Όταν ο Χάρι κλέφτηκε με τη Μέγκαν


Θερμό ήταν το ξεκίνημα του 2020 για τα 2/3 των ανατολικών ΗΠΑ (γιατί μήπως τα Χριστούγεννα είχε κρύο;) και οι θερμοκρασίες τόσο οι υψηλές της ημέρας, όσο και οι χαμηλές της νύχτας θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, απειλώντας να καταρρίψουν πολλά ρεκόρ σε μία περίοδο που συνήθως είναι η ψυχρότερη του έτους, όπως επισημαίνει το Accuweather.com.

Οι θερμές αέριες μάζες θα εξαπλωθούν γύρω από την κοιλάδα του Μισισίπι, περιμετρικά των καταιγίδων που θα σημειωθούν εκεί, ενώ θα προέρχονται από τον κόλπο του Μεξικού και τον Ατλαντικό.

Η κυκλοφορία γύρω από την καταιγίδα θα δημιουργήσει ισχυρούς και θερμούς ανέμους και μπορεί να υπάρξουν πτώσεις δέντρων, διακοπές ρεύματος και καθυστερήσεις πτήσεων.

Οι θερμοκρασίες, όμως, στα Μεσοδυτικά και την κοιλάδα του Οχάιο αναμένεται να φτάσουν τους 50 βαθμούς Φαρενάιτ, δηλαδή, 50-32=18/1,8= 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά και τους 60 F (+15 Κελσίου) στο Ιλινόις, την Ιντιάνα, το Οχάιο και το νότιο Μίτσιγκαν.

Στο Τενεσί μπορεί να ξεπεράσουν τους 70 F (+21 K) και στη νότια Λουιζιάνα, το Μισισίπι και την Αλαμπάμα θα αγγίξουν τους 80 F (+26 K), ενώ στη Νέα Ορλεάνη, το Νάσβιλ, το Κλίβελαντ και το Σινσινάτι μπορεί να καταρριφθούν ρεκόρ δεκαετιών.

Το πόση ζέστη θα κάνει εξαρτάται και από τα ύψη βροχής, διότι αν και ο ήλιος διανύει μικρή διαδρομή αυτή την εποχή του χρόνου, θερμαίνει και πάλι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν δεν υπάρχει εισβολή αρκτικού αέρα, αλλά ακόμα κι όταν δεν λάμπει κάνει πολλή ζέστη για Ιανουάριο.

Ανάλογες θερμοκρασίες επιπέδου Απριλίου θα έχουν η Ουάσινγκτον (70F / +21K) και η Νέα Υόρκη και η Βοστώνη (αμφότερες 60F /+15 K.), ενώ στα νοτιοανατολικά θα καταγραφούν και 80 βαθμοί Φαρενάιτ, δηλαδή, πάνω από 26 βαθμοί Κελσίου.

Σε πάνω από 100 μέρη μπορεί να σπάσουν ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών από αυτό το κύμα ζέστης.

Από τις 21 Δεκεμβρίου η μοναδική μέρα που οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα είναι η Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, ενώ και στη συνέχεια δεν θα κάνει κρύο, αφού θα έρθουν αέριες μάζες από τον Ειρηνικό και όχι αρκτικής προέλευσης.

Αντίθετα η 9η Ιανουαρίου ήταν η 20η συνεχόμενη μέρα από τις 22 Δεκεμβρίου που οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από τους μέσους όρους τουλάχιστον στη νότια Αττική και τη μόνιμα παγωμένη πια αγαπημένη μου ακτή όπου πλέον κολυμπούν κυρίως μόνο κακαρέλοι, καλόγριες και σαργοί.Από τότε που μπήκε ο χειμώνας, δηλαδή.

Ένας χειμώνας με πάρα πολλές και επίμονες βροχές από τις 13 Νοέμβρη και μικρά διαλείμματα, σχεδόν κάθε βδομάδα.

Ένας χειμώνας με ισχυρούς και παγωμένους ανέμους.

Ένας χειμώνας με ισχυρό πλέον παγετό (θερμοκρασίες υπό του μηδενός και ολικό παγετό έχουμε όταν όλη τη μέρα η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει το 0) σε μεγάλο μέρος της χώρας κάθε πρωί.

Την ίδια στιγμή η Ισπανία, στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Ελλάδα έχει 1,5 μήνα τώρα σερί 20άρια.

Θα μπορούσε να είχε κάτσει η μπίλια ανάποδα και να τα έχουμε εμείς.

Πολύ εύκολα, έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και θα γίνει και στο μέλλον.

