Ο χειμώνας μας τρολάρει, η Amazon και ο Bezos επίσης, ενώ η HSBC απολύει

Πιτσιρίκο, “ο χειμώνας μας τρολάρει”, όπως γράφει εύστοχα και το severe-weather για το γεγονός ότι ο Μάρτιος αναμένεται να μπει με χιόνια και με κρύα, αν και εξηγεί ότι και η άνοιξη δεν γίνεται να έρθει σε μία νύχτα από την 29/2 στην 1/3.

Συνοπτικά, σε περίπου τέσσερις μέρες ένα ψυχρό μέτωπο θα κινηθεί από τον Καναδά προς τις κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ, κατεβάζοντας ακόμα και 20 βαθμούς τη θερμοκρασία.

Μετά από δέκα μέρες (από σήμερα) θα αρχίσει και μία αποδιοργάνωση του ισχυρού μέχρι τότε πολικού στροβίλου με τον κύριο πυρήνα του να μετακινείται προς τη Σκανδιναβία.

Ένας αυλώνας θα κινηθεί προς τις Αλεούτιες Νήσους και ένας άλλος πιο ισχυρός προς τις ΗΠΑ, αλλάζοντας την ατμοσφαιρική κυκλοφορία σε μεσημβρινή (από βορρά προς νότο).

Το Σαββατοκύριακο (29/2 – 1/3) το σύστημα χαμηλών πιέσεων θα κινηθεί ανατολικότερα στις ΗΠΑ και προοδευτικά και βόρεια προς τον Καναδά, ενώ αυτό της Σκανδιναβίας θα προσπαθήσει να επεκταθεί στη βόρεια, κεντρική και δυτική Ευρώπη, αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι σταθερό. Επηρεάζοντας εκτός από τη Σκανδιναβία, κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία με χιονοπτώσεις.

Σε 13 μέρες από σήμερα θα είναι Μάρτιος και μετεωρολογικά θα πρέπει να μπαίνει η άνοιξη.

Αλλά το σύστημα χαμηλών πιέσεων στη Βόρεια Αμερική θα κινηθεί ακόμα πιο ανατολικά και θα ενωθεί με αυτό της Σκανδιναβίας, με τη Γροιλανδία να παίζει το ρόλο γέφυρας.

Αυτό το σύστημα θα βοηθήσει να μεταφερθούν ψυχρές αέριες μάζες στα βρετανικά νησιά και ίσως στη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, καθώς αυτές θα περάσουν πάνω από τον αντικυκλώνα που θα έχει σχηματιστεί στον βόρειο Ατλαντικό.

Στον βόρειο Καναδά θα συνεχιστεί η μεσημβρινή κυκλοφορία, μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες σε τμήματα των κεντρικών και ανατολικών ΗΠΑ.

Αυτό το επεισόδιο κρύου δεν θα είναι, πάντως, τόσο έντονο, αλλά αναμένεται να κρατήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Γενικότερα, πάντως, για τον Μάρτιο η μακροπρόθεσμη εκτίμηση του προγνωστικού μοντέλου CFS κάνει λόγο για θερμοκρασίες υψηλότερες από τον μέσο όρο του μήνα στην Ευρασία και για λιγότερες βροχές στην κεντρική Ευρώπη, ενώ στη βόρεια ο καιρός θα είναι πιο βροχερός.

Η ουσία είναι ότι μετά τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, θα έχουμε ψυχρές εισβολές και τον Μάρτιο. Και μετά σου λένε ότι είχαμε ήπιο χειμώνα. Μην σας ξεγελά που το severe-weather δεν κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα – απλά μας θεωρεί αμελητέα ποσότητα.

Eίναι και η κακή παράδοση της Καθαράς Δευτέρας, σχεδόν πάντα με νοτιάδες και βροχές ή με ψυχρές εισβολές, με αποκορύφωμα την ψυχρολουσία τον Μάρτη του 2016 στη Σαλαμίνα στα Βασιλικά και με εξαίρεση πέρσι στις 11/3 που βούλιαξαν οι παραλίες με τη λιακάδα και την μπονάτσα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η HSBC θα κάνει 35 χιλιάδες απολύσεις τα επόμενα τρία χρόνια, για να μειώσει τα κόστη κατά 4,5 δισ. δολ., καθώς το 2019 τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 33%, όπως μεταδίδει το BBC.

Η πτώση των κερδών οφείλεται σε διαγραφές 7,3 δισ. δολ. που σχετίζονται με τις παγκόσμιες τραπεζικές αγορές και τις εμπορικές τραπεζικές επιχειρήσεις υποκαταστημάτων της στην Ευρώπη.

Οι 35 χιλιάδες απολυμένοι είναι το 15% του εργατικού δυναμικού της τράπεζας, ενώ οι αναλυτές που μιλούσαν για την κατάργηση 10 χιλιάδων θέσεων εργασίας έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους.

