Το ευλογημένο λάδι και η δεκάτη


Πιτσιρίκο, τουλάχιστον είναι οι 20 νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες στην Τανζανία, καθώς πολλοί άνθρωποι ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια εκκλησιαστικής λειτουργίας, που πραγματοποιήθηκε σε στάδιο στα βόρεια της αφρικανικής χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σε στάδιο της πόλης Moshi, στις πλαγιές του όρους Κιλιμάντζαρο και ο ένας έπεσε πάνω στον άλλο, καθώς προσπαθούσαν να πλησιάσουν το “ευλογημένο λάδι”.

“Υπάρχουν 20 νεκροί και 16 τραυματίες” δήλωσε ο επίτροπος της Moshi Kippi Warioba στο Reuters.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και πέντε παιδιά.

Ο πάστορας Boniface Mwamposa είχε προσελκύσει μεγάλο πλήθος υποσχόμενος ευημερία και θεραπεία στους πιστούς, που θα περπατούσαν πάνω στο “ευλογημένο λάδι”.

Ο πάστορας συνελήφθη, πάντως, στη συνέχεια, λίγο πριν διαφύγει από τη χώρα, καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνος για την τραγωδία, διότι είπε σε 10 χιλιάδες ανθρώπους που συνωστίζονταν στον χώρο λατρείας να πάνε όλοι μαζί να πάρουν το “ευλογημένο λάδι”.

Οι αρχές φοβούνται ότι ο τραγικός απολογισμός θα αυξηθεί, καθώς οι άνθρωποι ήταν πάρα πολλοί και επικρατούσε σκοτάδι κατά την ώρα του τραγικού συμβάντος.

Στην Τανζανία έχουν αυξηθεί οι πάστορες που υπόσχονται ευημερία, δηλαδή, ότι θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Οι πάστορες υποστηρίζουν επίσης ότι διαθέτουν θαυματουργές θεραπευτικές ικανότητες.

Έτσι, χιλιάδες άνθρωποι από το αφρικανικό έθνος των 55 εκατομμυρίων, προσέρχονται στις εκκλησίες, που η κύρια πηγή εσόδων τους είναι το “δέκατο”, δηλαδή, το 10% του εισοδήματός τους που συνεισφέρουν οι πιστοί.

Κάτι σαν τη δεκάτη επί τουρκοκρατίας, δηλαδή.

Πολλές τέτοιες ειδήσεις δεν τις μαθαίνουμε ποτέ, ενώ στα ψιλά έχει περάσει και του Τραμπ και του Νετανιάχου η μαϊμουδιά.

Να αποκτήσουν, δηλαδή, οι Παλαιστίνιοι ανεξάρτητο κράτος, αλλά την ίδια στιγμή να τους κυβερνάει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, η Παλαιστινιακή Αρχή διέκοψε κάθε σχέση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ακόμα και αυτές που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, εξαιτίας του ειρηνευτικού πλάνου του Donald Trump, το οποίο και απέρριψε, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο πρόεδος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas βρίσκεται, μάλιστα, στο Κάιρο, όπου θα απευθυνθεί στην Αραβική Λίγκα, που στηρίζει τους Παλαιστίνιους.

Το ειρηνευτικό σχέδιο, που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu το στηρίζει, προβλέπει τη δημιουργία αποστρατικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους, που δεν θα περιλαμβάνει τους εβραϊκούς οικισμούς που χτίστηκαν στα κατεχόμενα και θα παραμένει στον απόλυτο έλεγχο του Ισραήλ, όσον αφορά την ασφάλεια.

“Πληροφορούμε την ισραηλινή πλευρά ότι δεν θα έχουμε σχέσεις μαζί τους, ούτε με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την ασφάλεια” ανέφερε ο Abbas από το Κάιρο, όπου είχε έκτακτες συναντήσεις για το σχέδιο του Trump.

To Iσραήλ και οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής συνεργάζονται επί μακρόν για τα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης, που είναι υπό παλαιστινιακό έλεγχο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει επίσης συνεργασία με τη CIA, η οποία συνεχίστηκε ακόμα και μετά το μποϋκοτάζ που έκανε μετά το 2017 στις ειρηνευτικές προσπάθειες του Trump.

O Abbas είπε ότι αρνήθηκε να μιλήσει για το σχέδιο με τον Trump στο τηλέφωνο, ενώ δεν ήθελε ούτε να παραλάβει αντίγραφο για να το μελετήσει.