Αυτό που βλέπουμε, δηλαδή, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης – και της Αμερικής – όντως δεν βιώνει ψυχρό χειμώνα, αλλά η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση.

Και η νοτιοανατολική Ελλάδα ακόμα περισσότερο.

Τα έγραψε και ο Μιχάλης, ένας νέος άνθρωπος, για την Κρήτη, η οποία να σημειώσω ότι πέρσι έκανε και πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης, φέτος δέχεται επίσης υπέρογκες ποσότητες νερού, καθώς επηρεάζεται και αυτή από τις αλλεπάλληλες ψυχρές εισβολές στα ανατολικά προσήνεμα (νότια Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια – Αττική, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) και έχει επίσης και πάρα πολλά χιόνια στους ορεινούς όγκους της.

Και είναι όντως πιο ωραία να βλέπεις τα καιρικά φαινόμενα στη φύση, Πιτσιρίκο, αλλά είναι και πολύ μεγαλύτερη ταλαιπωρία τον χειμώνα, με τον κίνδυνο μίας καταστροφής να ελλοχεύει συνεχώς.

Ακόμα και να μην κινδυνέψεις, η ταλαιπωρία είναι δεδομένη.

Αρκεί να φανταστεί κανείς ανθρώπους που ζουν σε μικρά νησιά, όπου κάνει να πάει πλοίο και 10-15 μέρες καμιά φορά, ανθρώπους που αποκλείονται από τα χιόνια χωρίς ρεύμα σε ημιορεινά χωριά, ανθρώπους που πλημμυρίζουν τα σπίτια τους – και αυτούς τους καταλαβαίνω γιατί και το δικό μας βάζει νερά με τις βροχές και πρέπει να είσαι συνέχεια με πανιά και τη σφουγγαρίστρα, μέχρι να ξαναβγεί (πότε άραγε;) ο ήλιος.

Επί της ουσίας, ο φετινός χειμώνας είναι μία απογοήτευση, γιατί οι πιθανότητες να έχει αυτή την εξέλιξη δεν ήταν πάνω από 10%. Με δεδομένο ότι και πέρσι, αλλά και το 2017 έκανε πολύ κρύο, φέτος ήταν η σειρά – με βάση και τον φυσικό νόμο περί “διόρθωσης” – για ήπιο χειμώνα.

Αλλά τελικά βιώνουμε και πάλι -όσοι ταλαιπωρούμαστε από τα καιρικά φαινόμενα- μία απογοήτευση με πλημμυρισμένα δωμάτια και σπασμένα τζάμια και κλαδιά.

Απογοητευμένα αλλά και πληγωμένα δηλώνουν, εξάλλου, και τα μέλη της βασιλικής οικογένεια από την απόφαση του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ να την εγκαταλείψουν ουσιαστικά, αποποιούμενοι των ρόλων τους, όπως μεταδίδει το BBC.

Μάλιστα, ο πρίγκιπας Harry και η Meghan δεν ενημέρωσαν τη βασίλισσα ούτε κανένα άλλο μέρος της οικογένειας, πριν ανακοινώσουν την απόφασή τους.

Το Μπάκιγχαμ ήταν στο “σκοτάδι” για το θέμα και ο ειδικός ανταποκριτής του BBC Peter Hunt είπε ότι “αν και δεν χρησιμοποιώ την έκφραση “δεν έχει προηγούμενο”, δεν θυμάμαι ανάλογο περιστατικό στο παρελθόν”.

Ο Harry και η Meghan υποστήριξαν ότι πήραν την απόφαση μετά από πολλή σκέψη και συζήτηση.

Θα μοιράζουν πλέον τον χρόνο τους μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Βόρειας Αμερικής, συνεχίζοντας να τιμούν το καθήκον τους προς τη βασίλισσα και την Κοινοπολιτεία.

Με αυτόν τον τρόπο το ζευγάρι θα μπορέσει να μεγαλώσει το γιο του με εκτίμηση προς τη βασιλική του παράδοση, αλλά και παρέχοντας στην οικογένεια την απόσταση που χρειάζεται για να εστιάσει στο επόμενο κεφάλαιο της ζωής της.

Η Meghan είναι Αμερικανίδα και έχει ζήσει μαζί με τη μητέρα της και εργαστεί ως ηθοποιός στον Καναδά, όπου θα μένουν πλέον με τον Harry για μεγάλο διάστημα, όπως αποκάλυψε η Sun.

Επίσης, το ζευγάρι ανακοίνωσε ότι δεν θα λαμβάνει πλέον χρηματοδότηση από το Παλάτι και θα είναι οικονομικά ανεξάρτητο.

