μακροπρόθεσμο κίνδυνο για την πιστοληπτική ικανότητα αρκετών κρατών.

Ανάμεσά τους είναι το Βιετνάμ, η Αίγυπτος, το Σουρινάμ και οι Μπαχάμες, που μπορεί να δουν μεγάλες περιοχές τους να βυθίζονται στο μέλλον, όπως εκτιμά ο οίκος Moody’s.

H επιστήμη για το κλίμα θεωρεί ότι τα επίπεδα της θάλασσας θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν για δεκαετίες, οδηγώντας όλο και πιο συχνά σε φυσικές καταστροφές, όπως κυκλώνες, πλημμύρες και καταιγίδες με μεγάλα κύματα.

“Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από το χαμένο ΑΕΠ, τις καταστροφές περιουσιακών στοιχείων, τις απώλειες ζωής, τα προβλήματα υγείας και την αναγκαστική μετανάστευση, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των ωκεανών θα είναι άμεσες” σύμφωνα με τη Moody’s.

“Θα υπάρξει επίσης υπονόμευση των επενδύσεων στις ευάλωτες περιοχές, με τη γεωργία, τον τουρισμό και το εμπόριο να απειλούνται από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας, ειδικά σε χώρες όπου τμήματά τους θα κινδυνεύσουν να βυθιστούν, όπως οι Φιλιππίνες, τα νησιά Φίτζι και οι Μαλδίβες” εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης.

Εκτεθειμένες είναι και οικονομίες όπως της Ιαπωνίας και της Ολλανδίας, αλλά επειδή έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, μάλλον δεν θα επηρεαστεί η πιστοληπτική τους ικανότητα, καταλήγει η Moody’s.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής εκφράζονται, εξάλλου, φόβοι ότι πέθαναν περίπου 1 εκ. θαλασσοπούλια της οικογένειας “αλκίδες”, που δεν μπορούσαν να βρουν τροφή, εξαιτίας των πολύ θερμών νερών του Ειρηνικού, όπως αναφέρει το Skynews.

Oι θάνατοι καταγράφηκαν μεταξύ καλοκαιριού του 2015 και άνοιξης του 2016, με τα πουλιά να ξεβράζονται στις ακτές της Βόρειας Αμερικής, θύματα και αυτά του Ελ Νίνιο, που επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους και ζώα στην Αφρική, την Κεντρική Αμερική, τη νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, προκαλώντας ξηρασία στη Βενεζουέλα και την Αυστραλία και σφοδρές βροχοπτώσεις στη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

Το Ελ Νίνιο δημιούργησε μία ζώνη 1.000 μιλίων στον ωκεανό, όπου τα νερά ήταν θερμότερα κατά 3 με 5 βαθμούς από ό,τι συνήθως, καταστρέφοντας τη θαλάσσια πανίδα από τις γαρίδες μέχρι τους θαλάσσιους λέοντες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τέτοια φαινόμενα θα είναι πιο συχνά στο μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον 62 χιλιάδες αλκίδες (συγγενικό είδος της μεγάλης άλκας, που ήταν θαλασσοπούλι που δεν πετούσε και έχει εξαφανιστεί) βρέθηκαν νεκρές ή ετοιμοθάνατες στις ακτές, λόγω έλλειψης τροφής.

Ειδικά στην Αλάσκα υπήρχαν 4.600 κουφάρια ανά χιλιόμετρο, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα θαλασσοπούλια που τελικά χάθηκαν ήταν 1 εκατομμύριο, διότι με τη μείωση των ενήλικων δεν γεννήθηκαν νεοσσοί και οι αποικίες τους εκφυλίστηκαν, τουλάχιστον τα αμέσως επόμενα χρόνια του κύματος καύσωνα.

Παρόμοιο φαινόμενο με τα νερά να θερμαίνονται ανοιχτά της Ουάσινγκτον και να κινούνται προς τον κόλπο της Αλάσκας παρατηρήθηκε και πρόσφατα.

Να είχαμε αυτά τα θερμά νερά και στο Θυμάρι, καλά θα ήταν.

Την Παρασκευή, πάντως, εισέπραξα και χειροκρότημα, βγαίνοντας από τα κρυστάλλινα νερά, με θυελλώδη βοριά και πυκνή συννεφιά (στρατόμορφα νέφη) στη δαντελένια ακρογιαλιά.

“Μπράβο ρε θηρίο” μου είπε το παιδί που έχει την καντίνα στην παραλία με τις ομπρέλες, αλλά μάλλον ήμουν γατάκι σαν τη Ζουζού και το Μαμούνι, που εικονίζονται στις φωτογραφίες μαζί με τη Λίζα και την Κανέλα και όχι λιοντάρι με τη βουτιά τηλεγράφημα που έκανα.


Έχει παραγίνει, πάντως, το κακό με αυτή την εμμονή των βοριάδων στη νότια Αττική.

Αλλά αυτή είναι η κλιματική αλλαγή.

Για αυτό και δεν πρέπει να χαίρεται κανείς που κάνει “ζέστη” στη Ρωσία, τη Σκανδιναβία και τη βορειοδυτική Ευρώπη, ανοίγοντας τον δρόμο για κάποιες πρόσκαιρες ψυχρές εισβολές στη νοτιοανατολική Ελλάδα.

Γιατί έτσι μακροπρόθεσμα απορρυθμίζεται περαιτέρω το παγκόσμιο κλίμα.

Για όσους χαίρονται, λοιπόν, ισχύει αυτό που λένε, “το τυρί το βλέπει, τη φάκα δεν τη βλέπει”…

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ποιο τυρί και ποια φάκα; Το θέμα είναι ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κώλoς μας. Για το τι θα γίνει μετά, σε 60, 70, 100 χρόνια, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιοι που νοιάζονται πραγματικά. Είμαστε όλοι Epstein -άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο- και θέλουμε να ικανοποιήσουμε την αχόρταγη κτηνάρα μέσα μας, χωρίς να υποστούμε τις συνέπειες των πράξεών μας. Κάποιοι το καταφέρνουν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.