Επανέλαβε δε, την κατηγορηματική απόρριψη του σχεδίου από πλευράς του, λέγοντας ότι “ο Trump ήθελε να μιλήσει μαζί μου και μετά να μου στείλει μία επιστολή, αλλά αρνήθηκα και τα δύο, διότι δεν ήθελα να γραφτεί στην ιστορία ότι εγώ πούλησα την Ιερουσαλήμ”.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αναγνώριση από τις ΗΠΑ των ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης, αλλά και της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αραβικής Λίγκας υποστήριξαν με τη σειρά τους ότι το σχέδιο δεν καλύπτει ούτε τις πιο μετριοπαθείς φιλοδοξίες των Παλαιστίνιων και δεν θα συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την εφαρμογή του.

Οι υπουργοί ανέφεραν και ότι είναι δικαίωμα των Παλαιστίνιων να έχουν δικό τους κράτος, το οποίο να βρίσκεται στη γη που κατέλαβαν οι Ισραηλινοί το 1967 και να έχει πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επίσης οι υπουργοί της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, δηλαδή, αλλά κι εκείνοι του Ιράκ και του Λιβάνου, ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη αν δεν αναγνωριστεί στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα να ιδρύσουν ένα κράτος στις περιοχές που είχαν πριν το 1967.

Μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου Trump, κάποιες αραβικές δυνάμεις, παρά την ιστορική υποστήριξή τους στους Παλαστίνιους, έβαλαν σε προτεραιότητα τις στενές σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και την ταύτισή τους ενάντια στον κοινό εχθρό τους, το Ιράν.

Αυτές οι χώρες ήταν το Ομάν, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, έδωσαν το παρών κατά την ανακοίνωση του σχεδίου Trump.

Tην περασμένη Τρίτη 28/1 ο Netanyahu υποστήριξε ότι θα ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου, έτσι ώστε η ισραηλινή νομοθεσία να ισχύει και για τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη.

Μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για την επίσημη προσάρτηση των οικισμών και της κοιλάδας της Ιορδανίας, μίας περιοχής που το Ισραήλ κρατάει υπό στρατιωτική κατοχή από το 1967.

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν τους οικισμούς του Ισραήλ ως κατοχή γης, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ο Trump, όμως, άλλαξε την πολιτική των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα.

Και μιας και ο λόγος για ανεξάρτητα κράτη, οι “λαγοί” της ΕΕ άρχισαν να ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα, περί ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας.

Οι Βρυξέλλες θα ήθελαν, λοιπόν, μία ανεξάρτητη Σκωτία στην ΕΕ, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, που ταυτίστηκε με τη Σκωτσέζα πρωθυπουργό Nicola Sturgeon, όπως μεταδίδει το BBC.

Η τοποθέτησή του που περιελάμβανε και την πεποίθησή του ότι “συναισθηματικά όλοι στην Ευρώπη θα ήταν ενθουσιασμένοι με μία τέτοια προοπτική” έγινε τη στιγμή που Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν τη λύπη τους για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Πληρωμένη απάντηση του έδωσε, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Dominic Raab, δηλώνοντας ότι “τέτοια σχόλια θα ενθαρρύνουν τις αποσχιστικές τάσεις στην Ευρώπη, είναι ανεύθυνα και μάλλον ούτε καλοδεχούμενα από τους Ευρωπαίους ηγέτες”.

Ο Donald Τusk που στην εκπομπή του Andrew Marr στο BBC δήλωσε από την πλευρά του ότι “νιώθω πολύ Σκωτσέζος μετά το Brexit, αλλά σέβομαι την εσωτερική αυτή διαμάχη στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν θέλω να παρέμβω”, όταν πιέστηκε για να μιλήσει για το ενδεχόμενο υποστήριξης από την ΕΕ ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, ανέφερε ότι “συναισθηματικά όλοι στην Ευρώπη θα είναι ενθουσιασμένοι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο”.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για να μπει στην ΕΕ μία ανεξάρτητη Σκωτία στο μέλλον δεν θα γίνει αυτόματα αποδεκτή.

Τα σχόλια του Tusk έγιναν μετά τα όσα είχε πει ο προκάτοχός του Herman Van Rompuy ότι “το Brexit άλλαξε τη στάση της ΕΕ σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας”, ενδεχόμενο με το οποίο είναι αντίθετη η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο δημοψήφισμα του 2016 οι Σκωτσέζοι είχαν ψηφίσει με ποσοστό 62% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ενώ συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο η αποχώρηση από την ΕΕ επικράτησε με ποσοστό 51,9%.

H Nicola Sturgeon υποστήριξε ότι πέρα από λύπη, υπάρχει και θυμός πλέον στις τάξεις των Σκωτσέζων.

