Η μπάλα πήρε και τα κοάλα


Να που δεν προκαλούν, Πιτσιρίκο, μόνο οι φωτιές οικολογική καταστροφή στην Αυστραλία, αλλά και η υλοτομία, καθώς τουλάχιστον 40 κοάλα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της κοπής μαστιχόδεντρων σε ιδιωτική έκταση, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Tα συμπαθή μαρσιποφόρα ή πέθαναν από την πείνα, ή καταπλακώθηκαν από τα δέντρα που κόπηκαν.

Μάλιστα, 40 είναι τα νεκρά κοάλα που έχουν εντοπιστεί, δηλαδή, μπορεί να υπάρξουν και περισσότερα, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες περιέθαλψαν άλλα 80 ζώα, αλλά στα 30 εξ αυτών αναγκάστηκαν να κάνουν ευθανασία.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Lily D’ Ambrosio ανέφερε ότι όλη αυτή η αποψίλωση έγινε σε ιδιωτικό χώρο και τη χαρακτήρισε “εγκληματική” και παράλληλα δήλωσε “θυμωμένη”.

Μία κάτοικος που είδε θηλυκά κοάλα πεθαμένα μαζί με τα μωρά τους είπε ότι “όλη η Αυστραλία πρέπει να ντρέπεται”.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Φίλοι της Γης πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβριο του 2019 εθεάθησαν πολλά πεινασμένα κοάλα στο μέρος που έγινε η υλοτομία, ενώ την περασμένη Κυριακή 2/2 νεκρά ζώα μεταφέρονταν με μπουλντόζες.

Τα νεκρά κοάλα μπορεί να είναι και περισσότερα από 40, καθώς υπήρχαν κομμένα δέντρα σε μία ακτίνα 10 χιλιομέτρων.

Μερικά είχαν συνθλιβεί από τα δέντρα ή είχαν παγιδευτεί και πέθαναν από την πείνα.

Όσα επέζησαν τα έχουν μεταφέρει σε καταφύγια και ίσως τα πάνε σε άλλες περιοχές.

Η D’ Ambrosio ξεκαθάρισε ότι οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν και θα επιβληθούν ποινές, έτσι ώστε να μην γίνει ξανά κάτι τέτοιο.

Το πρόστιμο που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι 8.000 δολ. συν 800 δολ. για κάθε νεκρό ζώο.

Η εταιρία υλοτομίας υποστήριξε ότι άφησε αρκετά δέντρα που δεν έκοψε και συνολικά μία έκταση 10 εκταρίων για τα κοάλα και ότι μόνο δύο ζώα σκοτώθηκαν, για τα οποία αναλαμβάνει την ευθύνη.

Μάλιστα, εργαζόμενοι της εταιρίας περιέθαλψαν και ένα τραυματισμένο κοάλα.

Πάντως, γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος έχει την ευθύνη που μπουλντόζες σάρωσαν μαζί με τα δέντρα και τα κοάλα.

Από την Αυστραλία να περάσουμε, όμως στη Νέα Ζηλανδία, όπου πλημμύρες εγκλώβισαν 382 ανθρώπους σε μία δημοφιλή περιοχή με φιόρδ, τόσο επισκέπτες, όσο και το προσωπικό ενός καταφυγίου και τουριστικών σκαφών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι εγκλωβισμένοι έχουν αρκετά τρόφιμα και είναι σε ζεστό και ασφαλές σημείο, όπου θα παραμείνουν μέχρι να απομακρυνθούν με εναέρια μέσα, διότι από τις σφοδρές βροχές που έπεφταν επί 24 ώρες έχουν πλημμυρίσει όλοι οι δρόμοι.

Μεταφέρθηκαν ήδη με ελικόπτερο μερικοί τουρίστες και θα ακολουθήσει η αεροδιακομιδή άλλων 27, καθώς οι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί για μία εβδομάδα.

Το φιόρδ στη δυτική ακτή του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας έχει αρχαίους παγετώνες, επιβλητικά βουνά, καταρράκτες και σπάνια θαλάσσια ενδιαιτήματα.

Μιας και έγινε, όμως, λόγος παραπάνω για την υλοτομία, το αντίθετο θέλει να κάνει στο Παρίσι η δήμαρχος Anne Hidalgo, που υπόσχεται να φυτέψει 170 χιλιάδες δέντρα στη γαλλική πρωτεύουσα, αν επανεκλεγεί τον Μάρτιο του 2020, όπως γράφει η Liberation.

Θέλει επίσης να φτιάξει δεκάδες νέους πεζόδρομους που θα είναι κατάφυτοι, αλλά και αστικά άλση στην Όπερα, στον Gare de Lyon (σταθμός της Λυών) και στο Montparnasse.

