Χρειαζόμαστε επειγόντως ανθρώπους που θα μας λένε αυτό που δεν θέλουμε να ακούσουμε

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Συνεχίζεται η παράνοια με τον κοροναϊό που προς το παρόν αφορά κυρίως την Κίνα και λιγότερο τις άλλες 24 χώρες που έχουν σαφώς λιγότερα ή και μεμονωμένα κρούσματα.

Είναι τραγικό, κιόλας, που κοστολογούν τα ΜΜΕ τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ή που βγαίνει το γαμώ-ΔΝΤ και βγάζει ανακοίνωση για την παγκόσμια ανάπτυξη σε σχέση με έναν ιό.

Είναι τόσο βαθιά η πραγματική ασθένεια της ανθρωπότητας -αυτή για την οποία δεν μιλά σχεδόν κανείς- που οποιαδήποτε άλλη αυτομάτως ταυτίζεται μ’ αυτήν ή μοιάζει λίγη μπροστά της.

Το θέμα δεν είναι φυσικά, για άλλη μια φορά, το ανθρώπινο κόστος, αλλά το οικονομικό.

Μην και σταματήσουν οι μηχανές.

Τι θα γίνει, άμα σταματήσουν;

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν τα επίπεδα παραγωγικότητας π.κ. (προ κοροναϊού), μην κινδυνέψει η παγκόσμια ανάπτυξη και έχουμε λιμούς, καταποντισμούς και προσφυγικά ρεύματα.

Κατάντια.

Ορισμένοι μάλιστα ενθουσιάζονται που πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι, καθώς εκείνοι τους λένε πως δεν είχαν φανταστεί πόσο πιο ευχάριστη είναι η δουλειά από το σπίτι.

Έλα, λίγο ακόμα και παίζει να το πιάσετε ότι τρέχετε στα γραφεία γιατί αυτό κάνουν οι δούλοι.

Άσε που, αν συνεχίσει λίγες βδομάδες ακόμα ο κοροναϊός, μπορεί να γεμίσει η Κίνα κομμουνιστές και μαρξιστές και λίγο ακόμη και τον ρίξαμε τον καπιταλισμό, σύντροφοι.

Αν και στην τελική, υπάρχει κάτι πολύ πιο ευχάριστο από το να δουλεύεις από το σπίτι.

Να μην δουλεύεις καθόλου.

Να το δοκιμάσετε.

Δεν είναι ιατρική συμβουλή, αλλά θα έπρεπε.

Από εκεί και πέρα, ο λόγος που όλοι πανικοβάλλονται με τον ιό που σε μερικές βδομάδες σκότωσε κάτι περισσότερο από 1500 άτομα, είναι τόσο απλός όσο απλή είναι η βλακεία που δέρνει τους ανθρώπους, αλλά θα το πάω γύρω-γύρω που μ’ αρέσει.

Ας πούμε ότι ο ιός ως το τέλος του έτος καταφέρει να σκοτώσει 20.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Στο ίδιο διάστημα θα πεθάνουν περίπου 100.000 παιδιά από καρκίνο -τα 60.000 χωρίς πρόσβαση σε περίθαλψη της προκοπής-, άλλα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια παιδιά από την πείνα και σχεδόν 1 εκατομμύριο παιδιά (το περιορίσαμε το τελευταίο στα παιδιά ηλικίας μέχρι 5 ετών) από πνευμονία.

Είδατε πουθενά πρωτοσέλιδα, δηλώσεις συμπαράστασης, κοινωνικό πανικό;

Για ποιο λόγο, λοιπόν, πανικοβάλλονται όλοι από τον κοροναϊό που θα σκοτώσει το 1/100 (και αν) σε σχέση με 3 άλλες τυχαίες αιτίες;

Ελάτε, απλό είναι.

Οι τρεις αιτίες που ανέφερα έχουν να κάνουν με τη φτώχεια.

Αν έχεις λεφτά, δεν κινδυνεύεις τόσο από την αδυναμία πρόσβασης σε εξειδικευμένες δομές υγείας, από την πείνα ή από την πνευμονία.

