“Θα ζεστάνει ο καιρός, θα τελειώσει και ο κορωνοϊός”


Πιτσιρίκο, “το ξέσπασμα του κορωνοϊού φτάνει στο αποκορύφωμά του τώρα στην Κίνα, αλλά μπορεί να έχει τελειώσει μέχρι τον Απρίλιο του 2020” δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης, ο 83χρονος γιατρός Zhong Nanshan, που το 2003 είχε βοηθήσει στην αντιμετώπιση του SARS.

Να συμπληρώσω ότι και ο Donald Trump εξέφρασε την ίδια άποψη με τον Κινέζο γιατρό, κάνοντας μία χειρονομία με το χέρι και λέγοντας ότι “τον Απρίλιο που θα ζεστάνει ο καιρός θα εξαφανιστεί και ο κορωνοϊός”.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Zhong δάκρυσε όταν η κουβέντα έφτασε στον συνάδελφό του Li Wenliang, που πρώτος σήμανε συναγερμό για τον νέο ιό και τελικά πέθανε από την ασθένεια.

Ο Zhong είπε, επίσης, ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού θα αρχίσει να επιβραδύνεται μετά τα μέσα Φεβρουαρίου και ότι ήδη τα κρούσματα έχουν φθίνουσα πορεία σε κάποιες περιοχές, οπότε με ένα μαθηματικό μοντέλο υπολόγισε ότι η επιδημία θα έχει τελειώσει τον Απρίλιο.

Αν και τα λόγια του ήταν ανακουφιστικά για μία ασθένεια από την οποία έχουν νοσήσει επίσημα πάνω από 40 χιλιάδες και έχουν πεθάνει πάνω από 1.000, η προηγούμενη εκτίμησή του για το πότε θα φτάσει στο πικ του ο ιός, αποδείχτηκε πρώιμη.

“Δεν ξέρω γιατί ο συγκεκριμένος ιός είναι τόσο μεταδοτικός και αυτό αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο, υπάρχει μείωση των κρουσμάτων στην νότια επαρχία Guandong, στη Zhejiang και αλλού και αυτά είναι καλά νέα για μας” συνέχισε ο Κινέζος γιατρός, που επικρότησε και την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει σε καραντίνα τη Wuhan, η οποία έχασε τον έλεγχο στο πρώτο στάδιο εξάπλωσης της νόσου.

“Η τοπική κυβέρνηση και οι τοπικές υγειονομικές αρχές έχουν μία ευθύνη για αυτό και δεν έκαναν καλή δουλειά” πιστεύει ο Zhong.

Ο ιός φαίνεται ότι ξεκίνησε από μία αγορά θαλασσινών της Wuhan, όπου γινόταν παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

Οι τοπικές αρχές δέχτηκαν δριμύ κατηγορώ για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τον αδικοχαμένο γιατρό Li, βάζοντας την αστυνομία να τον συνετίσει για να μην διαδίδει φήμες.

“Η πλειοψηφία τον θεωρεί ήρωα της Κίνας, είμαι τόσο περήφανος για αυτόν, είπε στον κόσμο την αλήθεια και μετά πέθανε” απέδωσε τα εύσημα στον συνάδελφό του ο Zhong με δάκρυα στα μάτια.

Από τον ιό έχουν νοσήσει πια πάνω από 40 χιλιάδες άνθρωποι στην Κίνα και άλλες 24 χώρες.

“Η απροθυμία της κυβέρνησης να μοιραστεί πληροφορίες είχε παρατείνει την κρίση με τον Sars” θυμάται ο Zhong, που θεωρεί ότι αυτή τη φορά το Πεκίνο χειρίστηκε καλύτερα την κατάσταση σε θέματα όπως η διαφάνεια και η συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, όπως να μπει ένα τέλος στο εμπόριο άγριων ζώων, να υπάρχει καλύτερη διεθνής συνεργασία σε θέματα τεχνολογικής υγιεινής, να βελτιωθεί η λειτουργία των κέντρων ελέγχου επιδημιών και να θεσπιστεί ένα παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για πιθανές επιδημίες.

