Μήπως μετά τα καρναβάλια γλιτώσουμε και τις παρελάσεις


Πιτσιρίκο, το μοτίβο του χειμώνα με τις χαμηλές πιέσεις στον Ατλαντικό και τις υψηλές πιέσεις στην Ευρώπη και τμήματα της Ασίας και των ΗΠΑ, που είχε ως συνέπεια θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρασία, θα συνεχιστεί και την άνοιξη, σύμφωνα με το severe-weather και τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση του ευρωπαϊκού μοντέλου πρόγνωσης ECMWF.

Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρασίας θα επικρατήσουν και πάλι υψηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι συνήθως την άνοιξη, όπως και στα δυτικά τμήματα της Βόρειας Αμερικής.

Αντίθετα, στις κεντρικές ΗΠΑ οι θερμοκρασίες θα είναι κανονικές, όπως και στον ανατολικό Καναδά που θα δέχεται ψυχρές εισβολές από τη Γροιλανδία.

Θερμότερο θα είναι και το φθινόπωρο στην Αυστραλία και τη νότια Αφρική.

Περισσότερες βροχές από τον μέσο όρο θα δεχτούν μέρη των ΗΠΑ, χάρη στην υγρασία από τις θερμότερες αέριες μάζες στον κόλπο του Μεξικού.

Στην Ευρώπη σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες θα δεχτούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, ενώ στο ηπειρωτικό τμήμα της θα επικρατήσουν ξηρότερες συνθήκες.

Και το βρετανικό μοντέλο UKMO συμφωνεί με το ευρωπαϊκό, προβλέποντας υψηλές θετικές θερμοκρασιακές ανωμαλίες στην Ευρασία, αλλά κανονικές για την εποχή τιμές σε ΗΠΑ και Καναδά, όπου μπορεί να σημειωθούν και μερικές ψυχρές εισβολές.

Εκτιμά επίσης ότι οι συνθήκες στην Ευρώπη θα είναι ξηρότερες, με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά τμήματά της, ενώ περισσότερες βροχές απ’ ό,τι συνήθως θα πέσουν στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ και τον Καναδά, εξαιτίας της επέκτασης των χαμηλών πιέσεων.

Την πιο θερμή άνοιξη από όλα τα μοντέλα, προβλέπει το CFS – αν και η εκτίμησή του μοιάζει μη ρεαλιστική – ενώ υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές τιμές στην Ευρασία και χαμηλότερες στον δυτικό Καναδά και τις κεντρικές ΗΠΑ δίνει και το ιαπωνικό μοντέλο.

Προβλέπει επίσης περισσότερες βροχές στη βόρεια Ευρώπη και τις ανατολικές ΗΠΑ και λιγότερες στη νότια Ευρώπη και τις δυτικές ΗΠΑ.

Εν κατακλείδι, υπάρχει συμφωνία των μοντέλων για μία θερμότερη από τον μέσο όρο άνοιξη στην Ευρώπη, με ξηρές συνθήκες ή, έστω κανονικές για την εποχή βροχές, κυρίως στα νότια τμήματα της ηπείρου.

Πιθανές είναι και κάποιες ψυχρές εισβολές στην ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά όχι μεγάλης διάρκειας, ενώ μετά τα μέσα και προς τα τέλη της άνοιξης αναμένονται καταιγίδες εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας στα διάφορα επίπεδα της ατμόσφαιρας.

Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις έχουν κάνει τα μοντέλα και για το καλοκαίρι και γενικά προβλέπουν πολλή ζέστη και καύσωνες στην κεντρική και ανατολική Ασία (που είχαν βαρύ χειμώνα).

Υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κλιματικές τιμές του καλοκαιριού θα έχουν επίσης οι δυτικές ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Αντίθετα ψυχρότερο από ό,τι συνήθως αναμένεται το καλοκαίρι στις ανατολικές ΗΠΑ, τον νότιο και κεντρικό Καναδά, τη Σκανδιναβία και τη βορειοανατολική Ευρώπη, εξαιτίας υψηλών πιέσεων στα υπόλοιπα τμήματα της ηπείρου, που θα “χτίσουν” ένα σύστημα εμποδισμού.

Ξηρό προβλέπεται επίσης το καλοκαίρι στις δυτικές ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης εξαιτίας του συστήματος εμποδισμού.

Περισσότερες βροχές αναμένεται να έχουν μέρη των κεντρικών και ανατολικών ΗΠΑ και για αυτό και λιγότερους καύσωνες.

