H Φινλανδία δεν σκοπεύει να καθιερώσει την τετραήμερη εργασία

Πιτσιρίκο, σχεδόν 62 χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται από το 2006 μέχρι σήμερα στο Μεξικό, κυρίως εξαιτίας του πολέμου των ναρκωτικών, που μαίνεται τα τελευταία έξι χρόνια, όπως εξηγεί το Skynews.

Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία, οι αγνοούμενοι ήταν περίπου 41 χιλιάδες, αλλά ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 50%.

Οι αρχές έχουν ανακαλύψει μέχρι στιγμής 1.124 πτώματα σε 873 πρόχειρους τάφους.

Η Εθνική Επιτροπή Ερευνών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι στους πρώτους 13 μήνες των εργασιών της μόνο το 1/3 των σορών αναγνωρίστηκαν, και μόνο το 1/4 παραδόθηκαν στους συγγενείς των θυμάτων.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μία βάση δεδομένων DNA για να γίνεται πιο εύκολα η αναγνώριση των νεκρών, αλλά χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Οι περισσότεροι αγνοούμενοι και πρόχειροι τάφοι βρίσκονται στην πολιτεία Tamaulipas στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το 1/3 από τις σορούς που εντοπίστηκαν τους τελευταίους 13 μήνες βρίσκονταν σε τρεις από τις συνολικά 31 πολιτείες, στη Sinaloa (βόρεια), τη Βερακρούζ στον κόλπο του Μεξικού και στην Colima στην ακτή του Ειρηνικού.

Ωστόσο, τελευταία πολλές εξαφανίσεις έχουν αναφερθεί και στην κεντρική πολιτεία Jalisco, όπου εδρεύει και το ομώνυμο καρτέλ ναρκωτικών.

Η Karla Quintana, η επικεφαλής του Εθνικού Μητρώου Καταγραφής Αγνοούμενων, δήλωσε ότι επισήμως ο αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται είναι 61.637 και το 26% είναι γυναίκες, ενώ τα ίχνη του 97% χάθηκαν από το 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Felippe Calderon έβγαλε στον δρόμο τον στρατό για να καταπολεμήσει τους διακινητές ναρκωτικών.

Aπό θύμα βιασμού, όπως η ίδια κατήγγειλε, κατέληξε να της επιβληθεί, εξάλλου και ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο λόγος για μία 19χρονη έφηβη από τη Βρετανία, που είχε καταγγείλει ότι τη βίασε μία παρέα Ισραηλινών και ότι εξαναγκάστηκε να αποσύρει την κατηγορία, με συνέπεια να καταδικαστεί από δικαστήριο της Κύπρου, όπου εκτυλίχθηκε η περίεργη και σκοτεινή αυτή υπόθεση.

Μία υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο στη Βρετανία, με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα να υποστηρίζουν ότι η κοπέλα δεν είχε μία δίκαιη δίκη και ότι εξαναγκάστηκε από την αστυνομία να αποσύρει την καταγγελία της.

Ακτιβιστές πραγματοποίησαν, μάλιστα, διαδήλωση έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου στο Παραλίμνι της Κύπρου.

Οι δικηγόροι της ενημέρωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση για να “καθαρίσει” το όνομά της και υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκαν η αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματά της.

Η κοπέλα που παρά το γεγονός ότι της αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του λευκού ποινικού μητρώου και του νεαρού της ηλικίας της, δεν απέφυγε την ποινή, καθόταν σιωπηλή δίπλα στους δικηγόρους της, καθώς έχει υποστεί μετατραυματικό σοκ.

Λίγο πιο μακριά, περίπου 150 διαδηλωτές φώναζαν “το να κατηγορείς το θύμα είναι ένας δεύτερος βιασμός” και “ντροπή στη δικαιοσύνη της Κύπρου”.

Η κοπέλα επιμένει ότι δέχτηκε σεξoυαλική επίθεση και ότι πιέστηκε να αλλάξει την αρχική της κατάθεση μετά από ολονύκτια ανάκριση από την αστυνομία, χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

Μάρτυρας υπεράσπισης, πρώην κρατικός εγκληματολόγος – παθολόγος, δήλωσε ότι τα τραύματά της παραπέμπουν σε βιασμό.

Αρχικά τέθηκαν υπό κράτηση 12 νεαροί Ισραηλινοί, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, όταν η 19χρονη από τη Βρετανία απέσυρε τις κατηγορίες.

