H Credit Suisse κατασκόπευε και την Greenpeace


Πιτσιρίκο, τα διαφημιστικά έσοδα του YouΤube ξεπέρασαν το 1 δισ. δολ. μόνο σε έναν μήνα το 2019, όπως γράφει ο Guardian, επικαλούμενος τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η εταιρία.

Στοιχεία που δεν ικανοποίησαν, όμως, τους επενδυτές που πούλησαν μετοχές στη μητρική εταιρία Alphabet του Youtube, όταν αυτό ανακοίνωσε τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου του 2019, που ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών.

Οι μετοχές του υποχώρησαν κατά 4% στο κλείσιμο.

Όπως αποκάλυψε ο εκτελεστικός διευθυντής της Alphabet, Sundar Pichai, το YouTube είχε έσοδα 15,15 δισ. δολ. το 2019, εκ των οποίων τα 4,72 δισ, δολ. το τέταρτο τρίμηνο.

Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα μη διαφημιστικά έσοδα· για παράδειγμα, οι εγγραφές για τη YouTube TV, που κατανέμονται σε άλλο τμήμα εσόδων της Google.

Οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες υπηρεσίες cloud της Google, που προσπαθεί να διεκδικήσει μερίδιο αγοράς από την Amazon και τη Microsoft, είχαν έσοδα 8,92 δισ. δολ. το 2019, εκ των οποίων τα 2,61 δισ. δολ. ήταν το τέταρτο τρίμηνο.

Τα συνολικά ετήσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 17,3% στα 46 δισ. δολ., λίγο χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 46.94 δισ. δολ.

Η αύξηση για το τέταρτο τρίμηνο ήταν η μικρότερη από το 2015.

Τα κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο ήταν 10,6 δισ. δολ. και συνολικά για το 2019 ήταν 34.4 δισ. δολ.

Να περάσουμε και σε έναν άλλο οικονομικό κολοσσό, την τράπεζα Credit Suisse, η οποία κατασκόπευε εκτός από τους εκτελεστικούς της διευθυντές και τη Greenpeace, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μετά την ετήσια συνάντηση των μετόχων το 2017, που προσπάθησε να χαλάσει η Greenpeace, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής τράπεζας Pierre Oliver Bouee έδωσε εντολή στον επικεφαλής ασφαλείας να διεισδύσει στην περιβαλλοντική οργάνωση.

Η Credit Suisse, που δέχεται πολλή κριτική από τη Greenpeace, επειδή επενδύει στα ορυκτά καύσιμα, απέκτησε πρόσβαση στα e-mail της περιβαλλοντικής οργάνωσης και πληροφορίες για τις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί ενάντια στην τράπεζα.

Ο Bouee αποπέμφθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, επειδή παρακολουθούσε τις κινήσεις των πρώην μελών του εκτελεστικού συμβουλίου Iqbal Khan και Peter Goerke.

O CEO της ελβετικής τράπεζας Tidjane Thiam δεν ήταν ενήμερος για όλα αυτά και ο Bouee κατασκόπευε τα άλλα δύο στελέχη με δική του πρωτοβουλία.

Η υπόθεση προκάλεσε μία σύγκρουση ανάμεσα στον Thiam και τον πρόεδρο της Credit Suisse Urs Rohner και ένας εκ των δύο αναμένεται σύντομα να αποχωρήσει από την τράπεζα.

Έκτακτο συμβούλιο θα γίνει αυτή την εβδομάδα, με την ελβετική τράπεζα να διαψεύδει δημοσίευμα του Bloomberg ότι ο Rohner έχει καταρτίσει λίστα με υποψήφιους για να αντικαταστήσει τον Thiam.

H Greenpeace είχε κάνει εισβολή στην ετήσια συνάντηση των μετόχων το 2017 για να διαμαρτυρηθεί για την εμπλοκή της Credit Suisse στο πρότζεκτ Dacota Access Pipeline στη Νότια Αμερική.

Η Credit Suisse έχει δεσμευτεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με καύση άνθρακα και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όλων των πρότζεκτ που χρηματοδοτεί.

Μιας και ο λόγος για τράπεζες, οι πληρωμές με μετρητά σε μηχανήματα εντός των καταστημάτων έχουν προμήθεια 2,50 ευρώ.

Οπότε τις κάνουμε με κάρτα που η προμήθεια είναι 0,90 ευρώ.

Ένα ευρώ είναι η προμήθεια και για πληρωμές (ΔΕΗ) στο ΑΤΜ και 0,30 ευρώ (ΕΥΔΑΠ).

Εφορία μπορεί να πληρώσεις και χωρίς προμήθεια από τον υπολογιστή μέσω του taxis, απλά έχει γίνει λίγο πιο πολύπλοκη η διαδικασία, καθώς σου ζητούν να σου στείλουν σε sms έναν κωδικό, αλλά, αν όταν άνοιγες λογαριασμό δεν είχες δώσει όλα τα στοιχεία που ζητούν οι τράπεζες, δεν σε αφήνουν να προχωρήσεις.

Από τις τράπεζες και την εφορία που μας τα παίρνουνε, να περάσουμε, όμως, στον καιρό που τελικά πάντα κάτι θα σου χαρίσει.

Ήλιος και νοτιάς, λοιπόν.

Για να παραφράσω και τον μύθο του Αισώπου (Ήλιος και βοριάς).

Το μόνο που δεν αλλάζει είναι ότι ο ήλιος πάντα κερδίζει στο τέλος.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο ήλιος δεν θα κερδίσει, θα νικήσει. Ή θα επικρατήσει. Δεν είναι του καπιταλισμού ο ήλιος, δεν κερδίζει. Το επισημαίνω γιατί βλέπω ακόμα και αναρχικούς -τουλάχιστον έτσι δηλώνουν- να λένε πως θα κερδίσουν. Όλοι να κερδίσουν θέλουν· ναι, και η …Greenpeace. Δεν είναι τυχαίες οι λέξεις που επιλέγουμε. Ακόμα και ασυνείδητα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.