Του χταποδιού απέναντι


Πιτσιρίκο, αυξήθηκαν κατά 7,3% οι αιτήσεις ασύλου στη Γαλλία το 2019 και συνολικά κατατέθηκαν 132.614 φάκελοι στο Γαλλικό Γραφείο Προστασίας Προσφύγων και Απάτριδων (Ofpra), όπως αναφέρει η Liberation.

Oι χώρες από τις οποίες προήλθαν οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στη Γαλλία το 2019 ήταν το Αφγανιστάν, η Γουινέα, η Γεωργία και η Αλβανία.

Παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 19,3% και οι απελάσεις ξένων που διέμεναν παράνομα στη Γαλλία, με 23.746 άτομα να απομακρύνονται από τη χώρα.

Μετανάστες είναι, εξάλλου, και τα ιγκουάνα στη Φλόριντα, αφού δεν ανήκουν στον ενδημικό πληθυσμό της άγριας ζωής στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτός είναι και ο λόγος που γίνονται μέρος ενός σπάνιου φαινομένου, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προειδοποίησε για βροχή από παγωμένα ιγκουάνα εξαιτίας των ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών (4,44 βαθμοί Κελσίου) για τη Φλόριντα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σε τέτοιες συνθήκες τα ψυχρόαιμα ερπετά παγώνουν και χάνουν τη λαβή τους στα δέντρα, όπου έχουν σκαρφαλώσει, με συνέπεια να πέφτουν στο έδαφος.

Δεν χάνουν, πάντως, τη ζωή τους, αν και όλοι τα περνούν για πεθαμένα.

Όσοι ζουν στη Φλόριντα είναι πλέον σχετικά εξοικειωμένοι με τη θέα των παγωμένων ιγκουάνα στις αυλές και τις πισίνες τους, καθώς αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε χειμώνα.

Ωστόσο, όταν τα ιγκουάνα είναι δραστήρια, κάνουν αρκετές ζημιές στις υποδομές, καθώς σκάβουν λαγούμια για να εναποθέσουν τα αυγά τους, ενώ αφήνουν τα περιττώματά τους σε αυλές και πισίνες.

Αλλά μόλις έρθει ο χειμώνας και αρχίσουν να παγώνουν, ζεσταίνουν τις καρδιές και των πιο ορκισμένων εχθρών τους, που τα λυπούνται.

Όπως ο Frank Cerabino, αρθρογράφος στην Palm Beach Post, που έγραψε ότι δεν συμπαθούσε καθόλου το ιγκουάνα που ζει στον κήπο του, αλλά όταν το είδε παγωμένο μέσα στην πισίνα, το έβγαλε από το νερό για να του δώσει άλλη μία ευκαιρία στη ζωή.

Οι ειδικοί συστήνουν, πάντως, στους πολίτες να μην αγγίζουν τα παγωμένα ιγκουάνα, καθώς μπορεί να ξεπαγώσουν απότομα και να επιτεθούν αν θεωρήσουν ότι απειλούνται από κάποιον άνθρωπο.

“Όπως κάθε άγριο ζώο, θέλουν να αμυνθούν” εξηγεί στην Washington Post η Kristen Sommers από την Επιτροπή για την Προστασία της Θαλάσσιας Πανίδας και της Άγριας Ζωής στη Φλόριντα.

Μία ευχάριστη εμπειρία από τη φύση είχα, εξάλλου, την Τετάρτη στο Θυμάρι.

Όχι απλά, επειδή είδα μετά από μέρες τα αγαπημένα μου γατιά και σκυλιά, αλλά και διότι φωτογράφισα χταπόδι στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Ήμουν πολύ τυχερός, αφού σχεδόν μόλις βούτηξα το είδα στην άμμο του πυθμένα, δίπλα από μία ποσειδωνία.

Και το έβγαλα λίγο στις λιμνούλες που κάνουν τα βραχάκια στην αγαπημένη μου ακτή για μία φωτογραφία.

Με το κινητό ελλείψει υποβρύχιας μηχανής. Παρατήρησα και ότι είχε δύο κομμένα πλοκάμια, που μάλλον τα έφαγε λόγω έλλειψης τροφής.

Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο αυτό για τα χταπόδια, ενώ τα θηλυκά όταν γεννούν τα αυγά τους δεν τρώνε καθόλου, καθώς μένουν δίπλα τους και τα προστατεύουν μέχρι να εκκολαφθούν.

Στο τέλος πεθαίνουν από ασιτία, αλλά το νεκρό σώμα τους γίνεται πηγή τροφής για τα νέα χταποδάκια, χαρίζοντας τους ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή.

Παρ’ όλα αυτά, ελάχιστα θα φτάσουν στο μέγεθος που έχει το χταπόδι της φωτογραφίας.

Έτσι κι αλλιώς, ζουν 2-3 χρόνια κατά μέσο όρο.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα αφήνω πάντα ελεύθερα, αφού είναι κρίμα να μειώσεις κι άλλο μία τόσο σύντομη ζωή.

Bαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έρχεται το καλοκαιράκι. Το νιώθω! Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.