“Αν το είχαμε, η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν θα ήταν τόσο σοβαρή” εκτιμά ο 83χρονος γιατρός, που επισήμανε και τις πολλές αβεβαιότητες που υπάρχουν.

Για παράδειγμα, πώς μολύνονται οι άνθρωποι, αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των κοπράνων, αν μπορεί να τον κολλήσει ξανά κάποιος που έγινε καλά.

Μέχρι στιγμής ο ρυθμός ανάρρωσης είναι χαμηλός, με μόνο ένα 10% των ασθενών να παίρνει εξιτήριο, αλλά ο Zhong εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι αρχές δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, βάζοντας σε καραντίνα ακόμα και υγιή άτομα.

Θεωρεί επίσης ότι δεν χρειάζονται οι μάσκες έξω από τις ζώνες μετάδοσης και υπερβολική την απόφαση των ΗΠΑ και άλλων χωρών να απαγορεύουν την είσοδο σε Κινέζους, αλλά και ότι τα παιδιά είναι λιγότερο ευάλωτα στον ιό.

“Χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες, πρέπει απλά οι γιατροί από όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια και η πολιτική δεν έχει να κάνει με αυτό” καταλήγει ο Zhong.

Περιμένοντας, λοιπόν, να έρθει η άνοιξη και να εκλείψει η δραστηριότητα του κορωνοϊού, ιδού και μερικές φωτογραφίες από το χειμωνιάτικο ακόμα -όπως αποδεικνύεται από τα πάμπολλα χελιδόνια της θάλασσας που διαχειμάζουν στη χώρα μας- απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού.

Βέβαια, και η άνοιξη να έρθει και να τελειώσει ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να σκορπίζει τον θάνατο ο άνθρωπος.

Στο Μεξικό για παράδειγμα, όπου η άγρια δολοφονία μίας 25χρονης έχει προκαλέσει οργή, ενώ οι εισαγγελείς ζήτησαν τη μεγαλύτερη ποινή για τον δράστη και έχει ήδη συλληφθεί ένας ύποπτος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι διαδηλώσεις για τη βία ενάντια στις γυναίκες έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, με κυβερνητικά κτίρια να παραδίδονται στις φλόγες και γκράφιτι σε μνημεία.

Κατά μέσο όρο δέκα γυναίκες δολοφονούνταν τη μέρα στο Μεξικό το 2018 – το 40% εξ αυτών από τον σύντροφό τους.

O φόνος της Ingrid Escamilla έφερε στην επιφάνεια το μέγεθος της βαναυσότητας σε μία χώρα που είναι συνηθισμένη στη βία.

Η αστυνομία βρήκε το σώμα της χωρίς δέρμα και όργανα.

Ο ύποπτος εμφανίζεται σε ένα βίντεο να μιλάει με τους αστυνομικούς, ενώ έχει αίματα παντού και σύμφωνα με τα ΜΜΕ ήταν ο σύντροφός της.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε, εξάλλου, και η δημοσίευση των φωτογραφιών της νεκρής γυναίκας στην εφημερίδα Pasala και είναι υπό έρευνα έξι δημόσιοι υπάλληλοι για να διαπιστωθεί πώς διέρρευσαν στον τύπο.

Κάποιοι χρήστες των social media αντέδρασαν, δημοσιεύοντας φωτογραφίες με την αδικοχαμένη κοπέλα να χαμογελάει, ενώ και το Εθνικό Ινστιτούτο Γυναικών του Μεξικού καταδίκασε τη δημοσίευση φωτογραφιών με το νεκρό σώμα της και φυσικά και το αποτρόπαιο έγκλημα.

Η Escamilla είχε κάνει μήνυση πριν από μερικούς μήνες στον σύντροφό της, αλλά αργότερα την απέσυρε.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το θέμα είναι να τελειώσει η υστερία όχι ο κορωνοϊός. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.