Σύγχρονο απαρτχάιντ στη Μιανμάρ και διαδήλωση κατά των αμβλώσεων στην Ουάσινγκτον


Δύο νεκρές γυναίκες – η μία ήταν και έγκυος – ήταν ο τραγικός απολογισμός, Πιτσιρίκο, μετά από επιδρομή του στρατού της Μιανμάρ σε χωριό των Rohingya,όπως μεταδίδει το Reuters.

To περιστατικό, κατά το οποίο τραυματίστηκαν και εφτά άνθρωποι, συνέβη δύο μέρες μετά τη διαταγή του Ανώτατου Δικαστηρίου του ΟΗΕ προς την ασιατική χώρα για την προστασία των μειονοτήτων.

Οι πυροβολισμοί έπεσαν από ένα τάγμα που επιτέθηκε στο χωριό Kin Taung μέσα στη νύχτα, καθώς είναι σε εξέλιξη μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και αντάρτες για πάνω από έναν χρόνο.

Μέλος του κοινοβουλίου της Μιανμάρ στη βόρεια επαρχία Rakhnine, ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε καν μάχη, απλά οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ στο χωριό.

Πάνω από 730 χιλιάδες μουσουλμάνοι Rohingya αναγκάστηκαν να φύγουν από την επαρχία Rakhine το 2017, όταν έγινε καταστολή από τον στρατό, που ο ΟΗΕ χαρακτήρισε γενοκτονία.

Τελευταία, η περιοχή έχει βυθιστεί και πάλι στο χάος με νέες μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και του στρατού Arakan, μία οργάνωση ανταρτών που στρατολογεί κυρίως βουδιστές, οι οποίοι είναι πλειοψηφία στην επαρχία.

Από τις συγκρούσεις έχουν εκτοπιστεί δεκάδες χιλιάδες και έχουν σκοτωθεί δεκάδες.

Από τις εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνων Rohingya που ζουν ακόμα στην επαρχία Rakhine, πολλοί βιώνουν καταστάσεις απαρτχάιντ, χωρίς να έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν ελεύθερα, αλλά ούτε και πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση.

Βρίσκονται συνεχώς ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις τους, σημαίνει ότι δεν μπορούν να φύγουν όπως οι βουδιστές γείτονές τους.

Στις αρχές Ιανουρίου 2020 είχαν σκοτωθεί τέσσερα παιδιά Rohingya από μία έκρηξη, την ευθύνη για την οποία ο στρατός απέδωσε στους αντάρτες και το αντίστροφο.

Στο πρόσφατο περιστατικό καταστράφηκαν και δύο σπίτια, αφού όπως καταγγέλλουν οι χωρικοί ο στρατός της Μιανμάρ χρησιμοποιεί συνήθως βαρύ οπλισμό.

Οι χωρικοί υποστηρίζουν ότι φοβούνται, αλλά δεν έχουν και πού να πάνε.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε τη Μιανμάρ να προστατέψει τους Rohingya από νέες βιαιότητες και να διατηρήσει τα αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα, μετά τη μήνυση που έκανε η Γκάμπια τον Νοέμβριο του 2019, κατηγορώντας τη χώρα για γενοκτονία.

H πολιτική κυβέρνηση της Μιανμάρ ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να προστατέψει τους Rohingya, αλλά εξουσία στη χώρα ασκεί ουσιαστικά ο στρατός.

Οι Rohingya έχουν πολλά κοινά με τους άστεγους, τους οποίους θέλει να βοηθήσει ο Andrew Funk, που έχει στήσει τη σκηνή του στο παγωμένο και χιονισμένο Νταβός, όπου αυτή την εβδομάδα πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες βρίσκονται στα πολυτελή ξενοδοχεία και διαμερίσματα του ελβετικού θέρετρου, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Funk που ηγείται της ισπανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Homeless Entrepreneur (Άστεγος Επιχειρηματίας) θέλει να κάνει επαφές στο Νταβός και να αναδείξει τη δεινή θέση των ανθρώπων που δεν έχουν πού να μείνουν.

“Κοιμόμαστε στην ύπαιθρο του Νταβός, επειδή πιστεύουμε ότι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, αντί να σκέφτονται διαφορετικά, πρέπει να δράσουν διαφορετικά και να βάλουν τέλος στο φαινόμενο να υπάρχουν άστεγοι άνθρωποι” δήλωσε στο Reuters.

O Funk είπε ότι οι θερμοκρασίες τη νύχτα υποχωρούν στους 17 βαθμούς υπό το μηδέν, αλλά αξίζει τον κόπο, προκειμένου να συναντήσει κάποιους από το λόμπι των ισχυρών στο Νταβός.

Γεννημένος στις ΗΠΑ, ο Funk ζει πλέον στη Βαρκελώνη και για κάποιο διάστημα ήταν και ο ίδιος άστεγος.

