To insanity and beyond (Στην παράνοια και ακόμα παραπέρα)

Πολλά ήταν τα ειρωνικά σχόλια που έγιναν μετά την παρουσίαση της διαστημικής στολής παραλλαγής των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Skynews.

Kι αυτό διότι είχε πάνω σχέδια με δέντρα και δάση, όπως συνηθίζεται στις στρατιωτικές στολές.

“Πόσα δέντρα περιμένετε να δείτε στο διάστημα;” ήταν ένα εύστοχο σχόλιο που έγινε στο Twitter.

Ένας άλλος χρήστης των social media έγραψε ότι “το διάστημα είναι μαύρο”, ενώ η εξήγηση που έδωσε ένας τρίτος ήταν ότι “η διαστημική δύναμη των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει εισβολή στο δάσος της Σελήνης Endor”.

Mετά τα βιτριολικά αυτά σχόλια, η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ δικαιολογήθηκε, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί τις στολές παραλλαγής για να μην φτιάξει άλλες και μπει σε περιττά έξοδα.

Ο Donald Trump ίδρυσε τη συγκεκριμένη Δύναμη τον περασμένο μήνα, ισχυριζόμενος ότι το διάστημα θα είναι το νέο πεδίο των μαχών και υπογράφοντας παράλληλα την Πράξη Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας, συνολικού κόστους 1,4 τρισ. δολ.

Από το ποσό αυτό θα χρηματοδοτηθεί και η κατασκευή του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

To insanity and beyond (στην παράνοια και ακόμα παραπέρα), όπως γράφει πάνω από μία καρικατούρα του Trump που ανέβασαν στο Twitter.

Και γιατί όχι; Όλα μπορούν να γίνουν τελικά.

Εδώ διαθέσιμος για διάλογο και για έναν νέο τύπο σχέσεων με τις ΗΠΑ δηλώνει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, γράφει η Le Monde, επικαλούμενη ρεπορτάζ της Washington Post.

“Aν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν νέο τύπο σχέσεων” δήλωσε σχετικά ο Maduro.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι αν ο Donald Trump άρει τις κυρώσεις σε βάρος του Καράκας, οι αμερικάνικες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τους πετρελαϊκούς πόρους της Βενεζουέλας.

“Μία σχέση σεβασμού και διαλόγου είναι μία κατάσταση από την οποία όλοι θα βγουν κερδισμένοι, ενώ από μία συγκρουσιακή σχέση τελικά θα είναι όλοι χαμένοι” εξήγησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Αυτή ήταν και η πρώτη συνέντευξη, ή έστω οι πρώτες δηλώσεις, που έκανε ο Maduro σε μία μεγάλη αμερικάνικη εφημερίδα από τον Φεβρουάριο του 2019, όταν είχε αποκλείσει τότε τα διεθνή μέσα από τη Βενεζουέλα.

Οι ΗΠΑ και καμιά 50αριά ακόμα χώρες είχαν αναγνωρίσει έναν μήνα νωρίτερα τον Juan Guaido ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Guaido, ζήτησε νέες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι ο Maduro είχε επικρατήσει με απάτη σε εκείνες του 2018.

Ο Nicolas Maduro που διαδέχτηκε το 2013 τον Hugo Chaves στην εξουσία, έχει από την πλευρά του τη στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας.

Έγιναν και συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση του Maduro και την αντιπολίτευση του Guaido με πρωτοβουλία της Νορβηγίας, αλλά διακόπηκαν τον Αύγουστο του 2019.

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2020 η Ουάσινγκτον στηρίζει τις διαπραγματεύσεις στη Βενεζουέλα, με την προοπτική μίας μεταβατικής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και θα βάλει τέλος στην κρίση.

Η πολιτική ένταση έρχεται ως συνέπεια μίας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, της χειρότερης στην ιστορία της χώρας.

Τη Δευτέρα 13/1 το κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση υπολόγισε τον πληθωρισμό για το 2019 στο 7.374%, έναντι 1.700.000% που ήταν το 2018.

Τον Οκτώβριο του 2019 σε μία σπάνια κίνηση η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας αναγνώρισε την άθλια κατάσταση της οικονομίας και ότι το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 26,8% το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Παρά το άνοιγμα του Nicolas Maduro στις ΗΠΑ, ο Juan Guaido είναι αυτός που θα συναντηθεί με τον Αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo στην Κολομβία, όπου βρέθηκε παρά την απαγόρευση εξόδου από τη Βενεζουέλα που του έχει επιβληθεί, προκειμένου να παραστεί σε ένα συνέδριο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στη συνέχεια ο Guaido θα μεταβεί και στην Ελβετία για να δώσει το παρών και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αλλά και για να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν την πίεση προς τον Maduro.

Kάποιοι στη Βενεζουέλα ελπίζουν να συναντηθεί ο Guaido και με τον Trump.

Προς το παρόν, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κολομβίας Ivan Duque, ο οποίος τις χαρακτήρισε εποικοδομητικές, επισημαίνοντας και τη σημασία της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη γειτονική χώρα.