Στόχος είναι 100 τέτοια άλση με 30 δέντρα και βλάστηση έκαστο σε οικόπεδα 200 τετραγωνικών, όπως στο Τόκιο.

Η δήμαρχος Παρισιού θέτει έναν χρονικό ορίζοντα έξι ετών για να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της, μεταξύ των οποίων είναι να φυτεύουν ένα δέντρο όλοι οι γονείς που θα φέρουν στον κόσμο ένα παιδί.

Παρεμπιπτόντως στη Γαλλία η θερμοκρασία έφτασε αυτές τις μέρες στους 27,8 βαθμούς κοντά στα σύνορα με την Ισπανία – εκεί ξεπέρασε τελικά και τους 30, αλλά στα Κανάρια Νησιά στον Ατλαντικό, που γεωγραφικά είναι πιο κοντά στην Αφρική.

Σύμφωνα με τη Le Monde, που παραθέτει στοιχεία από το France Meteo, στο Var τα θερμόμετρα έδειξαν 27 βαθμούς, ενώ στο Μπιαρίτζ οι 26,6 συνιστούν ρεκόρ για το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, καθώς δεν έχουν καταγραφεί ποτέ τέτοιες τιμές πριν τις 25 Φεβρουαρίου.

Ακόμα και σε υψόμετρο 788 μέτρων, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 24 βαθμούς.

Πολύ υψηλές είναι, όμως, και οι θερμοκρασίες της νύχτας που παραπέμπουν σε καλοκαίρι, όπως οι 14,7 βαθμοί στο Κλερμόν Φεράν, οι 18 στο Calvi, οι 15,3 στο Μονπελιέ και οι 12,5 στην Ντιζόν.

Η ζέστη που επικρατεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη φέτος τον χειμώνα δείχνει ότι συνεχίζεται η τάση του καλοκαιριού με τους καύσωνες, αλλά μετεωρολογικά οφείλεται στις αέριες μάζες που έρχονται από τα (νοτιο)δυτικά, από τις Αζόρες και από τον υποτροπικό Ατλαντικό, εξηγεί το Meteo France.

Αλλά, σε συνδυασμό με την υπερθέρμανση του πλανήτη, αυτές οι αέριες μάζες είναι ακόμα πιο θερμές, συμπληρώνει ο μετεωρολόγος Francois Jobard.

Αν και αυτό το κύμα ζέστης ήρθε σε μία περίοδο που ο χειμώνας είναι έτσι κι αλλιώς ήπιος, κάτι ανάλογο συνέβη και τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, που ήταν οι θερμότεροι μετά το 2015-16.

Στο δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου 2019-20, λοιπόν, η μέση θερμοκρασία στη Γαλλία ανέβηκε στους 7,6 βαθμούς – 2,3 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο που είναι 5,3 βαθμοί.

Πάντως, από την Τρίτη οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν στους 9-14 βαθμούς στη Βρετάνη και τα Πυρηναία και στους 12-17 βαθμούς στις περιοχές της Γαλλίας, που βρέχονται από τη Μεσόγειο.

Και σε μια γωνίτσα της Μεσογείου, στον Σαρωνικό -και στον βόρειο και στον νότιο- έπεσα την Τρίτη για βουτιά με υποβρύχια μηχανή ξανά.

Φωτογραφίζοντας, μεταξύ σαργών, κακαρέλων και σπάρων και έναν βασιλικό κάβουρα, αλλά όχι και τόσο καλά.

Εντάξει, ήταν και λίγο θολά με τον νοτιά.

Aκόμα και στη δαντελένια ακρογιαλιά.


Αφού μετά το Φάληρο έκανα την Τρίτη στο Θυμάρι και δεύτερη βουτιά.

Απαθανατίζοντας και μερικά μελανούρια αυτή τη φορά.

Παρεμπιπτόντως, στον βυθό ήταν πιο κρύα από την επιφάνεια τα νερά.

Κάτι που αρχίζει να συμβαίνει κανονικά τον Απρίλιο ή και τον Μάιο, αλλά μέχρι στιγμής είχαμε έτσι κι αλλιώς έναν Φεβρουάριο ανοιξιάτικο.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα κοάλα που πεθαίνουν πάνε σε μια ανώτερη διάσταση. Οπότε, δεν χρειάζεται να στενοχωριόμαστε. Εν τω μεταξύ, ξέρω ένα ανέκδοτο με κοάλα, που μπορεί να οδηγήσει όποιον το ακούσει σε λιποθυμία από τα γέλια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.