“Νόμος και Δικαιοσύνη”


Πιτσιρίκο, η αναμόρφωση της δικαστικής εξουσίας στην Πολωνία δεν συνιστά μεταρρύθμιση, αλλά καταστροφή, λέει η επίτροπος της ΕΕ για Θέματα Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας Vera Jourova, όπως μεταδίδει το Reuters.

H συνέντευξη της Jourova δημοσιεύτηκε το Σάββατο 8/2, κι ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι Πολωνοί εθνικιστές επιδιώκουν να φιμώσουν τους δικαστές.

Από το 2015 που ανήλθε στην εξουσία το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), εισήγαγε μία σειρά μεταρρυθμίσεων στον δικαστικό τομέα, που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ακτιβιστές για τη δημοκρατία θεωρούν ότι συνιστούν παραβίαση του κράτους δικαίου της ΕΕ.

Με τις πιο πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της, η πολωνική κυβέρνηση έχει στόχο να συμμορφώσει τους δικαστές, οι οποίοι αμφισβητούν τον τρόπο διορισμού λειτουργών της δικαιοσύνης, εισάγοντας μέτρα για να κάνει τους αντιφρονούντες να σωπάσουν.

“Πλέον δεν πρόκειται για μία στοχευμένη παρέμβαση ενάντια σε ένα μεμονωμένο μαύρο πρόβατο, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά για μία περίπτωση, όποιον πάρει ο χάρος” δήλωσε ο Jourovic στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

“Aυτή δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι καταστροφή” συμπλήρωσε η ίδια, ενώ 1.000 περίπου διαδηλωτές συγκεντρώνονταν μπροστά στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βαρσοβίας για να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, διότι θεωρούν ότι είναι απαραίτητη για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Πολωνίας.

Κρατώντας πολωνικές σημαίες και πλακάτ, οι διαδηλωτές φώναζαν “Ευρωπαίοι πολιτικοί κάτω τα χέρια σας από τα πολωνικά δικαστήρια” και “υποστηρίζουμε τη μεταρρύθμιση για τα δικαστήρια”.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν γίνει και άλλες φορές τον τελευταίο μήνα στην Πολωνία.

Η θέση του κυβερνώντος κόμματος PiS είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα κάνουν το δικαστικό σύστημα της Πολωνίας πιο αποτελεσματικό και θα ξεριζώσουν τα απομεινάρια του κομμουνισμού.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda και φίλα προσκείμενος στο PiS υπέγραψε τις περισσότερες αλλαγές μέσα στην εβδομάδα, θέτοντας ουσιαστικά τον νόμο σε ισχύ.

H Jourova υποστηρίζει ότι η Kομισιόν θα ελέγξει ενδελεχώς τον νόμο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει νομική δράση εναντίον του.

Τον Ιανουάριο του 2020 που είχε επισκεφτεί την Πολωνία, συναντήθηκε με πολλούς αξιωματούχους της χώρας και εξέφρασε την επιθυμία για διάλογο με την πολωνική κυβέρνηση.

Η επίσκεψή της πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την ανησυχία που είχε εκφράσει η Κομισιόν για τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας.

Ανησυχία υπάρχει και στην Πορτογαλία, διότι επιτήδειοι στη Λισσαβώνα πωλούν για ναρκωτικά, αλεύρι ή αλεσμένη παρακεταμόλη – την ουσία που περιέχουν τα ντεπόν, εξαπατώντας τους ανυποψίαστους τουρίστες, που νομίζουν ότι αγοράζουν χασίς ή κοκαϊνη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι ντόπιοι στην ιστορική συνοικία Santa Maria Maior της πορτογαλικής πρωτεύουσας υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο με τα ψεύτικα ναρκωτικά επιδεινώνεται και οι καταστηματάρχες φοβούνται ότι οι τουρίστες θα εγκαταλείψουν τελικά το πολυσύχναστο κέντρο.

“Όλοι οι τουρίστες μου λένε ότι τους ρωτούν αν θέλουν ναρκωτικά” αναφέρει ο Maarten, ένας ξεναγός από το Βέλγιο που δουλεύει στη Λισσαβώνα.

Μερικοί απλά γελάνε, αλλά σε κάποιους δεν αρέσει καθόλου όλο αυτό” συμπληρώνει ο ίδιος.

