Παιδιά ενός κατώτερου μισθού


Πιτσιρίκο, το μετά Brexit μεταναστευτικό σύστημα θα αρνείται τη χορήγηση βίζας σε εργαζόμενους που δεν θα έχουν υψηλά προσόντα, όπως αναφέρει το Skynews.

Μάλιστα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισάγει και ένα point system τον Ιανουάριο του 2021, καθώς σκοπεύει να βάλει τέλος στην εξάρτηση από τα “φθηνά εργατικά χέρια” της Ευρώπης.

Αντίθετα, θα διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι που διαθέτουν υψηλά προσόντα για να πάρουν βίζα για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επικριτές του σχεδίου το χαρακτηρίζουν “απόλυτη καταστροφή”, καθώς θα δείξει την πόρτα της εξόδου στο 70% των ξένων που εργάζονται σήμερα στη Βρετανία και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργία.

Το μισθολογικό όριο για τους μετανάστες που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα θα μειωθεί από τις 30 χιλιάδες στις 25.600 στερλίνες, αλλά όσοι έρχονται στη Βρετανία θα πρέπει να μιλούν αγγλικά και να έχουν ήδη βρει δουλειά.

Τα κριτήρια θα είναι ίδια για πολίτες από την ΕΕ και από άλλα κράτη εκτός αυτής, ενώ προτεραιότητα θα έχουν “τα μεγαλύτερα ταλέντα”, όπως μηχανικοί και επιστήμονες.

Αν κάποιος κερδίζει λιγότερα από το μισθολογικό όριο, αλλά όχι κάτω από 20.480 στερλίνες θα μπορεί να μεταβεί για δουλειά στη Βρετανία, αρκεί να υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τομέα του.

Η υπουργός Εσωτερικών Priti Patel δήλωσε στο Skynews ότι “με το νέο σύστημα θα βάλουμε τέλος στη μετανάστευση όσων δεν έχουν πολλά προσόντα και θα μειώσουμε τον αριθμό των μεταναστών”, χωρίς, ωστόσο να εξηγήσει πώς θα γίνει αυτό, κι ενώ η κυβέρνηση των Συντηρητικών έχει εγκαταλείψει παλιότερο πλάνο της για μείωση των μεταναστών σε 100 χιλιάδες ετησίως.

Η Patel είπε επίσης ότι με το point system θα υπάρχει όφελος στην οικονομία, ενώ ανακοίνωσε κι ένα fast track σύστημα για χορήγηση βίζας σε εργαζόμενους που θα ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) για να καλύψουν κενά.

Η Ομοσπονδία Βιομηχανίας της Βρετανίας (CBI) έχει προειδοποιήσει ότι η πρόνοια, οι κατασκευές, τα νοσοκομεία και οι τομείς τροφίμων και ποτών θα επηρεαστούν περισσότερο από τις αλλαγές.

“Είναι καταστροφή για τον τομέα της πρόνοιας, για τον οποίο δεν υπάρχει καν αναφορά στο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών” ανέφερε χαρακτηριστικά η Christina McAnea, εξηγώντας ότι “οι εταιρίες και τα συμβούλια δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν πολλούς Βρετανούς στον τομέα και στηρίζονται στους ξένους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν θα πληρούν, όμως, πια τα κριτήρια”.

Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής υποστήριξε επίσης ότι οι νέες προτάσεις κλείνουν την πόρτα σε χαμηλόμισθους.

Η Εθνική Ένωση Αγροτών θεωρεί επίσης ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργία και η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών, αν και χαιρέτισε τη μείωση του μισθολογικού ορίου για τους εργαζόμενους με υψηλά προσόντα, πρόσθεσε ότι στον κλάδο χρειάζονται και οι υπόλοιποι που θα “κοπούν” με βάση τα νέα κριτήρια, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή.

Η Patel ρωτήθηκε, εξάλλου, αν με το προτεινόμενο σύστημα οι γονείς της που μετανάστευσαν στη Βρετανία από την Ουγκάντα το 1960, θα γίνονταν δεκτοί και τώρα.

Απάντησε ότι “το νέο σύστημα δεν έχει να κάνει με το παρελθόν μου ή, τους γονείς μου, οι πολιτικές αλλάζουν και αλλάζουμε τη μεταναστευτική μας πολιτική, έτσι ώστε να εξυπηρετεί την οικονομία μας και να βασίζεται στα προσόντα”.

“Δεν έχει να κάνει με τους πρόσφυγες και το άσυλο και τους ανθρώπους που διώκονται ανά τον κόσμο, είναι κάτι διαφορετικό” κατέληξε η Patel.

Η σκιώδης υπουργός Εσωτετικών Diane Abbot είπε ότι “oι Εργατικοί χαιρετίζουμε τη συνεισφορά των μεταναστών και θέλουμε ένα δίκαιο σύστημα και όχι αυτό των Συντηρητικών”, ενώ η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Nicola Sturgeon έκανε “λόγο για καταστροφική πρακτική για την οικονομία, καθώς κλείνει την πόρτα στα μούτρα σε χρήσιμους εργαζόμενους” και προανήγγειλε ότι “η Σκωτία θα ζητήσει την εξουσία για να εφαρμόσει τις δικές της πολιτικές στο θέμα”.