O Boris Johnson, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κοπέλα θα επιστρέψει τελικά στη Βρετανία, υποστήριξε ότι θα συνεργαστεί με τις κυπριακές αρχές για να μην υπάρξει ποτέ ξανά ανάλογη υπόθεση.

Η βρετανική πλευρά κατέστησε επίσης σαφές στις κυπριακές αρχές ότι έχει πολλές αμφιβολίες για το αν έγινε μία δίκαιη δίκη.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, θέμα ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους Βρετανούς για την Κύπρο, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab.

Απλά κάποιοι καλούν τους Βρετανούς να μην πηγαίνουν διακοπές στην Κύπρο, που είναι ένας δημοφιλής προορισμός για αυτούς.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ενδέχεται να δώσει, εξάλλου, χάρη στη νεαρή γυναίκα, σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων, αν και κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ανώριμη ενέργεια.

Ακόμα και σε μία τέτοια περίπτωση θα ασκηθεί έφεση, διότι η χάρη δεν “καθαρίζει” το ποινικό της μητρώο.

Δραματική είναι, εξάλλου, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τις ιρανικές ρουκέτες που έπληξαν αμερικάνικες βάσεις στο Ιράκ, με την Τεχεράνη, ωστόσο, να υποστηρίζει ότι δεν θέλει πόλεμο, αλλά ότι θα δώσει μία συντριπτική απάντηση σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ και σε αντίποινα για τη δολοφονία του Qassem Soleimani.

“Ευχαριστούμε τους Φρουρούς της Επανάστασης για την επιτυχημένη επιχείρηση, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια θα έχει και την ανάλογη συντριπτική απάντηση” ανέφερε ανακοίνωση στο Twitter.

Το Ιράν δεν θέλει, λοιπόν, πόλεμο και η Φινλανδία δεν θέλει να καθιερώσει την τετραήμερη εργασία, όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στη Le Monde η 34χρονη πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας Sanna Marin, λέγοντας ότι “δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην κυβερνητική ατζέντα”.

Την ιδέα για την τετραήμερη εργασία είχε βάλει, βέβαια, η ίδια στο τραπέζι τον Αύγουστο του 2019, αλλά τότε ήταν απλά υπουργός Μεταφορών.

“Μυστήριο” χαρακτήρισαν, εξάλλου, από το γραφείο τύπου της φινλανδικής κυβέρνησης το γεγονός ότι με την έλευση του 2020 το θέμα ανακινείται στα social media.

Ίσως και επειδή η 34χρονη Φινλανδή πρωθυπουργός αντιπροσωπεύει μία νέα γενιά σοσιαλδημοκρατών, οικολόγων και φεμινιστών, πολλοί την παρομοιάζουν με τη Νεοζηλανδή ομόλογό της Jacinda Arden, οπότε πιστεύουν ότι είναι η πλέον κατάλληλη για να θεσμοθετήσει μία μεγάλη καινοτομία, όπως η τετραήμερη εργασία.

H Daily Mail έγραψε, μάλιστα, στην ιστοσελίδα της με τίτλο “Η Φινλανδία είναι έτοιμη να εισάγει την τετραήμερη και εξάωρη εργασία, σύμφωνα με σχέδιο της 34χρονης πρωθυπουργού Sanna Marin” ένα κείμενο το οποίο διαβάστηκε 573 χιλιάδες φορές.

Και στις 2 Ιανουαρίου το σάιτ New Europe υπενθύμιζε ότι όταν ήταν υπουργός Μεταφορών η νυν πρωθυπουργός είχε μιλήσει ανοιχτά για την τετραήμερη εργασία, οπότε μπορεί να επανέλθει τώρα, αν και η ίδια δεν έχει δείξει καμία τέτοια πρόθεση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Η Sanna Marin είχε κάνει στις 17 Αυγούστου 2019 κατά τις εκδηλώσεις για τα 120 χρόνια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Φινλανδίας την πρόταση για “τέσσερις μέρες και έξι ώρες εργασίας”, θέτοντας και τα ακόλουθα ρητορικά ερωτήματα.

“Γιατί να μην είναι αυτό το επόμενο βήμα;

Το οκτάωρο είναι η απόλυτη αλήθεια; Νομίζω ότι ο κόσμος θα ήθελε να περνάει περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές του, να κάνει τα χόμπι του, να ασχολείται με άλλες πλευρές της ζωής, όπως η τέχνη”.