Μία ανεξάρτητη Σκωτία θα χρειαζόταν την έγκριση και των 27 κρατών μελών για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η ΕΕ θα στήριζε σε γενικές γραμμές μία τέτοια προοπτική, ειδικά τη διεξαγωγή ενός κατοχυρωμένου συνταγματικά δημοψηφίσματος, ωστόσο, η Σκωτία δεν θα πρέπει να περιμένει “ειδική μεταχείριση”, θα πρέπει να αποδεχτεί όλες τις υποχρεώσεις ενός κράτους μέλους, αλλά και να συμφωνήσει να ενταχθεί στο ευρώ.

Από το ευρώ να περάσουμε, όμως, στον καιρό.

Και στην Ισπανία που το καλοκαίρι πήγε για να μείνει, αφού ο Φεβρουάριος μπήκε με 27 βαθμούς στη Βαλένθια, ενώ από τις 28 υψηλότερες θερμοκρασίες πανευρωπαϊκά, οι 26 ήταν στην Ισπανία και οι άλλες δύο στην Πορτογαλία και το Γιβραλτάρ, σύμφωνα με το severe-weather.

Επίσης, οι 73 από τις 100 υψηλότερες θερμοκρασίες της Ευρώπης ήταν στην Ισπανία.

Σχεδόν όλη η Ευρώπη είχε, πάντως, διψήφιες θερμοκρασίες και συγκεκριμένα η νότια Σκανδιναβία και η Δανία 11, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Πολωνία 12 με 16, η Ιταλία και τα Βαλκάνια γύρω στους 20, μία τιμή που άγγιξαν και αρκετές περιοχές στην Ελλάδα.

Aκόμα πιο υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν, εξάλλου, την Κυριακή στην Ισπανία και συγκεκριμένα 29,1 και 28,3 βαθμοί στο Λας Πάλμας και την Τενερίφη αντίστοιχα, στα Κανάρια Νησιά, δηλαδή, που βρίσκονται στον Ατλαντικό.

Στην ισπανική ενδοχώρα τα θερμόμετρα έδειξαν μεταξύ 23-26 βαθμών, στην Κορσική (Γαλλία) και τη Σαρδηνία και τη Σικελία (Ιταλία) 19-21, στα νότια Βαλκάνια 18-20, στην Αγγλία, τη νότια Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο γύρω στους 15.

Η Μπάνια Λούκα στη Βοσνία είχε 20,6 βαθμούς, το Κάρλοβατς στην Κροατία 19, η Σλοβενία 18, η Κροατία 17, η Αυστρία 16,1.

Αυτή η ζέστη θα κρατήσει για άλλες δύο μέρες πριν ψυχρότερες αέριες μάζες φέρουν και πάλι τον χειμώνα, αλλά και χιόνια στην περιοχή των Βαλκανίων, καταλήγει το severe-weather.

Όχι, όμως, και της Ιβηρικής.

Δεν είναι ότι σε 15 διαφορετικά μέρη της Ισπανίας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 25 βαθμούς, ενώ στη Γαλλία και την Πορτογαλία ούτε σε ένα.

Αλλά το γεγονός ότι δεν θα δεχτεί καμία ψυχρή εισβολή, με τη φετινή εμμονή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.

Τελικά, εκεί έχει πάντα ήλιο, όχι εδώ.

Η Ισπανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που το καλοκαίρι έφτασε. Άντε και στα δικά μας.

Για να τα λέμε όλα, βέβαια, δεν είναι καλή και η παρατεταμένη ζέστη χειμωνιάτικα, που στην Ισπανία έφερε δυστυχώς και δύο φονικές πλημμύρες φέτος.

Από την άλλη και η Δευτέρα ήταν μία καλή μέρα.

Ακριβώς όπως και πριν ακριβώς τέσσερα χρόνια, στις 3 Φεβρουαρίου 2016, που είχε επίσης καλοκαιρία και είχα βγάλει και μία ωραία υποβρύχια φωτογραφία.

Δύο τσιπούρες που έμοιαζαν σαν να φιλιούνται σε έναν φωτεινό και πεντακάθαρο βυθό.

Και τότε ήρθε δύο μέρες μετά μία ψυχρή εισβολή, πιο ασθενική από αυτή που αναμένεται και τώρα από την Τετάρτη 5/2.

Δεν είναι μόνο η ιστορία, αλλά και ο καιρός που επαναλαμβάνεται τελικά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η καρδιά μου, από τον Νοέμβριο ως και τον Απρίλιο, βρίσκεται στα Κανάρια Νησιά που έχουν καλοκαίρι όλο τον χρόνο. Το υπόλοιπο διάστημα, βρίσκομαι ολόκληρος στην Ελλάδα. Σας απονέμω το βραβείο του Έλληνα που τον απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο καιρός. Το κερδίσατε πανάξια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.