Η Πορτογαλία που έγινε δημοφιλής για τις παραλίες της, τις ιστορικές τοποθεσίες της και τα γήπεδα γκολφ, βασίζεται στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια, καθώς εκεί ποντάρουν κυβέρνηση και επιχειρηματίες για να επανέλθει η ανάπτυξη μετά την κρίση του 2011-2014.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία για το 2019, την Πορτογαλία επισκέφτηκαν 26 εκ. τουρίστες, με το 1/3 εξ αυτών να επισκέπτεται και τη Λισσαβώνα.

Ο τουρισμός και ταξίδια συνεισέφεραν 19,1% στο πορτογαλικό ΑΕΠ το 2018.

Τα ναρκωτικά δεν αποτελούν πρόβλημα για τη χώρα, που έχει αποποινικοποιήσει την κατοχή μικροποσοτήτων από το 2001, επειδή τα ποσοστά εθισμού στην ηρωίνη ήταν μέχρι τότε μεγάλα.

Αλλά ενώ η πώληση ναρκωτικών είναι παράνομη, δεν ισχύει το ίδιο και με το αλεύρι ή τη δάφνη.

Στη χειρότερη περίπτωση συνιστά παράβαση του νόμου για εμπόριο στον δρόμο.

Ο Bruno Pereira, επικεφαλής αστυνόμος του τμήματος ερευνών εγκλημάτων, θεωρεί ότι η νομοθεσία πρέπει πλέον να αλλάξει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

“Οι τουρίστες δεν ξέρουν για αυτό το φαινόμενο, κι έτσι τους εξαπατούν” δηλώνει ο ίδιος.

Μάλιστα, οι επιτήδειοι δίνουν ένα δείγμα από αληθινό ναρκωτικό στους τουρίστες για να το μυρίσουν και μετά τους πουλάνε μία ψεύτικη ουσία.

Οι τουρίστες παραπονιούνται κάθε βδομάδα και κρύβονται μέσα στα μπαρ για να γλιτώσουν από τους ντίλερς, τους οποίους φοβούνται και οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο, όπως ο ξεναγός Maarten και για αυτό μιλούν ανώνυμα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ντίλερς μπορεί να γίνουν και επιθετικοί αν ένας υποψήφιος αγοραστής δεν ενδιαφέρεται για αυτό που θέλουν να του πουλήσουν.

Η αστυνομία έχει βγάλει και μία σειρά από αφίσες από το 2016, προκειμένου να ενημερώσει τους τουρίστες, έτσι ώστε να μην αγοράζουν τα ψεύτικα ναρκωτικά.

Από την Πορτογαλία να περάσουμε, όμως, στη Γαλλία, καθώς η μελέτη του Γαλλικού Ινστιτούτου Οικονομικών Συνθηκών που δημοσιεύτηκε στις 5/2 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυβερνητική πολιτική ευνοεί τον πλούσιο και εργαζόμενο πληθυσμό σε βάρος των πιο φτωχών, όπως αναφέρει η Le Monde.

Yπολογίζοντας ότι το 5% των πιο φτωχών Γάλλων θα δει το βιοτικό του επίπεδο να μειώνεται κατά 240 ευρώ ετησίως, εξαιτίας των δημοσιονομικών και κοινωνικών μέτρων των τριών προϋπολογισμών επί Macron, την ίδια στιγμή που το 5% των πιο πλούσιων θα αυξήσουν το ετήσιο εισόδημά τους κατά 2.905 ευρώ, το Ινστιτούτο που θεωρείται αριστερό χαρακτήρισε τον Macron πρόεδρο των πλούσιων.

Την επομένη κιόλας (6/2) της δημοσιοποίησης της έρευνας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire αμφισβήτησε “τη μεθοδολογία του Ινστιτούτου Οικονομικών Συνθηκών, αλλά και το πνεύμα του που παραμένει προσκολλημένο σε μία λογική αναδιανεμητικής εθνικής οικονομικής πολιτικής”.

“Μας θυμίζει τα χρόνια που ζούσαμε με την ιδέα ότι πρέπει να αναδιανέμουμε όλο και περισσότερα, να παράγουμε όλο και λιγότερα και ο στόχος μας να είναι να αυξάνουμε τους φόρους και τις εισφορές” συμπλήρωσε ο Γάλλος υπουργός.