Όλα αυτά δεν είναι κάτι καινούριο για τη χώρα των 5,5 εκ. ανθρώπων στον ευρωπαϊκό βορρά, καθώς μεταξύ 1996 και 1998 σε 20 κοινότητες 2.000 εργαζόμενοι δούλευαν για έξι ώρες τη μέρα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Το εγχείρημα, όμως, τελικά εγκαταλείφθηκε.

Το 2016 η κεντροδεξιά κυβέρνηση αύξησε στο όνομα της ανταγωνιστικότητας το ωράριο εργασίας, χωρίς την αντίστοιχη μισθολογική αποζημίωση, με στόχο να διπλασιάσει την παραγωγικότητα.

Στις 19 Αυγούστου 2019 η Sanna Marin είχε γράψει στο Twitter ότι “το οκτάωρο ήταν μία κοινωνική κατάκτηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και η τετραήμερη και εξάωρη εργασία με αξιοπρεπή μισθό μπορεί να φαντάζει ουτοπία σήμερα, αλλά να είναι πραγματικότητα στο μέλλον”.

Θα είναι επιβεβλημένη, πάντως, στο άμεσο μέλλον η τετραήμερη εργασία στη Φινλανδία, αφού όπως πάει η κατάσταση με το κλίμα σε λίγα χρόνια θα έχουν περισσότερη ζέστη εκεί από ό,τι η Ελλάδα, που φαίνεται ότι θα καταντήσει η παγωμένη γωνίτσα της Ευρώπης.

Φαίνεται, άλλωστε, και στη φωτογραφία ο ηλιόλουστος καιρός της Φινλανδίας και η Sanna Marin να κυκλοφορεί με κοντομάνικο, ενώ εδώ φοράμε δυο, δυο τα πουλόβερ και τις κολεγιακές.

Eιδικά στο Θυμάρι, που ο βοριάς φέρνει σύννεφα ξανά και ξανά πάνω από τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Το χειρότερο είναι ότι μας έσπασε ένα τζάμι διαμέτρου 2 μέτρων πάνω σε τραπέζι και ότι αναγκάστηκε να έρθει συνεργείο της πυροσβεστικής για να κόψει κλαδιά δέντρων που είχαν λυγίσει και κρέμονταν επικίνδυνα πάνω από το περίπτερο και την παραλία.


Τουλάχιστον, στέγνωσε τα νερά της βροχής που είχαν μπει ακόμα και μέσα στο σπίτι -στο υπόγειο παραμένουν λίγα, αλλά θα εξατμιστούν προσεχώς κι αυτά- και υπάρχουν και άλλα ευχάριστα νέα.

Το γατάκι που υιοθετήθηκε την Τετάρτη το πρωί που πήγα στην Π. Φώκαια για ψωμί.

Του πήρα -δωρεάν μου το έδωσε η φουρνάρισσα- ένα λουκανικοτυροπιτάκι κι εκεί που το έτρωγε μας είδε ένας κύριος που έχει 17 γάτες και τέσσερις σκύλους και το μάζεψε κι αυτό, λέγοντας ότι θα του δώσει και αντιβίωση γιατί είχε τσίμπλες το ματάκι του (ένδειξη ότι μία γάτα είναι άρρωστη).

Μας περνάει όλους τους Θυμαριώτες μαζί σε γάτες και σκυλιά που έχει υιοθετήσει ο συγκεκριμένος κύριος.

Κι εγώ, βέβαια, τους περνάω όλους σε μπάνια.

Στα παγωμένα, αλλά και κρυστάλλινα νερά, στο απέραντο γαλάζιο που νιώθεις σαν ο χειμώνας να μην έρχεται ποτέ.

Άλλωστε, στον βυθό είναι πάντα καλοκαίρι.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εμείς εδώ στο κέντρο της Αθήνας έχουμε ζέστη και λιακάδα σαν τη Φινλανδία. Για το Μεξικό τα έχουμε μάθει όλα από το Narcos, το El Chapo κλπ. Διαχέει την γνώση για το εμπόριο ναρκωτικών το Netflix. Τέσσερις μέρες εργασίας την εβδομάδα είναι πάρα πολλές. Μια μέρα δουλειά το πολύ. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.