Αυτός ο κόσμος δεν αξίζει σωτηρία

Καλημέρα Πιτσιρίκο, έβαλα προχθές ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic, για να δείξω στον μικρό τα ζώα της σαβάνας.

Δεν πέρασαν τρία λεπτά, σφαγές, αίματα, κραυγές, κοματιασμένα κουφάρια, σάπια και σκουλικιασμένα στην οθόνη. Την κλείνω επί τόπου. Τι στο καλό, σκέφτομαι, δεν τα θυμάμαι έτσι τα ντοκιμαντέρ με ζώα από τότε που ήμουν μικρός.

Δεν ξέρω αν έχει αρχίσει και φθίνει κι άλλο το λιγοστό μυαλό που μου έχει μείνει ή πλέον η ωμή βία είναι κάτι νορμάλ παντού.

Θα μου πεις ζώα της φύσης είναι. Θα κυνηγήσουν να φάνε, θα σκοτώσουν και για πλάκα, θα ακρωτηριάσουν ένα άλλο ζώο απλά για να παίξουν ή χωρίς λόγο. Όπως κάνει και ο άνθρωπος.

Βαθιά μέσα του και ο άνθρωπος ένα ζώο είναι. Κτήνος. Ακόμα και μέσα στις πόλεις, το βλέπεις. Δεν χρειάζεται να γίνει πόλεμος. Ο άνθρωπος είναι ένα ζώο ακόμα και όταν σου μιλάει με απάθεια πίσω από ένα γκισέ, ενώ εσύ εκείνη τη στιγμή τραβάς το μεγαλύτερο δράμα της ζωής σου.

Γενικά, αυτή η ψευδαίσθηση ότι είμαστε ένα ανώτερο είδος της φύσης, είναι ηλίθια. Ντύσε ένα λιοντάρι με κουστούμι, πάλι ένα κτήνος θα είναι. Το ίδιο και ο άνθρωπος.

Θυμάμαι όταν ήμουν στην Ελλάδα είχα γάτες. Μεγάλωσα σε μια παλιά μονοκατοικία με κήπο, του ’60 και είχαμε 6-7 γάτες. Ταϊσμένες, χορτασμένες, αλλά ό,τι έβρισκαν στον κήπο το σκότωναν.

Όχι για να φάνε, αλλά για να παίξουν ή για να μας ευχαριστήσουν. Δεν ξέρω. Πάντως, ακρωτηρίαζαν τις δεκαοχτουρες και τις παρατούσαν μισο-πεθαμενες.

Το καλύτερο σε αυτή τη ζωή είναι να είσαι μακριά από τα ζώα και τους ανθρώπους. Έτσι δεν θα σε απογοητεύσει κανείς.

Δυστυχώς, υπάρχει και η τεχνολογία και πολλές φορές μαθαίνω νέα που δεν θα ήθελα να ακούσω ποτέ. Όπως το τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος στο παιδί του.

Παρά τις εξαιρέσεις, Πιτσιρίκο, αυτός ο κόσμος δεν αξίζει σωτηρία. Αξίζει να αφεθεί και να αφανιστεί μόνος του και να δημιουργηθεί ξανά.

Ακόμα και ο Θεός που έφτιαξε αυτόν τον κόσμο, έχει κάνει απανωτά λάθη. Και αν ο άνθρωπος είναι και ομοούσιος, οπως λέει και η επίσημη αντιπροσωπεία σέρβις επί της Γης, καταλαβαίνεις γιατί γίνονται όλα.

Εντάξει, για να μην κλείσω και τελείως πένθιμα, έλεος δηλαδή, μόλις σκέφτηκα ένα κρύο ανέκδοτο για να δροσιστούμε.

Τι είναι χοντρό, γλοιώδες, τρώει ό,τι βρει μπροστά του, κοστίζει πολλά λεφτά, ξέρει από μαύρες αγορές και αν το φας μπορεί και να πεθάνεις.

…. Ο Παγκαλίνος!

(Χαχα, σόρι ε;)

Δ.

(Αγαπητέ φίλε, είμαστε ζώα με ρούχα. Αλλά το ξεχνάμε και νομίζουμε πως είμαστε κάτι …υπερανώτερο. Επίσης, ξεχνάμε ότι έχουμε ένστικτα. Τα ένστικτά μας δεν είναι μόνο μοβόρικα. Μπορεί να είναι και πολύ τρυφερά. Όπως και άλλα ζώα, που βλέπεις ένα άγριο σαρκοβόρο ζώο να μην πειράζει ένα μικρό ελάφι αλλά να το προστατεύει. Πάντως, έχει μεγάλη πλάκα που καταδικάζουμε τη βία και έχουμε κάθε μέρα πτώματα στο τραπέζι μας. Σε λίγο θα καταδικάζουμε και τη βία των λιονταριών. Έχουμε λαλήσει -βάζοντας στην άκρη τα ένστικτά μας- αλλά δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.