Οι χιονοστιβάδες της Τουρκίας, τα παγόβουνα της Ανταρκτικής κι ένας χαμένος γαλαξίας

Πιτσιρίκο συνολικά 38 είναι οι νεκροί και 75 οι τραυματίες από δύο χιονοστιβάδες που έπεσαν στην ορεινή περιοχή Βαν της ανατολικής Τουρκίας, όπως μεταδίδει το BBC.

Από την πρώτη χιονοστιβάδα είχαν σκοτωθεί πέντε άνθρωποι, ωστόσο, όταν έφτασαν στο σημείο περίπου 700 διασώστες, έπεσε και δεύτερη με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους άλλοι 33.

Υπό τον φόβο και τρίτης χιονοστιβάδας, σταμάτησαν προσωρινά οι έρευνες.

Έτσι κι αλλιώς, οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες και είναι ενδεικτικό ότι ένα όχημα ξεθάφτηκε από πέντε μέτρα χιόνι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Βαν Mehmet Emin Bilmez είπε ότι αστυνομικοί, σεκιούριτι, ένας πυροσβέστης και πολίτες είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Ένας οδηγός εκχιονιστικού που καταπλακώθηκε από χιόνια, κατάφερε να απεγκλωβιστεί μόνος του και ήταν αυτός που σήμανε συναγερμό.

Να αλλάξουμε, όμως, θέμα, κλίμα, αλλά και πλανήτη, καθώς αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν ασυνήθιστα γιγάντιο γαλαξία, που υπήρξε πριν από 12 δισ. χρόνια, σχεδόν από τις απαρχές του σύμπαντος, όπως αναφέρει το Skynews.

To σύμπαν έχει ηλικία περίπου 13,8 δισ. χρόνια και ο γαλαξίας έφτασε μέχρι τα 1,8 δισ. πρώτα έτη του, ενώ οι επιστήμονες του έδωσαν το όνομα ΧΜΜ 2599.

Πριν το σύμπαν συμπληρώσει 2 δισ. χρόνια, ο γαλαξίας είχε σχηματίσει μία μάζα με πάνω από 300 δισ. ήλιους, αποκτώντας γιγαντιαίες διαστάσεις.

Έφτιαξε όλα αυτά τα αστέρια με έναν φρενήρη ρυθμό, όταν το σύμπαν είχε ακόμα ηλικία μικρότερη από 1 δισ. έτη, αλλά στη συνέχεια έγινε ανενεργός στα 1,8 δισ. χρόνια και “πέθανε”.

Για να ανακαλύψουν αυτούς τους αρχέγονους γαλαξίες οι επιστήμονες εξετάζουν το φως τους που κάνει δισεκατομμύρια χρόνια να φτάσει στη γη.

Στην περίπτωση του ΧΜΜ 2599 έκανε 12 δισ. χρόνια και χρειάστηκαν πολύ ισχυρά τηλεσκόπια για να εντοπιστεί.

Συγκεκριμένα, ένα σύστημα τηλεσκοπίων στην κορυφή του ανενεργού ηφαιστείου της Χαβάης Mauna Kea.


Σε εκείνη την εποχή πολύ λίγοι γαλαξίες σταμάτησαν να σχηματίζουν αστέρια και κανένας δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο ο XMM 2599.

Αν και οι τεράστιοι γαλαξίες εκείνης της εποχής ήταν σπάνιοι, μπορούν να εντοπιστούν από τα μοντέλα κοσμολογίας.

Το πρόβλημα είναι ότι τα μοντέλα “βλέπουν” μόνο τους γαλαξίες που εξακολουθούν να είναι ενεργοί και να παράγουν αστέρια.

Αυτό που κάνει τον ΧΜΜ 2599 τόσο ασυνήθιστο και εκπληκτικό είναι ότι σταμάτησε να φτιάχνει αστέρια, είτε γιατί δεν είχε άλλη ενέργεια, είτε διότι η μαύρη τρύπα του άρχισε να ενεργοποιείται.

Να περάσουμε, όμως, σε ένα άλλο θέμα του Skynews, καθώς ένα τεράστιο κομμάτι πάγου ύψους 40 μέτρων και βάρους χιλιάδων τόνων αποκολλήθηκε από κύριο παγετώνα στην Ανταρκτική και έπεσε στη θάλασσα ένα μίλι μακριά από πλοίο ερευνητικής αποστολής, στην οποία συμμετέχει και το βρετανικό δίκτυο ενημέρωσης.

Η δημιουργία του παγόβουνου, μετά την αποκόλλησή, του έμοιαζε με τους πύργους από άμμο που παίρνει η θάλασσα.

Ένα τείχος νερού άρχισε να κινείται προς το πλοίο, που απομακρύνθηκε υπό τον φόβο πρόκλησης τσουνάμι.

Αργότερα επέστρεψε στο σημείο, όπου πέντε τετραγωνικά μίλια νερού είχαν καλυφθεί από πάγους, που συνέχισαν να πέφτουν από τον κύριο παγετώνα, καθώς είχαν πια ένα νέο κέντρο βαρύτητας.

Ο παγετώνας εκτείνεται στα 170 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και μόνο 40 μέτρα είναι πάνω από την επιφάνειά της, αλλά καθώς χάνει μεγάλα κομμάτια πάγου, ανυψώνεται.

Αυτά τα παγόβουνα έχουν μέγεθος όχι απλά σπιτιών, αλλά ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων.

Η Ανταρκτική έχει χάσει 3 εκ. τόνους πάγου τα τελευταία 25 χρόνια και τους μισούς εξ αυτών την τελευταία πενταετία.

Για αυτόν τον λόγο οι χάρτες της που είχαν σχεδιαστεί το 2009, θεωρούνται πλέον παρωχημένοι.

Το επίπεδο της θάλασσας αναμένεται να ανέβει κατά ένα μέτρο ως το τέλος του αιώνα και η τήξη των πάγων της Ανταρκτικής είναι ο βασικότερος λόγος.

Kάτι σαν χιονόνερο έριξε, εξάλλου, και το πρωί της Πέμπτης στο Π. Φάληρο.

Μπορεί να ήταν, όμως, και αερομεταφερόμενα “μυγάκια” με τον βορειοδυτικό άνεμο.

Σε κάθε περίπτωση ήταν ορατά μόνο υπό το φως του ήλιου και τα είδα όταν πήγα να απλώσω την πετσέτα και το μαγιό.

Αντίθετα, τα χελιδόνια της θάλασσας πετούσαν κόντρα στα ρεύματα του αέρα και σύριζα όπως πάντα με τα παγωμένα και θολά νερά.


Τουλάχιστον ο ήλιος με συντρόφευε αυτή τη φορά στη βουτιά. Και άρχισε η βροχή μετά.

Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.