Μετά την Ελλάδα, καταρρέει -λόγω κορωνοϊού- η μεσαία τάξη και στην Κίνα


Πιτσιρίκο, οι κινέζικες εταιρίες πασχίζουν να πληρώσουν προσωπικό και προμηθευτές, εξαιτίας του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το BBC.

O Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έκανε λόγο για “μεγάλη δοκιμασία” που αντιμετωπίζει η χώρα του στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τον ιό.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες να προσφέρουν περισσότερες πιστώσεις, καθώς η οικονομία έχει πληγεί από την ταχύτατη εξάπλωση της νόσου.

Μία έρευνα έδειξε ότι το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κίνα θα διαθέτουν ρευστότητα για 1-2 μήνες ακόμα, πριν ξεμείνουν από χρήματα, ενώ μόνο το 10% θα αντέξει για έξι μήνες, ίσως και περισσότερο.

Επίσης, μόνο το 60% των επιχειρήσεων συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 60% της οικονομίας και σε αυτές δουλεύει το 80% του εργατικού δυναμικού της Κίνας.

Πολλές εταιρίες και οι εργαζόμενοί τους βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν η κυβέρνηση επιμήκυνε τους εορτασμούς για τη Νέα Σελήνη (είναι η κινέζικη πρωτοχρονιά) μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ μειώθηκαν τα ταξίδια εντός και εκτός Κίνας για να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.


Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva διασκέδασε, πάντως, τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργήσει οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο, ότι η κινέζικη οικονομία θα συρρικνωθεί πολύ το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η κινέζικη οικονομία θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αλλά εξετάζει και χειρότερα σενάρια για το ενδεχόμενο η δραστηριότητα του ιού να επιμηκυνθεί και να επεκταθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου και τότε οι συνέπειες για την ανάπτυξη θα είναι περισσότερες.

Σε κάθε περίπτωση, όσο ζεσταίνει ο καιρός, τόσο θα υποχωρεί και ο κορωνοϊός.

Και δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι η ραγδαία εξάπλωσή του συνέπεσε με έναν από τους βαρύτερους χειμώνες στην Κίνα με τα χιόνια και τις θερμοκρασίες των -10 βαθμών και βγάλε να αποτελούν καθημερινότητα.

Η άνοιξη θα φέρει, λοιπόν, το τέλος του ιού και την ανάπτυξη.

Αλλά κι εκεί που έχουν αιώνια άνοιξη δεν αρκεί. Συγκεκριμένα, στην Αϊτή, όπου από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς που διαδηλώνουν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και στρατιώτες σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, όπως γράφει η Le Monde.

Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Jodel Lesage ανέφερε ότι “δεχτήκαμε επίθεση με κάθε είδους όπλο, με αυτόματα, βόμβες μολότοφ και δακρυγόνα και αναγκαστήκαμε να απαντήσουμε”.

Ο τραγικός απολογισμός από την επίθεση ήταν να χάσουν τη ζωή τους ένας στρατιώτης και ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν άλλος ένας στρατιώτης και καμιά δεκαριά αστυνομικοί, ενώ δρόμοι της πρωτεύουσας Πορτ Ο Πρενς θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη.

Εδώ και μήνες, οι αστυνομικοί διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και τη δημιουργία συνδικάτου, που θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις με τους ανωτέρους τους.

Την τελευταία εβδομάδα προχώρησαν σε διαδηλώσεις, έκλεισαν δρόμους και έκαψαν αυτοκίνητα.

Ο πρόεδρος της Αϊτής Jovenel Moise υποσχέθηκε τη θέσπιση Ταμείου για τους αστυνομικούς που σκοτώνονται εν ώρα καθήκοντος, αλλά και για την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Από την αρχή του 2020, έχουν αυξηθεί οι απαγωγές για λύτρα στην Αϊτή και έρχονται να προστεθούν στις μάχες που μαίνονται ανάμεσα στον στρατό και συμμορίες και τη βαθιά οικονομική κρίση.

