Η απορία

Όχι, η απορία μου δεν έχει να κάνει με το πώς μια Πρόεδρος επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, η βουλευτής της ΝΔ στην Ηλεία, Διονυσία Αυγερινοπούλου, στην διάρκεια μιας συζήτησης με θέμα τις πιθανές περιβαλλοντικές παραβάσεις μιας εταιρείας συλλογής και διαχείρισης υποπροϊόντων σφαγής, πήρε θέση εναντίον της, ενώ είχε διατελέσει νομική σύμβουλος ανταγωνίστριας εταιρείας, που κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα.

«Κέχωδεν φορβάς εν άλω», ή όπως λένε οι brutal «Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι», που μια βουλευτής αβαντάρει μια εμπορική εταιρεία.

Στις χώρες των Βαλκανίων συμβαίνουν πολύ χειρότερα πράγματα.

Βουλευτές, που πληρώνονται από το Δημόσιο, υποστηρίζουν νομικά σε Δικαστήρια καταχραστές του Δημοσίου.

Υπουργοί Οικονομικών διαγράφουν από λίστες φοροδιαφυγής συγγενείς τους, απόγονους οικογένειας πρώην κατοχικών δωσίλογων, για να γλυτώσουν τα πρόστιμα της εφορίας.

Κεντρικοί τραπεζίτες, υπεύθυνοι για την τήρηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, παροτρύνουν παραμονές εκλογών τους πολίτες της χώρας τους, να βγάλουν  τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Και άλλα ανάλογα συμβαίνουν, όχι μόνο στα Βαλκάνια και στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ, αλλά και σε χώρες με πολύ υψηλότερο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Απλά, στις χώρες αυτές, το νταβατζιλίκι το αναλαμβάνουν διάφορα Lobbies ή fora.

Και θα μας πειράξει, εάν μια πρώην νομική σύμβουλος εταιρείας κατηγορεί έναν ανταγωνιστή του πρώην Εργοδότη της;

Όχι, δεν μας πειράζει. Μέσα στα συναλλακτικά ήθη των εκλεγμένων -από εμάς τους ίδιους-βουλευτών, είναι ανάλογες παρεμβάσεις και καμία εντύπωση δεν προκαλεί πια η προσφορά προστασίας ακόμη και εάν αφορά εμπόρους ναρκωτικών, διακινητές γυναικών, νονούς νυχτερινών κέντρων ή λαθρέμπορους πετρελαίου.

Για την μικροπολιτική αυτή πρακτική της πώλησης προστασίας σε ένα θέμα τοπικού ανταγωνισμού δεν είχα, λοιπόν, καμία απορία.

Βλέποντας, όμως, την φωτογραφία, που προφανώς η ίδια η βουλευτής θα έδωσε στη δημοσιότητα -και ανάλογης αισθητικής φωτογραφίες πλασάρουν και άλλοι πολλοί βουλευτές ή πολιτευτές- η απορία που μου γεννήθηκε είναι, εάν με δική τους πρωτοβουλία οι βουλευτές κρεμάνε στους τοίχους των γραφείων την φωτογραφία του αρχηγού τους ή δίνει το Κόμμα την γραμμή για σημαιοστολισμό των γραφείων, συνήθως της επαρχίας, με το πορτραίτο του αρχηγού φάτσα μόστρα.

Κάθε εύλογη απορία για ένα θέμα, με τα πολλά, καταλήγει σε δίλημμα:

Κοτσάρουν την φωτογραφία από μόνοι τους για να γλείψουν τον αρχηγό, χωρίς να διαισθάνονται ότι έτσι γελοιοποιούνται ή τους την δίνουν από το κόμμα να την βάλουν, γιατί τους θεωρούν γελοίους;

Γ.Κ.

Υ.Γ. Διαφωνώ και εγώ, σφοδρά μάλιστα, γιατί σχολιάζουν όλοι την Κατερίνα Μονογυιού, Miss Beauty του 2003 σε Πελοποννησιακά καλλιστεία.
Καλύτερα να διαβάζει κάποιος συλλαβιστά παρά να προσπαθεί να μιλήσει. Γιατί το κορίτσι, όταν μίλησε μόνο του στην τηλεόραση, είπε ότι οι μετανάστες κακώς έρχονται λαθραία με βάρκες. Εκείνη, είπε, ότι δεν θα πήγαινε ποτέ με βάρκα σε μια ξένη χώρα. Τόνισε, μάλιστα, ότι παίρνει μαζί της την ταυτότητα. Πιτσιρίκο, «αγαπώ» μοντέλα.

(Αγαπητέ φίλε, οι βουλευτές και οι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας βάζουν τη φωτογραφία του προέδρου του κόμματος δίπλα στη δική τους στα γραφεία τους, για να στείλουν μήνυμα στους πελάτες-ψηφοφόρους πως οι ίδιοι είναι πολύ κοντά στον αρχηγό, οπότε μπορούν να τους κάνουν όποιο ρουσφέτι επιθυμούν. Αρκεί, βέβαια, να τους ψηφίσουν. Πάντως, επειδή ξέρω πως το μάτι σας κόβει, μου κάνει εντύπωση που δεν προσέξατε κάτι άλλο. Δεν πειράζει, θα φροντίσω εγώ με ένα ποστ να διαφωτίσω το κοινό. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.