Η HSBC, δραστηριοποιείται σε 50 χώρες, έχει τα περισσότερα έσοδα στην Ασία και απασχολεί 235 χιλιάδες υπαλλήλους παγκοσμίως, εκ των οποίων τις 40 χιλιάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο – 10 χιλιάδες στο Λονδίνο και 2.000 στο Μπίρμιγχαμ.

Η HSBC θα κάνει περικοπές στην επενδυτική τραπεζική στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ οι απολύσεις έρχονται τη στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται στις κύριες αγορές, όπου δραστηριοποιείται.

Τα μισά έσοδα της HSBC και το 90% των κερδών της προέρχονται από την Ασία, ενώ η τράπεζα έχει επηρεαστεί από τον κορωνοϊό – τουλάχιστον όσον αφορά τα τελευταία κέρδη της – την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια παγκοσμίως.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση τις αποθήκες της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν τραυματιστεί σοβαρά εκατοντάδες εργαζόμενοι τα τρία τελευταία χρόνια, όπως καταγγέλλει το Skynews.

Στο Λονδίνο, μάλιστα, είχε κοπεί και η αναπνοή σε έναν υπάλληλο που χτύπησε στο κεφάλι και έμεινε αναίσθητος και η αιτία ήταν το μη ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Έναν άλλον τον πάτησε υπηρεσιακό όχημα στο Λέστερ, κι ένας τρίτος τραυματίστηκε στο κεφάλι από κουτιά που έπεσαν πάνω του, με συνέπεια αμφότεροι να υποφέρουν από μετατόπιση σπονδύλου.

Συνολικά 240 ήταν οι τραυματισμοί το 2019 και 622 την τελευταία τριετία, υποχρεώνοντας τους άτυχους υπαλλήλους να σταματήσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα τη δουλειά, καθώς είχαν υποστεί κατάγματα, καψίματα, ακόμα και ακρωτηριασμούς.

Τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί από το 2017 όταν ήταν 152 και γίνεται λόγος για συνθήκες κόλασης, παρά το γεγονός ότι η Amazon υποστηρίζει ότι οι αποθήκες της είναι πολύ ωραίο μέρος για να δουλεύει κάποιος και προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο, ακόμα και πολιτικούς να έρθουν και να το διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι.

Ζητήθηκε, εξάλλου, και κοινοβουλευτική έρευνα, καθώς η Amazon κατηγορείται για εργασιακές συνθήκες που παραπέμπουν στον 19ο αιώνα και σε καμία άλλη εταιρία δεν τραυματίζονται τόσοι πολλοί υπάλληλοι.

Ενδεικτικά 77 τραυματίστηκαν μόνο σε μία αποθήκη στο Rugeley.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην Amazon, ο ιδρυτής της Jeff Bezos ανακοίνωσε τη δημιουργία του Ταμείου “Bezos Earth”, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτεί επιστήμονες, ακτιβιστές και ΜΚΟ, που προσπαθούν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, την οποία και ο ίδιος θεωρεί τη μεγαλύτερη απειλή, όπως αναφέρει η Le Monde.

O μεγιστάνας, του οποίου η περιουσία εκτιμάται στα 130 δισ. δολ, θα διαθέσει 10 δισ. δολ. “για αρχή”, όπως έγραψε σε ένα κείμενο, το οποίο υπέγραψε με το μικρό του μόνο όνομα “Jeff”.

Πρόσθεσε δε, ότι “μπορούμε να σώσουμε τη γη και να προστατέψουμε τη φύση” και διευκρίνισε ότι τα πρώτα χρήματα θα δοθούν το καλοκαίρι του 2020.

Η πρωτοβουλία του αυτή ανακοινώθηκε μετά τη διαμαρτυρία 300 υπαλλήλων της Amazon για την περιβαλλοντική πολιτική του Ομίλου.

Υπό την πίεση των υπαλλήλων της η εταιρία αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040 και θα χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030, ενώ δεσμεύτηκε να αγοράσει και 100 χιλιάδες ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2024 για τις παραδόσεις των εμπορευμάτων της.

Το αποτύπωμα άνθρακα της εταιρίας ισοδυναμεί, πάντως, με αυτό 600 χιλιάδων δεξαμενόπλοιων και αν και η φιλανθρωπία του Bezos χαιρετίζεται, το ερώτημα που προκύπτει είναι πότε θα σταματήσει η Amazon να βοηθάει εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιταχύνοντας την κλιματική αλλαγή, ενώ προσποιείται ότι την καταπολεμά.

Αντί επιλόγου μερικές ακόμα υποβρύχιες φωτογραφίες από την 50ή φετινή περιήγηση στο απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού του Θυμαριού.Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.