Επισκέφτηκε το Νταβός για πρώτη φορά πριν δύο χρόνια, χωρίς να έχει κάπου να μείνει και χωρίς να ξέρει πόσο σκληρές θα ήταν οι καιρικές συνθήκες.

Πλέον μαζί με δύο φίλους του κοιμούνται σε μία ινδιάνικη σκηνή, που τη μέρα χρησιμοποιούν σαν καταφύγιο τα παιδιά που κάνουν σκι.

Οι συνθήκες είναι πολύ σκληρές, τόσο λόγω του ψύχους, όσο και των θορύβων, που καθιστούν τον ύπνο σχεδόν αδύνατο.

“Ο ύπνος δεν είναι η σωστή λέξη, απλά ξεκουραζόμαστε με βάρδιες, βλέπεις τα αμάξια των αυτοκινήτων και δεν ξέρεις τι να περιμένεις, είναι η ανασφάλεια για το άγνωστο και είναι κάτι που βιώνουν συνέχεια οι άστεγοι” εξηγεί ο Funk.

H οργάνωσή του εστιάζει στα προσόντα των αστέγων, έτσι ώστε να τους βοηθήσει να σταθούν ξανά στα πόδια τους, μέσω ενός προγράμματος συμβουλών που δέχονται από εθελοντές για θέματα από τη στέγαση μέχρι την υγεία.

Ο σκοπός του είναι να συναντηθεί με αντιπροσωπίες κρατών στο Νταβός και να συγκεντρώσει χρήματα, αλλά και να στρέψει το ενδιαφέρον των ανθρώπων προς τους άστεγους, υποστηρίζει ο ίδιος.

Το μυαλό όσων έχουν το χρήμα δεν είναι, βέβαια, στους άστεγους, αλλά στην επόμενη μπίζνα.

To ψηφιακό νόμισμα είναι χρήσιμο, καθώς οι συναλλαγές με ρευστό σε ορισμένες χώρες μειώνονται, αλλά θα πρέπει να το εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες και όχι ιδιωτικές εταιρίες, υποστηρίζει για παράδειγμα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Villeroy de Galhau, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ωθούμενες από την άνοδο των κρυπτονομισμάτων και τα σχέδια του Facebook να εκδώσει το δικό του νόμισμα, το Libra, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως εξετάζουν την πιθανότητα να εκδώσουν ψηφιακό νόμισμα για να μην χάσουν τον έλεγχο του χρήματος.

Ο Villeroy ανέφερε ότι οι προτάσεις του δεν είναι αντίδραση απέναντι στα σχέδια του Facebook, αλλά ανάγκη των τραπεζών για ψηφιακό νόμισμα σε μία εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτατα.

Πρόσθεσε δε και ότι και οι ιδιώτες μπορεί να θέλουν εναλλακτικές λύσεις στα μετρητά.

“Σε μερικές χώρες της βόρειας Ευρώπης, κυρίως τη Σουηδία και την Ολλανδία, η χρήση χαρτονομισμάτων μειώνεται απίστευτα γρήγορα και αναρωτιέμαι αν πρέπει να δώσουμε στους πολίτες το δικαίωμα στο ψηφιακό νόμισμα, που δεν θα είναι πλέον ένα χαρτονόμισμα τραπέζης, αλλά θα έχει την ίδια ποιότητα και κυρίως την ασφάλεια της κεντρικής τράπεζας” εξήγησε ο de Galhau.

Eρωτηθείς αν το ψηφιακό νόμισμα μπορεί να εκδοθεί από ιδιωτικές εταιρίες, ο Villeroy είπε ότι “το νόμισμα δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό, το χρήμα είναι δημόσιο αγαθό κυριαρχίας”.

Αποκάλυψε και ότι οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν την πειραματική έκδοση ψηφιακού νομίσματος.

Και στην πατρίδα του χρήματος δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην ετήσια διαδήλωση κατά των αμβλώσεων, που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον από το 1973, όταν και είχαν νομιμοποιηθεί με δικαστική απόφαση, όπως αναφέρει ο Guardian.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν η Πορεία για τη Ζωή έγινε κάτι σαν παράδοση για όσους είναι για θρησκευτικούς ή, συντηρητικούς λόγους αντίθετοι με τις εκτρώσεις.

Ελπίζουν, μάλιστα, ότι η Αμερική θα επιστρέψει σε μία εποχή όπου οι αμβλώσεις ήταν παράνομες, αν και στις περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν πλέον νομιμοποιηθεί.

“Είμαι παθιασμένη καθολική και αυτό έρχεται σε αντίθεση με ό,τι έχω διδαχθεί στη ζωή μου” δήλωσε μία μητέρα από το Οχάιο, που έφερε και τις τρεις γενιές της οικογένειάς της στη διαδήλωση, ενώ πρόσθεσε ότι “είναι παρά φύση να σκοτώνουμε τα αγέννητα”.

