Όσα παίρνει ο άνεμος – Κατέρρευσε το τείχος του Trump


Να είναι άραγε σημαδιακό, Πιτσιρίκο, ότι κατέρρευσε από τους ισχυρούς ανέμους τμήμα από το τείχος που κατασκευάζεται με εντολή του Donald Trump στα σύνορα με το Μεξικό, όπως αναφέρει ο Guardian;

Tα ατσάλινα πάνελ ύψους 9 μέτρων άρχισαν να παίρνουν κλίση από τις ισχυρές ριπές του ανέμου στα σύνορα των πόλεων Galexico της Καλιφόρνιας και Mexicali του Μεξικού.

Το συγκεκριμένο τμήμα του τείχους ήταν υπό κατασκευή, αλλά το μπετόν δεν είχε στεγνώσει καλά, όταν άρχισε να φυσάει δυνατά, με συνέπεια τα πάνελ να γείρουν προς τη μεξικάνικη πλευρά.

Ευτυχώς, οι αρχές του Μεξικού αντέδρασαν γρήγορα και διέκοψαν την κυκλοφορία στον γειτονικό δρόμο, ενώ τα πάνελ στήθηκαν ξανά και συνεχίζονται οι εργασίες για να μετριαστεί η επίδραση από τους ανέμους, όσο η κατασκευή είναι σε εξέλιξη.

Το συγκεκριμένο τμήμα του τείχους είναι μέρος μίας ευρύτερης κατασκευής κατά μήκους 3.000 χιλιομέτρων στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Η πτώση του προκάλεσε ειρωνικά σχόλια από πολιτικούς αντιπάλους του Αμερικάνου προέδρου.

Το χτίσιμο του τείχους ήταν μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Trump το 2016, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απειλεί στη συνέχεια ότι θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να βρεθούν τα 5,7 δισ. δολ. από ομοσπονδιακούς πόρους για το “όμορφο” τείχος του.

Αργότερα, ωστόσο, ο Trump υπαναχώρησε από τις αρχικές φιλοδοξίες του και πρόσφατα είπε ότι “το τείχος μπορεί να γίνει από ατσάλι αντί για τσιμέντο, αν αυτό είναι πιο εύκολο” και θα αφορά τα τμήματα των συνόρων, που είναι ακάλυπτα.

Μιας και ο λόγος, όμως, για Μεξικό, το πτώμα του 50χρονου ακτιβιστή Homero Gomez, που είχε φτιάξει και καταφύγιο για πεταλούδες εντοπίστηκε σε ένα πηγάδι στην πόλη Ocampo της πολιτείας Michoacan, δύο και πλέον εβδομάδες μετά την εξαφάνισή του, όπως μεταδίδει το BBC.

Aν και δεν υπήρχαν εμφανή σημάδια βίας στο σώμα του, οι περίπου 200 εθελοντές που τον αναζητούσαν από τις 13 Ιανουαρίου, όταν εθεάθη για τελευταία φορά στο χωριό El Soldado, αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι είχε μπει στο στόχαστρο, εξαιτίας της δράσης του ενάντια στην παράνομη υλοτομία.

Μία από τις βασικές δραστηριότητες των συμμοριών στο Μεξικό.

Όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής ανακρίνονται, ενώ ο εισαγγελέας διέταξε να γίνει νεκροψία, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ούτε πώς εντοπίστηκε η σορός του Gomez, ο οποίος ήταν ένας ακούραστος ακτιβιστής.

Ιδιαίτερα για τη διάσωση της πεταλούδας – μονάρχης και των δασών από πεύκα και έλατα όπου διαχειμάζει.

Μάλιστα, το καταφύγιο που άνοιξε είχε ως στόχο να σταματήσει την παράνομη υλοτομία στην περιοχή, που είναι ένα από τα κύρια ενδιαιτήματα της πεταλούδας – μονάρχης.

Ο Gomez καλούσε τον κόσμο να το επισκεφτεί λίγο πριν την εξαφάνισή του.

Από το 2006 έχουν εξαφανιστεί 60 χιλιάδες άνθρωποι στο Μεξικό και οι περισσότεροι πιστεύεται ότι έπεσαν θύματα των συμμοριών.