Την ευγνωμοσύνη του προς τον Duque εξέφρασε από την πλευρά του ο Guaido και πρόσθεσε ότι “αυτό το ταξίδι θα δημιουργήσει τις συνθήκες που θα μας οδηγήσουν στην ελευθερία και θα επιστρέψω στην πατρίδα με καλά νέα”.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο Guaido είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος και αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ και άλλα 50 κράτη, αλλά ένα χρόνο μετά ο Maduro παραμένει ακλόνητος στην εξουσία.

Πρόσφατα εκτυλίχθηκε ένα ακόμα επεισόδιο στην κόντρα τους, όταν ο Maduro προσπάθησε ανεπιτυχώς να βάλει άλλον πρόεδρο στην Εθνοσυνέλευση, αλλά τελικά ο Guaido επανεξελέγη, δεχόμενος και τα συγχαρητήρια του Pompeo.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας χαρακτηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης “σκυλάκι των ΗΠΑ”, που τον χρησιμοποίησαν για να κάνουν πραξικόπημα.

Από τη Νότια ας περάσουμε, όμως, στη Βόρεια Αμερική, καθώς έσπασαν σιδηροδρομικές γραμμές στον Έντμοντον του Καναδά από το ψύχος, που ως γνωστόν προκαλεί συστολή των στερεών, επομένως και των μετάλλων, ενώ πάγωσαν και οι μπαταρίες των αυτοκινήτων, όπως εξηγεί το Accuweather.

Στην Αλμπέρτα καταγράφηκαν θερμοκρασίες -40 βαθμών Κελσίου, για τις ακτές της Βρετανικής Κολομβίας εκδόθηκε προειδοποίηση για αρκτική εισβολή, ενώ το Κάλγκαρι ήταν τις προηγούμενες μέρες πιο κρύο από τον σταθμό Amundsen – Scout στο Νότιο Πόλο, που έχει πάρει το όνομα των δύο ερευνητών, οι οποίοι τόλμησαν πριν από έναν και πλέον αιώνα το αδιανόητο τότε ταξίδι στα βάθη της Ανταρκτικής.

Το ψύχος ήταν τόσο έντονο, που ακυρώθηκε πρόσφατα και η παρέλαση των αυτοκρατορικών πιγκουίνων (να και κάτι καλό, αφού τα φυλακίζουν άδικα τα πλάσματα της φύσης στους ζωολογικούς κήπους), αλλά δεν εμπόδισε κάποιους να κάνουν πειράματα με σαπουνόφουσκες και βραστό νερό που πάγωναν αμέσως μόλις έρχονταν σε επαφή με τον αέρα.

Παγωνιά επικρατεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες -6,8 βαθμών στο Βόρειο Γιορκσάιρ στην Αγγλία και -6,2 βαθμών στη Βόρεια Ιρλανδία, όπως αναφέρει το Skynews.

Ωστόσο, οι κρύες νύχτες αντισταθμίζονται από τις ηλιόλουστες μέρες, που οφείλονται και στο ρεκόρ υψηλών πιέσεων, που έφτασαν τα 1050,5 milibars στην Ουαλία, στο μεγαλύτερο επίπεδο από τις 16 Ιανουαρίου 1957, όταν η ατμοσφαιρική πίεση είχε ανέλθει τότε στα 1050,9 milibars (συνήθως η ατμοσφαιρική πίεση είναι γύρω στα 1020 mb, στα 1030 mb θεωρείται υψηλή και κάτω από τα 1000 mb πολύ χαμηλή).

Αυτές οι πολύ υψηλές πιέσεις μπορεί να επηρεάσουν, εξάλλου, τα ραδιοκύματα και κάποια τηλεοπτικά κανάλια να μην έχουν (καλό) σήμα στη Βρετανία.

Και λιακάδα έχουν και γλιτώνουν από το χαζοκούτι, δηλαδή, στην Αγγλία.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που από τη Συννεφιασμένη Κυριακή, περάσαμε στην Βlue Monday, αφού ήταν κυριολεκτικά και μεταφορικά μουντή και μελαγχολική η Δευτέρα 20 Γενάρη που με βρήκε να τρέχω από το Ειρηνοδικείο στο ΙΚΑ και δεν πρόλαβα και την εφορία.

Από εκεί άρχισε πριν από ακριβώς ένα μήνα στις 20 Δεκέμβρη, όταν έκανα κάτι δηλώσεις τροποποιητικές αυτή η περιπέτεια με τα διαδικαστικά.

Αλλά τουλάχιστον πρόλαβα και τη βουτιά, αφού 9 το πρωί ήμουν στη δαντελένια – ναι, και του Φαλήρου – ακρογιαλιά.

Είχαμε και θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε χελιδόνια της θάλασσας και έναν θαλασσοκόρακα στον παγωμένο Σαρωνικό.

Προσπαθούσαν να του κλέψουν την τροφή τα ατίθασα γλαράκια.

Τυχερά πλάσματα οι γλάροι για δύο λόγους.

Πρώτον, δεν τα κυνηγούν οι άνθρωποι -γενικά δεν έχουν φυσικούς εχθρούς- και δεύτερον τρώνε τα πάντα, από ψαράκια και γαρίδες μέχρι… γαριδάκια.

Δεν είναι λίγοι, εξάλλου, αυτοί που πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να είσαι τυχερός, παρά ικανός.

Οι γλάροι είναι, πάντως, και τα δύο.

Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.