O Donald Trump έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έδωσε το παρών στην πορεία, καθώς τα προηγούμενα χρόνια το έκανε ο αντιπρόεδρος Mike Pence και εκείνος απηύθυνε απλά ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στους παρευρισκόμενους.

Η κυβέρνησή του είναι υπεύθυνη για το ότι έβαλε και πάλι το δικαίωμα στην έκτρωση σε κίνδυνο, καθώς ένα συντηρητικό ανώτατο δικαστήριο με δύο δικαστές επιλογής του Trump θα δικάσουν την πρώτη υπόθεση άμβλωσης για το 2020 τον Μάρτιο.

Στη διαδήλωση υπήρχαν και πλακάτ με τη φωτογραφία του Trump που έγραφαν “ο μοναδικός πρόεδρος που είναι υπέρ της ζωής”.

Η πλειοψηφία των Αμερικάνων υποστηρίζει το δικαίωμα στην έκτρωση, αλλά υπάρχουν και οι οπαδοί του δικαιώματος στην αναπαραγωγή, που έχουν πάρει θάρρος από τη ρητορική του Trump κατά των αμβλώσεων και θέλουν να αλλάξει η νομοθεσία.

Κι έτσι ένα κύμα των πιο αυστηρών νόμων κατά των αμβλώσεων ξεχύθηκε στα νότια και μεσοδυτικά της χώρας πέρσι.

Πολλοί νόμοι απαγόρευσαν την έκτρωση την έκτη εβδομάδα, όταν οι περισσότερες γυναίκες δεν ξέρουν αν είναι έγκυες, αλλά όλοι αυτοί οι νόμοι των πολιτειών είναι αντισυνταγματικοί όσο υπάρχει ο ομοσπονδιακός νόμος που επιτρέπει τις εκτρώσεις.

Μία γυναίκα που συμμετείχε στη διαδήλωση είπε, ωστόσο, ότι ελπίζει να ψηφιστεί ένας νόμος που θα απαγορεύει τις αμβλώσεις και που θα τις καταστήσει παράνομες.

Η συγκεκριμένη κυρία που ταξίδεψε με ένα λεωφορείο γεμάτο με αφίσες του Trump, θέλει να τιμωρούνται με πολύ αυστηρές ποινές, τόσο οι γυναίκες που κάνουν έκτρωση, όσο και οι γιατροί.

Η ίδια ζητάει να ενημερώνονται οι γυναίκες για την έκτρωση πριν προχωρήσουν στη διαδικασία.

Δεν είναι όλοι, πάντως, τόσο μονολιθικοί.

Μία Καλιφορνέζα μέλος του κινήματος Φεμινίστριες για τη Ζωή, ανησυχεί για τις κολακείες στον Trump, ενώ αποσυνδέει το ζήτημα από τη θρησκεία.

Μία ευχάριστη έκπληξη είναι το κοινό έδαφος που βρήκαν τα δύο στρατόπεδα σε άλλα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες, όπως η άδεια μητρότητας, που δεν υφίσταται στις ΗΠΑ, ενώ ζητούν καλύτερη προστασία των εργαζόμενων που κυοφορούν.

Αλλά η άμβλωση παραμένει μία πολιτική πληγή.

Ακόμα και υποστηρικτής του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, θα ψήφιζε κάποιον που θα καταργούσε τις αμβλώσεις, διότι αυτός θα έβλεπε το λάθος στο να σκοτώνεις ένα παιδί.

Κατά τα άλλα, ένας θαμπός ήλιος έφεγγε ελάχιστα την Κυριακή πίσω από μία αραιή συννεφιά (θύσανοι), ενώ ουρανός και θάλασσα είχαν γίνει ένα στην ακρογιαλιά.

Αυτό ήταν το σκηνικό στην 26η για το 2020 και 2559η σερί βουτιά.Επιστράτευσα και ζακέτα για μετά.

Το Σάββατο είχα πάει μόνο με κολεγιακή με κουκούλα και σκουφί. Εντάξει κι ένα πουλοβεράκι, φόρμα και μακριές κάλτσες του σκι.

Δεν έχω παράπονο, καλό ήταν αυτό το ΣΚ και κρυστάλλινα και με νοτιά τα νερά.

Αλλά ακόμα και όταν κάνει κρύο αξίζει τον κόπο η όλη διαδικασία, που κρατάει πάνω από μία ώρα για να βουτήξεις για λίγα λεπτά.

Σε βγάζει, όμως, από τη ρουτίνα το μπάνιο το χειμερινό. Πόσο ανιαρός θα ήταν ο χειμώνας χωρίς αυτό.

Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.