Το 2019 είχαν γίνει βίαιες διαδηλώσεις για να παραιτηθεί ο πρόεδρος Moise και είχε αναβληθεί και το καρναβάλι στο Πορτ Ο Πρενς, που αρχές ελπίζουν να γίνει φέτος, καθώς δίνει μία πρόσκαιρη, έστω, χαρά στον κόσμο και ώθηση στην τοπική οικονομία.

Διαδηλώσεις έγιναν, όμως, και στο Μαρόκο, όπου χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της οικονομικής πρωτεύουσας Καζαμπλάνκα (η πολιτική είναι το Ραμπάτ), ζητώντας δημοκρατία και την αποφυλάκιση πολιτικών κρατούμενων, όπως αναφέρει η Liberation.

H διαδήλωση οργανώθηκε από το Μαροκινό Σοσιαλιστικό Μέτωπο, μία συλλογικότητα που προέκυψε από την ένωση τεσσάρων αριστερών κομμάτων, εργατικών συνδικάτων και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στους δρόμους βγήκαν και στην Ινδονησία, αλλά με βάρκες, καθώς οι διασώστες προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον κόσμο στην πλημμυρισμένη πρωτεύουσα Τζακάρτα, που βυθίστηκε για δεύτερη φορά φέτος στα λασπόνερα, όπως μεταδίδει το Reuters.

H μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδονησίας συνδέει τις σφοδρές βροχοπτώσεις με τους τροπικούς κυκλώνες, που αναπτύσσονται στα νοτιότερα τμήματα του αρχιπελάγους και προειδοποίησε και για μεγάλα κύματα στο νησί της Ιάβας, αλλά και ότι τέτοια ακραία φαινόμενα θα συμβαίνουν πια με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα, λόγω κλιματικής αλλαγής.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακραίες βροχοπτώσεις σημειώνονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ είναι πιο συχνές αυτή τη δεκαετία.

Στην Τζακάρτα που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και μαζί με τα προάστιά της αριθμεί πάνω από 30 εκ. κατοίκους, επηρεάστηκαν 200 γειτονιές από τις πλημμύρες.

Στην αρχή του 2020 η πρωτεύουσα της Ινδονησίας είχε πληγεί από τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις από τότε που κρατούνται αρχεία, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 60 άνθρωποι και να εκτοπιστούν 175 χιλιάδες.

Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις για τις νέες πλημμύρες, κι ενώ ο στρατός και η αστυνομία έχουν σπεύσει να βοηθήσουν τον κόσμο και κυκλοφόρησαν και βίντεο με γυναίκες και παιδιά πάνω σε φουσκωτά.

Διασώστες προσπαθούσαν επίσης να επαναφέρουν ένα μισοβυθισμένο μίνι βαν, τη στιγμή που η αστυνομία προειδοποιεί ότι θα κλείσουν δρόμοι και σιδηρόδρομοι και έγινε και διακοπή ρεύματος σε πάνω από 1.600 υποσταθμούς για λόγους ασφαλείας.

Δύο κάτοικοι είπαν, πάντως, ότι τα σπίτια τους έχουν ήδη πλημμυρίσει τέσσερις φορές φέτος και ότι η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα μετά τις πλημμύρες της Πρωτοχρονιάς.

Τέτοια προβλήματα δεν έχουμε για την ώρα στην Ελλάδα, που και την Τρίτη κυριάρχησαν η μπονάτσα και η λιακάδα.

Σε μία βόλτα που πήγα, μάλιστα, τα σκυλιά, ήταν εντυπωσιακά τα καταπράσινα, ολάνθιστα και γεμάτα πεταλούδες και μέλισσες, λιβάδια.

Παντού χρώματα και αρώματα.

Φωτογράφισα και μία ανεμώνη, όχι, όμως, του αγρού, αλλά του βυθού.

Ήταν μέσα σε έναν σωλήνα, καθώς οι ανεμώνες συνηθίζουν να συμβιώνουν με άλλα πλάσματα της θάλασσας, κυρίως κάβουρες ερημίτες, παρέχοντας προστασία με τα τοξικά κνιδοκύτταρά τους (ανήκουν στα κνιδόζωα, όπως οι μέδουσες) και παίρνοντας ως αντάλλαγμα τα υπολείμματα τροφής του ζώου που τις φιλοξενεί.

Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.