Το Παλάτι εισέπραξε 82 εκ. στερλίνες από το υπουργείο Οικονομικών για την περίοδο 2018-19, με μόνο το 5% του συγκεκριμένου ποσού να διοχετεύεται στο γραφείο του Harry και της Meghan.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν, ωστόσο, ότι ο 35χρονος και η 38χρονη δεν θα καταφέρουν να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, ούτε να ζήσουν “μία φυσιολογική ζωή”, ειδικά τώρα που θα αυξηθεί το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τους δυο τους, μετά την κίνηση στην οποία προχώρησαν.

Δύσκολα επίσης θα μπορέσουν να ζήσουν “κανονικά” στον Καναδά, καθώς θα χρειαστούν ασφάλεια με τόσα ΜΜΕ να είναι στραμμένα πάνω τους.

Κάτι ανάλογο υποστήριξε και ο εκπρόσωπος τύπου της βασίλισσας, που ανέφερε ότι αποτελεί ερωτηματικό πώς το αντρόγυνο θα υλοποιήσει το σχέδιό τους, αλλά και τι θα γίνει με την ασφάλειά του, δηλαδή, ποιος θα την εγγυηθεί, η Scotland Yard ή, ο Καναδάς;

Αναλυτής του BBC κάνει λόγο για μεγάλο ρήγμα ανάμεσα στον Harry και τη Meghan από τη μία και την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια από την άλλη.

Και προσθέτει ότι γεννιούνται πολλά ερωτηματικά:

Ποιοι θα είναι οι νέοι τους ρόλοι, πού θα ζουν, ποιος θα πληρώνει και ποια θα είναι η σχέση τους με τη βασιλική οικογένεια.

Όσον αφορά την τελευταία, ο αναλυτής υπογραμμίζει και ότι οι εξελίξεις έρχονται λίγους μήνες μετά την αποχώρηση του Πρίγκιπα Andrew από αυτήν, επειδή είχε σχέσεις με τον Jeffey Epstein, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξoυαλικές επιθέσεις και αυτοκτόνησε στη φυλακή.

Σημάδια ότι ο Harry και η Meghan που θεωρούνταν μία νότα ανανέωσης της βασιλικής οικογένειας, δεν ήταν ευτυχισμένοι στους κόλπους της είχαν φανεί από τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τον εκδότη του BBC Nicholas Witchel.

Για παράδειγμα, η νομική διαδικασία που ξεκίνησε η Δούκισσα του Σάσεξ τον Οκτώβριο του 2019 για τη δημοσίευση προσωπικών επιστολών της.

Ο Harry είχε πει τότε ότι η γυναίκα του ήταν ένα ακόμα θύμα των βρετανικών ταμπλόιντ μέσω μίας αδίστακτης και αμείλικτης προπαγάνδας.

Η Meghan είχε δηλώσει ότι η μητρότητα ήταν πολύ σκληρή για την ίδια, εξαιτίας του υπερβολικού ενδιαφέροντος από τον τύπο και ότι “κανένας δεν ρωτάει αν είμαι καλά”.

Στο περιθώριο της ανακοίνωσης του, το ζευγάρι ανέφερε ότι θα υιοθετήσει μία αναθεωρημένη προσέγγιση των μέσων ενημέρωσης και θα ασχοληθεί με νέους και ανερχόμενους δημοσιογράφους.

Θα αποσυρθεί επίσης από το ισχύον σύστημα, κατά το οποίο δημοσιογράφοι έχουν αποκλειστική πρόσβαση για να καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες των μελών της βασιλικής οικογένειας, στην οποία ο Harry είναι ο έκτος στη σειρά διάδοχος της βασίλισσας Ελισάβετ, μετά τον Κάρολο, τον Ουίλιαμ και τα τρία παιδιά των δύο γιων της Νταϊάνας.

Σε απλή μετάφραση, ο Χάρι και η Μέγκαν αποφάσισαν να ζήσουν σαν κανονικοί άνθρωποι, οπότε κλέφτηκαν, όπως θα λέγαμε και στην Ελλάδα.

Μπράβο στα παιδιά και μακάρι να γίνει η αρχή του τέλους για αυτή τη φαρσοκωμωδία που λέγεται βασιλική οικογένεια στην Αγγλία.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είμαι πολύ απογοητευμένος από τον καιρό στην Ελλάδα αλλά και στο Ιλινόις. Σκέφτομαι να πάω να ζήσω στο βόρειο πόλο που έχει καλό καιρό. Εκεί να έρθουν να ζήσουν και ο Χάρι με την Μέγκαν, ώστε να μην κινδυνεύουν από την κακία των ανθρώπων αλλά μόνο από τις πολικές αρκούδες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.