Οι πιθανότητες επιβίωσης είναι με το μέρος σου.

Αν είστε φτωχός, λυπάμαι, στην επόμενη ζωή να προσπαθήσετε καλύτερα.

Το άσχημο με τον κοροναϊό είναι ότι δεν χαμπαριάζει από πλούσιους και φτωχούς.

Σε μια ταξική κοινωνία, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια καταστροφή που χτυπάει εξίσου όλους τους ανθρώπους.

-Έχω λεφτά.

-Στα αρxίδια μου. Neeeext.

Τι να τα κάνεις, οπότε, τα λεφτά, αν δεν μπορούν να σε σώσουν από ένα σκατομικρόβιο;

Καλά για τις ΗΠΑ δεν το συζητάω, θα πέσει πολύ κλάμα.

Τόσοι χρεωμένοι με φοιτητικά δάνεια, θα κάνουν τάματα οι τραπεζίτες μην χάσουν τα λεφτά τους, οπότε τουλάχιστον ξοφλήστε τα πριν αρρωστήσετε, γιατί πάει μετά η αμερικανική οικονομία.

Αυτό που μ’ αρέσει μέσα σ’ όλη αυτή τη γελοιότητα των οικονομικών αναλύσεων για ένα μικρόβιο είναι που μπλέκουμε μέσα και τις Βόρειες Κορέες, καθώς ο Κιμ δεν ανακοίνωσε ακόμα κρούσμα στη χώρα, η οποία Βόρεια Κορέα έχει κλειστεί στο καβούκι της απαγορεύοντας μετακινήσεις εντός και εκτός.

Κατ’ αρχάς, ο ιός αφήνει την Βόρεια Κορέα για το τέλος, μην πατήσει ο Κιμ κανένα κουμπί και δεν προλάβει να σπάσει την πλάκα του με τους ανθρώπους, δεύτερον, ακόμα και να πάει θα τον εκτελέσουν -αν δείτε τι γράφουν πάλι αμερικανικά ΜΜΕ για τη Βόρεια Κορέα θα καταλάβετε- και τρίτον, ο λόγος που και οι 25 πληγείσες χώρες είναι προηγμένες οικονομίες -εκτός φυσικά από το γεγονός ότι οι φτωχότερες χώρες δεν έχουν τις υποδομές- είναι για άλλη μια φορά απλός.

Τουρισμός, εμπορεύματα, μεταφορές, η οικονομική δραστηριότητα.

Η λύση θα ήταν να επιβληθεί καραντίνα, αλλά κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία.

Οπότε, περαστικά μας.

Και φανταστείτε δεν ανέφερα καν ότι όλο αυτό ξεκίνησε από το παράνομο κυνήγι παγκολίνου, που, αν ισχύει, θα είναι πραγματικά πολύ αστείο.

Ποιος ο λόγος να τρέχεις μέρα-νύχτα στη ζούγκλα, να σε ξεσκίσουν τα κουνούπια για να κυνηγήσεις έναν παγκολίνο, αν δεν έχεις να βγάλεις λεφτά απ’ αυτό;

Με το πού μετατρέψαμε τα πάντα σε εμπορεύματα, έπρεπε τουλάχιστον να το έχουμε καταλάβει ότι όλα είναι θέμα κόστους. Και κέρδους.

Και ποιο παραμύθι μένει στους ανθρώπους, όταν τους πάρεις τα λεφτά;

Ο Θεός.

Το τελευταίο καταφύγιο των αρρώστων.