Η υπουργός Αλληλεγγύης και Υγείας Agnes Buzyn υποστήριξε από την πλευρά της ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο Οικονομικών Συνθηκών δεν έλαβε καθόλου υπ’ όψιν του την πριμοδότηση από την κυβέρνηση της δραστηριότητας για τους μισθωτούς που παίρνουν τον κατώτατο μισθό ή λίγο παραπάνω.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι συνέπειες της φορολόγησης του καπνού για τα νοικοκυριά έχουν υπερεκτιμηθεί, ενώ δεν έχει αξιολογηθεί σωστά ο αντίκτυπος στο εισόδημά τους από την επιστροφή κάποιων Γάλλων στην εργασία.

Το 40% των ανέργων είναι φτωχοί και προτεραιότητα αποτελεί να γυρίσουν στην εργασία.

Πάντως, πέρα από τις διαμάχες για τους αριθμούς, αυτή η μελέτη απηχεί τη διάχυτη πεποίθηση που υπάρχει στη γαλλική κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική φορολογικών δώρων προς τους πλούσιους, όπως για παράδειγμα με τη μετατροπή του φόρου αλληλεγγύης επί της περιουσίας σε φόρο στην ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με τον Jerome Fourquet, διευθυντή της εταιρίας δημοσκοπήσεων IFOP.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ.1 Πιτσιρίκο, αυτό που ήθελα να πω σε προηγούμενα σχόλιά μου είναι ότι δεν γίνεται να έχουν σαφή εικόνα για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες, τα παιδιά που σου γράφουν από το εξωτερικό και ενημερώνονται προφανώς από το διαδίκτυο, το οποίο και αυτό ελέγχεται από τους ολιγάρχες. Από τη στιγμή που δεν έχουν καθημερινή επαφή με κόσμο στην Ελλάδα, δεν μπορούν να αφουγκραστούν την κοινή γνώμη, στον ίδιο βαθμό τουλάχιστον με εμάς που ζούμε εδώ. Είναι σαν να τους λέω εγώ από εδώ, τι γίνεται στη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Και αυτό που συμβαίνει πραγματικά εδώ, είναι ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν να στρέψουν την κοινή γνώμη ενάντια στους πρόσφυγες, αλλά αποτυγχάνουν σε μεγάλο βαθμό. Στο κάτω κάτω, δεν έχει σημασία τι πιστεύει ο κόσμος, δηλαδή, οι σκέψεις, αλλά οι πράξεις. Και δεν είναι η Ελλάδα η χώρα που κάνει πολέμους και κλείνει σύνορα, κάνοντας ανθρώπους να υποφέρουν. Θα μου πεις ότι και να ήθελε δεν θα μπορούσε, αλλά το αποτέλεσμα μετράει.

Υ.Γ.2 Για να το ελαφρύνω, όμως, τώρα, τις προάλλες ήταν ένας μετανάστης με το σακίδιό του στον ώμο στην παραλία. Βγαίνοντας από τη θάλασσα και τρέχοντας προς το αμάξι γιατί έκανε και κρύο – καμία σχέση με τη σημερινή κυριακάτικη λιακάδα – βλέπω να σκάνε από το πουθενά τέσσερις από την ομάδα ΔΙΑΣ με δύο μηχανές και να του κάνουν νόημα. Πάει, τον μπουζουριάσανε, λέω. Οι δύο κινούνται γρήγορα προς το μέρος του, συνομιλούν για λίγο και τελικά τον αφήνουν να φύγει. Πλάκα θα έχει λέω ξανά να μπουζουριάσουνε εμένα τελικά. Έτσι όπως είχα ντυθεί με κάτι παλιές φόρμες, ζακέτα και σκουφί, άντε να πιστέψουν τώρα ότι κατέβηκα για μπάνιο και μία τόσο κρύα μέρα, μάλιστα. Άσε που δεν παίρνω ποτέ μαζί μου ταυτότητα, δίπλωμα κ.λ.π. στη θάλασσα για να μην τα χάσω πουθενά. Τέτοιου είδους προβλήματα δεν είχα σήμερα και ήταν και καλές μερικές υποβρύχιες φωτογραφίες.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.