Update για την ψυχρή εισβολή έκανε, εξάλλου, το severe-weather, υποστηρίζοντας ότι ο χιονιάς θα φτάσει μέχρι τη Βόρεια Αφρική.

Αφού πρώτα περάσει και από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο και όχι μόνο τη χερσόνησο την Ιβηρική (από όπου δεν θα περάσει καν).

Αναφέρει και τη μικρή – για την ώρα – διαφωνία των μοντέλων, με το ευρωπαϊκό να δίνει τη θέση και την κίνηση του αυλώνα πιο δυτικά στην Ευρώπη, ενώ το αμερικάνικο σαφώς πιο ανατολικά.

Η ψυχρή εισβολή θα αρχίσει την Τρίτη 4/2 από τα ανατολικά τμήματα του βόρειου Ατλαντικού και βαθμιαία θα επεκταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τον Βισκαϊκό Κόλπο (σύνορα Γαλλίας – Ισπανίας στον Ατλαντικό) και τη Γαλλία.

Την Τετάρτη 5/2 θα επεκταθεί στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Ιβηρική Χερσόνησο.

Ανάλογα και με τη μεταφορά υγρασίας, χιονοπτώσεις θα αναπτυχθούν στο μετωπικό σύστημα στην μπροστινή άκρη της ψυχρής μάζας.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες χιονιού στις Άλπεις και ίσως και στα δυτικά Βαλκάνια.

Φρέσκο χιόνι θα πέσει επίσης στη Γερμανία, την ανατολική Γαλλία, την Τσεχία και την Πολωνία, αλλά και σε τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για την ένταση της ψυχρής εισβολής στο ανατολικό κομμάτι της Ευρώπης θα χρειαστεί να περιμένουμε για 1-2 μέρες ακόμα, όπως λέει το severe-weather, για να δούμε και πώς θα έχει εξελιχθεί μέχρι τότε η πρώτη φάση της στο δυτικό τμήμα της γηραιάς ηπείρου.

Για να μην περιμένουν, όμως, οι αναγνώστες, Πιτσιρίκο, να αποκαλύψω ότι και το ευρωπαϊκό μοντέλο κατέβασε πλέον τις θερμοκρασίες στα 850hPa (σε ύψος 1.500 μέτρων στην ατμόσφαιρα, δηλαδή) στους -6 και -7 βαθμούς, πλησιάζοντας τους -8 και -9 βαθμούς του αμερικάνικου.

Αυτό σημαίνει πολλά χιόνια, καθώς υπάρχει και η ανάλογη υποστήριξη στα 500hPa (δηλαδή, θερμοκρασίες κάτω των -30 βαθμών σε ύψος 5.000 μέτρων στην ατμόσφαιρα), ενώ έχει κλειδώσει και η πορεία του συστήματος από τη βορειοδυτική προς την νοτιοανατολική Ελλάδα, δηλαδή.

Μοναδική παρηγοριά ότι τα δύο προγνωστικά μοντέλα και κυρίως το ευρωπαϊκό δίνουν κάπως εκφυλισμένο τον αυλώνα, δηλαδή, την ψυχρή αέρια μάζα που θα φτάσει στην Ελλάδα στις 6 και 7 Φλεβάρη.

Αυτό σημαίνει ότι το ψύχος μπορεί να είναι εξασθενημένο σε σχέση με αυτό που θα βιώσουν στην κεντρική Ευρώπη για παράδειγμα.

Παρηγοριά είναι επίσης ότι την Παρασκευή είδα στο Θυμάρι και την πρώτη ανθισμένη αμυγδαλιά.

Εντάξει, δύο λουλουδάκια είχε και πολλά μπουμπούκια έτοιμα να ανοίξουν.

Σαν το λουλουδάκι στην αμυγδαλιά ήταν και ο ατροφικός κάβουρας που φωτογράφισα μετά.

Έτσι τον έχω βαφτίσει εγώ, διότι είναι εύκολη λεία και η μόνη του προστασία από τους θηρευτές του είναι να κρύβεται κάτω από άδεια κοχύλια στον βυθό.

Η επιστημονική του ονομασία είναι inachum phalangium.