Κι εκεί που τον Γενάρη ο ήλιος ήταν ακριβοθώρητος στη νότια Αττική, πλέον τέλη Φλεβάρη πια, λάμπει ακόμα και με νοτιά.

Και δεν είχε και πολύ κύμα στο Θυμάρι, ενώ πλέον έχει γυρίσει σε βορειοδυτικό.

Στην άνοιξη και τον ζεστό καιρό εναποθέτουν, εξάλλου, ακόμα και οι ειδικοί τις ελπίδες τους για να μπει ένα τέλος και στον κορωνοϊό.

Βέβαια, τώρα που αναβλήθηκαν και τα καρναβάλια, μήπως με μία μικρή παράταση της νόσου γλιτώσουμε και τις παρελάσεις.

Και μήπως γλιτώσουν και τα αρνάκια το Πάσχα τη σφαγή.

Δυστυχώς είναι αργά για τα χταποδάκια, τα καλαμαράκια και τα άλλα θαλασσινά, που θα φάνε με τη σέσουλα όλοι τη Σαρακοστή και μετά θα λένε ότι έκαναν και νηστεία.

Αυτά τα πλάσματα της θάλασσας είναι τα άτυχα της υπόθεσης.

Και είχαν ρίξει και δίχτυα στο Θυμάρι την Παρασκευή, αλλά από ό,τι είδα τίποτα δεν είχε πιαστεί, καθώς κολυμπούσαν αλλού τα μελανούρια, οι κακαρέλοι κι οι σαργοί.


Αδικημένη θα πρέπει να αισθάνεται παρεμπιπτόντως και η γρίπη, για την οποία δεν λαμβάνεται κανένα έκτακτο μέτρο κάθε χειμώνα, αν και είναι πανδημία.

Έτσι, για να μην τρομάζει ο κόσμος με τον όρο “πανδημία” που ακούγεται κατά κόρον για τον κορωνοϊό.

Και δεν ξέρω αν είναι παρασκευασμένος στο εργαστήριο ο κορωνοϊός, σίγουρα είναι, όμως, κατασκευασμένος ο πανικός.

Και ο κορωνοϊός εξυπηρετεί, δηλαδή, τον αέναο οικονομικό πόλεμο.

Παρεμπιπτόντως, το 2009 στην πανδημία τότε της γρίπης είχε επικρατήσει επίσης πανικός και είχαμε παραγγείλει 16 εκ. εμβόλια για 10 εκ. κατοίκους, με τις εφημερίδες της εποχής να γράφουν ότι θα αρρωστήσουν 3 εκ. Έλληνες και θα νοσηλευτούν 600 χιλιάδες παιδιά στο Παίδων.

Επίσης, η γρίπη είναι πανδημία, αν και υπάρχει το εμβόλιο, αν και υπάρχουν ένα σωρό φάρμακα και θεραπείες.

Πολύ απλά διότι δεν γίνεται να υπάρξει 100% προφύλαξη από ένα ιό. Αέρας είναι ο ιός. Βρίσκεται παντού και επιτίθεται στους πάντες καθημερινά.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης, λοιπόν, είναι να δυναμώσει ο καθένας το ανοσοποιητικό του.

Και να παίρνει από τα φαρμακεία βιταμίνες και όχι μάσκες. Και τα πορτοκάλια και τα λεμόνια (κάτι) κάνουν.

Επί της ουσίας, το να περιμένει κανείς ότι δεν θα αρρωσταίνει ο κόσμος, είναι σαν να έχει την ψευδαίσθηση ότι δεν θα γίνονται για παράδειγμα απολύσεις.

Και προς επίρρωση αυτού, η Air France θα καταργήσει 1.500 θέσεις εργασίας μέχρι το 2022, με το προσωπικό εδάφους (διοίκηση ανθρώπινων πόρων, logistics, οικονομικά) να πλήττεται περισσότερο, σύμφωνα με τη Liberation.

Σύμφωνα με έγγραφα που παρουσίασε η διοίκηση της αεροπορικής εταιρίας σε συνέδριο, οι ανάγκες της θα μειωθούν από 41.230 θέσεις εργασίας σε 39.720 ως το 2022.

Συγκεκριμένα, η Air France δεν θα αναπληρώσει όλες τις θέσεις που θα μείνουν κενές λόγω συνταξιοδότησης, θανάτων, παραιτήσεων ή απολύσεων, οι οποίες υπολογίζονται σε 3.800.