Με εκτίμηση,

Άρης

Υ.Γ.1
(Ο Θεός μας έβαλε εδώ και ο Θεός δεν κάνει λάθη. Ένα παιδί από τα Σεπόλια Αττικής.)
Αν απορείτε που κολλάει αυτό το τελευταίο παραπάνω περί Θεού και καταφυγίων, εδώ κολλάει. Διάσημοι βγαίνουν και λένε κάτι τέτοιες βλακείες και οι περισσότεροι τους επιβραβεύουν. Δεν έχω κόλλημα με κάποιον συγκεκριμένα, αλλά αυτό είναι το πιο πρόσφατο -και …ελληνοαμερικάνικο- παράδειγμα. Κατά τ’ άλλα, οι διάσημοι δεν έχουν άποψη. Να ‘τη η άποψη. Όχι πως προτιμώ υποκριτικές δηλώσεις τύπου Φίνιξ, αλλά τελικά μάλλον οι φαν είναι που δεν έχουν άποψη και ό,τι πει το είδωλο. Το οποίο καταλήγει να λέει ότι πιο γενικό και αόριστο μπορεί, μην χαλάσουμε τις καρδιές μας. Και ντροπή σε εκείνους που του έγραψαν σαρκαστικά πως «ενίοτε ο Θεός κάνει και λάθη, αλλά δεν πειράζει Θεός είναι και Τον αγαπάμε πολύ». Μου θύμισαν το «όποιος θέλει, μπορεί» που φυσικά έχει και μια αόρατη παρένθεση «και όποιος δεν μπορεί, μάλλον δεν το θέλει», άρα όλα είναι θέμα θέλησης. Και του Θεού. Και αν βγει μια δημοσιογράφος να γράψει και μια μελανή σελίδα για μπασκετμπολίστα που έπεσε με το ελικόπτερο -τυχαίο παράδειγμα-. πέφτουμε ομαδικά να την φάμε. Και απορούμε μετά που η βλακεία θερίζει. Ο Θεός, λοιπόν, δεν κάνει ποτέ λάθη. Οπότε, αν ανήκετε στους «άτυχους» αυτού του κόσμου, αυτό να λέτε για να παρηγορήσετε την πείνα σας. Είναι θέλημα Θεού. Θέλημα Θεού και τα παιδιά στις βάρκες. «Το δυσκολότερο όταν είσαι διάσημος, είναι ότι οι άνθρωποι είναι πάντα καλοί μαζί σου. Συζητάς μαζί τους και όλοι συμφωνούν με ό,τι λες, ακόμα και αν πεις κάτι απίστευτα τρελό. Χρειαζόμαστε επειγόντως ανθρώπους που θα μας λένε αυτό που δεν θέλουμε να ακούσουμε.»- Αλ Πατσίνο

Υ.Γ.2 Να προσθέσω κάτι περί Βαρουφάκη και τις ηχογραφημένες συνομιλίες και τις απειλές περί μηνύσεων κτλ, αφού τα είπατε όλα. Είπαν κάποιοι θιγμένοι ότι δεν έχει το δικαίωμα να βγάλει τα άπλυτα στη φόρα. Περί άπλυτων πρόκειται. Όχι για τον κάθε τυχάρπαστο που έκατσε σε μια εαρινή σύναξη τρομοφυλάκων και συζήτησε για μια ολόκληρη χώρα πίσω από κλειστές πόρτες. Κάποιοι, λοιπόν, μαζεύτηκαν και συζήτησαν για τον ελληνικό λαό, του ζήτησαν κιόλας να ψηφίσει με ένα ΝΑΙ και ένα ΌΧΙ -χωρίς να ξέρει τι συζητήθηκε- και κρύβονται σαν τα ποντίκια. Ωραίο δεν είναι να σου ζητούν να δεχθείς ή όχι μια συμφωνία που τελικά εφαρμόστηκε και κανένας δεν έχει μάθει τι διάολο περιλαμβάνει; Και ο ελληνικός λαός δεν εξοργίζεται που τον κρατάνε στο σκοτάδι και που σε λίγους μήνες μπορεί -επίτηδες λέω μπορεί- να χρεοκοπήσει ξανά, χωρίς να ξέρει ακόμα γιατί χρεοκόπησε το 2010. Μέχρι που χαίρεται γιατί επιστρέφει το MEGA και η κανονικότητα. Είπαμε, ο ελληνικός λαός δεν θέλει να αποδώσει ευθύνες σε κάτι τέτοια. Άσε που ήταν και θέλημα Θεού.