Επί της ουσίας μάλλον θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους χιονιάδες τελικά στην Ελλάδα, όπως μαθαίνουν να ζουν με τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, όπου μία περιοχή νότια της πρωτεύουσας Καμπέρα, που ζουν 400 χιλιάδες άνθρωποι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι φλόγες έχουν κάψει ήδη 18.500 εκτάρια γης και υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί η καταστροφή του 2003, όταν στα προάστια της Καμπέρα είχαν χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, είχαν τραυματιστεί 500 και είχαν γίνει στάχτη 470 σπίτια.

Με τη θερμοκρασία στους 40 βαθμούς οι φωτιές μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες και η χειρότερη όλων βρίσκεται μόλις 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κοινοβούλιο της αυστραλιανής πρωτεύουσας.

Έκλεισε, μάλιστα, και το αεροδρόμιο της Καμπέρα την περασμένη Πέμπτη, όταν σκοτώθηκαν και τρεις πυροσβέστες από τη συντριβή του ελικοπτέρου τους.

Συνολικά 33 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Σεπτέμβριο του 2019, χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί και πάνω από 11 εκ. εκτάρια γης έχουν καεί.

Παρεμπιπτόντως, πολύ ωραία τα έγραψες για μία ακόμα φορά με αφορμή την κόντρα Μαρινάκη – Σαββίδη, Πιτσιρίκο.

Αφήνω στην άκρη τα όσα πολύ σωστά ανέφερες για τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης και περνάω σε αυτή, καθαυτή την κοινή γνώμη.

Όλους όσοι δεν καταλαβαίνουν, ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν – διότι έχουν φανατιστεί τόσο πολύ – ότι η κόντρα δεν αφορά δύο ομάδες, αλλά δύο ανθρώπους.

Δεν αφορά το ποδόσφαιρο, αλλά το χρήμα. Και σίγουρα δεν αφορά όλους αυτούς που παθιάζονται και γίνονται πιόνια μίας πολιτικοοικονομικής ελίτ.

Μιας και ο λόγος για ποδόσφαιρο, νέες ταραχές ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο της Χιλής, με αφορμή τον θάνατο ενός οπαδού, τον οποίο πάτησε αστυνομικό όχημα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε πάνω από 20 αστυνομικά τμήματα, φωνάζοντας οργισμένοι και ρίχνοντας βόμβες μολότοφ, ενώ άναψαν και φωτιές, με συνέπεια ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και 46 αστυνομικοί να τραυματιστούν.

Αρκετοί σταθμοί του μετρό έκλεισαν προσωρινά, ενώ αναστολή υπήρξε και σε δρομολόγια λεωφορείων, “στην πιο βίαιη μέρα για το 2020” όπως τη χαρακτήρισε ο επικεφαλής της αστυνομίας Enrique Bassaletti.

Παρεμπιπτόντως, οι καραμπινιέροι της Χιλής έχουν βρεθεί στο στόχαστρο από τον Οκτώβριο του 2019, καθώς κατηγορούνται ακόμα και για βιασμούς, βασανιστήρια και απρόκλητη βία.

Οι διαδηλώσεις του 2019 ήταν οι πιο βίαιες μετά το 1990, οπότε και επανήλθε η δημοκρατία στη Χιλή, βυθίζοντας την πρωτεύουσα Σαντιάγκο, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στο χάος.

Μεταξύ άλλων, κάηκαν κτίρια, λεηλατήθηκαν μαγαζιά και βγήκαν τανκς στους δρόμους για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία του Πινοσέτ.

Ο άνθρωπος που σκοτώθηκε από το βαν της αστυνομίας, ήταν οπαδός της Κόλο Κόλο και έφευγε από το γήπεδο.

Ο οδηγός του βαν συνελήφθη και διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό, ενώ οπαδοί της ομάδας προγραμμάτισαν μεγάλη διαδήλωση στο κεντρικό Σαντιάγκο για να τιμήσουν τη μνήμη του.

Αν και η βία έχει υποχωρήσει τελευταία στη Χιλή, μεμονωμένα περιστατικά τροφοδοτούν την ένταση στο Σαντιάγκο και αλλού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μια και γραψατε για το Μεξικό, μέσα στον Φεβρουάριο θα δούμε τα νέα επεισόδια του Narcos, που έχουν γυριστεί στο Μεξικό. Και μετά θα έρθει το καλοκαίρι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.