Επισήμως η διοίκηση της αεροπορικής εταιρίας δεν επιβεβαιώνει τους παραπάνω αριθμούς που αποκάλυψε πρώτο το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, υποστηρίζοντας ότι “ο διάλογος με τα συνδικάτα είναι σε εξέλιξη”.

Ο εκπρόσωπος συνδικάτου Jerome Beaurain ισχυρίζεται, πάντως, ότι οι ανάγκες, όπως η αύξηση της κίνησης και των επιβατών και τα περισσότερα αεροπλάνα θα ανατρέψουν τις προσδοκίες της διοίκησης, που μειώνει όλο και πιο πολύ το προσωπικό εδάφους, αλλά έτσι δεν θα μπορέσει κάποια στιγμή να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις.

Nα επανέλθω, όμως, στον κορωνοϊό, που είναι μέρος του παγκόσμιου οικονομικού πολέμου και όπως λένε όταν παλεύουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια.

Συγκεκριμένα, οι γονείς παιδιών στο Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία, όπου τα σχολεία έκλεισαν μέχρι τις 20 Απριλίου, αλλά υπάρχει θέμα με τα δίδακτρα, όπως μεταδίδει το BBC.

Τα σχολεία δέχονται πιέσεις για να τα επιστρέψουν, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Αbe ότι η κυβέρνηση θα έχει συνεργασία με τις ιδιωτικές εταιρίες και τις δημόσιες υπηρεσίες για να διευκολύνουν την κατάσταση με τους γονείς, οι οποίοι από την πλευρά τους επικρίνουν την απόφαση που τους κρατάει σπίτι.

Αντίθετα, στη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα τα σχολεία δεν έκλεισαν και απλά γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα παιδιά για τον κορωνοϊό.

Επιχειρήσεις στο Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία έχουν ζητήσει από πολλούς να δουλεύουν από το σπίτι, ωστόσο, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα και δεν εφαρμόζεται και πάντα.

Σε κάτοικο του Χονγκ Κονγκ δεν δόθηκε άδεια να δουλεύει από την Ιαπωνία, όπου πήγαν η γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους ηλικίας 3 και 7 ετών.

Και από τη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία και στην Ιαπωνία, η γυναίκα και τα παιδιά του επιστρέψαν στο Χονγκ Κονγκ, όπου αντιμετωπίζουν πλέον εκτός από την 14ήμερη καραντίνα και οικονομικό πρόβλημα.

Κι αυτό διότι το σχολείο και το νηπιαγωγείο των δύο παιδιών δεν επιστρέφουν τα δίδακτρα και η οικογένεια πήρε πίσω μόνο το 25% από τα εισιτήρια των λεωφορείων.

Πλέον η οικογένεια βασίζεται στις πιστώσεις, καθώς τα δίδακτρα για το Αμερικάνικο Σχολείο στο Χονγκ Κονγκ αρχίζουν από τις 16.700 στερλίνες για την πρώτη ως την τετάρτη τάξη και βαθμιαία ακριβαίνουν.

Εξίσου “αλμυρές” είναι οι τιμές και σε άλλα σχολεία, με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να επιστρέφει λιγότερο από το 1/16 των διδάκτρων.

Και με πολλά ιδιωτικά και δημόσια σχολεία να προτείνουν online μαθήματα, αλλά αυτό να μην είναι αρκετό για κάποιους γονείς που έχουν παιδιά σε ηλικία εισόδου στο πανεπιστήμιο και γύρισαν ακόμα και στο Λονδίνο.

Μιας και ο λόγος για γονείς, χαίρομαι τη νεαρή μητέρα, που πρέπει ή να είναι ξένη ή να έχει μεγαλώσει στο εξωτερικό, όταν τη βλέπω τον χειμώνα να κατεβάζει το μωράκι της στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Χωρίς να φοβάται να μην αρρωστήσει, χωρίς να του έχει φωνάξει ποτέ, επειδή πήγε λίγο πιο μακριά.

Θυμάμαι, κάποτε που ο Παναγιώτης Γιαννάκης έλεγε στους παίκτες του Αμαρουσίου και της εθνικής “μην φοβάστε να χάσετε”.

Εννοώντας, ότι δεν πειράζει και να χάσετε.

Εκείνα τα χρόνια η εθνική έκανε τις μεγαλύτερες νίκες.

Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.