Υποκρισία, ψέμα και απάτη

Φίλε μου Πιτσιρίκο αγαπημένε, γράφω αυτό το κείμενο στηριζόμενος πάνω στο δικό σου κείμενο με τίτλο «Πώς στρώθηκε ο δρόμος για την δηθενιά», που αν έχει για σένα κάποια αξία η γνώμη μου, θεωρώ πως κι αυτό είναι ένα απ’τα καλύτερα κείμενα που έχεις γράψει.

Κι όπως εσύ, κάθε φορά, μας αναφέρεις την ευγνωμοσύνη σου, να είσαι σίγουρος ότι την ίδια ευγνωμοσύνη έχουμε και πολλοί από μας για όλο αυτό που προσφέρεις με τα κείμενά σου.

Θα σταθώ στην κυρίαρχη λέξη, ψυχή αυτού του κειμένου, που είναι η λέξη δηθενιά.

Με άλλα λόγια, υποκρισία.

Αν ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία, θα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η χώρα, απ’τα γεννοφάσκια της, υποκρίνεται ότι είναι κάποια άλλη.

Και φυσικά, αυτό έχει να κάνει και με τους πολίτες της. Άλλωστε, είναι το ίδιο πράγμα. Εμείς είμαστε τα κύτταρα σ’ αυτό το σώμα που σάπισε.

Κι ένα κράτος που στηρίζεται στην υποκρισία και το ψέμα δεν μπορεί να έχει κανένα μέλλον. Βασικά δεν έχει τίποτα. Ούτε παρελθόν, ούτε παρόν.

Μια ακόμα υπέροχη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό, η οποία κι αυτή χαρακτηρίζει την πορεία του ελληνικού κράτους, είναι η λέξη “απάτη”.

Η υποκρισία, το ψέμα και η απάτη λοιπόν, το μόνο που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν, είναι ένα κοινωνικοπολιτικό έκτρωμα.

Ήδη, εδώ και δέκα χρόνια, έχουμε να κάνουμε με ένα αποσυνθεμένο πτώμα, που αναδίδει δυσωδία. Κάνουμε πως δεν το βλέπουμε, αν και η βρώμα είναι τόσο μεγάλη πια, που μας έχει πνίξει.

Μοιάζουμε σαν χρυσόψαρα σε μια γυάλα που δεν έχει αλλαχτεί το νερό, ανοιγοκλείνοντας στην επιφάνεια σπαρακτικά το στόμα μας.

Κι εκεί, ρε παιδί μου. Πείσμα. Όχι μια χαρά είναι όλα και μπράβο μας. Έτσι παιδιά, μια χαρά το πάμε. Δεν είμαστε απλά γαμάτοι Πιτς μου. Είμαστε νεκροί γαμάτοι και δεν το ξέρουμε.

Τι γαμάτο!

Κλείνουμε κάθε μέρα τα μάτια στην πραγματικότητα. Ο στρουθοκαμηλισμός σε όλο του το μεγαλείο. Και μόλις ξαναβγάζουμε το κεφάλι από την τρύπα, υποκρινόμαστε τα λιοντάρια.

Αν είσαι ένα μεγάλο κοτόπουλο και υποκρίνεσαι το λιοντάρι, θα καταλήξεις να σε τρώνε οι γύπες.

Αυτός ο τόπος κατοικείται πλέον από γέρους ανήμπορους και γενικώς από πολίτες ανίκανους να διεκδικήσουν κάτι.

Πολίτες, που εκπαιδεύτηκαν επί πολλά χρόνια να διαφημίζουν τον σταρχιδισμό, την κομπίνα, το κομματικό βόλεμα, το λάδωμα, την αδιαφορία για τα κοινά, την αμορφωσιά ως προτέρημα, τον ατομικισμό, τον άσκοπο καταναλωτισμό, την ψεύτικη ευημερία με δανεικά, τα γαρίφαλα, τις πίστες και τελειωμό δεν έχει η λίστα.

Στοιχεία αρκετά ικανά για να καταστρέψουν το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον μιας χώρας και να ανθίσουν τον ακραίο εθνικισμό ως ιταμό αποτέλεσμα της πλήρους απαξίωσης του θεσμού της Δημοκρατίας, της ανύπαρκτης Δικαιοσύνης, κατακρεούργησης του Συντάγματος και έλλειψης παιδείας και μόρφωσης.

Πιστεύω, όπως σου έχω πει και κατ’ ιδίαν, ότι πάντοτε αυτή η χώρα ήταν δεξιά ως ακροδεξιά.

Δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει με την υποκρισία που χαρακτηρίζει αυτόν τον λαό, σαν την υποκρισία της μαντάμ Σουσού, αλλά αυτό ήταν πάντα. Μια μαντάμ Σουσού.

Και ως μαντάμ Σουσού μας αντιμετωπίζουν όλοι. Μη μας κακοφαίνεται.

Δεν έχει αλλάξει τίποτα και δε θα αλλάξει.

Και για να το κάνω πιο κατανοητό.

Πόσοι άφησαν το Mega με χιόνια, στο νούμερο τέσσερα της τηλεόρασης, επί τόσους μήνες, γιατί κάποτε θα ξαναρχόταν;

Ας το σκεφτούν.

Με εκτίμηση και αγάπη!

Βαλαβάνης Δημήτρης

(Φίλε Δημήτρη, δεν είναι δεξιό και αριστερό το θέμα της Ελλάδας. Δεν υπάρχουν Δεξιά και Αριστερά με τις έννοιες που είχαν κάποτε. Δεξιά και Αριστερά είναι ένα. Στην πράξη. Στα λόγια αλλάζει. Αλλά οι πράξεις μετράνε. Από τον μικροαστισμό σάπισε η Ελλάδα. Και από τα ψεύτικα, τα λόγια, τα μεγάλα. Στα οποία επιμένει. Πρώτη φορά βλέπω πτώμα να επιμένει. Πλάκα έχει. Να είσαι καλά, Δημήτρη. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.