Η εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών Christine Jardine μίλησε για “ξενοφοβία” και “προτάσεις που δεν βασίζονται στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας.

Αυτό το ρεπορτάζ του Skynews μου θύμισε το κείμενο “Περισσεύετε”, που είχες γράψει κάποτε, Πιτσιρίκο.

Παρεμπιπτόντως, πολύ ωραίο και αυτό που έγραψες για τη “δηθενιά”.

Τουλάχιστον, με εξαίρεση κάποιες θύελλες στην Ιρλανδία και μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο αναμένεται να έχει καλό καιρό την άνοιξη με τη θερμοκρασία να φτάνει και τους 27 βαθμούς πριν το τέλος του Μάη, σύμφωνα με το Accuweather, που δημοσίευσε τη μακροπρόθεσμη εκτίμησή του για τους επόμενους τρεις μήνες.

Θερμοκρασίες υψηλότερες από τους μέσους όρους της εποχής αναμένονται σχεδόν σε όλη την ήπειρο με άφθονη ηλιοφάνεια που θα επιτρέπει εξωτερικές εργασίες και με οφέλη και για τη γεωργία, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις η καλοκαιρία θα μετατρέπεται σε ανυπόφορη ζέστη.

Κυρίως στην Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου οι θερμοκρασίες θα φτάνουν και τους 32 βαθμούς και θα αγγίζουν και τους 38 τοπικά στα τέλη του Μάη.

Από το Παρίσι ως το Βερολίνο αναμένονται επίσης 30άρια στο δεύτερο μισό του Μάη, ωστόσο, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και η βορειοδυτική Πολωνία μπορεί να έχουν και καταστροφικές καταιγίδες.

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλάζι και πλημμύρες, που θα προκαλέσουν προβλήματα αναμένονται κυρίως τον Απρίλη και τον Μάη από το Παρίσι ως το Βερολίνο.

Αντίθετα, ζέστη θα επικρατήσει από την Πολωνία ως τις χώρες της Βαλτικής με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει και στους 27 βαθμούς στη Βαρσοβία (Πολωνία), το Μινσκ (Λευκορωσία) και το Κίεβο (Ουκρανία) τον Μάιο. Ανάλογες συνθήκες θα επικρατήσουν στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ξηρασία, μετά από έναν ιδιαίτερα ήπιο χειμώνα.

Μία από τις περιοχές που αναμένεται να έχει περισσότερες βροχές από ό,τι συνήθως είναι η βαλκανική χερσόνησος, κυρίως από τον Μάρτη μέχρι τις αρχές Απρίλη.

Είναι πιθανές και καταιγίδες, καταστροφικοί άνεμοι και πλημμύρες, αν και οι βροχές θα είναι στην πλειοψηφία τους ωφέλιμες εν όψει του ξηρού, όπως αναμένεται καλοκαιριού.

Κι αυτό διότι στο δεύτερο μισό της άνοιξης θα επικρατήσουν ξηρότερες συνθήκες και υψηλότερες από τις κλιματικές τιμές θερμοκρασίες από την Ιταλία ως τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Ακόμα μία απόδειξη είναι όλα αυτά ότι η χώρα μας ούτε από ανομβρία κινδυνεύει και μια χαρά χειμώνα είχε και έχει.

Τουλάχιστον σε σύγκριση με την Ισπανία και την Πορτογαλία, με τις οποίες είμαστε στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος και βιώνουν 12 μήνες καλοκαίρι, το οποίο σπάει δυστυχώς με κάποιες φονικές κακοκαιρίες.

Όπως έγινε και φέτος, που στην Ελλάδα διάγουμε, ακριβώς σαν και πέρσι, έναν τετράμηνο χειμώνα, ο οποίος άρχισε με ψυχρή εισβολή στις 4-5/12, νέα ψυχρή εισβολή τα Χριστούγεννα, καπάκι ψυχρή εισβολή στις 29-30/12, ξανά μανά στις 2/1 και 6-7/1, παγωμένους βοριάδες είχαμε και στις 18-21/1, παγερό και το τριήμερο 6-8/2 και πάμε τώρα για βροχές και χιόνια από Τσικνοπέμπτη μέχρι την παραδοσιακά κακή, ψυχρή κι ανάποδη Καθαρά Δευτέρα.

Aν και τελικά από την Τσικνοπέμπτη δεν μπορώ να έχω και παράπονο.

Σε μία βροχερή μέρα, είχαμε αρκετές ώρες ηλιοφάνειας και γενικά ήταν μια χαρά με αποτέλεσμα να είναι καλούτσικες και οι φωτογραφίες στα κρυστάλλινα νερά.


Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.