Υ.Γ.3 Όσον αφορά, τέλος, κάτι επιτάξεις σε κάτι νησιά για το προσφυγικό και σε σχέση με όσα γίνονται αυτές τις μέρες και σε περίπτωση που κάποιος το θέλει και σε τραγουδάκι, απόσπασμα από Άσιμο:

«Τα λόγια μονάχα μας απόμειναν, κι οι θεωρίες, στην πράξη μας χαλάνε οι θεσμοί.

Βαρέθηκα να λέω πως θ αλλάξει, το σύστημα μας έχει επιτάξει.

Απόκληρα απομείναμε πουλάκια με ξεπουπουλιασμένα τα φτερά.»

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όπως όλοι οι ακριβοπληρωμένοι πρωταθλητές, δεν έχει δική του άποψη. Ο Αντετοκούνμπο -σε αυτό το διάστημα της ζωής του- ανήκει σε εταιρείες και στην ομάδα του. Είναι περιουσιακό στοιχείο άλλων. Οπότε, είναι υποχρεωμένος να μη λέει τίποτα. Να λέει έτσι διάφορες χαριτωμενιές. Σαν να είναι δημοσιογράφος που δουλεύει για τον Μαρινάκη. Ο Γιάννης είναι ένας υπάλληλος. Και οι υπάλληλοι δεν έχουν δική τους άποψη. Όπως έγραψα πριν δυο χρόνια, “Του Γιάννη δεν του πέφτει λόγος”. Τον Αντετοκούνμπο δεν μπορώ να τον κατηγορήσω γιατί αυτό το παιδί από τα Σεπόλια, αν δεν είχε αυτό το ύψος και αυτό το ταλέντο, μπορεί να έπλενε τζάμια αυτοκινήτων στα Σεπόλια σήμερα, να τον έβριζαν αυτοί που τον αποθεώνουν και να τον κυνηγούσαν οι αστυνομικοί παρέα με τους φασίστες. Από την άλλη, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα έπρεπε να μιλάει για όλα αυτά τα παιδιά μεταναστών από τα Σεπόλια που δεν είχαν την δική του τύχη και το δικό του ταλέντο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα δικαιούται να έχει δική του άποψη προς το τέλος της καριέρας του, όταν πια θα είναι ζάπλουτος και θα προετοιμάζει -υποθέτω- την καθόδό του στην πολιτική ή στις σόου μπίζνες. Τότε θα γίνει πιο …ακτιβιστής. Θα φοράει μπλουζάκια για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ. Άρη, οι άνθρωποι χωρίζονται σε πλούσιους και φτωχούς. Ο Γιάννης ήταν φτωχός και -ενάντια σε όλα τα προγνωστικά- έγινε ζάπλουτος σε πολύ νέα ηλικία. Πώς να μην πιστεύει στον Θεό μετά; Ο Γιάννης έχει πεινάσει. Είναι τρομερό πράγμα η πείνα. Η πείνα είναι η πιο άγρια δικτατορία. Και όπως είπε και η Σκάρλετ Ο’ Χάρα στο “Όσα παίρνει ο άνεμος”, “As God is my witness, I’ll never be hungry again”. Άρη, για τους σημερινούς Έλληνες ό,τι και να πει κάποιος είναι λίγο. Τόση δουλοπρέπεια -και τόση ηλιθιότητα- δεν πρέπει να έχουν υπάρξει ποτέ άλλοτε. Αναρωτιέμαι ποιοι είναι όλοι αυτοί που διαβάζουν τα κείμενα του μπλογκ. Είναι πάρα πολλοί. Κάνε κάτι να τους μειώσουμε λίγο. Πες κάνα κόλπο. Είναι ύποπτο να σε διαβάζουν πολλοί στην Ελλάδα. Αν κάνεις επιτυχία στη σημερινή Ελλάδα, το πιο πιθανό είναι ότι είσαι ξεπουλημένος και σκατάς. Όπως μου είπε ένας πολύ γνωστός και αγαπητός Έλληνας, “πιτσιρίκο, είσαι ο μόνος που ξέρω να λέει στους αναγνώστες του ‘είστε ζώα'”. Να είσαι καλά, Άρη. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.