Το πλοίο φάντασμα που είχε σαλπάρει από την Ελλάδα και το μαγικό νερό της σελήνης


Πιτσιρίκο, μετά από ένα χρόνο και τέσσερις μήνες περιπλάνησης στη θάλασσα, ένα πλοίο φάντασμα ξεβράστηκε στην Ιρλανδία, χάρη στην ορμή της θύελλας Dennis, όπως επισημαίνει το Skynews.

Το φορτηγό πλοίο Alta από την Τανζανία έπλεε ακυβέρνητο από τον Οκτώβριο του 2018, όταν το δεκαμελές πλήρωμά του διασώθηκε από την ακτοφυλακή των ΗΠΑ 1.300 μίλια ανοιχτά των Βερμούδων.

Η δύναμη της θύελλας Dennis που ένιωσαν στην Ιρλανδία, τη Βρετανία και μέρη της ηπειρωτικής Ευρώπης, ήταν τελικά αυτή που ξέβρασε το πλοίο στο Κορκ.

Πλέον θα το επιθεωρήσουν μηχανικοί για όσο παραμένει στα βράχια της ακτής του Κορκ, με τις ιρλανδικές αρχές να έχουν ήδη προειδοποιήσει τους πολίτες να μην το πλησιάσουν για λόγους ασφαλείας, καθώς ακόμα το χτυπούν τα κύματα.

Ο κίνδυνος θαλάσσιας ρύπανσης θεωρείται πολύ μικρός δεδομένου του μεγάλου διαστήματος που το πλοίο των 80 μέτρων παρασυρόταν από τα θαλάσσια ρεύματα.

Τελευταία φορά είχε εντοπιστεί τον Σεπτέμβριο του 2019 από ένα πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού, που το προσέγγισε για να προσφέρει βοήθεια.

Κανένας δεν απάντησε, όμως, από το πλοίο φάντασμα, που είχε σαλπάρει από την Ελλάδα για την Αϊτή, αλλά έπεσε σε θαλασσοταραχή και ήταν για τρεις βδομάδες ακυβέρνητο και πριν τη διάσωση του δεκαμελούς του πληρώματος από την αμερικάνικη ακτοφυλακή.

Σε ξέρα έπεσα, εξάλλου, κι εγώ την Τρίτη, που πήγα σε μία παραλία του Φαλήρου που δεν είχα βουτήξει ποτέ.

Σε αυτήν που έριχνα ξανά στη θάλασσα τα ψάρια -κυρίως σκορπιουδάκια και λύχνους- και τα καβούρια που ακόμα ζούσαν και τα αγόραζα από μία κυρία που τα πουλούσε κάποτε.

Μία μέρα ένας τραπεζικός υπάλληλος είχε απελευθερώσει μία κωλοχτύπα -συγγενικό είδος του αστακού- και την είχε πάρει και τζάμπα.

Πάντα μου έκανε εντύπωση γιατί στο συγκεκριμένο σημείο, όπου παρεμπιπτόντως είναι αξιόλογη και η υποβρύχια ζωή με τους κέφαλους και τις σάλπες να ξεχωρίζουν, έχει μεγαλύτερα κύματα και ο λόγος ήταν φυσικά η ξέρα που εκτείνεται μέχρι και 50 και βάλε μέτρα από την ακτή.


Εκεί που τα χελιδόνια της θάλασσας και οι γλάροι μάχονται για ένα κομμάτι ψωμί (που λέει και το τραγούδι).

Τους πετάνε κουλούρια Θεσσαλονίκης και ψωμάκια οι περαστικοί.

Σε μία ακρογιαλιά, που μπορεί να είναι μέσα στην πόλη, αλλά μοιάζει εξωτική.

Να μεταφερθούμε, όμως, κάπου ακόμα πιο εξωτικά, καθώς η σκόνη της σελήνης μπορεί να μετατραπεί σε πόσιμο νερό για τους αστροναύτες, σε καύσιμη ύλη, αλλά και σε δομικό υλικό, όπως μεταδίδει το BBC.

Ερευνητές από το Μίλτονς Κέινς, έχοντας στη διάθεσή τους χώμα που μετέφερε από τη σελήνη ο Neil Armstrong το 1969, το θερμαίνουν, έτσι ώστε το οξυγόνο να αλληλεπιδράσει με το υδρογόνο που προσθέτουν για να δημιουργήσουν νερό.

Νέες τεχνικές που αναπτύχθηκαν στο Μίλτον Κέινς έχουν βρει, μάλιστα, μεγαλύτερες συγκεντρώσεις νερού σε μερικές πέτρες, από ό,τι αρχικά φαινόταν.

Πρωτοπόρος των ερευνών είναι ο καθηγητής Mahesh Anand, που ψάχνει για νερό στη σελήνη εδώ και δέκα χρόνια.

Συνεργάζεται επίσης με επιστήμονες στην Κολονία της Γερμανίας για να λιώσουν τη σκόνη της σελήνης και να φτιάξουν τούβλα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές κατασκευές στο διάστημα.

Ο ερευνητής Simon Sheridan φτιάχνει επίσης ένα φασματόμετρο, που έχει σχεδιαστεί για να μυρίζει αέρια στην επιφάνεια της σελήνης προκειμένου να εντοπίσει νερό.

Και η φοιτήτρια Hannah Sarrgeant υποστηρίζει ότι “η παραγωγή νερού, είτε από παγωμένα αποθέματα στους πόλους της σελήνης, είτε από τις πέτρες θα είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αποστολές μεγάλης διάρκειας στο διάστημα.

“Το νερό είναι από τους πλέον ζωτικούς πόρους που χρειαζόμαστε για την εξερεύνηση του διαστήματος, όχι μόνο για τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά και για φτιάξουμε καύσιμα για τους πυραύλους, συμπλήρωσε η ίδια.

Αυτό είναι, λοιπόν, το μαγικό νερό της σελήνης, που μπορεί να γίνει και καύσιμο για διαστημόπλοια, αλλά και τούβλο για πολυκατοικίες.

Ας προσγειωθούμε, όμως, στη σκληρή πραγματικότητα, καθώς σχεδόν 900 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη βόρεια Συρία από τον Δεκέμβριο του 2019, οπότε και άρχισε η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων, όπως γράφει η Liberation.

Στην πλειοψηφία τους είναι, μάλιστα, γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Mark Lowcock.

Ο αμέσως προηγούμενος απολογισμός την περασμένη Πέμπτη 13/2 ήταν 800 χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Το Reuters αναφέρει από την πλευρά του ότι 40 χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους, κυρίως στο δυτικό Χαλέπι, τις τέσσερις τελευταίες μέρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εκτοπισμένων σε 875 χιλιάδες από τον Δεκέμβριο του 2019.

Μισό εκατομμύριο εξ αυτών είναι παιδιά.

Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.